Kasvikset kuuluvat joulupöytään – lue kasvisruokamestari Teemu Hur...

Jouluinen ateria on monessa kodissa tärkeä hetki. Kaikkea tarmoa ei kuitenkaan tarvitse käyttää ainoastaan ruoanlaittoon, sillä Apetit-pakastetuotteilla voi tuoda maukkaasti ja vaivattomasti kasviksia jouluiseen ruokapöytään. Apetitin kasvisruokamestari Teemu Hursti antaa vinkkinsä joulun perinneruokien piristämiseen. Herneet ovat joulupöydän klassikko. Apetit-pakasteherneet on puitu ja pakastettu optimaaliseen aikaan - näin Suomen valoisien ja pitkien kesäöiden tuoma makea maku säilyy joulupöytään asti. Herneet sopivat joulupöytään ihan sellaisenaan. Hieman joulupöydän perinteitä haastaville sopii puolestaan hernepesto. ”Cashew-pähkinöitä ja valkosipulia lisäämällä pestosta saa mukavan täyteläisen - se sopii mainiosti esimerkiksi joululimpun päälle levitettäväksi”, Apetitin kasvisruokamestari Teemu Hursti sanoo. Lisää väriä joulupöytään juuressekoituksilla Värikkäät juurekset ovat mitä mainioin lisuke joulupöytään. Uunissa paahdetut Apetit Isot Uunijuurekset tai Apetit Kotimainen Juureskuutio tuovat meheviä makuja vaivattomasti. ”Juuressekoituksista saa pienellä maustamisella erittäin juhlavan osan ateriaa. Voi esimerkiksi lisätä hunajaa tai siirappia ja rosmariinia tuomaan makua. Juuressekoituksia voi höystää jouluiseksi myös esimerkiksi lisäämällä joukkoon mantelia tai leipäjuustoa. Pikkelöidyt sadonkorjuukasvikset ovat oma suosikkini joulupöytään”, kasvisruokamestari Hursti kertoo. Jos perinteisen joulupöydän antimet tuntuvat liian raskailta, on tarjoilua helppo keventää keitoilla. Valmiit juuressekoitukset sopivat erinomaisesti myös kasvissosekeittojen pohjaksi. ”Erilaiset värikkäät juuressosekeitot sopivat mainiosti myös jouluun. Ympäri vuoden toimivia reseptejä voi aina tuunata sesongin mukaan: täyteläisen punaiseksi punajuuresta värjäytyvä paahdettu kasvissosekeitto saa jännittävän vivahteen lakritsijauheesta. Myös erilaiset täyteläiset juustot sopivat keittoihin höysteeksi.” Punajuuresta joulun väriä Mikä olisikaan paremmin joulupöytään sopiva kasvis kuin punajuuri? Rosolli onkin perinteinen jouluherkku suomalaisten pöydässä. ”Uunissa paahdettava lämmin rosolli on mainio vaihtoehto perinteiselle rosollille. Sekoita siirappia ja sopivan happamia omenoita Apetit Isot Uunijuurekset -sekoitukseen, ja perinteinen rosolli saa tulevillekin jouluille mehevän kilpailijan.” Apetit Kotimainen Uunivalmis Punajuurigratiini tarjoaa joulupöytään erilaisia maistuvia vaihtoehtoja. Se on sellaisenaan maistuva ja juhlava lisuke, mutta antaa varaa myös mielikuvituksen käyttämiselle. ”Pienellä vaivannäöllä Punajuurigratiini taipuu juhlavan näyttävän ja ruokaisan kranssin täytteeksi - tai miksei jopa joulutorttujen täytteeksi. Sama täyte sopii molempien sisään”, Hursti vinkkaa.   Katso kasvisruokamestarin vinkin jouluun:   Juures-leipäjuustopaistosta 10 annosta Apetit Kotimainen Juureskuutio: 1 pss (à 500g) Apetit Rypsiöljyä: 1 rkl Valkosipulin kynsi: 1 kpl Balsamiviinietikkaa: 1 rkl Fariinisokeria: ½ dl Kuivattua timjamia: ½ tl Kuivattua salviaa: ½ tl Kuivattua rosmariinia: ½ tl Suolaa: ¼ tl Leipäjuustoa: 200 g Työohje: Laita juurekset voideltuun uunivuokaan. Sekoita öljyn joukkoon murskattu valkosipulin kynsi, viinietikka ja kaikki mausteet. Paahda kiertoilmauunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia. Leikkaa leipäjuusto kuutioiksi ja lisää juuresten joukkoon. Paahda vielä noin 2 minuuttia jotta juustokuutiot kuumenevat.   Pikkelöidyt sadonkorjuukasvikset 10 annosta                           Apetit Sadonkorjuukasvikset: 1 pss (á 300g)            Liemi: Vettä: 2 dl Sokeria: 100 g Omenaviinietikkaa: ½ dl Kuivattua rosmariinia: 1 tl Työohje: Kiehauta kattilassa vesi, sokeri, etikka ja rosmariini. Lisää jäiset kasvikset ja kiehauta. Ota kattila liedeltä ja anna kasvisten jäähtyä liemessä. Anna tekeytyä kylmässä yön yli.   Paahdettu kasvissosekeitto 4-6 annosta Apetit Isot Uunijuurekset: 2 pss (á 500g) Provencen yrttiseosta: 1 tl suolaa: 1 tl mustapippuria kasvislientä: 1 l hunajaa: 1 rkl kaurakermaa: 2 dl lehtipersiljaa lakritsijauhetta: 1 tl Työohje: Kaada Isot Uunijuurekset leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Ripottele pinnalle yrttiseos, suola ja mustapippuri. Paahda kasviksia 225-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Kiehauta sillä välin kattilassa kasvisliemi. Kaada paahdetut kasvikset kattilaan ja soseuta tasaiseksi. Mausta hunajalla ja lakritsijauheella, lisää kerma. Kiehauta ja sekoita tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Viimeistele halutessasi lehtipersiljalla.   Punajuurikranssi 10 annosta iso lehtitaikinalevy: 1pkt Apetit Punajuurigratiini: 1 pss perunajauhoa tai maissitärkkelystä: 2 rkl kananmuna haarukalla sekoitettuna: 1 kpl saksanpähkinää rouhittuna: 1 dl sinihomejuustoa muruina: 1 dl  Työohje: Siirrä punajuurigratiini mikroaaltouunin kestävään kulhoon ja kypsennä täydellä teholla 10 minuuttia. Sekoita ja jatka kuumennusta 5 minuuttia. Jäähdytä punajuuriseos. Sekoita joukkoon tärkkelysvalmiste. Kauli taikinalevy jauhotetulla työtasolla laakeammaksi. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja nosta taikinalevy sen päälle. Ota esille tarjoiluvati ja hahmottele sen avulla sopivan kokoinen ympyrä, jolle lusikoit punajuurigratiinin. Jaa päälle pähkinä- ja sinihomejuusto. Leikkaa keskusta kolmioiksi. Leikkaa ulkokehälle harvakseltaan kolmioita ja lyhennä niiden väliin jäävät taikinanosat puoleen pituuteen. Peitä punajuuritäyte nostamalla ensin lyhennetyt taikinaläpät ylös, seuraavaksi ulkokehän kolmiot ja viimeiseksi sisäkehän kolmiot. Tue taikinankulmat pitkillä puutikuilla ja sipaise kranssin pinta kananmunalla. Kypsennä 225-asteessa kiertoilma-alalämpö -toiminnolla uunin alaosassa noin 15 minuuttia tai tasalämmöllä 225-asteisen uunin alaosassa noin 20 minuuttia. Poista kaikki puutikut kranssin jäähdyttyä. Tarjoa salaatin tai lämpimän kasviswokin kera.   Lämmin rosolli 10 annosta Apetit Isot Uunijuurekset: 1pss (á 500g) Tuoretta omenaa (hapan esim. Granny Smith): 1 kpl Apetit Rypsiöljyä: 1 rkl Suolaa: ½  tl Siirappia: 1 rkl  Työohje: Pese omena ja leikkaa lohkoiksi. Laita Apetit Isot Uunijuurekset ja omenalohkot voideltuun uunivuokaan. Sekoita rypsiöljy, siirappi sekä suola keskenään ja sekoita juuresten joukkoon. Paahda kiertoilmauunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Sekoita kerran kypsennyksen aikana.   Hernepesto, cashew 10 annosta Apetit Kotimaisia herneitä: 1pss (á 200g) Cashew pähkinöitä: 150 g Apetit Rypsiöljyä: ½ dl Tuoretta Kotimaista basilikaa: 1 Ruukku Sitruunamehua: 2 rkl Valkosipulin kynsi: 1 kpl Rouhittua mustapippuria: ½ tl  Työohje: Sulata herneet. Laita kaikki ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella karkeaksi soseeksi. Anna maustua noin 30 minuuttia. Vinkki: Basilikasta voit käyttää myös varret.

10 syytä käyttää vihannespakasteita

Vihannespakasteet säilyvät tuoreina, laadukkaina ja terveellisinä, koska ne toimitetaan jatkokäsittelyyn mahdollisimman pian korjaamisen jälkeen. Kotimaisen herneen matka pellolta pakastimeen taittuu noin kahdessa tunnissa. Pakastetut kasvikset säilyvät kauemmin kuin tuoreet. Esimerkiksi Apetit Kotimainen Herne säilyy tuoreena pakkasessa –20-asteessa vähintään 18 kuukautta. Suomen ilmasto on vihanneksille suotuisa: pitkät kesäpäivät ja valoisat yöt lisäävät aromeja ja parantavat laatua. Ripeän tuotantoprosessin ansioista, kasvisten hyvä, tuore maku säilyy myös pakastettaessa. Kasvikset pakastetaan, kun ne ovat parhaimmillaan – voit nauttia kaikista kotimaisista kasviksista sadonkorjuutuoreena vuodenajasta riippumatta. Vihannespakasteet ovat helppokäyttöisiä: ne on valmiiksi puhdistettu, kuorittu, pilkottu ja höyrytetty. Kaikki vihannespakastepussissa on syötävää. Et maksa syömäkelvottomista osista kuten kuorista tai kannoista. Erityisruokavaliota noudattavan ja painoaan tarkkailevan on helppo tehdä valintoja, sillä pakasteiden pakkauksista löytyy tarkat tiedot ainesosista ja ravintosisällöstä. Apetit-vihannespakasteet valmistetaan niin, että ravintoarvot, raikkaus ja tuoreus säilyvät mahdollisimman hyvin. Vihannespakasteet ovat laadukkaita. Apetit valvoo tarkasti käyttämiensä kasvisten tuotantoprosesseja pellolta pakkaseen. Vihannespakasteita käyttämällä säästät aikaa, rahaa sekä vaivaa ja voit olla varma tuotteiden laadusta ja terveellisyydestä.

Korkealaatuisia kasviöljyjä Suomesta

Apetit-konsernin Öljykasvituotteet-liiketoiminnasta vastaava Avena on Suomen merkittävin kasviöljyjen jalostaja ja öljykasvipohjaisten rehuraaka-aineiden tuottaja. Apetitin öljykasvituotteet valmistetaan Kirkkonummella sijaitsevassa öljynpuristamossa, joka jalostaa rypsin ja rapsin siemenistä laadukkaita ja erittäin korkean jalostusarvon tuotteita kasviöljyiksi. Avena käyttää noin 90 prosenttia Suomessa viljellystä rypsin- ja rapsinsiemenistä Kirkkonummella sijaitsevassa öljynpuristamossaan. Puristamon vuotuinen siementarve on lähes puolitoistakertainen Suomen satoon verrattuna.  Ruokaöljyjen tuotanto tapahtuu puhtaasti ja luonnollisin menetelmin fysikaalisilla minimiprosessointimenetelmillä, joissa öljykasvinsiemenestä hyödynnetään 99,9 prosenttia öljyksi ja rypsipuristeeksi. Siemenen arvokkaat ainesosat, kuten antioksidantit, sterolit ja vitamiinit saadaan miedosti lämmittämällä talteen paremmin kuin kylmäpuristuksessa. Rasvan laadun parantaminen suomalaisten ravinnossa on ravitsemussitoumusten tavoitteiden mukaista. Pehmeitä ja tyydyttymättömiä rasvoja sisältävät kasvispohjaiset ruokaöljyt ovatkin kiinteä osa terveellistä ruokavaliota. Rasvahappokoostumukseltaan rypsiöljy on monipuolinen, ja se sisältää sekä omega-6- että omega-3-rasvahappoja.   [ext-link url="https://apetit.fi/tuotteet?c=kasvioljyt"]Katso myös Apetitin kasviöljytuotteet:[/ext-link]  

Apetitin syksyn uutuudet tuovat ruokapöytiin lisää vegaanisia vaihtoehto...

Apetitin syksyn uutuustuotteiden vegaaniset suosikit ovat klassikko Apetit Pinaattikeitto ja Kasvisjauhispizza Vegelover. - Pinaattikeitto on jo pitkään pitänyt paikkansa myydyimpien tuotteidemme joukossa. Klassikon uusi vegaaninen ja maidoton versio on täyttävä ja täyteläinen – ja luonnollisesti se sisältää kotimaista vastuuviljeltyä pinaattia, tuoteryhmäpäällikkö Riikka Haarasilta-Suutarinen kertoo. Kasvisjauhispizza Vegelover on rinnakkaistuote alkuvuodesta lanseeratulle Kasvisjauhispizza Originalille. Pudasjärvellä valmistettava Kasvisjauhispizza on saavuttanut suosiota muun muassa maistuvan vegaanisen juustonsa myötä. - Uudessa Vegeloverissa täytteenä on lehtipinaattia, paprikaa ja ananasta sekä tietysti rouhittua Kasvisjauhista ja suussa sulavaa vuustoa. Vegelover onkin herättänyt paljon kiinnostusta jo ennakkoon, kun esittelimme tuotetta kesätapahtumissa, Haarasilta-Suutarinen sanoo. Helpotusta kasvisten käytön lisäämiseen – myös lapsille ja nuorille Apetitin missio on luoda kasviksista hyvinvointia. Osana strategiaansa Apetit on sitoutunut seitsemään ravitsemussitoumukseen, joista yhdessä Apetit sitoutui lisäämään kasvisten käyttöä tuotekehityksen keinoin. - Uudet Pinaatti-raejuustonapit ja Porkkananapit osuvat tähän kategoriaan hienosti. Napit ovat hauska ja helppo tapa tuoda kasviksia myös lasten lautasille – tästä meillä on kokemusta jo nappien aiemman ammattikeittiöissä saavutetun suosion myötä, Haarasilta-Suutarinen sanoo. Kasvisten käytön lisäämistä helpottamaan omiaan ovat myös Tuorekset-uutuudet. Sadonkorjuukasvikset ja Kolmen kaalin wok ovat sesonkiin sopivia sekoituksia, jotka sopivat erinomaisesti niin wokkeihin, pataruokiin kuin keittoihinkin. - Uusissa Tuoreksissa on menty satokausiajattelu edellä. Tuorekset ovat valmiiksi pestyjä, esikäsiteltyjä ja paloiteltuja tuoreita kasviksia, joiden avulla on helppo tuoda lisää kasviksia päivään. Raikkaat sekoitukset ovat erittäin monikäyttöisiä arjen helpottajia, niitä voi napsia suurimpaan nälkään vaikka suoraan rasiasta, tuoteryhmäpäällikkö Marjo Kantola kertoo.   Yhteystiedot: Riikka Haarasilta-Suutarinen, tuoteryhmäpäällikkö etunimi.sukunimi(a)apetit.fi 010 402 4011 Marjo Kantola, tuoteryhmäpäällikkö etunimi.sukunimi(a)apetit.fi 010 402 2174   Apetit-uutuudet: Apetit Vegaaninen Pinaattikeitto, 380 g Klassinen arjenpelastaja Apetit Pinaattikeitto ilmestyy pakastealtaisiin nyt myös maidottomana ja vegaanisena versiona. Täyttävä ja täyteläinen, proteiinipitoinen ja herkullinen, täysin kasvispohjainen keitto sisältää kotimaista vastuuviljeltyä pinaattia. Apetit Kasvisjauhispizza Vegelover, 290 g Himoitun Kasvisjauhispizza Originalin runsaasti herkullisia kasviksia sisältävä rinnakkaistuote Vegelover on täysin vegaaninen ja superherkullinen uutuus. Täytteinä Apetit Kasvisjauhista, lehtipinaattia ja ananasta sekä erinomaiseksi todettua vuustoa, eli vegaanista juustoa. Apetit Kasvisjauhispizzat valmistetaan Pudasjärvellä. Apetit Pinaatti-raejuustonapit ja Porkkananapit, 240 g Uudet Apetit Pinaatti-raejuustonapit ja Porkkananapit tuovat kotimaisia kasviksia helposti ja hauskasti myös lasten lautasille. Ohut panerointi ja hieno rakenne tekevät kouluissa ja päiväkodeissa jo vuosia lapsille maistuneista napeista helposti lähestyttäviä. Apetit Pinaatti-raejuustonappi on vähälaktoosinen ja gluteeniton, Apetit Porkkanappi on vegaaninen, maidoton, laktoositon ja gluteeniton. Apetit Kotimainen Järvikalapihvi, 200 g Kotimaisesta hoitokalastetusta särjestä ja ahvenesta valmistetut Järvikalapihvit saapuvat viimein ammattikeittiöistä myös kuluttajien tarjontaan. Järvikalapihvit sisältävät runsaasti proteiinia ja omega3-rasvahappoja. Tuote on gluteeniton ja laktoositon. Todellinen ekotuote. Apetit Tuorekset Sadonkorjuukasvikset, 140 g Sadonkorjuukasvikset sisältävät porkkanaa, keräkaalia ja lehtikaalia. Lisää kasviksia ateriaan helposti esimerkiksi sekoittamalla Tuorekset munakkaaseen. Perinteisten wokkien lisäksi Sadonkorjuukasvikset toimivat myös keitoissa, pataruoissa ja salaateissa. Apetit Tuorekset Kolmen kaalin wok, 130g Kolmen kaalin wok on pirteä sekoitus keräkaalia, punakaalia ja lehtikaalia. Siitä onnistuvat erilaiset wok-ruoat, tai lisää sekoitus esimerkiksi paistetun ja maustetun jauhelihan joukkoon. Rasiasta saa myös helpon kaalisalaatin lisäämällä kaalisekoitukseen salaatinkastiketta.

Njam! Apetit lanseeraa kasvisten käyttöä edistävän mobiilisovelluksen

- Apetitin tutkimusten mukaan jopa 56 % kuluttajista haluaisi lisätä kasvisten käyttöä ruokavaliossaan. Kasvisten käytön lisääminen koetaan kuitenkin usein haastavaksi. Tämä onkin yksi syy Njamin lanseeraamiselle: haluamme auttaa ihmisiä lisäämään kasvisten käyttöä, Apetitin markkinointijohtaja Miika Helenius kertoo. Njamin julkinen kehitys aloitettiin tammi- ja helmikuussa järjestetyillä kuluttajatestitilaisuuksilla, joissa kasvistelusta innostuneet testaajat pääsivät kokeilemaan ja arvioimaan uutta sovellusta yhdessä Apetitin kanssa. Njam inspiroi kasvisten käytön lisäämiseen Njam tarjoilee käyttäjän ruokavalion mukaisia reseptisuosituksia. Njam on arjen helpottaja, joka kannustaa ja avustaa käyttäjäänsä lisäämään kasvisten käyttöä. - Njam oppii tuntemaan käyttäjänsä. Sovellus tarjoaa käyttäjälle reseptejä, joita voi käyttää helposti arjen kiireiden keskelläkin. Njam haluaa tarjota käyttäjälleen vaivattoman tavan lisätä kasvisten käyttöä, Apetitin liiketoiminnan kehityspäällikkö Leena Helminen kertoo. Njam suosittelee reseptejä ruotsalaisen foodtech-startupin IQ Chefin tekoälyn pohjalta käyttäjän valintojen ja tykkäysten avulla. Vahvimmin Njamin suosituksiin vaikuttavat käyttäjän omat valinnat, mutta jatkossa myös muiden käyttäjien toimet sovelluksessa vaikuttavat palvelun suosituksiin. - Njam palkitsee ahkerasta käytöstä: mitä paremmin se tuntee käyttäjänsä maun, sitä paremmin sen reseptisuositukset onnistuvat ja kannustavat kasvisten käytön lisäämiseen, Helminen selvittää. Kiinnostaako kasvistelu? Njam etsii testikäyttäjiä Haluaisitko sinä lisätä kasvisten käyttöä ruokavaliossasi? Njam-mobiilisovellus voi auttaa ruokavalion vaivattomassa monipuolistamisessa. Etsimme Njamille testikäyttäjiä palvelun kehittämiseksi. Njamin ensimmäisten käyttäjien joukossa olet valinnoillasi kehittämässä sovelluksen oppivaa algoritmia ja parantamassa muidenkin käyttäjien kokemuksia Njam-palvelusta. Pääset mukaan testikäyttäjäksi lataamalla Njam-sovelluksen sekä liittymällä Facebookissa Njam-sivun seuraajaksi ja osallistumalla sovelluksen kehityskeskusteluun.   Njam-mobiilisovellus Njam on julkaistu Android- ja iOS-käyttöjärjestelmiä käyttäville mobiililaitteille Googlen ja Applen sovelluskaupoissa. Tällä hetkellä Njamin reseptipankki kattaa noin 300 reseptiä. Määrää lisätään jatkuvasti. Njamin avulla voit: Saada suosituksia juuri sinulle sopivista kasvispainotteisista resepteistä Luoda valitsemistasi resepteistä valmiin ostoslistan Valmistaa annokset kotikeittiössäsi valmiiden reseptien avulla Inspiroitua kasvisten lisäämisestä ruokavalioon ja saada uusia resepti-ideoita arjen ruokapöytään! Lataa Njam: https://www.njam.fi/   Kuvat median käyttöön (lähde mainittava) *************** Lisätietoja:  Leena Helminen, liiketoiminnan kehityspäällikkö, Apetit  puh. 010 402 2119,

Apetit tekee seitsemän ravitsemussitoumusta – tuotekehityksellä vai...

Sitoumusten mukaisesti Apetit haluaa tuotekehityksellään vähentää suolan ja sokerin saantia, edistää pehmeiden rasvojen käyttöä ja lisätä kasvisten käyttöä tuomalla saataville uusia pääruoka- ja välipalatuotteita sekä reseptejä kehittämällä. Kasvisten käytön lisääminen on yksi Apetitin päätavoitteista ja yhtiön missiona on luoda kasviksista hyvinvointia. Ravitsemussitoumukset yhdistetään suoraan Apetitin strategiaan asettamalla konkreettiset tavoitteet ja mittarit tuotteiston kehittämiselle. - Haluamme kehittää tuotteistoamme helpottaaksemme kasvisten ja pehmeiden rasvojen käytön lisäämistä kotitalouksissa ja ammattikeittiöissä. Uskomme, että ihmiset haluaisivat syödä terveellisemmin ja vastuullisemmin, mikäli se olisi helpompaa ja maistuisi hyvältä. Kasvisten käytön lisääminen edistää sekä ihmisten että maapallon hyvinvointia. Haluamme edistää kasvisten käyttöä tarjoamalla maistuvia ruokaratkaisuja, jotka selättävät aikapulaan, hävikkiin ja kalliiseen hintaan liittyviä haasteita, Apetitin markkinointijohtaja Miika Helenius sanoo. Kasvisten käytön lisäämisen ohella Apetit haluaa huolehtia myös kalapohjaisten tuotteidensa ekologisesta kestävyydestä ja sitoutuu kestäviin ruokavalintoihin kasvattamalla hoitokalastukseen perustuvien kalapohjaisten pihvien ja pyöryköiden määrää valikoimassaan.   Ravitsemussitoumuksiensa mukaisesti Apetit kehittää tuotteistoaan vuoteen 2020 mennessä seuraavasti: 1. Vähennämme suolan saantia - Lisäämme sydänmerkkituotteitamme 20 % 2. Rasvan laatu - Tuomme vähittäiskauppaan uuden helppokäyttöisen pehmeitä rasvoja (rypsiöljy) sisältävän kotimaisen Apetit-tuotesarjan, ammattikeittiöille rypsiöljyn käyttöä helpottavan tuotteen uudessa pakkausratkaisussa sekä luomme 20 herkullista reseptiä tukemaan rypsiöljyn käyttöä 3. Vähennämme sokerin saantia - Tuomme uusia, kotimaisia kasviksia hyödyntäviä, ei lisättyä sokeria sisältäviä tuotteita kategorioihin, joissa niitä on nykyisellään rajoitetusti 4. Kasvisten käytön lisääminen - Tuomme 10 uutta helppoa kasvispohjaista pääruokatuotetta - Tuomme 50 % lisää kasvisten käyttöä helpottavia, pienillekin kotitalouksille sopivia ruoanlaittoratkaisuja tuoretuotesegmenttiin - Tuomme vähintään viisi uutta tuotetta vähittäiskaupan HeVi-osastolle 5. Uudentyyppisiä kasvipohjaisia ja lapsille sopivia välipalatuotteita - Tuomme kolme uudenlaista välipalatuotetta kannaltamme uuteen kategoriaan 6. Lounaat ja ateriat - Lisäämme kouluruokasuositusten mukaisten välipalatuotteiden tarjontaa 100 % - Lisäämme ravitsemussuositusten mukaisten ateria- ja välipalavaihtoehtojen koostamiseen liittyvää koulutusta ja reseptiikan kehitystä ammattikeittiöille 50 % 7. Ruokaohjeet - Tuomme sata uutta, herkullista ja helppoa, kasviksia hyödyntävää reseptiikkaa, jotka ovat kuluttajan ja ammattikeittiön helposti saavutettavissa ja käytettävissä Sitoumus kestäviin ruokavalintoihin - Lisäämme hoitokalastukseen perustuvia kalatuotteita 30 % Tutustu Apetitin ravitsemussitoumuksiin tarkemmin  Ravitsemussitoumukset ovat suomalainen toimintamalli, jossa yhdistyvät EU:n vuonna 2016 julkaiseman tiekartan tavoitteet elintarvikkeiden laadun parantamiseksi, lasten ja nuorten terveyttä edistävien ruokailutottumusten toteutumisen parantamisen EU- ja WHO-tavoitteet sekä YK:n kestävän kehityksen tavoitteet. Sitoumukset kootaan yhdelle sivustolle: sitoumus2050.fi  

Kasvistalo Apetit lähtee avaamaan luomun pullonkauloja

Kuluttajien kysyntä luomuun on nopeassa kasvussa.* Pulaa on kuitenkin raaka-aineiden tarjonnasta: kasvavasta markkinasta huolimatta puolet suomalaisviljelijöistä ei ole kiinnostunut siirtymisestä luomuviljelyyn. Asia selviää Apetitin teettämästä Luomuviljelyn kyselytutkimuksesta. Kasvistalo Apetit uskoo luomuruoan kasvuun ja tekee strategisen avauksen perustamalla luomuviljelyn kehitysohjelman. Ohjelmallaan Apetit pyrkii luomuviljelymenetelmiä kehittämällä helpottamaan viljelijöiden siirtymistä luomuviljelyyn ja näin nostamaan luomuviljelyn uudelle tasolle. Luomuviljelyn kehittämiseksi Köyliössä sijaitsevalla Apetitin Räpin koetilalla ryhdytään tutkimaan ja kehittämään luomuviljelyä osana Apetitin omaa Vastuuviljely-menetelmää. Koetilan pelloista osa muutetaan hankkeen myötä luomuviljelyä tukeviksi. Luomuloikan esteinä käytännön viljelyspulmat Apetitin elokuussa 2017 teettämässä kyselytutkimuksessa kävi ilmi, että viljelijöiden yleinen kiinnostus luomua kohtaan on kasvanut edellisvuodesta. Lähes neljännes Apetitin kyselyyn vastanneista viljelijöistä on kiinnostunut siirtymään viljelemään luomua. Maanviljelijälle kyse on kuitenkin elinkeinosta ja usein henkilökohtaisesta investoinnista sekä riskistä. Esteiksi luomuviljelyn aloittamiseen viljelijät nimeävät konkreettiset viljelyspulmat kuten rikkakasvien hallinnan, tietotaidon puutteen tai vaivalloiseksi koetun luomubyrokratian. Viljelijät peräävät myös elintarviketeollisuuden ja kaupan sitoutumista luomun hankintaan sekä käytännön apua ja ohjeita, miten luomuviljelyssä onnistutaan. –      Kehitysohjelmamme tarjoaa apua viljelijöille, jotka haluavat siirtyä luomuun tai kohti luomua. Ohjelma tähtää tehostamaan ja kasvattamaan luomusatoa, sekä taklaamaan erilaisia luomuun lähtemisen haasteita. Ohjelman kautta raivaamme luomukasviksille myös väylän kauppaan Apetitin tuotteiden muodossa. Toivomme tämän sitoutumisemme antavan varmuutta viljelijälle, kertoo Apetitin liiketoimintajohtaja Anu Ora. Ora puhuu aiheesta Luomuelintarvikepäivillä 5.10.2017. Apetit tuo luomuun vastaavantyyppisen sopimusviljelymallin kuin tavanomaisessa viljelyssä. Viljelijät sitoutuvat täyttämään Vastuuviljely-menetelmän korkeat laatuvaatimukset myös luomussa ja vastineeksi saavat varmuuden sadon ostamisesta satokaudella. Ensimmäiset kotimaiset luomupakasteet kauppoihin Apetit on tuonut tänä syksynä kauppoihin ensimmäisenä toimijana kotimaisia luomukasviksia pakasteina. Aivan ensimmäiset kotimaiset luomupakastetuotteet olivat Luomupinaatti ja Luomuherne. Marraskuussa kauppoihin tuodaan kaksi uutta suosikkituotetta: Apetit Luomu Peruna&keittokasvis ja Kotimainen Luomu Peruna-sipulisekoitus. - Luomuruoan kysyntä on kotimaassa jo nyt paikoitellen tarjontaa suurempaa. Uskommekin vahvasti luomun kasvuun kotimaassa ja myös sen vientiedellytyksiin. Vientipotentiaalin toteutuminen vaatisi koko elintarviketeollisuuden ja kaupan sitoutumista luomun tuotteistamiseen ja myyntiin. Luomuun panostaminen on kirjattu hallitusohjelmaan, ja nyt kaivataan konkreettisia tekoja. Apetit haluaa näyttää tässä suuntaa, Ora kertoo.     Yhteystiedot ja lisätiedot tutkimuksesta Liiketoimintajohtaja Anu Ora, , 040 1646267, Twitter: AnuOra1 Hankintapäällikkö Timo Kaila, ,  050 5214605 Viestintä- ja sijoittajasuhdepäällikkö Mikko Merisaari, , 010 402 4041 www.apetit.fi Tuotetiedot Apetit Kotimainen Luomu Pinaatti 150 g ja Apetit Kotimainen Luomu Herne 200 g. Apetit-luomukasvikset on viljelty Köyliössä Vanhankartanon luomutilalla.   * Luomuruoan myynti vuoden aikana (7/2015–6/2016) kasvoi 12 %. Luomutuotteiden vähittäismyynti oli tuona aikana arviolta 250 miljoonaa euroa. (Pro Luomun arvio perustuen kaupparyhmiltä keräämiinsä tietoihin.) Vastaavalla ajanjaksolla päivittäistavaroiden myynti lisääntyi vain 0,3 %. (Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten myyntitiedot.)   Tutkimuksen päätuloksia 68 % tuoreeseen kyselytutkimukseen vastanneista suomalaista viljelijöistä uskoo luomun kysynnän olevan kasvussa kuluttajien keskuudessa. 44 % uskoo luomusta tulevan tulevaisuudessa merkittävää maatalouden liiketoimintaa, 25 % oli asiasta eri mieltä ja 30 % ei halunnut tai osannut ottaa asiaan kantaa. Vastaavasti jo nyt luomua viljelevistä 49 % kokee luomun olevan tavanomaista viljelyä kannattavampaa taloudellisesti. Luomussa on potentiaalia kehittyä Suomen merkittäväksi vientivaltiksi, tähän uskoo 46 % suomalaisista maanviljelijöistä. 48 % pitää luomuviljelyä ympäristöystävällisempänä tapana toimia. Kysyttäessä luomuviljelyksen aloittamisen esteitä, 54 % nimeää suurimmaksi syyksi rikkakasvien hallinnan työlääksi, 29 % kokee oman tietotaitonsa riittämättömäksi ja 26 % kokee luomuviljelyyn liittyvän byrokkratian liian raskaaksi. Kysyttäessä, mitkä asiat edesauttaisivat siirtymistä luomuun, viljelijöistä 43 % perää elintarviketeollisuuden ja kaupan pitkäjänteistä sitoutumista luomuraaka-aineiden hankintaan, 42 % kaipaa käytännön apua ja 41 % tukea siirtymävaiheeseen siirryttäessä tavanomaisesta viljelystä luomuun. Väittämään, että luomuviljely ei ole Suomessa taloudellisesti järkevää, 29 % vastaajista oli samaa mieltä, 31 % eri mieltä ja 39 % ei osannut tai halunnut ottaa asiaan kantaa. Joka neljäs kyselyyn vastanneista, jo luomuviljelyä tekevistä viljelijöistä uskoo, että luomuruoasta tulee kuluttajien keskuudessa pysyvä trendi. ** Apetit toteutti TNS Kantar Agrin kautta kyselytutkimuksen suomalaisille vilja-, kasvi-, hedelmä-, marja- ja öljykasviviljelijöille. Tutkimusaika oli 17.–30.8.2017. Vastaajanäyte on tulosten analysointivaiheessa painotettu kuvaamaan Suomen maatilarakennetta tilakoon ja luomustatuksen mukaan. Tutkimuksen virhemarginaali on koko näytteen osalta noin +/- 6 %-yksikköä. Tutkimuksen N=247 vastausta.   Liite: Luomun kiinnostuskyselyn tuloksia

Maistuvia uutuuksia – helppoa maustamista Apetit-rypsiöljyillä!

Kätevät Apetit-mausteöljyt Uutuustuotteet ovat Apetit Sitruuna-basilika -rypsiöljy 250 ml ja Apetit Valkosipuli-basilika -rypsiöljy 250 ml. Maustetut rypsiöljyt ovat käteviä ruoan maustamisessa, sillä rypsiöljy on raikkaan ja neutraalin makunsa ansiosta loistava pohja mausteille. Apetit-mausteöljyissä makua antavat luontaiset aromit. Apetit Sitruuna-basilika -rypsiöljy toimii parhaiten sellaisenaan salaatinkastikkeena. Maustettu rypsiöljy on terveellinen, raikas ja kätevä salaatinkastike. Apetit Valkosipuli-basilika -rypsiöljy puolestaan toimii monipuolisesti kaikkeen ruoan maustamiseen. Sitä kannattaa kokeilla esimerkiksi pastan joukkoon sekoitettuna. Se on myös aivan loistava mausteöljy annosten viimeistelyyn ja yrteillä höystettynä aromikas leivän dippikastike. Apetit-mausteöljyt on pakattu siroon ja kätevään muoviseen 250 ml:n pulloon. Pullon korkissa on annostelua helpottava suuosa, joka mahdollistaa kasviöljyn kaatamisen ohuena nauhana annoksiin tai vaikkapa majoneesin raaka-aineeksi.   Sydänmerkki-tuote Apetit-rypsiöljyllä on Sydänmerkki, joka osoittaa, että kyseinen tuote on terveyden kannalta parempi vaihtoehto. Tuote edistää pehmeiden kasvirasvojen saantia ja on hyvä vaihtoehto kovien rasvojen sijaan käytettynä. Rypsiöljyssä omega-3- ja omega-6-rasvahapot ovat optimaalisessa suhteessa. Tämä on tärkeää, sillä nämä rasvahapot vaikuttavat toistensa hyödynnettävyyteen aineenvaihdunnassa. Eli jos omega-6-rasvahappoa on liikaa, heikkenee omega-3-rasvojen vaikutus ja päinvastoin. Rypsiöljy osana terveellistä ruokavaliota Rypsiöljy on monipuolinen kasviöljy, joka sopii paistamiseen, leivontaan, marinadeihin ja salaatinkastikkeisiin. Neutraalin makunsa ja värinsä ansiosta se on monen ammattilaisen valinta. Rypsiöljy sopii täydellisesti käytettäväksi esimerkiksi taikinoissa, joiden ohjeessa on käytetty sulatettua rasvaa. Rypsiöljy sekoittuu hyvin muiden ainesosien kanssa ja lopputuloksena on koostumukseltaan pehmeitä leivonnaisia. Käytössä noin 3/4 dl rypsiöljyä vastaa 100 g sulatettua margariinia tai voita. Suomen Ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuosituksissa suositellaan rypsiöljyn käyttöä rasvan lähteenä. Rypsiöljyn hienous piilee siinä, että siitä saa päivittäin tarvittavat välttämättömät omega-rasvahapot ja se soveltuu hyvin ruoanlaittoon. Rypsiöljyn sisältämä alfalinoleenihappo (omega-3) edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina. Edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin kaksi ruokalusikallista rypsiöljyä. Muista lisäksi monipuolinen ruokavalio ja terveelliset elämäntavat. Aineenvaihduntamme tarvitsee pehmeää rasvaa ja erityisesti sen sisältämiä välttämättömiä rasvahappoja. Siksi rasvaa ei ole syytä välttää, mutta sen määrään ja laatuun tulisi kiinnittää huomiota. Suomalaisten rasvansaannista 75 % tulee elintarvikkeiden piilorasvasta. Tarkista usein käyttämiesi elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä tyydyttyneen rasvan määrä ja valitse arkeen tuotteita, joissa tyydyttyneen rasvan osuus on alhainen. Käytä kotikeittiössä juoksevia kasviöljyjä kuten suomalaisista siemenistä puristettua, Apetit-rypsiöljyä ja Apetit-mausteöljyjä.   Tuotetiedot Apetit Sitruuna-basilika -rypsiöljy 250ml 6420616980758 Apetit Valkosipuli-basilika -rypsiöljy 250ml 6420616980796 Ainekset: suomalainen rypsiöljy (rypsin ja rapsin siemen), luontaiset aromit. Omega-3      10 g /100 g Omega-6      21 g/100 g E-vitamiini 20 mg (167 % päivittäisen saannin vertailuarvosta) Lisätiedot Jenny Tallberg, kehityspäällikkö etunimi.sukunimi(a)avena.fi +358 10 402 2342   Reseptiikkaa: KEVÄTSALAATTI 4 annosta (valmistusaika 15 min) Ainekset 1 nippu          parsaa 1 ps (80 g)    babypinaattia 1 nippu          kevätsipulia 1 ps (200 g)  Apetit Kotimainen Herne Kastike 2 rkl               Apetit Sitruuna-basilika rypsiöljy 1 rkl               valkoviinietikkaa sormisuolaa ryytineidon eli Nigellan siemeniä Huuhtele parsat ja taita päästä pois kova kantaosa. Keitä parsaa kiehuvassa vedessä noin 5 minuuttia ja jäähdytä se sitten nopeasti jääkylmässä vedessä. Huuhtele pinaatti ja sipulit. Leikkaa sipulit ja parsa haarukkapaloiksi. Sekoita salaattikulhon pohjalla kastikkeen ainekset. Lisää kasvikset, sekoita ja tarjoa heti.   PAPUMELANZANE 4 annosta Ainekset 2                    munakoisoa tai kesäkurpitsaa 1 rkl               merisuolaa 3 rkl               Apetit Valkosipuli-basilika rypsiöljy 1 ps (200 g)  mozzarellaraastetta Kastike 1 rkl               Apetit Valkosipuli-basilika rypsiöljy 1 ps (200 g)  Apetit Kotimainen Sipulikuutio 1 ps (300 g)  Apetit Papusekoitus 1 pkt (500 g) tomaattimurskaa 3 dl                vettä 1 rkl               tummaa balsamicoa mustapippuria 1 rkl               kasvisfondia 2 rkl               pizzamaustetta Tarjoiluun kirsikkatomaatteja basilikaa vihreää salattia Kuumenna kastikkeen kasviöljy kattilassa ja kuullota sipulikuutiot siinä. Lisää loput kastikkeen ainekset kattilaan. Keitä hiljalleen kannen alla. Huuhtele munakoisot ja viipaloi ne pituussunnassa. Jaa viipaleet leikkuulaudalle ja ripottele niille suolaa. Anna suolan itkettää munakoisoa noin 20 minuuttia. Taputtele viipaleet kuiviksi talouspaperilla tai keittiöliinalla. Levitä viipaleet leivinpaperille uunipannulle ja paahda 225-asteessa 15 minuuttia. Sipaise uunivuoka kasviöljyllä. Lado siihen kerroksittain paahdettuja munakoisoviipaleita, kastiketta ja mozzarellaraastetta. Säästä noin kolmannes juustoraasteesta päällimmäiseksi. Paista 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Vinkki! Voit tehdä tämän ruuan myös kesäkurpitsasta. Itkettämistä ei tällöin tarvita mutta paahda kesäkurpitsasiivut munakoison tavoin, niin lopputulos on herkullinen.

Räpin koetila – satakuntalaisen viljelyosaamisen pioneeri

Räpin koetilan toiminta alkoi vuonna 1954 Länsi-Suomen Sokeritehdas Oy:n koetilan muodossa ja on jatkunut keskeytyksettä aina tähän päivään saakka Lännen Tehtaiden ja Apetitin koetilana. Tänään se on ainoita yritysten ylläpitämiä koetiloja koko maassa edesauttaen satakuntalaisen viljelyosaamisen kehittymistä. Räpin koetila on toiminut koko historiansa ajan uusien lajikkeiden ja viljelymenetelmien porttina Satakuntaan. Tutkittavat viljelymenetelmät, kasvilajikkeet ja tutkimuksen painopistealueet ovat vaihdelleet vuosien saatossa. Koetoiminta alkoi sokerijuurikkaan lajike- ja viljelymenetelmäkokeilla, mutta laajentui kattamaan laajasti muitakin avomaankasveja, kun Lännen Tehtaat ryhtyi viljelyttämään ja valmistamaan Säkylässä laajaa valikoimaa pakastekasviksia. Räpin tutkimustoiminta ennakoi avomaankasvisten viljelyn tulevaisuutta. Esimerkiksi kaikki Apetitin sopimusviljelytykseen valitsemat lajikkeet ja viljelymenetelmät kokeillaan ennen käyttöönottoa Räpillä, esimerkiksi kuluvalla satokaudella on käynnissä lajike-, lannoitus- tai viljelytapakokeita mm. herneelle, lantulle, palsternakalle, porkkanalle, pinaatille, mukulasellerille ja sokerijuurikkaalle. Koetoiminnan painopisteenä kasvisten laatu ja viljelyn kestävyys Viimeisen vuosikymmenen aikana Räpin tutkimus- ja koetoiminta on keskittynyt erityisesti kestävää ja ympäristöystävällistä viljelyekosysteemiä tukevan viljelymenetelmän kehittämiseen. Viimeisimmät kehitetyt viljelymenetelmät perustuvat siihen, että kasvinsuojelutoimenpiteet toteutetaan vain tarvittaessa, rajatusti ja ensisijaisesti biologisin tai mekaanisin keinoin. Tuholaisten torjunnassa voidaan esimerkiksi hyödyntää verkkopeitteitä tai tietoa tuholaisten elinkaarista sekä niiden luontaisista vihollisista. Peittävien, luonnollisesti hajoavien katteiden ja mekaanisen konekitkennän käytöllä voidaan puolestaan torjua rikkakasveja. Apetit pakastekasvisten herkullisen maun taustalla osaavat viljelijät ja parhaat lajikkeet   Räpin koetilalla testataan myös jatkuvasti uusia lajikkeita, kun haetaan maultaan ja rakenteeltaan parhaita, ravinteikkaita ja pakastukseen parhaiten sopivia lajikkeita Apetit-tuotteissa käytettäviksi. Apetitin tuotekehitys ohjaa osaltaan lajikevalintoja ja viljelytystä, ja esimerkiksi Apetit Kotimainen –tuotesarjan suosio tukee uusien lajikkeiden tuomista kotimaiseen viljelytykseen. Suomalaisen IP-viljelyosaamisen kehityskeskus   Räpin koetilalla tehtyjen tutkimusten tulosten perusteella kehitetään Apetit Vastuuviljely -menetelmää, jota kaikki Apetitin sopimusviljelijät ovat sitoutuneet noudattamaan. Vastuuviljely-menetelmän avulla pidetään huolta muun muassa kasvikohtaisista viljelyohjeista, laadusta ja tuoteturvallisuudesta. Esimerkiksi kasvinsuojelutoimenpiteitä tehdään ainoastaan harkitusti tarpeen mukaan. Räpin koetilalla onkin iso rooli osana Apetitin Vastuuviljely-menetelmää.  Räpin tilalla on ollut keskeinen merkitys suomalaisen IP-viljelytavan (Integrated Production) kehittämisessä ja se on ollut vuosina 2011-2013 Varjellen Viljelty –hankkeessa mukana päivittämässä uusia kasvikohtaisia viljelyohjeita vastaamaan kuluttajien odotuksia ja viranomaisten vaatimuksia.   Räpin koetila tekee hyvin tiivistä yhteistyötä Pyhäjärvi-instituutin, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n, Åbo Akademin, Sokerijuurikkaan tutkimuskeskuksen sekä satakuntalaisten viljelijöiden kanssa. Räpillä syntyvä uusi tietämys ja osaaminen siirtyy mm. koetilapäivillä Apetitin noin 100:n sopimusviljelijän käyttöön ja näin edesauttaa koko viljelyelinkeinon menestymistä Satakunnassa. Esimerkkejä Räpin kasveista: Herne Härkäpapu Soijapapu Porkkana Lanttu Nauris Mukulaselleri Pinaatti Keltajuuri, raitajuuri, punajuuri Kiinankaali, kukkakaali, lehtikaali, kurttukaali Peruna Rypsiuutteen vaikutus rikkakasveihin (avokesanto ja lanttupelto) Sokerijuurikas sokerijuurikkaan tutkimuskeskukselle   Juuret Lallin kartanon mailla Räpin koetilan historiankirjoitus alkaa vuodesta 1156, jolloin se oli osa Lallin kartanoa.  Vuonna 1812 Lallin kartanosta erotettiin Kepolan maakartano, joka yli 100 vuotta myöhemmin, vuonna 1917, jaettiin 3 osaan kun tilan pojat saivat kukin kolmasosan tilasta. Nuorin poika Albert jäi yhden osan isännäksi, ja tilan nimeksi tuli Räpi. Sotavuosien jälkeen Räpin tilan isännäksi tuli perheen nuorin poika Jaakko Rauanheimo, joka piti tilaa vuoteen 1954 saakka. Vuonna 1954 hän myi tilan Säkylään 50-luvun alussa perustetun Länsi-Suomen Sokeritehdas Oy:n koetilaksi.  

Järvikalapihvissä on särkeä – ja paljon järkeä

Järvikalapihvien taustalla on oikeiden verkostojen löytyminen ja halu hyödyntää kotimaista kalaa monipuolisesti. Syntyi Pyhäjärven kaloista paikallisesti valmistettu ekologinen ja maistuva järvikalapihvi. Tuote on toistaiseksi myynnissä vain ammattikeittiöille. Järvikalapihvin kehityksessä kuunneltiin tarkasti vaativien ruoan ammattilaisten asiakkaiden toiveita. Ammattikeittiöissä korostuu tuotteen soveltuvuus erilaisille ruokailijoille sekä hyvät ravitsemusarvot. Järvikalapihvi on laktoositon, gluteiiniton, soijaton ja sisältää runsaasti omega 3 -rasvahappoja ja d-vitamiinia. Särki on vähärasvainen, mutta proteiinirikas kala. Särkeä ja pikkuahventa on totuttu pitämään vähempiarvoisena kalana. Järvikalapihveissä niitä on kuitenkin kunnioitettu raaka-aineena. - Kalan omaa makua ei haluttu peittää. Siksi pihviin kehitettiin kalan omaa makua vahvistava, pelkistetty ja perusmakuja korostava suolan, pippurin, kerman ja voin makuyhdistelmä, kertoo Apetit Ammattilaisten markkinointipäällikkö Hanna Pere. Maukas, kotimaisen kalan hyödyntämistä lisäävä ja ympäristöystävällinen tuote - yksi erilainen kalavaihtoehto ruokapöytään.   Ekologinen vaihtoehto Säkylän Pyhäjärven rehevöitymistä on pitkään vauhdittanut särkien ja pienten ahventen suuri määrä. Molemmat kalalajit käyttävät ravintonaan järven ravinnekuormaa kurissa pitävää planktonia, minkä väheneminen lisää erityisesti levien määrää. Alueen kalastajat ovat hoitokalastaneet Pyhäjärvestä vähempiarvoisia kaloja vesistön rehevöitymisen hillitsemiseksi ja kalakannan terveen rakenteen säilyttämiseksi. Hoitokalastuksesta syntynyt saalis meni aiemmin pääasiassa kalarehuksi turkiseläimille tai suoraan kaatopaikalle, sillä sen hyödyntämiseksi elintarvikkeena ei ollut oikeanlaista arvoketjua. Hoitokalastuksen saalis saatiin hyötykäyttöön, kun Pyhäjärvi-Instituutin Järvikalaa Nam -hanke toi yhteen Apetit Ruoka Oy:n tuotekehityksen ja Kolvaan kalan yrittäjän Jouni Aaltosen. Hoitokalastuksen saaliina tulevat särjet ja pikkuahvenet jalostetaan kalamassaksi, josta valmistetaan lopulta Pyhäjärven rannalla sijaitsevalla Apetitin Säkylän tehtaalla Järvikalapihvejä.