Kiinnostus ja intohimo ruokaan toivat tuotekehityksen pariin

Kiinnostus ja intohimo ruokaan toivat tuotekehityksen pariin

Jasmin Moussa työskentelee tuotekehittäjänä Apetitin ruokaratkaisujen parissa Säkylässä. Kuten arvata saattaa tuotekehittäjän työhön kuuluu uusien tuotteiden kehittämistä. Yhtä merkittävä osa työtä on myös olemassa olevien tuotteiden ylläpitäminen ja kehittäminen.

”Aika paljon hommat pyörivät nykyisten tuotteiden ympärillä eli emme pelkästään ideoi uusia asioita. Esimerkiksi raaka-aineita pitää syystä tai toisesta välillä vaihtaa ja näin ollen myös valmistusreseptejä pitää päivittää. Kummassakin on omat haasteensa ja nämä puolet tuovat vaihtelua omaan työhön.”

Jasmin kuvaakin, että hänen työssään erinomaista on se, että päivät eivät ole toistensa kaltaisia.

”Nautin siitä, että samanlaisia työpäiviä ei ole. Päivittäin on kaikenlaisia juoksevia asioita, reseptien laatimista, tuotesisältöjen tekemistä ja uusien tuotteiden ideoimista.”

Tuotteiden kehittäminen edellyttää laajaa yhteistyötä JAsmin ja pizza

Jasmin kuvaa, kuinka tuotteiden kehittäminen edellyttää yhteistyötä monen eri tahon kanssa. Oleellinen yhteistyötaho on tietysti tuotanto, jotta tuote saadaan kulkemaan sujuvasti linjaston läpi. Joskus myös kunnossapitoa tarvitaan, jos tuotantolinjaa pitää muokata jotenkin. Hankinta on oleellinen yhteistyökumppani raaka-aineiden ja pakkausten osalta. Tuoteryhmäpäälliköiden kanssa ideoidaan ja suunnitellaan tuotteistoa ja laboratorion kanssa yhdessä varmistetaan raaka-aineiden laatu. Talousammattilaisten kanssa syntyvät tarvittavat laskemat.

Jasmin kertoo, että työn huippuhetkiä on, kun se oma tuote löytyy kaupan pakastealtaasta. Jasminilla onkin juuri takana iso puristus, sillä lokakuussa kauppoihin tuli uusi kokonainen Superior-pizzojen tuoteperhe Twin-pizzojen ja Kotimaisten pizzapohjien lisäksi. Pizzat paistetaan nyt italialaisilla pizzakivillä ja Superior-pizzojen pohja on juureen leivottu. Myös uusia makuja tuli kauppoihin.

Uudistusta on tehty pitkäjänteisesti. Uusia makuvariantteja lähdettiin kartoittamaan kuluttajatutkimuksin, joiden tulokset ovat ohjanneet suunnittelua.  Heinä-elokuuksi, kun linjan käyttöönotto alkoi ja uusia pizzoja alettiin valmistaa, Jasmin muutti asumaan Pudasjävelle, jotta tuotantoprosessi saatiin hyvin käyntiin. Vierailuja Pudasjärvellä on toki ollut runsaasti viimeisen vuoden sisällä muutenkin.

”Pudasjärvellä on ihanat ihmiset ja kodikas tunnelma. Minut on otettu hyvin mukaan. Olen toki ollut mukana pizzauudistuksessa prosessin alusta asti kaikissa sen vaiheissa.”

Apetitin pakastepizzojen lisäksi Jasmin vastaa kasvisjauhistuotteista sekä tietyistä asiakkuusprojekteista.


Tuotekehittäjän työ edellyttää elintarvikealan tutkintoa ja sisäistä paloa ruokaa kohtaan

Apetitilla Jasmin on viidettä vuotta töissä. Hän on ehtinyt tuossa ajassa nähdä tuotteen matkan ideasta kauppaan eri kulmista.

”Aloitin tuotekehitystraineena ikään kuin kesätyössä, mutta jatkoinkin sitten syksyllä tuotekehitys- ja laatutraineena. Sen jälkeen siirryin projektityöntekijäksi ajamaan uutta tuotantolinjaa ylös. Vuoden 2020 alusta olen toiminut tuotekehittäjänä”, Jasmin kertoo tehtävistään Apetitilla.

Jasmin toteaa, että hänen työpolkunsa on ollut opettavainen reitti.

”Uskon, että olen saanut kokonaisvaltaisen kuvan tuotteen polusta ja siitä on paljon apua kehitystyössä.”

Tuotekehittäjän tehtävään ei varsinaisesti ole valmista koulutusta. Tuotekehittäjä voi olla esimerkiksi elintarviketieteilijä, restonomi tai kokki. Ruoka-alan tausta yleensä kuitenkin elintarvikkeiden tuotekehittäjällä on sekä palo ja kiinnostus ruokaan ja elintarvikkeisiin. Jasmin itse on opiskellut Turun yliopistolla elintarvikekemiaa.

”Elintarvikekemian kurssit veivät mennessään. Olen aina ollut kiinnostunut elintarvikkeista ja uusista tuotteista. Oikeastaan haaveilin jo opintojen aikana tuotekehittäjän hommasta. Tykkään työstäni, se tarjoaa sopivasti haasteita, on monipuolista ja vaihtelevaa sekä työkaverit ovat mukavia.”