Laborantista laatupäälliköksi – kiinnostus luontoon ja ympäristöön inspiroi opiskelemaan

Laborantista laatupäälliköksi – kiinnostus luontoon ja ympäristöön inspiroi opiskelemaan

Apetit Kantvik Oy:n laatupäällikön Arja Ojarannan työpäivät ovat hyvin vaihtelevia ja usein myös hektisiä. Laatupäällikkönä hän vastaa Apetitin öljykasvituotteiden laadusta sekä laatustandardeihin liittyvästä työstä mukaan lukien sisäisistä auditoinneista ja ulkoisista sertifioinneista.

Apetitin Kirkkonummella sijaitseva kasviöljypuristamo on Suomen suurin. Puristamossa valmistetaan öljyä mekaanisesti puristamalla rypsin ja rapsin siemeniä. Öljy puhdistetaan fysikaalisesti raffinoimmalla. Tuotantolaitoksessa toimii myös laboratorio, jonka esihenkilö Arja on. Laboratoriossa analysoidaan tuotannon laadunvalvontanäytteitä ja raaka-aineita.

”Työpäiviini mahtuu monenlaisia palavereita, laatustandardeihin liittyvien asioiden pyörittämistä, koulutusten laatimista tai niihin osallistumista, esimiestyötä sekä haasteiden ratkomista kollegoiden kanssa. Meillä on tosi hyvä tiimi, jonka kesken ratkotaan asioita monitieteisesti”, Arja kuvaa ja nauraa että hänen työssään pilkunviilaajan ominaisuus on hyödyksi.

”Työssä pitää olla tarkka, mutta toisaalta välillä pitää osata myös hallita kokonaisuuksia eikä vain tuijottaa yksityiskohtia. Laatua sitovat monet viranomais- ja lakivaatimukset, joista ei voi joustaa. Toisaalta välillä työssä pitää olla luovakin”, Arja pohtii.

Mikä öljykasveissa kiehtoo?Arja

Arja aloitti Apetitilla alun perin laboranttina, mutta jatkoi jo parin vuoden jälkeen laboratorioteknikkona. 19-vuotisesta Apetit-urastaan viimeiset kaksi vuotta hän on työskennellyt Apetit Kantvik Oy:n laatupäällikkönä. Koulutukseltaan Arja on kemian laborantti, elintarviketeknikko sekä filosofian maisteri luonnontieteistä. Maisterin paperit Arja on suorittanut viime vuosina työn ohessa.

”Lähdin opiskelemaan, sillä kaikki luontoon ja ympäristöön liittyvä kiehtoo minua. Öljykasvien viljely on haasteellista, etenkin tänä päivänä ilmastonmuutoksen myötä. Suomessa kasvukausi pitenee, mikä mahdollistaa rapsin yhä laajemman viljelyn Suomessa. Vastaavasti uusina haasteina tulevat mm.  äärimmäiset sääolosuhteet sekä vieraslajit niin kasvi- kuin tuhohyönteisten suhteen”, Arja kertoo.

Muutokset viljelyolosuhteissa vaativat tasapainottelua ja suurta ymmärrystä. Arja painottaa, että erityisesti kotimaisen rypsin ja rapsin siemenen viljelyn edistäminen on tärkeää, jotta voidaan turvata kotimaisen ruuan saanti.

”Öljykasvit ovat tärkeitä myös monille pölyttäjille, joten luonnon monimuotoisuudenkin takia öljykasvit ovat kiinnostavia ja tärkeitä kasveja.”

Arja on mukana Apetitin yritysvastuun ohjausryhmässä, missä hän voi tuoda esiin omia vastuullisuuteen liittyviä ehdotuksia sekä kommentoida Apetitilla työn alla olevia toimia kestävään kehitykseen liittyen.

”Pyrimme saamaan tehtaalle mahdollisimman paljon kotimaista raaka-ainetta. Kotimaisen siemenen määrä on ollut useamman vuoden ajan laskusuunnassa ja se on huolestuttavaa. Yritän esimerkiksi osallistua mahdollisuuksien mukaan tilaisuuksiin, missä voisin jotenkin vaikuttaa asiaan. Olin juuri Ruotsissa vierailemassa Rypsi/rapsi -hanke 2025 työryhmän mukana, missä käytiin hyvää keskustelua rapsinviljelyn edistämiseksi ja turvaamiseksi myös tulevaisuudessa. Mukana oli mm. tutkijoita, asiantuntijoita, viljelijöitä ja minä teollisuuden edustajana.”

Rypsiöljy sopii moneen ruoanlaittoon ja maustamiseen

Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Apetit jalostaa rypsistä ja rapsista laadukkaita kasviöljyjä ja rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi ja teollisuuden käyttöön. Lisäksi apetitlaiset luovat kasviksista maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja. Arjan oma suosikki Apetitin tuotteista on Kotimaiset wok-vihannekset.

”Se sopii mihin ruokaan vaan. Arvostan kotimaisia laadukkaita raaka-aineita. Sain joskus maistiaispussin ja jäin koukkuun. Seos on maustamaton, joten pussin sisältöä voi soveltaa mihin vaan ja maustaa mielensä mukaan esimerkiksi vaikka maustetulla rypsiöljyllä. Monipuolinen, tuore ja mieto on hieno kuvaus rypsiöljystä. Tämän lisäksi rypsiöljy sisältää paljon välttämättömiä Omega-3-rasvahappoja. Apetitin kaikki öljyt ovat korkealaatuisia ja Suomessa puristettuja.”