Kategoriat

Ajankohtaista

Apetit Oyj – Johtohenkilöiden liiketoimet

Apetit Oyj, pörssitiedote 7.12.2018 klo 10:00

Apetit Oyj – Johtohenkilöiden liiketoimet

Apetit Oyj, pörssitiedote 7.12.2018 klo 10:00

Apetit Oyj – Johtohenkilöiden liiketoimet

Apetit Oyj, pörssitiedote 7.12.2018 klo 10:00

Apetit Oyj – Johtohenkilöiden liiketoimet

Apetit Oyj, pörssitiedote 7.12.2018 klo 10:00

Apetit Oyj – Johtohenkilöiden liiketoimet

Apetit Oyj, pörssitiedote 7.12.2018 klo 10:00

Apetit Oyj: Ilmoitus omien osakkeiden luovutuksesta

Apetit Oyj, pörssitiedote 4.12.2018 klo 9.30

Artikkelit

Uutisia Apetit-konsernista
Webcast Apetitin puolivuotiskatsauksen julkistamisesta

Apetitin puolivuotiskatsauksen tiedotustilaisuuden webcast:

Apetit rakentaa bioenergialaitoksen Kirkkonummen rypsiöljynpuristamon yhte...

Apetit tiedotti 7.6.2018 suunnittelevansa bioenergialaitoksen rakentamista. ”Olemme iloisia, että pystymme investoimaan strategisten liiketoimintojemme kehittämiseen ja panostamaan uusiutuvan energian käyttöön. Uusi bioenergialaitos kasvattaa tehtaan energiaomavaraisuutta ja hyödyntää tuotannon sivuvirtoja energianlähteenä”, sanoo toimitusjohtaja Juha Vanhainen. Bioenergialaitos korvaa nykyisen uusiutumattomiin polttoaineisiin perustuvan energiaratkaisun ja pienentää merkittävästi koko konsernin hiilidioksidipäästöjä. Investoinnin arvo on noin 3,7 miljoonaa euroa. Bioenergialaitoksen rakentaminen on ehdollinen ympäristöluvan saamiselle.     Lisätietoja: Juha Vanhainen, toimitusjohtaja, Apetit Oyj, puh. 010 402 00 Sanna Väisänen, viestintä- ja sijoittajasuhdejohtaja, Apetit Oyj, puh. 010 4024041

Apetit Oyj:n puolivuotiskatsaus 1.1.-30.6.2018: Heikko sato laski Viljakaup...

Tämä tiedote on tiivistelmä Apetitin tammi-kesäkuun 2018 puolivuotiskatsauksesta. Puolivuotiskatsaus kokonaisuudessaan on tämän tiedotteen liitteenä pdf-tiedostona ja se on saatavilla myös yhtiön kotisivuilla apetitgroup.fi/sijoittajille. Huhti-kesäkuu, jatkuvat toiminnot* Jatkuvien toimintojen liikevaihto oli 72,8 (76,8) miljoonaa euroa Operatiivinen käyttökate (EBITDA) oli 0,1 (0,8) miljoonaa euroa Operatiivinen liiketulos oli -1,4 (-0,5) miljoonaa euroa Tammi-kesäkuu, jatkuvat toiminnot* Jatkuvien toimintojen liikevaihto oli 132,5 (150,8) miljoonaa euroa Operatiivinen käyttökate (EBITDA) oli 0,1 (1,2) miljoonaa euroa Operatiivinen liiketulos oli -2,8 (-1,5) miljoonaa euroa Kauden keskeisiä tapahtumia Apetit investoi 9,7 miljoonan euroa uuteen pihvi- ja pyörykkälinjaan Säkylässä Apetit investoi 3,7 miljoonaa euroa bioenergialaitoksen rakentamiseen Kirkkonummella sijaitsevan Avena Kantvik Oy:n rypsiöljynpuristamon yhteyteen Avena Nordic Grain Oy:n ja Viljelijän Bernerin yhdistivät osto- ja myyntiorganisaationsa tuotantopanos- ja viljakaupassa kumppanuuteen perustuvassa uudessa toimintamallissa Apetit Vegepops Porkkana-mango valittiin Vuoden Suomalaiseksi Elintarvikkeeksi 2018   *Jatkuvat toiminnot sisältävät Ruokaratkaisut-, Öljykasvituotteet- ja Viljakauppa-liiketoiminnot.   Tietoja ei ole tilintarkastettu. Suluissa olevat luvut viittaavat vuoden 2017 vastaavaan ajanjaksoon ja vertailukaudella tarkoitetaan edellisen vuoden vastaavaa ajanjaksoa, ellei toisin ole mainittu.   PÄIVITETTY (3.8.2018) TULOSOHJEISTUS VUODELLE 2018 Konsernin koko vuoden operatiivisen liiketuloksen arvioidaan jäävän vertailuvuoden jatkuvien toimintojen tasosta (vuonna 2017: 1,3 miljoonaa euroa). Toiminnan kausiluontoisuuden johdosta tuloskertymä painottuu vuoden jälkimmäiselle puoliskolle. Koko vuoden myyntivolyymeja ja tulosnäkymiä varjostaa vuoden 2017 heikko sato sekä huonot satonäkymät kuluvana vuotena.  Toimitusjohtaja Juha Vanhainen: ”Apetit on jatkanut maaliskuussa 2018 julkistetun strategian mukaisia toimenpiteitä painopistealueillaan kansainvälistymisessä, uudistumisessa ja tehokkuuden parantamisessa. Toteutetut strategian mukaiset toimenpiteet vahvistavat Apetitin asemaa kasvisten ykkösenä ja rakentavat perustaa liiketoiminnan edelleen kehittämiseksi. Ilmoitimme kesäkuussa investoivamme lähes 10 miljoonaa euroa uuteen pihvi- ja pyörykkälinjaan Säkylän tehtaalla. Uusi linja kaksinkertaistaa tuotantokapasiteetin, vastaa nykyiseen kysyntään sekä mahdollistaa uusien tuotteiden valmistuksen kotimaahan ja kansainvälisille markkinoille. Osana tehokkuuden parantamista rakennamme bioenergialaitoksen Kirkkonummella sijaitsevan Avena Kantvik Oy:n rypsiöljynpuristamon yhteyteen. Bioenergialaitos korvaa nykyisen uusiutumattomiin polttoaineisiin perustuvan energiaratkaisun ja pienentää merkittävästi koko konsernin hiilidioksidipäästöjä. Apetit osallistui touko-kesäkuussa toteutettuun kehitysyhtiö Foodwestin osakeantiin. Osakkuus tukee strategisia tavoitteitamme panostaa tuotekehitykseen, uudistua ja näyttää suuntaa kasvipohjaiselle syömiselle. Yksi osoitus jo tehdystä työstä on toukokuussa Vuoden Suomalaiseksi Elintarvikkeeksi 2018 valittu Apetit Vegepops Porkkana-mango. Jatkoimme myös rypsi-ingredientin kehittämiseen tähtäävää hanketta, jonka tavoitteena on uuden, ravintosisällöltään korkealaatuisen, ingredientin kehittäminen kansainvälisille elintarvikemarkkinoille. Uudistuminen ja toiminnan jatkuva kehittäminen konkretisoituvat myös Apetitin tytäryhtiön Avena Nordic Grain Oy:n ja Viljelijän Bernerin yhdistäessä osto- ja myyntiorganisaationsa tuotantopanos- ja viljakaupassa kumppanuuteen perustuvassa uudessa toimintamallissa. Liiketoimintaa harjoitetaan jatkossa nimellä Viljelijän Avena Berner ja se tarjoaa kotimaiselle viljelijälle tuotantopanos- ja viljakaupan palvelut yhdeltä luukulta. Ruuan kansainvälisen kaupan osuuden kasvattaminen on edennyt suunnitelmien mukaisesti. Apetit lanseeraa elokuun lopussa Ruotsin markkinoille suunnatun Free from -valikoiman, joka sisältää viisi erilaista pihvi- ja pyörykkätuotetta. Venäjällä jatkamme asemamme vahvistamista paikallisten elintarvikeketjujen kautta. Vaikean satokauden 2017 vaikutukset ulottuivat ennakoidusti vuoden alkupuoliskolle laskien merkittävästi viljakaupan volyymeja ja samalla heikentäen konsernin liikevaihtoa vertailukauteen nähden. Palvelumyyntiverkoston pienentyminen vaikutti negatiivisesti Ruokaratkaisujen liikevaihtoon.  Öljykasvituotteiden tuloskehitys säilyi vakaana volyymien kasvaessa hieman vertailukaudesta. Sokerin alhaiset maailmanmarkkinahinnat ovat puolestaan painaneet osakkuusyhtiö Sucroksen tulosta. Kevään aikana Apetit on toteuttanut kannattavuuden parantamiseen tähtääviä sopeuttamistoimenpiteitä henkilöstövähennyksillä ja muilla kustannussäästöillä. Niiden yhteisvaikutus vuodelle 2018 on 1,0 miljoonaa euroa vuotuisen kokonaisvaikutuksen ollessa 1,8 miljoonaa euroa. Näillä näkymin toinen perättäinen keskimääräistä merkittävästi heikompi satokausi vaikuttaa negatiivisesti konsernin tuloksentekokykyyn loppuvuoden aikana. Kotimaisesta viljasadosta on ennakkoarvioiden mukaan tulossa vuosituhannen huonoin, mikä rajoittaa kaupankäyntimahdollisuuksia erityisesti viennissä. Myös avomaan kasvisten sato näyttää jäävän tavanomaisesta.”   AVAINLUVUT Milj. euroa 4-6 2018 4-6 2017 Muutos 1-6 2018 1-6 2017 Muutos 2017 Jatkuvat toiminnot               Liikevaihto 72,8 76,8 -5 % 132,5 150,8   -12 % 311,8 Operatiivinen käyttökate (EBITDA) 0,1 0,8   0,1 1,2   6,8 Operatiivinen liiketulos -1,4 -0,5   -2,8 -1,5   1,3 Liiketulos -2,7 -0,7   -4,1 -1,7   1,1 Osuus osakkuusyhtiö Sucroksen tuloksesta -0,4 0,2   -0,9 -0,5   1,0 Kauden tulos -2,8 -0,5   -4,5 -2,0   2,9 Osakekohtainen tulos, euroa -0,45 -0,08   -0,72 -0,32   0,46 Käyttöpääoma, kauden lopussa       28,5 25,3   30,0 Investoinnit       1,8 2,5   5,2 Konserni (sis. vertailukaudella lopetetut toiminnot)               Osakekohtainen tulos, euroa -0,45 -0,27   -0,72 -0,56   -0,10 Oma pääoma / osake, euroa       16,75 17,58   18,10 Operatiivinen sidotun pääoman tuottoprosentti (ROCE-%)       0,9 % 1,9 %   2,4 % Liiketoiminnan rahavirta       -0,1 23,1   20,0 Omavaraisuusaste       76,1 % 71,1 %   72,6 % Nettovelkaantumisaste (gearing)       -4,7 % -1,5 %   -9,6 %   TIEDOTUSTILAISUUS JA WEBCAST Tiedotustilaisuus pidetään tänään klo 10.00 Apetitin toimitiloissa osoitteessa Sörnäistenkatu 1 A, Helsinki. Tiedotustilaisuutta voi seurata suorana webcast-lähetyksenä Apetitin verkkosivuilla apetitgroup.fi/sijoittajille. Esitysmateriaali ja tallenne tiedotustilaisuudesta ovat saatavilla yhtiön kotisivuilla tilaisuuden jälkeen.   Apetit Oyj Puolivuotiskatsaus 1.1.-30.6.2018 Apetit Oyj Lisätietoa: Juha Vanhainen, toimitusjohtaja, Apetit Oyj, puh. 010 402 2100 Apetit on kasvisten ykkönen, vahvasti kotimaiseen ruoan alkutuotantoon toimintansa perustava elintarvikeyhtiö. Luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla terveellisiä, maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja. Lisäksi jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä ja rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi sekä käymme viljakauppaa kansainvälisesti. Haluamme olla kasvipohjaisten ruokaratkaisujen edelläkävijä. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Apetitin liikevaihto vuonna 2017 oli 312 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä noin 640. Lue meistä lisää osoitteessa apetitgroup.fi.

Apetit mukana SuomiAreenassa

Apetitin Ruokaratkaisut-liiketoiminnan johtaja Anu Ora on keskustelemassa tulevaisuuden ruoasta ja syömisen trendeistä. Apetit-konserniin kuuluvan Avena Nordic Grain Oy:n toimitusjohtaja Antti Snellman puolestaan on mukana paneelissa, jossa käsitellään ruoan huoltovarmuutta ja ruokaturvallisuutta. Lisäksi Apetit Vegepopseja kehittämässä ollut Rosa Tauriainen on mukana keskustelemassa elintarvikealasta tulevaisuuden työnantajana ja kertomassa omasta uratarinastaan ja työstään Vuoden Suomalaiseksi Elintarvikkeeksi 2018 palkittujen Vegepopsien parissa. Ohjelman järjestää Elintarviketeollisuusliitto ry yhdessä seuraavien jäsenyritystensä kanssa: Altia, Apetit, Fazer, HKScan, Paulig, Pernod Ricard Finland, Unilever Finland ja Valio. Mukana myös MTK ja Lidl. Tervetuloa mukaan! Apetit SuomiAreenassa: Tärkeimmät asiat puhutaan ruokapöydän ääressä, tiistaina 17. heinäkuuta SuomiAreena-rannalla yllätyslavalla kello 10–17. Klo 13.20–14.00 Ruuan huoltovarmuus ja ruokaturvallisuus Paneelissa Antti Snellman, toimitusjohtaja Avena/Elintarvikepooli Klo 14.10–14.40 Perunamuusi on tiimityötä Paneelissa Rosa Tauriainen, trainee Klo 16.20–17.00 Foliohatut tekevät tulevaisuuden ruuan – oletko mukana? Paneelissa Anu Ora, Apetit Ruokaratkaisut-liiketoiminnan johtaja   Tärkeimmät asiat puhutaan ruokapöydän ääressä, koko ohjelma

Apetit investoi 9,7 miljoonaa euroa uuteen pihvi- ja pyörykkälinjaan Säk...

”Pihvit ja pyörykät ovat jo muutaman vuoden olleet yksi Apetitin voimakkaimmin kasvavista tuoteryhmistä, vuosikasvun ollessa keskimäärin noin 20 prosenttia. Myös näkymät kasvun jatkumiselle ovat valoisat – tätä tukee kuluttajakysynnän vahva kasvu, omat tuotekehityspanostukset ja uudet avaukset kansainvälisessä kaupassa”, sanoo toimitusjohtaja Juha Vanhainen. Uusi pihvi- ja pyörykkälinja kaksinkertaistaa tuotantokapasiteetin ja sen tavoitteena on vastata nykyiseen kysyntään sekä mahdollistaa uusien tuotteiden valmistuksen kotimaahan ja kansainvälisille markkinoille. Tämän lisäksi se parantaa tuotannon tehokkuutta useilla eri osa-alueilla. ”Pihvi- ja pyörykkälinjan investoinnissa konkretisoituvatkin kaikki strategiset painopistealueemme eli uudistuminen, kansainvälistyminen ja tehokkuuden parantaminen. Tämän lisäksi investointi on merkittävä Säkylässä paikallisesti sekä samalla vahva viesti toiminnan kehittämisestä ja edelleen vahvistamisesta. Investointi luo volyymien kasvun myötä työtä ja työpaikkoja tuotannossa ja toimitusketjussa. Tuotteita valmistetaan myös alueella sopimusviljellyistä kasviksista”, Vanhainen jatkaa. Investointi mahdollistaa tulevaisuudessa monipuolisemman tuotekehityksen esimerkiksi tuotteiden muodon, raaka-ainepohjan ja makumaailman uudistamiseen liittyen sekä kokonaan uudenlaisten kasvipohjaisten tuotteiden valmistamisen. Lisäksi se mahdollistaa nykyistä paremman markkinakohtaisen räätälöinnin.

Avena ja Viljelijän Berner yhdistävät tuotantopanos- ja viljakaupan kump...

Toimintamalli perustuu kumppanuuteen ja yhteiseen kenttäorganisaatioon. Liiketoimintaa harjoitetaan jatkossa nimellä Viljelijän Avena Berner. Uudenlaisen toimintamallin kautta yritykset tarjoavat suomalaisille viljelijöille kotimaisessa omistuksessa olevan kumppanin vilja- ja öljykasvikauppaan sekä maatalouden tuotantopanosten käyttöön ja hankintaan. Molemmat ovat vahvoja osaajia alallaan ja yhdessä ne voivat palvella suomalaisia viljelijöitä entistä monipuolisemmin.  Yhteisorganisaation muodostamiseen ei liity yritysjärjestelyjä, vaan toimintamallissa viljanhankintaa tehdään Avenan ja tuotantopanoskauppaa Bernerin lukuun. Virallisesti yhteistyö käynnistyy 1. elokuuta 2018. ”Jatkossa viljelijä voi ostaa tarvikkeita kasvintuotantoon ja käydä viljakauppaa yhden luukun periaatteen mukaisesti samojen asiantuntijoiden kanssa. Uudessa toimintamallissa yhdistyvät vahva tuotantopanos- ja viljakaupan osaaminen ja asiantuntemus. Näin varmistamme, että viljelijälle on jatkossakin tarjolla vahvaan asiantuntijuuteen perustuvat maatalouskaupan palvelut”, sanoo Apetitin toimitusjohtaja Juha Vanhainen. ”Sekä Bernerillä että Avenalla on vahva tunnettuus omien päätoimialojensa asiantuntijaorganisaatioina. Tätä osaamista haluamme tarjota viljelijöille parhaan sadon puolesta. Luotamme siihen, että yhteistyön myötä meillä on parhaat mahdolliset edellytykset ansaita asiantuntevan ja luotettavan toimijan maine suomalaisten viljelijöiden keskuudessa”, jatkaa Bernerin toimitusjohtaja Antti Korpiniemi. Molemmat yritykset jatkavat liiketoimintaansa strategioidensa mukaisesti. Avena on osa Apetit-konsernia ja Berner jatkaa toimintaansa kotimaisena perheyhtiönä. Yhdistettävään organisaatioon kuuluu maatalous- ja viljakaupan osalta 30 asiantuntijaa sekä lisäksi ammattipuutarhakaupan osalta 10 asiantuntijaa. Toiminta on maanlaajuista eri toimi- ja vastaanottopisteiden kautta. Viljelijän Avena Bernerin tavoitteena on olla viljelijöiden paras kumppani Suomessa ketterällä ja tehokkaalla toimintamallilla. Kattavasta valikoimasta löytyvät mm. siemenet, kasvinsuojeluaineet, lannoitteet ja polttoaineet sekä uudet palvelut viljelytoimenpiteiden ja sadon laadun mittaamiseen. Laajasta vastaanottopisteiden verkostosta löytyy puolestaan varma ja hyvä toimituspaikka vilja- ja öljykasvisadolle.


Hyvinvointia kasviksista
Korkealaatuisia kasviöljyjä Suomesta

Apetit-konsernin Öljykasvituotteet-liiketoiminnasta vastaava Avena on Suomen merkittävin kasviöljyjen jalostaja ja öljykasvipohjaisten rehuraaka-aineiden tuottaja. Apetitin öljykasvituotteet valmistetaan Kirkkonummella sijaitsevassa öljynpuristamossa, joka jalostaa rypsin ja rapsin siemenistä laadukkaita ja erittäin korkean jalostusarvon tuotteita kasviöljyiksi. Avena käyttää noin 90 prosenttia Suomessa viljellystä rypsin- ja rapsinsiemenistä Kirkkonummella sijaitsevassa öljynpuristamossaan. Puristamon vuotuinen siementarve on lähes puolitoistakertainen Suomen satoon verrattuna.  Ruokaöljyjen tuotanto tapahtuu puhtaasti ja luonnollisin menetelmin fysikaalisilla minimiprosessointimenetelmillä, joissa öljykasvinsiemenestä hyödynnetään 99,9 prosenttia öljyksi ja rypsipuristeeksi. Siemenen arvokkaat ainesosat, kuten antioksidantit, sterolit ja vitamiinit saadaan miedosti lämmittämällä talteen paremmin kuin kylmäpuristuksessa. Rasvan laadun parantaminen suomalaisten ravinnossa on ravitsemussitoumusten tavoitteiden mukaista. Pehmeitä ja tyydyttymättömiä rasvoja sisältävät kasvispohjaiset ruokaöljyt ovatkin kiinteä osa terveellistä ruokavaliota. Rasvahappokoostumukseltaan rypsiöljy on monipuolinen, ja se sisältää sekä omega-6- että omega-3-rasvahappoja.   [ext-link url="https://apetit.fi/tuotteet?c=kasvioljyt"]Katso myös Apetitin kasviöljytuotteet:[/ext-link]  

Apetitin syksyn uutuudet tuovat ruokapöytiin lisää vegaanisia vaihtoehto...

Apetitin syksyn uutuustuotteiden vegaaniset suosikit ovat klassikko Apetit Pinaattikeitto ja Kasvisjauhispizza Vegelover. - Pinaattikeitto on jo pitkään pitänyt paikkansa myydyimpien tuotteidemme joukossa. Klassikon uusi vegaaninen ja maidoton versio on täyttävä ja täyteläinen – ja luonnollisesti se sisältää kotimaista vastuuviljeltyä pinaattia, tuoteryhmäpäällikkö Riikka Haarasilta-Suutarinen kertoo. Kasvisjauhispizza Vegelover on rinnakkaistuote alkuvuodesta lanseeratulle Kasvisjauhispizza Originalille. Pudasjärvellä valmistettava Kasvisjauhispizza on saavuttanut suosiota muun muassa maistuvan vegaanisen juustonsa myötä. - Uudessa Vegeloverissa täytteenä on lehtipinaattia, paprikaa ja ananasta sekä tietysti rouhittua Kasvisjauhista ja suussa sulavaa vuustoa. Vegelover onkin herättänyt paljon kiinnostusta jo ennakkoon, kun esittelimme tuotetta kesätapahtumissa, Haarasilta-Suutarinen sanoo. Helpotusta kasvisten käytön lisäämiseen – myös lapsille ja nuorille Apetitin missio on luoda kasviksista hyvinvointia. Osana strategiaansa Apetit on sitoutunut seitsemään ravitsemussitoumukseen, joista yhdessä Apetit sitoutui lisäämään kasvisten käyttöä tuotekehityksen keinoin. - Uudet Pinaatti-raejuustonapit ja Porkkananapit osuvat tähän kategoriaan hienosti. Napit ovat hauska ja helppo tapa tuoda kasviksia myös lasten lautasille – tästä meillä on kokemusta jo nappien aiemman ammattikeittiöissä saavutetun suosion myötä, Haarasilta-Suutarinen sanoo. Kasvisten käytön lisäämistä helpottamaan omiaan ovat myös Tuorekset-uutuudet. Sadonkorjuukasvikset ja Kolmen kaalin wok ovat sesonkiin sopivia sekoituksia, jotka sopivat erinomaisesti niin wokkeihin, pataruokiin kuin keittoihinkin. - Uusissa Tuoreksissa on menty satokausiajattelu edellä. Tuorekset ovat valmiiksi pestyjä, esikäsiteltyjä ja paloiteltuja tuoreita kasviksia, joiden avulla on helppo tuoda lisää kasviksia päivään. Raikkaat sekoitukset ovat erittäin monikäyttöisiä arjen helpottajia, niitä voi napsia suurimpaan nälkään vaikka suoraan rasiasta, tuoteryhmäpäällikkö Marjo Kantola kertoo.   Yhteystiedot: Riikka Haarasilta-Suutarinen, tuoteryhmäpäällikkö etunimi.sukunimi(a)apetit.fi 010 402 4011 Marjo Kantola, tuoteryhmäpäällikkö etunimi.sukunimi(a)apetit.fi 010 402 2174   Apetit-uutuudet: Apetit Vegaaninen Pinaattikeitto, 380 g Klassinen arjenpelastaja Apetit Pinaattikeitto ilmestyy pakastealtaisiin nyt myös maidottomana ja vegaanisena versiona. Täyttävä ja täyteläinen, proteiinipitoinen ja herkullinen, täysin kasvispohjainen keitto sisältää kotimaista vastuuviljeltyä pinaattia. Apetit Kasvisjauhispizza Vegelover, 290 g Himoitun Kasvisjauhispizza Originalin runsaasti herkullisia kasviksia sisältävä rinnakkaistuote Vegelover on täysin vegaaninen ja superherkullinen uutuus. Täytteinä Apetit Kasvisjauhista, lehtipinaattia ja ananasta sekä erinomaiseksi todettua vuustoa, eli vegaanista juustoa. Apetit Kasvisjauhispizzat valmistetaan Pudasjärvellä. Apetit Pinaatti-raejuustonapit ja Porkkananapit, 240 g Uudet Apetit Pinaatti-raejuustonapit ja Porkkananapit tuovat kotimaisia kasviksia helposti ja hauskasti myös lasten lautasille. Ohut panerointi ja hieno rakenne tekevät kouluissa ja päiväkodeissa jo vuosia lapsille maistuneista napeista helposti lähestyttäviä. Apetit Pinaatti-raejuustonappi on vähälaktoosinen ja gluteeniton, Apetit Porkkanappi on vegaaninen, maidoton, laktoositon ja gluteeniton. Apetit Kotimainen Järvikalapihvi, 200 g Kotimaisesta hoitokalastetusta särjestä ja ahvenesta valmistetut Järvikalapihvit saapuvat viimein ammattikeittiöistä myös kuluttajien tarjontaan. Järvikalapihvit sisältävät runsaasti proteiinia ja omega3-rasvahappoja. Tuote on gluteeniton ja laktoositon. Todellinen ekotuote. Apetit Tuorekset Sadonkorjuukasvikset, 140 g Sadonkorjuukasvikset sisältävät porkkanaa, keräkaalia ja lehtikaalia. Lisää kasviksia ateriaan helposti esimerkiksi sekoittamalla Tuorekset munakkaaseen. Perinteisten wokkien lisäksi Sadonkorjuukasvikset toimivat myös keitoissa, pataruoissa ja salaateissa. Apetit Tuorekset Kolmen kaalin wok, 130g Kolmen kaalin wok on pirteä sekoitus keräkaalia, punakaalia ja lehtikaalia. Siitä onnistuvat erilaiset wok-ruoat, tai lisää sekoitus esimerkiksi paistetun ja maustetun jauhelihan joukkoon. Rasiasta saa myös helpon kaalisalaatin lisäämällä kaalisekoitukseen salaatinkastiketta.

Maistuvia uutuuksia - helppoa maustamista Apetit-rypsiöljyillä!

Kätevät Apetit-mausteöljyt Uutuustuotteet ovat Apetit Sitruuna-basilika -rypsiöljy 250 ml ja Apetit Valkosipuli-basilika -rypsiöljy 250 ml. Maustetut rypsiöljyt ovat käteviä ruoan maustamisessa, sillä rypsiöljy on raikkaan ja neutraalin makunsa ansiosta loistava pohja mausteille. Apetit-mausteöljyissä makua antavat luontaiset aromit. Apetit Sitruuna-basilika -rypsiöljy toimii parhaiten sellaisenaan salaatinkastikkeena. Maustettu rypsiöljy on terveellinen, raikas ja kätevä salaatinkastike. Apetit Valkosipuli-basilika -rypsiöljy puolestaan toimii monipuolisesti kaikkeen ruoan maustamiseen. Sitä kannattaa kokeilla esimerkiksi pastan joukkoon sekoitettuna. Se on myös aivan loistava mausteöljy annosten viimeistelyyn ja yrteillä höystettynä aromikas leivän dippikastike. Apetit-mausteöljyt on pakattu siroon ja kätevään muoviseen 250 ml:n pulloon. Pullon korkissa on annostelua helpottava suuosa, joka mahdollistaa kasviöljyn kaatamisen ohuena nauhana annoksiin tai vaikkapa majoneesin raaka-aineeksi.   Sydänmerkki-tuote Apetit-rypsiöljyllä on Sydänmerkki, joka osoittaa, että kyseinen tuote on terveyden kannalta parempi vaihtoehto. Tuote edistää pehmeiden kasvirasvojen saantia ja on hyvä vaihtoehto kovien rasvojen sijaan käytettynä. Rypsiöljyssä omega-3- ja omega-6-rasvahapot ovat optimaalisessa suhteessa. Tämä on tärkeää, sillä nämä rasvahapot vaikuttavat toistensa hyödynnettävyyteen aineenvaihdunnassa. Eli jos omega-6-rasvahappoa on liikaa, heikkenee omega-3-rasvojen vaikutus ja päinvastoin. Rypsiöljy osana terveellistä ruokavaliota Rypsiöljy on monipuolinen kasviöljy, joka sopii paistamiseen, leivontaan, marinadeihin ja salaatinkastikkeisiin. Neutraalin makunsa ja värinsä ansiosta se on monen ammattilaisen valinta. Rypsiöljy sopii täydellisesti käytettäväksi esimerkiksi taikinoissa, joiden ohjeessa on käytetty sulatettua rasvaa. Rypsiöljy sekoittuu hyvin muiden ainesosien kanssa ja lopputuloksena on koostumukseltaan pehmeitä leivonnaisia. Käytössä noin 3/4 dl rypsiöljyä vastaa 100 g sulatettua margariinia tai voita. Suomen Ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuosituksissa suositellaan rypsiöljyn käyttöä rasvan lähteenä. Rypsiöljyn hienous piilee siinä, että siitä saa päivittäin tarvittavat välttämättömät omega-rasvahapot ja se soveltuu hyvin ruoanlaittoon. Rypsiöljyn sisältämä alfalinoleenihappo (omega-3) edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina. Edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin kaksi ruokalusikallista rypsiöljyä. Muista lisäksi monipuolinen ruokavalio ja terveelliset elämäntavat. Aineenvaihduntamme tarvitsee pehmeää rasvaa ja erityisesti sen sisältämiä välttämättömiä rasvahappoja. Siksi rasvaa ei ole syytä välttää, mutta sen määrään ja laatuun tulisi kiinnittää huomiota. Suomalaisten rasvansaannista 75 % tulee elintarvikkeiden piilorasvasta. Tarkista usein käyttämiesi elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä tyydyttyneen rasvan määrä ja valitse arkeen tuotteita, joissa tyydyttyneen rasvan osuus on alhainen. Käytä kotikeittiössä juoksevia kasviöljyjä kuten suomalaisista siemenistä puristettua, Apetit-rypsiöljyä ja Apetit-mausteöljyjä.   Tuotetiedot Apetit Sitruuna-basilika -rypsiöljy 250ml 6420616980758 Apetit Valkosipuli-basilika -rypsiöljy 250ml 6420616980796 Ainekset: suomalainen rypsiöljy (rypsin ja rapsin siemen), luontaiset aromit. Omega-3      10 g /100 g Omega-6      21 g/100 g E-vitamiini 20 mg (167 % päivittäisen saannin vertailuarvosta) Lisätiedot Jenny Tallberg, kehityspäällikkö etunimi.sukunimi(a)avena.fi +358 10 402 2342   Reseptiikkaa: KEVÄTSALAATTI 4 annosta (valmistusaika 15 min) Ainekset 1 nippu          parsaa 1 ps (80 g)    babypinaattia 1 nippu          kevätsipulia 1 ps (200 g)  Apetit Kotimainen Herne Kastike 2 rkl               Apetit Sitruuna-basilika rypsiöljy 1 rkl               valkoviinietikkaa sormisuolaa ryytineidon eli Nigellan siemeniä Huuhtele parsat ja taita päästä pois kova kantaosa. Keitä parsaa kiehuvassa vedessä noin 5 minuuttia ja jäähdytä se sitten nopeasti jääkylmässä vedessä. Huuhtele pinaatti ja sipulit. Leikkaa sipulit ja parsa haarukkapaloiksi. Sekoita salaattikulhon pohjalla kastikkeen ainekset. Lisää kasvikset, sekoita ja tarjoa heti.   PAPUMELANZANE 4 annosta Ainekset 2                    munakoisoa tai kesäkurpitsaa 1 rkl               merisuolaa 3 rkl               Apetit Valkosipuli-basilika rypsiöljy 1 ps (200 g)  mozzarellaraastetta Kastike 1 rkl               Apetit Valkosipuli-basilika rypsiöljy 1 ps (200 g)  Apetit Kotimainen Sipulikuutio 1 ps (300 g)  Apetit Papusekoitus 1 pkt (500 g) tomaattimurskaa 3 dl                vettä 1 rkl               tummaa balsamicoa mustapippuria 1 rkl               kasvisfondia 2 rkl               pizzamaustetta Tarjoiluun kirsikkatomaatteja basilikaa vihreää salattia Kuumenna kastikkeen kasviöljy kattilassa ja kuullota sipulikuutiot siinä. Lisää loput kastikkeen ainekset kattilaan. Keitä hiljalleen kannen alla. Huuhtele munakoisot ja viipaloi ne pituussunnassa. Jaa viipaleet leikkuulaudalle ja ripottele niille suolaa. Anna suolan itkettää munakoisoa noin 20 minuuttia. Taputtele viipaleet kuiviksi talouspaperilla tai keittiöliinalla. Levitä viipaleet leivinpaperille uunipannulle ja paahda 225-asteessa 15 minuuttia. Sipaise uunivuoka kasviöljyllä. Lado siihen kerroksittain paahdettuja munakoisoviipaleita, kastiketta ja mozzarellaraastetta. Säästä noin kolmannes juustoraasteesta päällimmäiseksi. Paista 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Vinkki! Voit tehdä tämän ruuan myös kesäkurpitsasta. Itkettämistä ei tällöin tarvita mutta paahda kesäkurpitsasiivut munakoison tavoin, niin lopputulos on herkullinen.

Apetitin uutuustuotteiden virta jatkuu – kasvisten ykkönen näyttää su...

Apetit on viime vuosina vahvistanut tuotekehitysresurssejaan ja tuonut markkinoille uusia tuotteita, tuoteryhmiä ja konsepteja. Vahvalla tuotekehityksellä tuodaan kuluttajien saataville arkea helpottavia kasvipohjaisia ruokaratkaisuja ja kasviksia lautasen reunoilta myös lautasen keskelle. - Koko suomalainen ruoka-ala on uuden edessä. Kasvisten ykkösenä Apetit haluaa olla mukana uudistamassa ja kehittämässä syömisen trendejä. Uutuustuotteidemme määrä kertoo tämän selkeästi. Missionamme on auttaa ihmisiä lisäämään kasvisten syöntiä, Apetitin markkinointijohtaja Miika Helenius sanoo. Heti syötäviä ruokia, terveellisiä välipaloja Apetitin uutuustuotteet vastaavat Apetitin tekemiin ravitsemussitoumuksiin usealla eri osa-alueella. Uusilla Tuorekset-tuoteperheen tuotteilla helpotetaan kasvisten käytön lisäämistä. Tuorekset-sarjan uutuutena on muun muassa uusi kasvissekoitus Korea-wok. Tuorekset-tuoteperhe laajeni myös Napostelukasviksiin, jotka tuovat terveellisiä ja maukkaita vaihtoehtoja välipalatarjontaan. Tuorekset Napostelukasviksia on kolmea eri makua. Kasvikset on pakattu helposti avattavaan ja uudelleen suljettavaan sekä näppärästi mukana kuljetettavaan pikaripakkaukseen. - Erilaisten välipalatuotteiden suosio kasvaa jatkuvasti, ja markkinoilla olevat tuotteet ovat usein makeita ja sokeripitoisia. Vegekuppi Napostelukasvikset ovat valmiiksi pestyjä ja pilkottuja kasviksia, joita voi napostella helposti suoraan rasiasta - hyvällä omallatunnolla. Niiden avulla on helppo lisätä päivittäistä kasvisten määrää niin lasten kuin aikuistenkin ruokavaliossa, tuoteryhmäpäällikkö Marjo Kantola kertoo. Apetitin uudet kulhoruoat ovat puolestaan vastaus kiireiseen arkeen. Apetit Vegekulho ja Apetit Kanakulho ovat perinteisiä salaatteja täyttävämpiä, heti syötäviä kasvispitoisia aterioita. - Kulhoaterioita ei tarvitse lämmittää, vaan ne voi syödä heti sellaisenaan. Myös Kulhoaterioista on vegaaninen vaihtoehto, joka sisältää suosittuja Kasvisjauhispyöryköitä, Kantola kertoo. Napostelukasvikset ja Kulho-tuotteet valmistetaan Apetitin Kivikon tehtaalla Suomessa. Uusia Kasvisjauhis-tuotteita Uudet Kasvisjauhis-tuotteet lisäävät kasvispohjaisien pääruokatuotteiden määrää. Herneproteiinista valmistetut Kasvisjauhis-tuotteet saavat lisäystä Kasvisjauhisleikkeellä ja Kasvisjauhispizzalla. - Huhtikuussa kauppoihin ilmestyvä Paneroitu Kasvisjauhisleike on ehdottomasti koko Kasvisjauhis-tuoteperheen paras tuote niin maun kuin rakenteenkin osalta, tuoteryhmäpäällikkö Riikka Haarasilta-Suutarinen lupailee. Himoittu Kasvisjauhispizza puolestaan tuo toivotun vegaanisen herkuttelupizzan kuluttajien saataville. Koko Kasvisjauhis-tuotesarja valmistetaan Suomessa, Kasvisjauhispizzat valmistetaan Pudasjärvellä. - Kasvisjauhis-tuoteperhe sai viime vuonna lanseerauksensa jälkeen suuren suosion. Nyt lanseerattavat uutuudet nostavat Kasvisjauhis-tuotteiden määrän jo yhteensä yhdeksään, Haarasilta-Suutarinen kertoo.   ****** Lisätietoja: Miika Helenius, markkinointijohtaja 010 402 4079 Marjo Kantola, tuoteryhmäpäällikkö 010 402 2174 Riikka Haarasilta-Suutarinen, senior tuoteryhmäpäällikkö 010 402 4011 etunimi.sukunimi(a)apetit.fi   Tuotekuvat ladattavissa Apetitin MyNewsDesk-sivulta   Apetit uutuudet: Tuorekset Korea-wok 200 g Monikäyttöinen kasvissekoitus soveltuu esimerkiksi wokkeihin, pataruokien kasviskomponentiksi sekä lämpimäksi lisäkkeeksi. Tuote kehitettiin olympiahuumassa ratkaisuksi helppoon ja nopeaan kokkailuun kisakatsomoon, mutta värikäs kasvissekoitus maistuu toki kisojen jälkeenkin. Korea-wok sisältää porkkanaa, kesäkurpitsaa, punaista paprikaa, neulapapua ja kevätsipulia. Apetit Tuorekset Napostelukasvikset Vegekuppi Napostelukasvikset ovat valmiiksi pestyjä ja pilkottuja kasviksia, joita voi napostella helposti suoraan rasiasta – hyvällä omallatunnolla. Napostelukasvikset eivät sisällä suolaa, mausteita tai lisättyä sokeria. Kasvikset on pakattu helposti avattavaan ja uudelleen suljettavaan sekä näppärästi mukana kuljetettavaan pikaripakkaukseen. Tuotteet ovat laktoosittomia ja gluteenittomia ja ne soveltuvat vegaaniseen ruokavalioon. Tuorekset Napostelukasvikset: Vegekuppi porkkana-kurkku 160 g Vegekuppi kurkku-punainen paprika 160 g Vegekuppi porkkana-keltainen paprika 160 g Apetit Kulhot Ruokaisat kulhoruoat ovat perinteisiä salaatteja täyttävämpiä, runsaasti kasviksia sisältäviä heti syötäviä aterioita. Kulhoaterioita ei tarvitse lämmittää, vaan ne voi syödä sellaisenaan. Kulhoaterioissa on mukana haarukka. Apetit Vegekulho 320 g – Vegaaninen vaihtoehto. Couscous-pedillä ruokaisia Kasvisjauhispyöryköitä, mehevää tomaattisalsaa, hernehummusta, musta- ja soijapapuja sekä kirsikkatomaatteja. Vegekulho on laktoositon, se soveltuu vegaaniseen ruokavalioon ja ateria on proteiinipitoinen. Apetit Kanakulho 320 g – Punajuurella punertavaksi värjätyn couscous-pohjan päällä kypsää kuutioitua broilerinfileetä, lehtikaalia, porkkanaa ja paprikaa sekä sitruuna-jogurttikastiketta. Kanakulho on proteiinipitoinen ja se soveltuu laktoosittomaan ruokavalioon. Pakasteuutuudet Apetit Kasvisjauhispizza 280 g Uuden sukupolven kasvispizzassa on täytteenä kasvispizzoissa ennestään tuttujen perinteisten kasvisraaka-aineiden tomaatin ja peston lisäksi rouhittuja herneproteiinista valmistettuja Kasvisjauhispyöryköitä. Vegaaninen herkuttelupizza on jatkoa suuren suosion saavuttaneelle keväällä 2017 lanseeratulle Apetit Kasvisjauhis -tuoteperheelle. Tuote ei sisällä soijaa. Apetit Kasvisjauhispizza valmistetaan Suomessa Pudasjärvellä.   Apetit Vegepops Porkkana-vadelma 52 g Kesän 2018 Apetit Vegepops -valikoima Porkkana-mango ja uutuus Porkkana-vadelma. Apetit Vegepops Kasvis-marja/hedelmäjäät tekevät kotimaisten kasvisten käytöstä helppoa, hauskaa ja herkullista. Raikkaaseen, maistuvaan ja värikkääseen jääteloaltaan hyvikseen ei ole lisätty sokeria eikä väriaineita. Herkullinen maku syntyy kotimaisten vastuuviljeltyjen kasvisten sekä hedelmien ja marjojen maistuvista yhdistelmistä. Gluteeniton, vegaaninen puikko soveltuu välipalaksi tai herkuksi moneen eri ruokavalioon ja moneen eri tilanteeseen. Hyvän omantunnon herkku myös perheen pienimmille! Apetit Bataatti-perunamuusi 350 g Mikrovalmiit Apetit perunamuusit ovat helppoina ja maistuvina arjen ratkaisuina kasvattaneet myyntiään reilusti. Sarjan uutuudessa peruna on yhdistetty makeaan, trendikkääseen bataattiin. Lisää vain neste, lämmitä mikrossa ja tarjoile kasvis- tai kalapyöryköiden kanssa. Vegaaninen, gluteeniton, maidoton, laktoositon. Apetit Punajuuripyörykät 320 g kasviproteiinista valmistettujen Kasvisjauhis-tuotteiden lisäksi Apetitilla on tarjolla laaja valikoima kotimaisista kasviksista valmistettuja kasvispihvejä ja pyöryköitä. Uudet Apetit Punajuuripyörykät sisältävät kotimaista vastuuviljeltyä punajuurta. Makua ja rakennetta antavat kurpitsansiemenet ja pellavansiemenrouhe. Vegaaninen, gluteeniton, maidoton, kuitupitoinen ja proteiinipitoinen. Ei sisällä soijaa. Apetit Särkisen kalapyörykät 240 g Kotimainen järvikala kiinnostaa nyt suomalaisia. Särkisen kalapyörykät sisältävät 30 % kotimaista särkeä. Kalapitoisuutta nostamassa myös seitiä. Pehmeän makuiset Särkisen kalapyörykät ovat helppo ja maistuva ratkaisu kotimaisen kalan ystäville. Laktoostion, gluteeniton, runsasproteiininen. Apetit Kasvisjauhisleike Helppojen kasviperäisten ratkaisujen kimara saa jatkoa huhtikuussa, kun Apetit Kasvisjauhis -tuoteperhe laajenee herkullisella, vegaanisella, soijattomalla, herneproteiinista valmistetulla paneroidulla Kasvisjauhis-leikkeellä. Papa Rafkin Pizza Mozzarella 400 g Suomen myydyin pakastepizzamaku Mozzarella nyt Papa Rafkinin reseptillä. Mehevää mozzarellaa, kirsikkatomaattiviipaleita ja pestoa. Täytteitä tietysti Papa Rafkinin teesien mukaisesti laidasta laitaan. Papa Rafkin Papa’s Chicken 400 g Papa Rafkin pizzat valmistetaan Suomessa, Pudasjärvellä ja käytämme Papa Rafkin pizzoissa vain suomalaista lihaa. Papa’s Chickenissä suomalaista broilerifileetä, ananasta, paprikaa ja punasipulia.

Njam! Apetit lanseeraa kasvisten käyttöä edistävän mobiilisovelluksen

- Apetitin tutkimusten mukaan jopa 56 % kuluttajista haluaisi lisätä kasvisten käyttöä ruokavaliossaan. Kasvisten käytön lisääminen koetaan kuitenkin usein haastavaksi. Tämä onkin yksi syy Njamin lanseeraamiselle: haluamme auttaa ihmisiä lisäämään kasvisten käyttöä, Apetitin markkinointijohtaja Miika Helenius kertoo. Njamin julkinen kehitys aloitettiin tammi- ja helmikuussa järjestetyillä kuluttajatestitilaisuuksilla, joissa kasvistelusta innostuneet testaajat pääsivät kokeilemaan ja arvioimaan uutta sovellusta yhdessä Apetitin kanssa. Njam inspiroi kasvisten käytön lisäämiseen Njam tarjoilee käyttäjän ruokavalion mukaisia reseptisuosituksia. Njam on arjen helpottaja, joka kannustaa ja avustaa käyttäjäänsä lisäämään kasvisten käyttöä. - Njam oppii tuntemaan käyttäjänsä. Sovellus tarjoaa käyttäjälle reseptejä, joita voi käyttää helposti arjen kiireiden keskelläkin. Njam haluaa tarjota käyttäjälleen vaivattoman tavan lisätä kasvisten käyttöä, Apetitin liiketoiminnan kehityspäällikkö Leena Helminen kertoo. Njam suosittelee reseptejä ruotsalaisen foodtech-startupin IQ Chefin tekoälyn pohjalta käyttäjän valintojen ja tykkäysten avulla. Vahvimmin Njamin suosituksiin vaikuttavat käyttäjän omat valinnat, mutta jatkossa myös muiden käyttäjien toimet sovelluksessa vaikuttavat palvelun suosituksiin. - Njam palkitsee ahkerasta käytöstä: mitä paremmin se tuntee käyttäjänsä maun, sitä paremmin sen reseptisuositukset onnistuvat ja kannustavat kasvisten käytön lisäämiseen, Helminen selvittää. Kiinnostaako kasvistelu? Njam etsii testikäyttäjiä Haluaisitko sinä lisätä kasvisten käyttöä ruokavaliossasi? Njam-mobiilisovellus voi auttaa ruokavalion vaivattomassa monipuolistamisessa. Etsimme Njamille testikäyttäjiä palvelun kehittämiseksi. Njamin ensimmäisten käyttäjien joukossa olet valinnoillasi kehittämässä sovelluksen oppivaa algoritmia ja parantamassa muidenkin käyttäjien kokemuksia Njam-palvelusta. Pääset mukaan testikäyttäjäksi lataamalla Njam-sovelluksen sekä liittymällä Facebookissa Njam-sivun seuraajaksi ja osallistumalla sovelluksen kehityskeskusteluun.   Njam-mobiilisovellus Njam on julkaistu Android- ja iOS-käyttöjärjestelmiä käyttäville mobiililaitteille Googlen ja Applen sovelluskaupoissa. Tällä hetkellä Njamin reseptipankki kattaa noin 300 reseptiä. Määrää lisätään jatkuvasti. Njamin avulla voit: Saada suosituksia juuri sinulle sopivista kasvispainotteisista resepteistä Luoda valitsemistasi resepteistä valmiin ostoslistan Valmistaa annokset kotikeittiössäsi valmiiden reseptien avulla Inspiroitua kasvisten lisäämisestä ruokavalioon ja saada uusia resepti-ideoita arjen ruokapöytään! Lataa Njam: https://www.njam.fi/   Kuvat median käyttöön (lähde mainittava) *************** Lisätietoja:  Leena Helminen, liiketoiminnan kehityspäällikkö, Apetit  puh. 010 402 2119, etunimi.sukunimi@apetit.fi

Apetit tekee seitsemän ravitsemussitoumusta - tuotekehityksellä vaivattom...

Sitoumusten mukaisesti Apetit haluaa tuotekehityksellään vähentää suolan ja sokerin saantia, edistää pehmeiden rasvojen käyttöä ja lisätä kasvisten käyttöä tuomalla saataville uusia pääruoka- ja välipalatuotteita sekä reseptejä kehittämällä. Kasvisten käytön lisääminen on yksi Apetitin päätavoitteista ja yhtiön missiona on luoda kasviksista hyvinvointia. Ravitsemussitoumukset yhdistetään suoraan Apetitin strategiaan asettamalla konkreettiset tavoitteet ja mittarit tuotteiston kehittämiselle. - Haluamme kehittää tuotteistoamme helpottaaksemme kasvisten ja pehmeiden rasvojen käytön lisäämistä kotitalouksissa ja ammattikeittiöissä. Uskomme, että ihmiset haluaisivat syödä terveellisemmin ja vastuullisemmin, mikäli se olisi helpompaa ja maistuisi hyvältä. Kasvisten käytön lisääminen edistää sekä ihmisten että maapallon hyvinvointia. Haluamme edistää kasvisten käyttöä tarjoamalla maistuvia ruokaratkaisuja, jotka selättävät aikapulaan, hävikkiin ja kalliiseen hintaan liittyviä haasteita, Apetitin markkinointijohtaja Miika Helenius sanoo. Kasvisten käytön lisäämisen ohella Apetit haluaa huolehtia myös kalapohjaisten tuotteidensa ekologisesta kestävyydestä ja sitoutuu kestäviin ruokavalintoihin kasvattamalla hoitokalastukseen perustuvien kalapohjaisten pihvien ja pyöryköiden määrää valikoimassaan.   Ravitsemussitoumuksiensa mukaisesti Apetit kehittää tuotteistoaan vuoteen 2020 mennessä seuraavasti: 1. Vähennämme suolan saantia - Lisäämme sydänmerkkituotteitamme 20 % 2. Rasvan laatu - Tuomme vähittäiskauppaan uuden helppokäyttöisen pehmeitä rasvoja (rypsiöljy) sisältävän kotimaisen Apetit-tuotesarjan, ammattikeittiöille rypsiöljyn käyttöä helpottavan tuotteen uudessa pakkausratkaisussa sekä luomme 20 herkullista reseptiä tukemaan rypsiöljyn käyttöä 3. Vähennämme sokerin saantia - Tuomme uusia, kotimaisia kasviksia hyödyntäviä, ei lisättyä sokeria sisältäviä tuotteita kategorioihin, joissa niitä on nykyisellään rajoitetusti 4. Kasvisten käytön lisääminen - Tuomme 10 uutta helppoa kasvispohjaista pääruokatuotetta - Tuomme 50 % lisää kasvisten käyttöä helpottavia, pienillekin kotitalouksille sopivia ruoanlaittoratkaisuja tuoretuotesegmenttiin - Tuomme vähintään viisi uutta tuotetta vähittäiskaupan HeVi-osastolle 5. Uudentyyppisiä kasvipohjaisia ja lapsille sopivia välipalatuotteita - Tuomme kolme uudenlaista välipalatuotetta kannaltamme uuteen kategoriaan 6. Lounaat ja ateriat - Lisäämme kouluruokasuositusten mukaisten välipalatuotteiden tarjontaa 100 % - Lisäämme ravitsemussuositusten mukaisten ateria- ja välipalavaihtoehtojen koostamiseen liittyvää koulutusta ja reseptiikan kehitystä ammattikeittiöille 50 % 7. Ruokaohjeet - Tuomme sata uutta, herkullista ja helppoa, kasviksia hyödyntävää reseptiikkaa, jotka ovat kuluttajan ja ammattikeittiön helposti saavutettavissa ja käytettävissä Sitoumus kestäviin ruokavalintoihin - Lisäämme hoitokalastukseen perustuvia kalatuotteita 30 % Tutustu Apetitin ravitsemussitoumuksiin tarkemmin  Ravitsemussitoumukset ovat suomalainen toimintamalli, jossa yhdistyvät EU:n vuonna 2016 julkaiseman tiekartan tavoitteet elintarvikkeiden laadun parantamiseksi, lasten ja nuorten terveyttä edistävien ruokailutottumusten toteutumisen parantamisen EU- ja WHO-tavoitteet sekä YK:n kestävän kehityksen tavoitteet. Sitoumukset kootaan yhdelle sivustolle: sitoumus2050.fi  



Blogit
Myytinmurtajat: Voivatko pakasteet olla tuoreita – 3+1 faktaa pakastamise...

Voivatko pakasteet olla tuoreita? Mitä pakastaminen oikeastaan tarkoittaa – ja miten se tehdään ruokateollisuudessa? Miten sana pakaste puolestaan syntyi? Apetitin pakasteasiantuntijat vastaavat.   1. Mitä teollinen pakastaminen tarkoittaa ja voivatko pakasteet olla tuoreita? Teollista pakastamista ohjaavat tiukat määritelmät. Teollisesti pakastettavien kasvisten prosessi on suunniteltu niin, että kasvisten ravintopitoisuus säilyy mahdollisimman hyvänä pellolta pakkaseen asti. Teollisesti pakastettavat kasvikset pestään, pilkotaan ja kuumennetaan aina nopeasti ennen pakastamista. Nopean kuumennuksen ansiosta kasvisten nahistumisprosessi pysähtyy ja kasvis säilyttää paitsi kauniin ulkomuotonsa, myös ravinteensa. Kuumentamisen jälkeen tuotteet jäähdytetään ensin kylmäksi, jonka jälkeen ne pakastetaan. Teollisessa leijupakastuksessa yksittäisen kasvispalan pakastuminen vie aikaa vain muutamia sekunteja. Nopean pakastuksen avulla kasvisolujen reaktiot saadaan pysäytettyä ja kasvikset pitävät hyvin tuoreutensa ja ravintoarvonsa. Pakastuslämpötila on keskimäärin -30 astetta. Pakastamisen jälkeen tuotteita säilytetään -25– -27-asteessa. Pakastetut kasvikset ovat siis tuoreita!   2. Miten pakastekasvikset kannattaa sulattaa käyttöön? Pakastekasvikset kannattaa sulattaa käyttöön nopeasti, sillä pitkään kestävän sulatuksen aikana kasvikset menettävät vesiliukoisia ravintoaineita. Lisää hävikkiä tulee, jos kasvikset huuhdellaan keittämisen jälkeen. Jäiset kasvikset kannattaa siis lisätä suoraan kiehuvaan veteen tai kuumalle pannulle. Kaikkia kotimaisia Apetit-pakastekasviksia voi myös käyttää sulatuksen jälkeen sellaisenaan, ilman lämmittämistä.   3. Voiko sulanutta pakastetta pakastaa uudestaan? Jos pakasteet on kuumennuskäsitelty sulamisen jälkeen, ne voidaan pakastaa uudestaan kotona. On esimerkiksi turvallista pakastaa kypsennetty ruoka, jonka tekemiseen on käytetty pakastettuja tuotteita. Sen sijaan sulanutta tuotetta, jota ei ole kuumennuskäsitelty, ei pidä pakastaa uudestaan. Esimerkiksi täysin sulaneita pakastekasviksia ei tule pakastaa uudestaan, ellei niitä ole paistettu tai keitetty. Ruokateollisuudessa ei myöskään koskaan pakasteta kertaalleen sulanutta tuotetta – tästä määrää laki.   + Miten sana pakaste syntyi? Pakaste-sana keksittiin vuonna 1946. Paulig järjesti kuluttajille sanakilpailun, jossa etsittiin toimivampaa vaihtoehtoa pakastetuista tuotteista käytetyn syväjäädytystuote-termin tilalle. Pakaste-sanan on siis keksinyt kilpailuun osallistunut yksityishenkilö. Kilpailussa toiseksi tuli jäädyte, kolmanneksi puolestaan jäiste.  (Lähde: https://www.kielikello.fi/-/kansa-kielen-asialla)  

Myytinmurtajat – Ovatko Apetitin pakasteet kotimaisia vai ulkomaisia?

Noin 80 prosenttia Apetitin pakastekasviksista on kotimaisia, mutta miten ulkomaisten tuontikasvisten laatua valvotaan ja miten hyvä maku varmistetaan? Myytinmurtajat -artikkeleihin haastatellaan Apetitin asiantuntijoita, jotka kumoavat tuotteisiin liittyviä ennakkoluuloja. Ensimmäisenä Apetitin laatupäällikkö Jenni Haapiainen taklaa ulkomaisiin pakasteisiin liittyviä myyttejä. 1. Väite: Kaikki Apetitin pakastekasvikset ovat kotimaisia Tarua. Kaikki eivät ole kotimaisia, mutta kaikista pakastekasviksista jopa yli 80% on kotimaisia. Viljelytämme vuosittain noin 30 miljoonaa kiloa kotimaisia avomaan kasviksia. Hyvän laadun varmistaminen vaatii tarkkuutta ja taitoa viljelyttämisessä, peltokorjuussa sekä tehtaalla. Laatukriteerimme ovat korkeat. Tietyt kasvikset, kuten paprika tai maissi, eivät menesty Suomessa avomaakasveina, joten käytämme ulkomaisia pakasteita. Ulkomaiset raaka-aineet tulevat pääosin Euroopasta. Vain yksittäiset raaka-aineet tulevat Euroopan ulkopuolelta. Kasvisten laatukriteerit ovat yhtä korkeat niin kotimaisille kuin ulkomaisillekin tuotteille.   2. Väite: Ulkomaisten raaka-aineiden valinta on helppoa Tarua. Toimittajien ja raaka-aineiden valinnat ja hyväksynnät ovat monivaiheisia. Uudesta raaka-aineesta otetaan aina näyte, jonka aistinvarainen, mikrobiologinen ja tarvittaessa kemiallinen laatu tutkitaan ennen hyväksyntää. Näytteestä arvioidaan maku, väri, rakenne, leikkuukoon tasaisuus sekä havainnoidaan mahdolliset väri- ja muotovirheet. Lisäksi teemme koeajot tuotannossa ja testaamme, miten raaka-aineet toimivat linjoilla. Uusien raaka-aineiden ostot tehdään usein vähitellen. Otamme alkuun pienen erän ja varmistamme, että raaka-aineen laatu pysyy sovittuna ja sen toimivuus tuotannossa saadaan varmennettua.   3. Väite: Tuontikasvisten laatua ei valvota riittävän hyvin Tarua. Teemme jokaiselle kasvisten tuontierälle vastaanottotarkastuksen. Teemme suunnitellut mikrobiologiset analyysit ja tarkastamme mahdolliset värivirheet, rikkoutuneiden määrän, leikkuukoon tasaisuuden sekä tuotteen maun ja rakenteen. Reklamoimme virheistä ja vaadimme aina korjaavat toimenpiteet. Jos tuotantoerä ei täytä vaatimuksiamme, tuote saattaa joutua jopa hetkeksi katkolle kaupassa. Kuluttajalle herne on vain herne, mutta esimerkiksi Säkylän pakastetehtaalla pakasteherneelle on 11 laatuluokitusta. Meillä on erilaiset ostajat eri laatuluokille riippuen siitä kuinka pehmeä ja makea herne on tai kuinka paljon siinä on sallittua olla värivirheitä ja rikkoutuneita herneitä. Tuontipakasteissa listerian riski on todellinen. Olemmekin erityisen tarkkoja sen kanssa, kuinka listeriaa hallitaan toimittajien tehtailla. Lisäksi meille on tärkeää ymmärtää, kuinka toimittaja tekee pakastevihannesten laatuluokittelun tehtaallaan ja millaisia laadunhallinnan keinoja heillä on käytössään.   4. Väite: Laadunvalvonta tapahtuu vain Suomesta käsin Tarua. Teemme arviointikäyntejä tehtaille, jolloin toimittajat myös oppivat tuntemaan meidän laatuvaatimuksemme. Tunnemme toimittajat ja heidän vastuuhenkilönsä. Pyrimme aina valitsemaan talon sisältä poikkitieteellisen joukon, johon kuuluu asiantuntijoita viljelytiimistä, laatutiimistä ja hankintatiimistä. Viljelytiimi tutkii, kuinka viljely on hoidettu ja mitkä ovat lannoite- ja lajikevalinnat. He myös todentavat torjunta-aineiden käytön. Laatutiimi tarkastelee tehtaan tuotantoa, tuoteturvallisuutta ja laatutyötä, ja hankintatiimi puolestaan on kaikessa osallisena. Lue lisää https://apetit.fi/vastuullisuus/viljelytys-ja-koetoiminta/  

Blogi: Unohtunut ananaspurkki

Jääkaapit, pakastimet ja kuivakaapit ovat keittiön mustia aukkoja, joihin elintarvikkeilla on tapana piiloutua, hautautua ja mystisesti kadota. Ne pitävät sisällään elintarvikkeita, jotka ilmestyvät piiloistaan usein vasta pakastimen sulatuksen tai kuivakaappien siivouksen yhteydessä. Voitko rehellisesti sanoa tietäväsi tarkalleen, mitä keittiön kaappisi sisältävät? En minä ainakaan. Useat kuivatuotteet, kuten jauhot, säilykkeet ja valmiskastikkeet, säilyvät pitkään – kuukausia, jopa vuosia – syömäkelpoisina, joten niiden käyttämisellä ei ole useinkaan kiire. Tämän vuoksi niihin myös kiinnitetään vähemmän huomiota kuin herkästi pilaantuviin tuoretuotteisiin. Sama pätee myös juuresten, kuten perunoiden kohdalla, sillä niiden tiedetään säilyvän paremmin kuin muiden kasvisten. Rento suhtautuminen pitkäikäisiin tuotteisiin voi johtaa niiden unohtamiseen ja käyttämättä jättämiseen. Kun tuote lopulta todella haluttaisiin käyttää, se onkin jo vanhentunut. Usein todetaan, että elintarvikkeet olisi hyvä säilyttää helposti silmäiltävällä paikalla. Kaikkia tuotteita ja etenkään kylmätuotteita ei kuitenkaan ole mahdollista säilyttää helposti nähtävillä. Tällöin niiden käyttäminen usein unohtuukin, sillä ne ovat ”poissa silmistä, poissa mielestä”, kuten vanha sanonta kertoo. Kuivapakkauksissa tai metallisissa säilykepurkeissa oman haasteensa tuo pakkauksen peittävyys, sillä elintarvikkeen kuntoa on vaikeampi arvioida. Tutkimuksissa on huomattu, että lähes puolet kotitalouksissa syntyvästä ruokahävikistä päätyy poisheitettäväksi sen pilaantumisen tai päiväyksen vanhenemisen takia. Ruoan pilaantumisen ja päiväyksen vanhenemisen voidaan taas nähdä ainakin osin johtuvan ruoan unohtamisesta. Monesti ruokakaapin avatessaan muistaa, että ai niin, täällä oli tätäkin. Unohtaminen on täysin luonnollista ja inhimillistä, minkä vuoksi ruokahävikin syntymistä ei voi aina estää. Sitä voi kuitenkin pyrkiä vähentämään. Kokeile esimerkiksi järjestää tuotteita teemoittain ruokakulttuurien mukaan tai kokoa samalle aterialle sopivat ainekset odottamaan samalle tarjottimelle. Keittiön mustien aukkojen säännöllinen läpikäynti on epäilemättä tarpeellista hävikin vähentämisessä.   Teksti: Roosa Luukkanen Roosa Luukkanen on Kuluttajaekonomian opiskelija Helsingin yliopistosta, joka on opinnoissaan ollut erityisesti kiinnostunut kulutuksen ympäristö- ja hyvinvointivaikutuksista. Hänen pro gradu -tutkielmansa Ruokahävikin synty kotitalouksien arjessa – huolenpitoa, unohtumista ja ennakoimattomuutta valmistui syksyllä 2017. Blogeissa käytetyt esimerkit ovat otteita hänen aineistostaan. Roosa bloggaa Apetitin verkkosivuilla hävikistä vuoden 2018 aikana kuusi kertaa. Kasvisten käytön lisäämisen lisäksi Apetit kannustaa kiinnittämään huomiota kotitalouden ruokahävikkiin.

Blogi: Hengaileva sipuli

Arjessa päädytään usein tilanteeseen, jossa ruokaa on ostettu tai valmistettu liikaa. Sipulista tai esimerkiksi kesäkurpitsasta on tarvittu vain osa illan aterian lisukkeeksi tai keitettyä pastaa on jäänyt syömättä. Tällöin joudutaan pohtimaan, mitä ylimääräiselle ruoalle tulisi tehdä. Toistuvin käytäntö on laittaa ylijääneet ruoantähteet tai raaka-aineet jääkaappiin odottamaan myöhempää käyttöä – eli hengailemaan. Hyväkuntoiselle ruoalle halutaan antaa mahdollisuus tulla käytetyksi, minkä vuoksi sen poisheittämistä viivytellään. Lopulta ruoka heitetään pois vasta sen pilaannuttua syömäkelvottomaksi, jolloin on jo ohitettu mahdollisuus vaikuttaa sen kohtaloon. Tällöin sen pois heittäminen ei myöskään aiheuta niin huonoa omatuntoa. Tutkimuksissa on kuitenkin arvioitu, että jopa 40 prosenttia kotitalouksissa poisheitetystä ruoasta on poisheiton hetkellä yhä syömäkelpoista. Monilla on vaikeuksia tunnistaa, milloin ruoka on mennyt käyttökelvottomaksi. Etenkin päiväysmerkinnät voivat aiheuttaa hämmennystä, ja parasta ennen -ja viimeinen käyttöpäivä -merkintöjen ero ei usein ole tiedossa. Parasta ennen -merkinnällä viitataan tuotteen laatuun, jolloin se on parhaimmillaan ennen kyseistä päiväystä, mutta on usein syömäkelpoinen myös sen jälkeen. Viimeinen käyttöpäivä -merkintä puolestaan tarkoittaa, että tuotetta on turvallista syödä vain tuohon päiväykseen asti. Harva haluaa ottaa terveydellisiä riskejä syömällä mahdollisesti pilaantuneita tuotteita. Usein kuitenkin ruoan syömiseen tai sen syömättä jättämiseen liittyviä päätöksiä tehdään sen perusteella, miltä elintarvike tuntuu, eikä sen todellisen turvallisuuden perusteella. Esimerkiksi parasta ennen -päiväyksen vanheneminen voi vaikuttaa merkittävästi tuotteen tuoreusmielikuvaan. Hengailijat eivät siis välttämättä päädy poisheitettäviksi niiden pilaannuttua syömäkelvottomiksi, vaan muututtuaan ”huonon näköisiksi” tai ”epämiellyttävän tuntuisiksi”. Kehittyneissä maissa, kuten Suomessa, suurin yksittäinen osa elintarvikeketjussa syntyvästä hävikistä muodostuu nimenomaan kotitalouksissa. Elintarvikeketjun loppupäässä ruoan tuottamiseen, jalostukseen ja logistiikkaan on käytetty valtavasti resursseja. Mitä myöhemmässä vaiheessa elintarvikkeet päätyvät poisheitettäväksi, sitä suuremmat niiden aiheuttamat ympäristövaikutukset ja taloudelliset menetykset siis ovat. Tähän peilattuna etenkin syömäkelpoisen ruoan poisheittäminen on erityisen kestämätöntä. Katso siis kahdesti, olisiko pois menossa oleva ruoka vielä hyödynnettävissä esimerkiksi keitossa ja haudutettavissa ruoissa!   Teksti: Roosa Luukkanen Roosa Luukkanen on Kuluttajaekonomian opiskelija Helsingin yliopistosta, joka on opinnoissaan ollut erityisesti kiinnostunut kulutuksen ympäristö- ja hyvinvointivaikutuksista. Hänen pro gradu -tutkielmansa Ruokahävikin synty kotitalouksien arjessa – huolenpitoa, unohtumista ja ennakoimattomuutta valmistui syksyllä 2017. Blogeissa käytetyt esimerkit ovat otteita hänen aineistostaan. Roosa bloggaa Apetitin verkkosivuilla hävikistä vuoden 2018 aikana kuusi kertaa. Kasvisten käytön lisäämisen lisäksi Apetit kannustaa kiinnittämään huomiota kotitalouden ruokahävikkiin.  

Blogi: Tartu kasvishaasteeseen Njamin avulla!

”Söisin vastuullisemmin ja terveellisemmin, jos se olisi helpompaa ja maistuisi paremmalta.” Apetitin tutkimusten mukaan jopa 56 % kuluttajista haluaa lisätä kasvisten käyttöä ruokailussaan. Luku on vielä suurempi, jos keskitytään nuorempaan ikäpolveen (15-24 -vuotiaat) tai naisiin: molemmista ryhmistä lähes kaksi kolmesta haluaisi lisätä kasvisten osuutta omalla lautasellaan. Kasvisten käytön lisääminen koetaan kuitenkin usein haastavaksi. Miten kasvisten käytön lisäämistä sitten voisi helpottaa? Avuksi löytyy esimerkiksi jatkuvasti kasvava valikoima erilaisia kasvipohjaisia tuotteita, minkä lisäksi edelleen nouseva kasvistrendi näkyy myös kasvisruokien kasvavassa ja monipuolistuvassa reseptivalikoimassa. Apetitin missiona on luoda hyvinvointia kasviksista ja löytää uusia tapoja auttaa suomalaisia lisäämään kasvisten kulutusta. Esimerkkeinä mission eteenpäin viemisestä voidaan mainita niin Tuorekset ja Kasvisjauhis-tuoteperhe, uudet luomupakasteet, kasvisboxeja toimittava Kasvimaani-palvelu kuin myös uusi Njam-sovelluskin. Kasvisaloittelijasta tosikasvistelijaksi Kuluttajat kokevat, että vaihtoehtoja on liikaa ja aikaa liian vähän. Lisäksi oikeanlaisen ruoan laittaminen koetaan usein hankalaksi. Maailmasta löytyy myös loputtomasti reseptejä, joita voi käyttää ruoanlaiton tukena. Haasteena onkin löytää ruokavaliotavoitteisiin sopivaa ruokaa, sillä aina ei ehdi etsiä tai valmistaa itselle parhaiten sopivia aterioita. Lopulta monet päätyvät tekemään tuttuja ja turvallisia valintoja päivästä, viikosta ja vuodesta toiseen. Njam tietää, mitä haluat syödä. Njam oppii tuntemaan käyttäjän tämän aiempien valintojen ja määriteltyjen asetusten avulla. Oppimisen myötä Njam osaa suositella yksilöllisesti käyttäjälle sopivia reseptejä. Kun sovellus tuntee sinut, voit ulkoistaa arjen ruokavalinnat Njamin käsiin ja luoda kauppareissujen tueksi valmiin, monipuolisten ja kasviksista inspiroitujen reseptien pohjalta muodostetun ostoslistan ilman jatkuvaa pohdintaa siitä, mitä tänään syötäisiin. Mikäli kaipaat ideoita jonkun tietyn raaka-aineen hyödyntämiseen kotikeittiössä, avuksesi rientää Njamin hakuominaisuus, jolla voit esimerkiksi hakea reseptejä, joiden raaka-aineena on käytetty porkkanaa. Haluatko sinä kasvattaa kasvisten käyttöäsi? Usein pienikin ylimääräinen kannustin auttaa uuden tavoitteen saavuttamisessa. Njamissa voit myös haastaa itsesi lisäämään kasviksia ruokailuusi. Ota Njamin kasvishaaste vastaan – oletko kasvisaloittelija, kasvisintoilija vai tosikasvistelija? Yksi kokonainen kasvispäivä viikossa tekee jo 52 päivää vuodessa! Njam lanseerattiin Vegemessuilla helmikuussa 2018 ja nyt sovellusta kehitetään testikäyttäjiltä saadun palautteen perusteella. Haluatko sinäkin lisätä kasviksia lautasellesi? Tule mukaan ja lataa Njam Android- ja iOS-käyttöjärjestelmiä käyttäville mobiililaitteille Googlen ja Applen sovelluskaupoista!   Teksti: Maija Nousiainen, digitaalisen palvelukehityksen trainee Maija on vastavalmistunut liiketalouden tradenomi, joka on ollut kehittämässä Apetitin digitaalisia palveluita Kasvimaani-verkkokauppaa ja Njam-mobiilisovellusta.

Blogi: Apetit luomu - luonteva lisä vastuuviljelyn rinnalle

Luomu on tässä ja nyt. Olemme tutkineet kuluttajien, ammattikeittiöiden ja asiakaskumppanien mielipiteitä ja tarpeita. On keskusteltu ja vaihdettu ideoita. Osalle luomu on tuttu juttu ja vakiinnuttanut paikkansa hankinnoissa ja ruokalistasuunnittelussa, osa taas kiinnostuu luomusta hiljalleen. Hankintaperiaatteissa lähiruoalla ja luomulla on kasvava rooli. Asiakkaita on kuunneltu ja luomun tarve tunnistettu – tähän tarpeeseen Apetit haluaa ehdottomasti vastata. Suomessa eletään puhtaan ruuan piirissä, mutta luomutuotteiden kulutus kasvaa yleisen trendin mukana. Apetit on ja haluaa olla kasvisten ykkönen – luomuun panostaminen on vastaus asiakkaiden odotuksiin. Haluamme kehittyä luomukasvisten osaajana sekä tuotteistomme että viljelyn kehittämistyön kautta. Räpin koetilalla luomuviljely on otettu mukaan tutkimusohjelmaan ja luomuviljelyyn siirtyminen on aloitettu. Vaatimukset luomuviljelyssä ovat tarkat ja tekniikoita monia. Apetit on uskottava, kehittyvä ja kotimaiseen, vastuulliseen luomuviljelyyn panostaja. Luomu ei ole meille aivan uusi asia. Töitä luomun eteen on tehty Apetitilla jo aiemmin 1990- ja 2000-lukujen vaihteessa. Luomun edelläkävijänä Apetit toi tuolloin markkinoille viisi luomutuotetta. Aika ei kuitenkaan ollut vielä luomulle kypsä, joten nyt harpataankin eteenpäin uusista lähtökohdista. Tuotteistoa kasvatetaan lähitulevaisuudessa tutuilla luomukasviksilla, kuten luomuherneellä, luomuporkkanalla ja luomupinaatilla, minkä lisäksi viljelykehitykseen panostetaan luomun näkökulmista entistä enemmän. Erään tutkimuksen mukaan luomua käytettiin ammattikeittiöissä viime vuonna selvästi aiempaa enemmän – yli kolmannes ammattikeittiöistä käytti luomutuotteita vähintään viikoittain. Asiakkaat arvostavat vastuullisuutta. Suomalaisten tärkeimmät syyt ostaa luomua ovat tuotteiden puhtaus, hyvä maku sekä ekologisuus ja terveellisyys. Aktiivisissa luomukuluttajissa on myös paljon lapsiperheitä. Laatu on meillä Apetitilla ensisijaisen tärkeää. Luomu tuokin luonnollisen lisän vastuuviljeltyjen pakastekasvisten rinnalle. Kotimainen kasvis on aina puhdasta ja erittäin laadukasta, makua unohtamatta. Varmaa on, että luomun kysyntä tulee kasvamaan ja arvostus kotimaisia raaka-aineita kohtaan lisääntyy suomalaisten kuluttajien ja ammattikeittiöiden keskuudessa. Me Apetitilla haluamme olla tässäkin mukana ja tehdä asiakkaiden arjesta entistä luomumpaa.   Panu Korhonen Myyntijohtaja, Apetit Ammattilaiset


Vastuullisuus Apetitilla
Hyvä pakkaus suojelee tuotetta tuotannossa ja jakeluketjussa

Elintarvikepakkauksen tärkein tehtävä on suojella tuotetta sen matkalla tuotannosta kuluttajalle. Hyvä pakkaus helpottaa elintarvikkeen käsittelyä jakeluketjussa, pitää tuotteen tuoreena ja ehkäisee ruokahävikin syntymistä. Asianmukainen pakkaus varmistaa sen, että tuote päätyy kuluttajan käsiin vahingoittumattomana ja tuoreena. Muovi on monipuolinen, kestävä ja kevyt materiaali, joka sopii ominaisuuksiensa vuoksi hyvin elintarvikkeiden pakkausmateriaaliksi. Muovin kestävyyden ansiosta pakkausmateriaalin määrää voidaan muovipakkauksissa minimoida. Ohutkin muovikerros voi olla erittäin kestävä, eikä rikkoudu hankauksessa tai kevyistä iskuista. Muovi on ketterä materiaali, joka taipuu helposti moneen muotoon ja tarpeeseen. Muovi kestää mainiosti esimerkiksi rasvaisia ja märkiä elintarvikkeita ja mahdollistaa täysin läpinäkyvän pakkauksen, josta kuluttaja voi ostohetkellä tarkastella tuotetta. Vaihtoehtoisesti muovista on mahdollista myös valoa läpäisemättömiä pakkauksia, jotka suojaavat tuotetta valolta. Apetit -pakastepussien materiaalina käytetään paljon polyeteeniä, joka monomateriaalina pystytään hyödyntämään kokonaisuudessaan jo nyt Suomen muovikierrätyksessä. Myös Apetit Tuorekset-rasiat ovat kierrätettävää PET-muovia. Apetit kehittää pakkauksiaan jatkuvasti ympäristöystävällisemmiksi ja Apetitin tavoite muovista valmistettujen pakkausmateriaalien suhteen on tuotteen säilyvyyttä ja laatua heikentämättä: • käyttää kierrätettäviä pakkausmateriaaleja • lisätä uusiutuvista raaka-aineista valmistettujen pakkausmateriaalien käyttöä • vähentää pakkausmateriaalien kulutusta Pakkausinnovaatio ammattilaiskeittiöön Apetit lanseerasi ammattikeittiöille uuden helppokäyttöisen bag-in-box -rypsiöljypakkauksen. Ympäristöystävällinen aaltopahvilaatikko on tehty 100-prosenttisesti uusiutuvasta raaka-aineesta ja pakkauksen pussin voi kierrättää energiakeräykseen. Pussin valmistukseen tarvitaan lähes 80 % vähemmän muovia verrattuna perinteiseen muovikannuun. Lue lisää kierrätyksestä Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n sivulta ja löydä itseäsi lähinnä olevat kierrätyspisteet täältä.

Apetit mukana oppimiskokonaisuudessa Yrityskylän kumppanina

Apetit jatkaa Yrityskylän kyläkaverina vuosina 2018-2021. Apetit on ollut mukana Yrityskylän toiminnassa vuodesta 2015. Yrityskylässä oppilaat pääsevät tutustumaan yrityksien ja yhteiskunnan toimintaan työskentelemällä pienoisyritysten työntekijöinä. - Yrityskylä tarjoaa nuorille hienon mahdollisuuden tutustua työelämän eri osa-alueisiin, pelisääntöihin ja mahdollisuuksiin sekä päästä kokeilemaan omia vahvuuksiaan. Tietysti olemme myös innoissamme siitä, että Yrityskylän oppilaat pääsevät tutustumaan Apetitin ja kasvisten maailmaan, Apetitin viestintä- ja sijoittajasuhdejohtaja Sanna Väisänen sanoo. Helsinki-Vantaan alakoulun Yrityskylässä vieraili vuosina 2015-2018 noin 22 500 kuudesluokkalaista Helsingistä, Vantaalta ja Keravalta. Näistä Apetitin pienoisyrityksessä on työskennellyt noin 850 oppilasta. Vastuuviljelyä, tuotekehitystä ja markkinointia Yrityskylän oppilaat pääsevät päivän aikana muun muassa suunnittelemaan yritykselleen uusia tuotteita, tekemään maistatuksia, keräämään asiakaspalautteita ja suunnittelemaan markkinointia – eli kokemaan maistiaisen siitä, millaista on pyörittää oikeaa yritystä sopimusten tekemisineen ja laskujen maksamisineen. Yrityskylän Apetitin pienoisyrityksen työntekijöiden työnkuvat mukailevat Apetitin toimintaa pienoiskoossa. Oppilaat neuvottelevat muiden Yrityskylän pienoisyritysten kanssa viljelytyksestä ja tekevät Vastuuviljely-sopimuksia, pohtivat tuotekehitystä ja suunnittelevat uusia tuotteita, suunnittelevat ja toteuttavat markkinointia sekä keräävät maistatuksilla asiakaskokemuksia ja myyvät tuotteita asiakkaille. Apetitin pienoisyrityksen oppilaat myös tekevät yhteistyötä muiden Yrityskylän pienoisyritysten oppilaiden kanssa esimerkiksi tuotteiden pakkausratkaisuissa, joissa etsitään uusia vaihtoehtoja älypakkauksien käyttöön. - Apetitin pienoisyrityksessä työskentelevät oppilaat ovat tarttuneet Yrityskylä-päivissä tehtäviinsä todella innokkaasti ja onkin hienoa, että yhteistyö jatkuu myös tällä kaudella. Pääsemme päivittäin maistamaan tuotteita, kun Apetitilla työskentelevä oppilas järjestää maistatuksen. Lisäksi joka päivä Yrityskylän Apetitilla syntyy idea uudesta tuotteesta. Oppilaiden palautteesta on ollut mukava kuulla, miten he kertovat oppineensa Apetitilla työskennellessä esimerkiksi elintarvikealasta ja asiakaspalvelusta, Yrityskylä Helsinki-Vantaan aluepäällikkö Sari Honkavaara kertoo. Lukuvuonna 2018 Yrityskylä Helsinki-Vantaalla työelämän oppimisympäristöön tutustuu noin 8000 Helsingin, Vantaan, Keravan ja Pornaisten alueen kuudesluokkalaista. Apetit on yksi Yrityskylä Helsinki-Vantaan 25 kumppanista.   Yrityskylä on maailman parhaana palkittu kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille suunnattu oppimiskokonaisuus, joka koulussa käytyjen oppituntien jälkeen huipentuu oppilaiden Yrityskylä-vierailuun. Yrityskylässä oppilaat opettelevat työelämätaitoja toimimalla pienoisyritysten työntekijöinä oikean maailman yritysten esikuvien mukaan. Toiminnan takana on Taloudellinen tiedotustoimisto TAT. Apetit on ollut mukana tukemassa nuorten työelämä-, vuorovaikutus- ja yhteiskuntataitojen kehittämistä Helsinki-Vantaan alakoulun Yrityskylässä jo vuodesta 2015.

Apetit on sitoutunut seitsemään ravitsemussitoumukseen kestävämmän ruo...

Apetitin kaikki tuotteet pohjautuvat tuotekehityksen strategiaan kehittää terveellisiä ja helppoja, kasvisten käytön lisäämistä helpottavia tuotteita. Apetit kehittää tuotteitaan yleisten ravitsemussuositusten mukaisesti sekä seuraa ja hyödyntää alan tutkimuslaitosten julkaisemia luotettavia tutkimuksia ja ravitsemustietoja. Apetit on sitoutunut seitsemään Eviran ravitsemussitoumukseen, joilla pyritään parantamaan suomalaisten ruokavalion ravitsemuksellista laatua ja tukemaan kestävän kehityksen mukaisia ruokavalintoja. Ruokavalintojen terveellisyyttä edistetään kasvisten käytön lisäämisellä, suolan ja sokerin vähentämisellä suomalaisten ruokavaliossa sekä terveellisten välipalatuotteiden tarjonnan lisäämisellä. Ravitsemussitoumusten tavoitteiden mukaista on myös rasvan laadun parantaminen suomalaisten ravinnossa. Pehmeitä ja tyydyttymättömiä rasvoja sisältävät kasvispohjaiset ruokaöljyt ovatkin kiinteä osa terveellistä ruokavaliota. Rasvahappokoostumukseltaan rypsiöljy on monipuolinen, ja se sisältää sekä omega-6- että omega-3-rasvahappoja. Tekemiensä ravitsemussitoumusten mukaisesti Apetit haluaa tuotteidensa avulla lisätä kasvisten käyttöä, vähentää suolan ja sokerin saantia sekä edistää pehmeiden rasvojen käyttöä. Tavoitteiden saavuttamiseksi tuomme markkinoille uusia pääruoka- ja välipalatuotteita sekä arkea helpottavia reseptejä. Apetit myös sitoutui kasvattamaan hoitokalastukseen perustuvien tuotteidensa määrää. Sitoumukset tuotteiston kehitykselle vuoteen 2020 mennessä. Vertailutasona vuoden 2017 tilanne. RAVITSEMUSSITOUMUKSET Tilanne 31.12.2018 Tavoite 2020 Kasvisten käytön lisääminen     Uusia tuotteita vähittäiskaupan HeVi-osastolle +5 kpl +5 kpl Kasvipohjaisia pääruokatuotteita + 10 kpl +10 kpl Kasvisten lisäämistä helpottavia ratkaisuja +50 % +50 % Lounaat ja ateriat     Kouluruokasuositusten mukaisten välipalatuotteiden tarjonta +200 % +100 % Koulutusta ja reseptiikkaa ammattikeittiöille +200 % +50 % Ruokaohjeet     Kasvisten käyttöä lisääviä reseptejä kuluttajille ja ammattikeittiöille +127 kpl +100 kpl Sokerin saanti     Uusia, ei lisättyä sokeria sisältäviä tuotteita kategorioihin, joissa sellaisia on rajatusti +75 % +100 % Rasvan laatu     Sydänmerkkituotteita vähentämään kovien rasvojen käyttöä vähittäiskauppaan ja ammattikeittiöihin +3 kpl +4 kpl Reseptiikkaa tukemaan rypsiöljyn käyttöä + 23 kpl +20 kpl Suolan saanti     Sydänmerkkituotteita +35 % +20 % Lapsille sopivia välipaloja     Uudenlaisia kasvipohjaisia välipalatuotteita +3 kpl +3 kpl Sitoumus kestäviin ruokavalintoihin     Hoitokalastukseen perustuvia kalatuotteita +50 % +30 %

Turvallinen työympäristö

Työturvallisuus on nostettu yhdeksi Apetitin henkilöstöstrategian keskeiseksi teemaksi. Tavoitteena on saada työtapaturmien määrä nollaan ja vähentää sairauspoissaoloja. Keskeisiä työturvallisuuden parantamiseksi toteutettuja toimenpiteitä ovat työturvallisuusviestinnän lisääminen, entistä systemaattisempi turvallisuushavainnointi ja paikkakuntakohtaisten työsuojelutoimikuntien toiminnan kehittäminen ja yhtenäistäminen. Työtapaturmien ennaltaehkäisemiseksi Apetitilla päivitetään säännöllisesti työturvallisuusohjeita. Lisäksi on kehitetty riskiarviointeihin ja tapaturmatutkintaan liittyvää osaamista sekä suoritettu systemaattisesti riskiarviointeja tuotantotehtävissä. Esimiehille on myös pidetty koulutuksia työturvallisuusvastuista laajassa, noin vuoden mittaisessa ja 20 osa-aluetta sisältävässä koulutuksessa. Kunnossapidon henkilöstölle on puolestaan järjestetty koneturvallisuuskoulutusta. Vuonna 2018 Apetitilla aloitettiin myös työtapaturmattomista päivistä palkitseminen paikkakuntakohtaisesti. Työturvallisuuden keskeisiä mittareita eli tapaturmataajuutta, turvallisuushavaintojen ja työtapaturmien lukumäärää sekä sairauspoissaoloja seurataan kuukausitasolla. Elintarviketeollisuuden keskiarvoon verrattuna tapaturmien määrä on Apetitilla hieman keskimääräistä paremmalla tasolla. Tuotantotyössä on fyysisiä toistuvia liikkeitä, jotka saattavat aiheuttaa tuki- ja liikuntaelinsairauksia. Lisäksi esimerkiksi kylmät pakastetilat ja kosteat tuotantotilat, melu sekä koneiden ja veitsien käyttö lisäävät tapaturma- ja sairastumisriskiä. Tapaturma- ja sairastumisriskiä pyritään pienentämään ennen kaikkea työtehtäväkohtaisella ohjeistuksella, oikeanlaisella henkilökohtaisella suojavarustuksella, parantamalla koneturvallisuutta sekä huolehtimalla henkilöiden oikeanlaisesta pukeutumisesta olosuhteisiin nähden.

Ruokahävikin vähentämisellä on merkittävä ympäristövaikutus

Elintarviketeollisuuden raaka-aineiden tai ruoan päätyminen jätteeksi eli ruokahävikki on sekä ekologinen että taloudellinen ongelma. Koko suomalaisen ruokaketjun ruokahävikin määrä on vuosittain arviolta 400–500 miljoonaa kiloa. Kotitalouksien ympäristövaikutuksista noin kolmasosa aiheutuu ruoasta. Elintarvikeketjun ympäristövaikutusten alentamiseksi yksi tärkeä keino onkin ruokahävikin vähentäminen. Ruokahävikistä aiheutuvat ympäristövaikutukset ovat selvästi suuremmat kuin mitä esimerkiksi pakkausten valmistuksesta ja jätehuollosta aiheutuu. Myös suurten määrien pakastaminen kerralla ja kylmäketjun huolellisuus lisäävät elintarvikeketjun tehokkuutta ja vähentävät hävikkiä. Hävikin vähentäminen tuotannossa on yksi osa Apetitin jatkuvan tehokkuuden parantamisen strategista painopistettä. Tarkalla tuotannonsuunnittelulla ja myynnin ennusteiden kehittämisellä on tärkeä rooli hävikin vähentämisessä. Apetit vähentää ruokahävikkiään yhteistyöllä WeFoodin kanssa Apetitin ja Kirkon Ulkomaanavun hävikkiruokakauppa WeFoodin yhteistyön myötä Apetit antaa WeFoodin valikoimaan tuoretuotteitaan, jotka muutoin päätyisivät ruokahävikiksi. WeFoodille myyntiin annettavat Apetitin tuotteet ovat esimerkiksi erilaisia kasvis- ja salaattisekoituksia, joiden päiväykset ovat umpeutumassa, niiden pakkauksissa on virheellisiä merkintöjä tai tarkat laatuvaatimukset eivät ole täyttyneet. WeFoodin voitot ohjataan Kirkon Ulkomaanavun kehitysyhteistyöhön. Apetit hakee myös yhdessä muiden kotimaisten toimijoiden kanssa uusia mahdollisuuksia ruokahävikin vähentämiseen Urban Food -projektissa, jossa halutaan kehittää keinoja elintarviketeollisuuden ylijäämäraaka-aineiden saamiseksi ruokapöytiin. Lisäksi Apetit tekee yhteistyötä ruokahävikin pienentämiseksi Yhteinen Pöytä -toiminnassa.


Mediayhteydet

Sijoittajayhteydet

Apetit-aineistopankki

Tilaa Apetitin tiedotteet