Apetitin brändifilmi juhlistaa suomalaista alkutuotantoa

Apetitin brändifilmi juhlistaa suomalaista alkutuotantoa

Herne on Sofia Setolalle tuttuakin tutumpi kasvi, sillä hän on vastavalmistunut agrologiApetitin hernekonsulentti ja herneen sopimusviljelijä jkolmannessa polvessa. Työ herneenviljelyn parissa johti hänet esiintymään myös Apetitin kotimaista alkutuotantoa ja hernettä juhlistavassa brändifilmissä. 

”Herne on se minun juttuni, suosikkikasvini. Meillä on viljelty hernettä niin pitkään kuin muistan, ja lapsena oli mahtavaa seurata puintia ja maistella herneitä pellonlaidalla kotitilallamme Nakkilassa”, Sofia muistelee. 

Kiinnostus hernettä kohtaan jatkui, kun Sofia tuli kesätöihin Apetitin Räpin koetilalle hernenäytteitä keräämään. Sieltä hän jatkoi töitä viljelyneuvonnan parissa hernekonsulenttina. Työssä pääsi tapaamaan viljelijöitä ja tutustumaan tiloihin. 

”Herne on mielenkiintoinen kasvi, sillä se on aina vähän erilainen vuodesta, viljelypaikasta ja lajikkeesta riippuen. Se tekeekin herneen parissa työskentelemisestä kiinnostavaa”, Sofia sanoo. 

Kotitilalla tutuksi tullut herneenviljely on jatkunut aikuisenakin – Sofian ja hänen isänsä yhteinen sopimustila tuottaa muun muassa pakastehernettä. Samaisella tilalla kuvattiin myös keväisiä tunnelmia herneen kylvöstä Apetitin brändifilmiä varten. 

Kuvaukset aloitettiin kylvöaikaan kotitilallamme. Ajelin meidän omalla traktorillamme pellolla, ja kuvausryhmä antoi aina välillä ohjeita suunnasta ja kuvakulmista. Näyttelemistä ei vaadittu, sillä tilanne oli aito.” 

Ei ihan tavallinen työpäivä 

Sofia on työskennellyt hernekonsulenttina Apetitin viljelytiimissä jo neljänä kesänä. Sieltä hänet myös löydettiin mukaan brändifilmin kuvauksiin. Ajatus videolla esiintymisestä tuntui aluksi jännittävältä. 

Ei se ihan tavallinen työpäivä ollut. Alkuun jännitin itselleni uutta tilannetta ja ihmisiä. Koko tuotantotiimi oli kuitenkin mukava ja rento, ja sain hyvät ohjeet kameran edessä olemiseen. Jo ensimmäisen kuvauspäivän aikana jännitys katosi”, Sofia sanoo. 

Kuvauksia tehtiin sopivina ajankohtina viljelykauden aikana, ja ne kestivät yhteensä kolme päivää. Sofia yllättyi siitä, miten paljon kuvauksissa kiinnitettiin huomiota yksityiskohtiin ja miten paljon toistoa tarvittiin, jotta kuvamateriaalia olisi varmasti riittävästi. 

”Ohje oli, että unohda kamera ja tee vain töitäsi niin kuin normaalistikin tekisit. Niin se sitten tapahtuikin, ja isäkin oli taustalla auttelemassa ja ajamassa traktoria”, Sofia sanoo. 

Kuvauspäivät olivat pitkiä ja viimeisenä, herneenpuintiin keskittyvänä päivänä kuvaukset jatkuivat iltamyöhään.  Aamulla puolestaan noustiin aikaisin kuvaamaan auringonnousua ja kesäaamuista peltomaisemaa. 

Mieleenpainuva ja merkityksellinen kokemus 

Valmis brändifilmi on näkynyt syksyn aikana esimerkiksi televisiossa, suoratoistopalveluissa ja netissä. Sofia on itsekin ehtinyt törmätä siihen jo muutaman kerran.  

”Kyllähän se tuntuu oudolta katsoa itseään televisiossa. Näin jo kesällä alustavat videoklipit kuvaamastamme materiaalista, mutta valmiin kokonaisuuden näin vasta kun se julkaistiin”, hän kertoo. 

Myös moni hänen läheisistään ja ystävistään on tunnistanut filmistä tutut kasvot. Kehuja on tullut tuntemattomiltakin ihmisiltä.

”Moni on laittanut viestiä, että nyt on tuttu tyttö telkkarissa. Joku oli myös kehunut filmiä ja sen musiikkia maakuntalehden tekstiviestipalstalla, mistä tuli minulle erityisen hyvä mieli. Toivottavasti brändifilmi on piristänyt monia näin poikkeusaikoina”, Sofia sanoo.

Viljelyyn ja viljelijän ammattiin voi liittyä monia syvään juurtuneita mielikuvia. Sen vuoksi Sofia pitää tärkeänä, että filmin keskiöön on nostettu juuri nuori naisviljelijä.  

”Senkin takia videolla esiintyminen oli hieno kokemus. Oli ilo olla mukana tekemässä omaan alaan vahvasti liittyvää juttua, ja tuoda esille ehkä hieman uudenlaista viljelijäkuvaa. On hienoa, että filmi tekee viljelyä ja maataloutta näkyväksi”, hän summaa. 

Katso Apetitin brändifilmi tästä:

Liittyvät artikkelit

Juhannuksen herkut grillistä ja uunista

Grillaaminen sopii juhannukseen kuin nenä päähän! Tänä vuonna juhannuspöytä on kukkuroillaan grillattuja kasviksia. Ota tästä talteen Apetitin kasvisruokamestarin reseptivinkit juhannuksen maistuvimpaan ateriaan. Resepteissä on hyödynnetty Apetitin uusia Uuni- ja grillikasvissekoituksia, jotka valmistuvat vikkelästi ja taipuvat monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Kalaa kahdella tapaa Tiesitkö, että kala kypsyy folionyytissä ihanan meheväksi ja maukkaaksi? Kala-grillikasvisnyytit kurkuma-valkosipulivoilla valmistuvat grillissä vaivattomasti ja ovat taattu hitti juhannuspöydässä. Maustevoin makuja voit muuten muokata ruokailijoiden maun mukaan.   Lasten suosikkiruoka kalapuikot sopivat erinomaisesti myös juhannukseen ja valmistuvat ihanan rapeiksi grillissä. Grillatut järvikalapuikot kasvisvartaiden ja pinaattijogurtin kanssa nostavat perinteisen arkiruoan uudelle tasolle.   Välimeren tunnelmaa Juhannuspöydässä astetta täyttävämmät lämpimät salaatit toimivat erinomaisesti sekä pääruokana että muiden annosten rinnalla. Lämpimän halloumi-kasvissalaatin ainekset kypsennetään grillissä ja parilassa ulkoilmasta nauttien. Suolainen halloumi saa lisäpotkua kasvissekoituksen yrttisestä mausta, ja koko komeus aateloidaan lorauksella hunajaa.      Halloumin lisäksi myös feta kypsyy maukkaaksi grillissä. Grillifeta, grillikasvikset ja ihanan raikas minttutsatsiki ovat täydellinen valinta lämpimällä säällä, mutta valmistuvat huonon sään yllättäessä helposti myös sisätiloissa. Maukkaat vegeburgerit Tuhtia grilliruokaa kaipaava kokki valitsee juhannusmenulle tietenkin kasvisburgerit! Rings-burgeri hernehummuksella saa maistuvaa lisätwistiä ja rapeutta Apetit Ringseistä, joiden kolmesta makuvaihtoehdosta voit valita suosikkisi. Mexican-burgeri puolestaan sopii kokille, joka haluaa säväyttää: Apetit Kasvispihvi Mexican saa burgerissa kaverikseen makean papaijasalsan ja kirpeän yrttisen salsa verden. Näyttävä ja herkullinen burgeri kerää taatusti ihailua osakseen. Kesäinen jälkkäri Juhannusaterian päättää tietenkin makea jälkkäri. Raparperi on kesäinen herkku, joka on juhannuksen tienoilla parhaimmillaan. Vegaanisessa raparperikakussa sen kirpeys taittuu lempeäksi, ja koko komeuden kruunaa vegaaninen tuorejuustokuorrute. Jos jälkiruoka tuntuu turhan tuhdilta, voi palanpainikkeeksi siemailla myös raikkaan hernemojiton. Pirtsakka hernemojito viilentää oloa kuumana kesäpäivänä! Maistuvaa juhannusta! -Apetit

Kokoa äitienpäivän unelmamenu

Äitienpäivänä juhlapöytään katetaan aimo annos kotimaisia kasviksia. Kasvisruokamestarin reseptinvinkeillä kokoat helposti mieleisesi menun, jonka valmistaminen käy vaivattomasti Apetitin tuotteita hyödyntämällä. Katso tästä kaikki inspiroivat reseptivinkit ja valitse juuri sinun juhlapöytääsi sopivimmat reseptit. Täyteläinen kanttarellikeitto aloittaa aterian Aloita äitienpäivän ateria juhlavasti tarjoilemalla alkuruoka. Apetit Kanttarellikeitto on herkullisen täyteläinen pakastealtaan klassikko ja vaivaton valmistaa. Tuunaa keittoa juhlapäivänsankarin maun mukaan itsetehdyillä krutongeilla ja muilla lisukkeilla! Pääruokia jokaiseen makuun Grillissä haudutettu kirjolohi on kalanystävän valinta. Se tarjoillaan hunajaisten uunikasvisten ja raikkaan herneaiolin kanssa. Käyttämällä valmiiksi maustettua hunajaista uunikasvissekoitusta säästät kasvisten valmisteluun kuluvan ajan. Grilliin sopivat erinomaisesti myös erilaiset juustot. Yllätä äiti esimerkiksi ihanalla lämpimällä halloumi-kasvissalaatilla, jossa suolainen halloumi, hunaja ja yrttiset juurekset muodostavat maukkaan makukokonaisuuden. Grillifeta, -kasvikset ja minttutsatsiki puolestaan tuovat äitienpäivän aterialle Välimeren tunnelmaa. Grillissä paahtunut suolainen feta sopii mainiosti yhteen makean kasvissekoituksen ja raikkaan tsatsikin kanssa. Grillatut broilerkoftat tarjoillaan pariloitujen kasvisten ja ihanan hernehummuksen kanssa. Juhlava annos valmistuu vaivattomasti, kun käytät hyödyksesi pakastealtaan antimia: valmis grillikasvissekoitus ja sipulikuutiot säästävät pilkkomiseen kuluvan ajan. Aasialaisten makujen ystävä tarjoaa pääruoaksi Tom yam -kookoskeittoa kasvispihvien ja riisin kanssa. Mausteisen lämmittävä keitto aasialaisittain maustettujen kasvispihvien kanssa on taattu hitti Hienostunut Crispy Chick piccata ja fenkolisalaatti keräävät taatusti kehuja. Rapeaksi paistetut Crispy Chick Kasvisjauhispihvit aateloidaan sitruunalla, valkosipulilla ja kapriksilla, ja aromaattinen fenkolisalaatti viimeistelee annoksen. Perinteisten lihapullien ja spagetin innoittama kasvisversio sopii sekin erinomaisesti äitienpäivän juhlapöytään. Kasvisjauhispyörykät ja kesäkurpitsapasta saavat lisäpotkua mausteisesta sambal oelek -chilikastikkeesta, jossa pyörykät maustuvat kypsyessään. Makea herkku kruunaa aterian Äitienpäivän ehdoton ykkösherkku on herne-suolamanteli Rocky Road, jonka suolaisenmakeaan makuyhdistelmään kotimaiset herneet tuovat pikantin lisän. Tämä vaahtokarkki- ja suklaapitoinen unelmajälkkäri kruunaa koko aterian. Perinteisempien jälkiruokien ystävä tykästyy varmasti porkkanakääretorttuun, jossa porkkanakakun maku yhdistyy kääretortun muotoon ja samettiseen tuorejuustokuorrutteeseen. Gluteenittomana se sopii myös erikoisruokavaliota noudattaville! Suklaanystävän jälkkärivalinta on ehdottomasti Rings-churrot, jotka tarjoillaan itsetehdyn suklaakastikkeen kanssa. Maukkaat ja rapeat churrot syntyvät vaivattomasti Apetit Rings -uutuustuotteesta. [caption id="attachment_18507" align="alignnone" width="683"] Herkullisia hetkiä ja hyvää äitienpäivää![/caption] -Apetit

Katso kasvisruokamestarin vinkit värikkäiden kasvismunkkien paistoon

On vapun ja vappumunkkien aika! Apetitin kasvisruokamestari Teemu Hursti lähti hakemaan vappumunkkeihin uusia, hieman yllättäviä elementtejä. Kasvisruokamestari suunnitteli vapun kunniaksi kolme vappumunkkireseptiä, joihin lisätään herneitä, pinaattia ja porkkanaa. ”Kasvisten maku tulee esiin aika mietona, perinteisen munkin olemusta ei siis ole mitenkään syrjäytetty. Tietysti kovimmat kasvisten ystävät voivat lisätä resepteissä kasvisten määrää, silloin saa varmasti uudenlaisen makuelämyksen aikaan”, Hursti kertoo. Uutta twistiä herneistä Hernemunkeissa maistuu ihana kotimainen herne! Se tarjoaa mielenkiintoisen, erilaisen makeuden munkin makuun - maistuen kuitenkin kerrassaan herkulliselta. Lisää makua hernemunkkeihin saat maustamalla pintaan ripoteltavan sokerin esimerkiksi vaniljalla, kanelilla tai lakritsijauheella. Suolaiset munkit pinaatista [caption id="attachment_18424" align="alignnone" width="768"]  [/caption] Vapun maukkaimmat munkit syntyvät lisäämällä pinaattia munkkitaikinaan. Suolaiset pinaattimunkit ovat vapun taattu hitti ja maistuvat taatusti niin suolaisen kuin makeankin ystäville. Vaihtelua munkkeihin saat pyörittelemällä kypsät munkit esimerkiksi eri mausteseoksissa, kuivatuissa yrteissä tai seesaminsiemenissä Lisää makeutta porkkanasta [caption id="attachment_18425" align="alignnone" width="683"]  [/caption] Ihanan makeat porkkanamunkit ovat oiva tapa lisätä kasviksia herkuttelun lomaan miltei huomaamatta. Porkkanan luontainen makeus sopii munkkeihin kuin nenä päähän. Käyttämällä pakasteporkkanoita vältät myös porkkanoiden kuorimisen ja raastamisen aiheuttaman vaivan. Kotimainen rypsiöljy tarjoaa munkinpaistoon miedon maun Rypsiöljy on helppo ja kätevä vaihtoehto munkkienpaistoon. Rypsiöljy tarjoaa munkinpaistoon tasapainoisen ja miedon maun. Apetit-rypsiöljyt on valmistettu Kirkkonummen kasviöljypuristamolla täysin kotimaisesta rypsistä ja rapsista. Rypsiöljy koostuu pehmeistä rasvoista. ”Jos öljyn kautta haluaa lisää makua munkkeihin, voi rypsiöljyn ensiksi lämmittää esimerkiksi vaniljatankojen tai suolaisten munkkien kohdalla rosmariininoksien kanssa”, Hursti vinkkaa. Kasvisruokamestarin vinkit munkinpaistoon: Jauhoja voi lisätä vaivauksen aikana taikinan tuntuessa liian löysältä, mutta mitä löysempi taikina on, sitä paremmat munkit saat aikaiseksi Älä laita liian montaa munkkia öljyyn samaan aikaan: öljy saattaa kylmetä liikaa, eivätkä munkit paistu tasaisesti Liian kylmällä öljyllä paistaessa munkit imevät itseensä liikaa öljyä, jonka takia munkeista tulee liian rasvaisia Oikea öljyn lämpötila munkkien paistamiseen on noin 180 astetta Jos et omista mittaamiseen sopivaa lämpömittaria, voi lämpötilan testata heittämällä öljyn sekaan leivän palasia: jos leipä jää poreilemaan öljyn pintaan, on lämpötila oikea Paistorasvan voi käyttää kahdesti paistossa. Muista aina öljyn oikeanlainen hävittäminen: viilennettynä muovipullossa sekajätteen joukossa, ei koskaan viemäriin Pidä huoli turvallisuudesta: varaa tarpeeksi iso kattila, pidä kansi aina lähellä paiston aikana. Seuraa öljyn lämpötilaa: kiehuva öljy voi roiskua, älä heitä vettä öljyn päälle Varaa sopiva kauha paistoon, pitkävartinen reikäkauha on paras Älä jätä lämmintä öljyä vartioimatta, pidä sammutuspeite lähellä