VASTUULLISUUS APETITILLA

Vastuullisuus kulkee Apetitilla läpi arvoketjun pellolta pöytään. Vastuullinen ruokaketju tarkoittaa meille kestäviä toimintatapoja kaikissa toiminnoissa sekä turvallisia ja laadukkaita tuotteita, jotka on valmistettu kestävästi kasvatetuista raaka-aineista.

Omassa toiminnassamme keskitymme ilmastovaikutuksiemme pienentämiseen ennen kaikkea uusiutuviin energiaratkaisuihin panostamalla sekä energia- ja materiaalitehokkuutta kehittämällä. 

Tuotteissamme luotamme kotimaisiin kasvipohjaisiin ruokaratkaisuihin ja niiden kehittämiseen, lähikalaan perustuvan tuotteiston kasvattamiseen sekä kestäviin ja tarkoituksenmukaisiin pakkausratkaisuihin.

...
Ruoan ilmastovaikutukset

Alkutuotanto ja elintarviketeollisuus tekevät jatkuvaa kehitystyötä ruoantuotannon ympäristö- ja ilmastovaikutuksien pienentämiseksi. Ruoantuotanto ja -kulutus aiheuttavat noin viidenneksen kaiken kulutuksen hiilijalanjäljestä, eli ilmastovaikutuksista. Kasvikunnan tuotteet ovat pääsääntöisesti matalahiilijalanjälkisiä.

Apetit on selvittänyt suosikkituotteidensa ympäristöjalanjäljen. Tutkimuksessa selvitettiin valittujen tuotteiden hiilijalanjälki, rehevöittävä vaikutus sekä vesijalanjälki.

Tutustu ruoan ilmastovaikutuksiin
...
Kestäviä ruokavalintoja

Näin valmistuu ilmastoystävällinen ateria vaivattomasti pakastealtaasta – Apetit on selvittänyt tuotteistansa valmistetun aterian ympäristöjalanjäljen. 

Lue lisää
...
Vuonna 2023
Vastuullisia tekoja

– Käyttämästämme energiasta 74 prosenttia oli uusiutuvista lähteistä. 

– Apetitin Säkylän pakastetehtaan lämmön talteenottoon ja biokaasun käytön mahdollistava energiaratkaisu otettiin käyttöön kesällä 2023.

–  77 prosenttia kuluttajille päätyvistä Apetit-tuotteiden pakka­uksista on kierrätettävää materiaalia.

– Käyttämästämme kalasta 19 % oli kotimaista lähikalaa vuonna 2023.

– Räpin koetilalla tutkimustyö viljely- ja lajikekokeissa jatkui esimerkiksi kotimaisten palkokasvien, muun muassa kikherneen parissa.

– Apetit oli perustamassa RypsiRapsi-foorumia, jonka tavoitteena on edistää rypsin ja rapsin viljelyä ja kannattavuutta Suomessa.

...
Apetitin vastuullisuusraportti

Tutustu Apetitin yhdistettyyn vuosikertomukseen ja vastuullisuusraporttiin.

Lataa vuosikertomus 2023
...
Hyvinvointia kasviksista

Haluamme edistää kestäviä ruokavalintoja: tarjoamme kestävästi kasvatettuja ja valmistettuja elintarvikkeita ja raaka-aineita sekä kehitämme arvoketjua, jossa ihmiset ja ympäristö voivat hyvin. Apetitin pakastetuotteisiinsa käyttämistä raaka-aineista noin 95 prosenttia on kasviperäisiä.

Joka vuosi noin 140 kotimaista Apetit-sopimusviljelijää tuottaa meille reilut 30 miljoonaa kiloa puhdasta vastuuviljeltyä ruokaa. Vuonna 2023 pakastetuotteissa käyttämistämme raaka-aineista 83 % oli kotimaisia.

Näin viljelytämme kotimaisia kasviksia
...
Ilmastovaikutukset

Olemme vähentäneet omia suoria (Scope 1&2) päästöjämme 68 prosenttia vuodesta 2019. Käytämme kaikilla tehtaillamme tuulivoimalla tuotettua sähköenergiaa. Tavoittelemme 75 prosentin päästövähennyksiä vuoteen 2025 mennessä.

Paransimme tulostamme vuoden 2023 CDP:n ilmastonmuutos-arvioinnissa saavuttaen Management-tason ja luokituksen B.

Lue lisää
...
Räpin koetilalla tutkitaan kasvilajikkeita ja viljelymenetelmiä

Räpin koetilalla tehtävä tutkimus- ja kehitystyö tähtää luontaisten viljelymenetelmien kehittämiseen, jotka tukevat myös luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä kotimaisilla avomaankasvispelloilla.

Tutustu Räpin koetilaan
Yritysvastuu Apetitilla

Apetitin yritysvastuu koostuu yhtiön arvoketjun eri vaiheissa tehtävistä konkreettisista teoista vastuullisen ja kestävästi tuotetun ruoan varmistamiseksi. Vastuullisia tekoja onkin yksi Apetitin strategian osa-alueista.

Lue lisää
...
Yritysvastuuohjelma

Haluamme edistää kestäviä ruokavalintoja: tarjoamme kestävästi kasvatettuja ja valmistettuja elintarvikkeita ja raaka-aineita sekä kehitämme arvoketjua, jossa ihmiset ja ympäristö voivat hyvin.

Lue lisää
...
Kotimaisen viljelijän kumppani

Apetit on vahvasti integroitunut kotimaiseen alkutuotantoon. Apetit haluaa sekä öljykasvituotteissa että vihannes- ja ruokapakasteissa olla kotimaisen viljelijän kumppani. Maatalous- ja elintarvikeala työllistää Suomessa kaikkiaan noin 340 000 ihmistä.

...
Lisää kotimaista lähikalaa

Käyttämästämme kalasta 19 % oli vuonna 2023 kotimaista lähikalaa. Kaksi Apetit Itämeren kalapuikko -pussia syömällä tulee poistaneeksi ravinneketjusta fosforia määrän, joka vesistöön jäädessään kasvattaisi mereen noin kilon levää.

...
Kestäviä pakkausratkaisuja

Apetit-tuotteiden pakkausten kierrätettävyysaste kasvoi vuonna 2023, kun uusia tuoteryhmiä siirrettiin kierrätettäviin pakkauksiin. Muutos lisäsi kierrätettävien pakkausmateriaalien käyttöä yli 22 000 kilolla vuosittain.

Vuodesta 2023 alkaen Apetit siirtyy käyttämään PEFC-sertifioitua kartonkia asteittain eri tuoteryhmissä.

Lue lisää
...
Henkilöstö

– Vuoden 2023 lopussa palveluksessamme oli 338 henkilöä, joista kaikki Suomessa.
– Yksi henkilöstön kehittämisen tärkeimmistä tavoitteista on riittävien ja oikeanlaisten kyvykkyyksien turvaaminen.

Lue lisää
...
Työturvallisuus

– Apetit-konsernin kaikki työtapaturmat ja vakavat läheltä piti -tilanteet tutkitaan sisäisesti

– Tapaturma- ja sairastumisriskiä pyritään pienentämään ennaltaehkäisevästi erityisesti oikeanlaisella työtehtäväkohtaisella ohjeistuksella sekä henkilökohtaisella suojavarustuksella.

Työterveys ja -turvallisuus Apetitilla