VASTUULLISUUS APETITILLA

Vastuullisuus kulkee Apetitilla läpi arvoketjun pellolta pöytään. Vastuullinen ruokaketju tarkoittaa meille kestäviä toimintatapoja kaikissa toiminnoissa sekä turvallisia ja laadukkaita tuotteita, jotka on valmistettu kestävästi kasvatetuista raaka-aineista.

Omassa toiminnassamme keskitymme ilmastovaikutuksiemme pienentämiseen ennen kaikkea uusiutuviin energiaratkaisuihin panostamalla sekä energia- ja materiaalitehokkuutta kehittämällä. 

Tuotteissamme luotamme kotimaisiin kasvipohjaisiin ruokaratkaisuihin ja niiden kehittämiseen, lähikalaan perustuvan tuotteiston kasvattamiseen sekä kestäviin ja tarkoituksenmukaisiin pakkausratkaisuihin.

...
Ruoan ilmastovaikutukset

Alkutuotanto ja elintarviketeollisuus tekevät jatkuvaa kehitystyötä ruoantuotannon ympäristö- ja ilmastovaikutuksien pienentämiseksi. Ruoantuotanto ja -kulutus aiheuttavat noin viidenneksen kaiken kulutuksen hiilijalanjäljestä, eli ilmastovaikutuksista. Kasvikunnan tuotteet ovat pääsääntöisesti matalahiilijalanjälkisiä.

Apetit on selvittänyt suosikkituotteidensa ympäristöjalanjäljen. Tutkimuksessa selvitettiin valittujen tuotteiden hiilijalanjälki, rehevöittävä vaikutus sekä vesijalanjälki.

Tutustu ruoan ilmastovaikutuksiin
...
Kestäviä ruokavalintoja

Näin valmistuu ilmastoystävällinen ateria vaivattomasti pakastealtaasta – Apetit on selvittänyt tuotteistansa valmistetun aterian ympäristöjalanjäljen. 

Lue lisää
...
Vuonna 2022
Vastuullisia tekoja

– Kantvikin kasviöljypuristamon bioenergialaitos on ollut toiminnallisessa käytössä yli vuoden. Laitoksen myötä kasviöljypuristamon Scope 1&2 -päästöt ovat vähentyneet yli 90 prosentilla.

– Käyttämästämme energiasta 76 prosenttia oli uusiutuvista lähteistä. 

– Säkylän tehtaan herneen vastaanotto uusittiin. Tämän laski vedenkäyttöä 2 500 litraa pakastettua hernetonnia kohden. 

– Käytimme kotimaista Itämeren silakkaa ja Suomen järvien särkikaloja yli 15 prosenttia edellisvuotta enemmän.

– Räpin koetilalla tutkimustyö viljely- ja lajikekokeissa jatkui esimerkiksi kotimaisten palkokasvien, muun muassa kikherneen parissa.

– Torjunta-aineiden käyttöä korvaavien porkkanaverkkojen käyttö on noin kaksinkertaistunut sopimusviljelijöiden pelloilla edellisvuoteen nähden

– RypsiRapsi2025 –hankkeessa tavoitteena on öljykasvien parhaiden viljelykäytäntöjen edistäminen

...
Apetitin vastuullisuusraportti

Tutustu Apetitin yhdistettyyn vuosikertomukseen ja vastuullisuusraporttiin.

Lue lisää
...
Hyvinvointia kasviksista

Haluamme edistää kestäviä ruokavalintoja: tarjoamme kestävästi kasvatettuja ja valmistettuja elintarvikkeita ja raaka-aineita sekä kehitämme arvoketjua, jossa ihmiset ja ympäristö voivat hyvin. Apetitin pakastetuotteisiinsa käyttämistä raaka-aineista noin 95 prosenttia on kasviperäisiä.

Joka vuosi noin 140 kotimaista Apetit-sopimusviljelijää tuottaa meille reilut 30 miljoonaa kiloa puhdasta vastuuviljeltyä ruokaa. Vuonna 2022 pakastetuotteissa käyttämistämme raaka-aineista 82 % oli kotimaisia.

Näin viljelytämme kotimaisia kasviksia
...
Ilmastovaikutukset

Olemme vähentäneet omia suoria (Scope 1&2) päästöjämme 71 prosenttia vuodesta 2019. Käytämme kaikilla tehtaillamme tuulivoimalla tuotettua sähköenergiaa. Tavoittelemme 75 prosentin päästövähennyksiä vuoteen 2025 mennessä.

Lue lisää
...
Räpin koetilalla tutkitaan kasvilajikkeita ja viljelymenetelmiä

Räpin koetilalla tehtävä tutkimus- ja kehitystyö tähtää luontaisten viljelymenetelmien kehittämiseen, jotka tukevat myös luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä kotimaisilla avomaankasvispelloilla.

Tutustu Räpin koetilaan
Yritysvastuu Apetitilla

Apetitin yritysvastuu koostuu yhtiön arvoketjun eri vaiheissa tehtävistä konkreettisista teoista vastuullisen ja kestävästi tuotetun ruoan varmistamiseksi. Vastuullisia tekoja onkin yksi Apetitin strategian osa-alueista.

Lue lisää
...
Yritysvastuuohjelma

Haluamme edistää kestäviä ruokavalintoja: tarjoamme kestävästi kasvatettuja ja valmistettuja elintarvikkeita ja raaka-aineita sekä kehitämme arvoketjua, jossa ihmiset ja ympäristö voivat hyvin.

Lue lisää
...
Kotimaisen viljelijän kumppani

Apetit on vahvasti integroitunut kotimaiseen alkutuotantoon. Apetit haluaa sekä öljykasvituotteissa että vihannes- ja ruokapakasteissa olla kotimaisen viljelijän kumppani. Maatalous- ja elintarvikeala työllistää Suomessa kaikkiaan noin 340 000 ihmistä.

...
Lisää kotimaista lähikalaa

Nostimme käyttämämme kotimaisen lähikalan määrää lähes 15 prosenttia vuonna 2022. Kaksi Apetit Itämeren kalapuikko -pussia syömällä tulee poistaneeksi ravinneketjusta fosforia määrän, joka vesistöön jäädessään kasvattaisi mereen noin kilon levää.

...
Kestäviä pakkausratkaisuja

Apetit-tuotteiden pakkausmuovien ohentaminen vähentää vuosittaista muovin käyttöä 20 000 kiloa. Apetit on tunnistanut kestävät pakkausratkaisut yhdeksi yritysvastuunsa olennaiseksi teemaksi.

Lue lisää