Viljelytys ja koetoiminta

Apetit on vahvasti integroitunut kotimaiseen alkutuotantoon. Apetitin noin 140 sopimusviljelijää viljelee vuosittain yli 30 miljoonaa kiloa kotimaisia kasviksia Apetitin Säkylän pakastetehtaalle. Apetit on Suomen suurin avomaankasvisten viljelyttäjä.

Apetit on luonut pitkäjänteisellä yhteistyöllä sopimusviljelijöidensä kanssa Vastuuviljely-menetelmän

Vastuuviljely-menetelmä:

  • yleiset viljelyperiaatteet, laadun ja tuoteturvallisuuden sekä ympäristöasioiden hallinta
  • kasvikohtaiset viljelyohjeet ja -periaatteet
  • kasvinsuojelutoimenpiteet vain todettuun tarpeeseen
  • viljelytoimenpiteiden tallentaminen ViRe-viljelyjärjestelmään
  • kasvisten jäljitettävyys eräkohtaisesti pellolle asti
  • dokumentointi: viljelyhistoria lajikkeiden, esikasvien ja viljelykierron osalta, tehdyt toimenpiteet ja maaperätiedot sekä aiempien satokausien tulokset apuna viljelymenetelmien kehittämisessä
  • jatkuva kehitystyö Apetitin Räpin koetilalla sekä menetelmien että lajikkeiden osalta
  • Sopimusviljelijäksi

Jatkuvaa kehitystyötä

Räpin koetilalla Säkylän Köyliössä on tehty pitkäjänteisesti tutkimusta ja kehitystyötä kotimaisen avomaankasvisten viljelyn kehittämiseksi jo 70 vuoden ajan.

Myös Apetitin sopimusviljelijöiden pelloilta saatavia tuloksia ja kokemuksia hyödynnetään aktiivisesti Vastuuviljely-menetelmän kehittämiseksi. Oman koetoimintamme myötä haemme parhaat, suomalaiseen avomaanviljelytykseen soveltuvat, maukkaat lajikkeet, joilla on pakastetuotantoon sopivat ominaisuudet.

Räpin koetilalla on muun muassa käynnissä tutkimusyhteistyö, jossa tutkitaan maan luontaisen kasvukunnon parantamiskeinoja. Maan luontaisen kasvukunnon parantaminen edistää maaperän hyvinvointia ja mahdollistaa kestävät viljelymenetelmät. Tutkimuksista kertyvillä tiedoilla toivotaan löytyvän käytännön keinoja paitsi kasvukunnon edistämiseen, myös ravinnevalumien vesistöihin hillitsemiseen sekä hiiliviljelyn edistämiseen.