Raaka-aine ja materiaalitehokkuus

Apetit-konsernin kolmella tuotantolaitoksella syntyy sivuvirtoja vaihtelevin määrin. Kantvikin kasviöljypuristamo käyttää 99,9 prosenttia kasviöljyjen siemenistä. Pudasjärven pakastepizzatehtaan hävikki on myös verrattain pientä, 5 prosenttia konsernin biojätteistä syntyy Pudasjärvellä. Valtaosa, yli 80 prosenttia Apetitin biojätevirroista syntyy Säkylän pakastetehtaalla.

Säkylän tehtaan biojätteistä suurin osa syntyy satokausituotannossa. Osa satokausituotannon sivuvirroista, kuten herneestä syntyvä rouhe, pystytään hyödyntämään osana tuotteita.

Raportoitavan biojätteen lisäksi jätevirtoja syntyy satokausikasvisten mukana pellolta tulevista mullasta ja kivistä. Niiden määrä vastaa noin neljäsosaa Säkylän tehtaan koko jätemäärästä. Noin 65 prosenttia jätteistä on biojätettä, pääosin satokausikasvisten sivuvirtoja. Sivuvirrat hyödynnetään pääosin bioenergiatuotannossa Säkylän pakastetehtaan viereisellä bioenergialaitoksella.

Raaka-aine- ja materiaalitehokkuuden kehittäminen

Apetit on vähentänyt satokausituotantonsa kuorintajätteen määrää investoimalla uusiin harjapesureihin ja höyrykuorijoihin. Investoinnilla on merkittävä vaikutus myös vedenkulutukseen, joka väheni 13 prosenttia Säkylän tehtaalla. Säkylän pakastetehtaalla on myös toteutettu materiaalikatselmus, jonka pohjalta Apetit pyrkii vähentämään muun muassa elintarvikekelpoisten sivuvirtojen määrää.

Sivuvirrat hyötykäyttöön Kotimainen Säkylän kasvispyörykkä

Kasvisten käsittelyssä syntyy väistämättä sivuvirtoja, kuten esimerkiksi juuresten pilkonnassa muodostuvia eri kokoisia paloja tai herneistä irtoavia osia. Kotimai- nen Säkylän kasvispyörykässä nämä ainesosat on otettu hyötykäyttöön: kasvispyörykkä sisältää kotimaisen herneen ja porkkanan sivuvirtoja, ja myös pyörykälle makua antavaan liemeen on käytetty satokausituotannon sivuvirtoja.