Kestäviä pakkausratkaisuja

Pakkaus on tärkeä osa tuotetta. Sen tehtävä on suojata tuotetta ja varmistaa elintarviketurvallisuuden toteutuminen. Oikeanlaisella pakkauksella on myös suuri merkitys ruokahävikin syntymiselle. Ei kuitenkaan ole yhdentekevää, millaisia pakkauksia ja pakkausmateriaaleja käytetään.

Pakkausmateriaalien kierrätettävyys nousussa

Suomalainen Rinki-merkki viestii siitä, että yritys kantaa tuottajavastuunsa pakkauksistaan. Merkin käyttöoikeus on yrityksillä, jotka ovat tehneet Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n hallinnoiman sopimuksen tuottajayhteisöjen kanssa pakkausten tuottajavastuun hoitamisesta.

Apetit-tuotteiden pakkausten kierrätettävyysaste kasvoi vuonna 2023, kun perunapakastetuotteet, uuni- ja grillikasvikset sekä osa vientituotteista vaihdettiin kierrätettäviin pakkauksiin vuoden 2023 aikana. Muutos lisäsi kierrätettävien pakkausmateriaalien käyttöä yli 22 000 kilolla vuosittain.

Vuonna 2023 vähittäiskaupassa myytävissä Apetit-tuotteissa käytettävistä pakkausmateriaaleista 77 prosenttia oli kierrätettäviä.

Vähittäiskaupassa myytävissä Apetit-tuotteissa käytettävistä pakkausmateriaaleista 46 prosenttia on uusiutuvia. Muovipakkauksista 43 prosenttia on kierrätyksessä hyödynnettävää materiaalia ja 1 prosentti valmistettu uusiutuvista materiaaleista. Yritysvastuuohjelmassaan Apetit on ottanut tavoitteeksi siirtyä täysin kierrätettävien pakkausmateriaalien käyttöön. Myös pakkausmerkintöjä on kehitetty erityisesti kierrätysohjeiden osalta pakkausmerkintöjen uudistusten yhteydessä.

 Apetitin pakastekeittokotelot vaihdetaan asteittain PEFC -sertifioidusta kartongista valmistettuihin koteloihin. Ensimmäiset PEFC-keittokotelopakkaukset tulivat kauppoihin syyskuussa 2023.

Mihin Apetit-tuotteet pakataan?

Apetit käyttää tuotteidensa pakkauksiin pääsääntöisesti muovia ja kartonkia. Lisäksi Neitorypsiöljypulloissa käytetään lasia. Puuta käytetään myyntierien lavakuljetukseen.

Apetit ilmoittaa EU:n pakkausdirektiivin mukaisesti markkinoille saatetut pakkausmateriaalimäärät ja maksaa materiaalin kierrätyksen järjestämisestä hyötykäyttömaksuja.

Kartonki

 

Apetitin vähittäiskaupan pakkauksista noin 43 % valmistetaan kartongista. Kartonkiin pakataan kaikki Apetitin pakastekeitot, kasvispihvit, kalapuikot ja -pihvit. Kartonkipakkaus voidaan lajitella pakkauksesta löytyvän ohjeen mukaisesti kartonkikierrätykseen, tarvittaessa huuhdeltuna ja litistettynä.  

 

Siirrymme syyskuusta 2023 alkaen käyttämään PEFC-sertifioitua kartonkia asteittain ensin osassa keittokoteloita ja myöhemmin myös muissa tuoteryhmissä. PEFC-sertifioitu kartonki on valmistettu kestävästi hoidettujen metsien puista tai kontrolloitua alkuperää.

 

 

 

 

Muovit

Apetitin vähittäiskaupan pakkauksista noin 57 % valmistetaan muovista, ja muovia käytetäänkin monissa pakkauksissa: esimerkiksi kaikki Apetitin vihannespakasteet pakataan muoviin. Muovipakkauksista 36 % on kierrätyksessä hyödynnettävää materiaalia ja 2 % prosenttia on valmistettu uusiutuvista materiaaleista. Kaikki Apetit-tuotteiden muovipakkaukset lajitellaan muovinkeräykseen.

 

PP-PE-muovi (laminaattimuovi)

Laminaattimuovikalvo on yleinen, jämäkkä muovipakkaus. Laminaattipakkaukseen pakataan esimerkiksi monet Apetitin vihannessekoituksista sekä Kasvisjauhis– ja kalatuotteet. Laminaattipakkaus koostuu kahdesta eri muovikerroksesta, minkä vuoksi sitä ei tällä hetkellä pystytä hyödyntämään uudeksi raaka-aineeksi kierrätyksessä. Laminaattimuovikalvosta valmistetut pakkaukset voi kuitenkin lajitella muovinkeräykseen.

 

 

PE-muovi
Myös PE-kalvo on yleinen, elintarvikepakkauksista tuttu muovimateriaali. Apetitin tuotteista PE-kalvoon pakataan mm. klassikkotuote Herne-maissi-paprika -sekoitus. Laminaattikalvosta poiketen se sisältää kuitenkin vain yhtä muovityyppiä, minkä ansiosta se voidaan hyödyntää muovinkierrätyksessä. 

 

 

 

Green PE -muovi
Apetitin luomukasvissekoitukset ja valitut tuoteuutuudet, kuten Apetit Rings, pakataan kierrätettävästä Green PE -materiaalista valmistettuihin pakkauksiin. Green PE valmistetaan sokerinvalmistuksen sivutuotteena jalostetusta etanolista, eikä se sisällä fossiilisia raaka-aineita. Myös Green PE -pakkaukset lajitellaan muovinkeräykseen.

 

 

 

Muovirasiat
Apetitin perunamuusit sekä Eväskippo-valmisateriat pakataan kannelliseen, kartonkietiketillä varustettuun muovirasiaan. Pakkauksen voi lajitella sen kyljestä löytyvän kierrätysohjeen mukaisesti: muovirasia lajitellaan muovikeräykseen ja kartonkietiketti kansineen kartonkikeräykseen.

 

 

Rypsiöljypullot

Apetitin rypsiöljyt pakataan muovipulloihin ja Neito-rypsiöljyt lasipulloihin. PET-muovista valmistetut muoviset Apetit-öljypullot voidaan korkkeineen lajitella muovinkierrätykseen.

Neito-rypsiöljypullojen lasiosa lajitellaan lasinkierrätykseen. Metallikorkin voi puolestaan lajitella metallinkeräykseen.