Apetitin vastuullisuustyö perustuu Apetitin arvoihin, missioon ja visioon. Apetitin vastuullisuustyötä ohjaavat konsernin eettiset periaatteet ja toimintapolitiikka sekä hankintaperiaatteet, jotka pohjautuvat YK:n Global Compact -aloitteeseen. Apetitin vastuullisuusohjelma on osa yhtiön strategiaa ja vastuullisuus osa päivittäistä toimintaa.
Vastuullisuus kulkee Apetitilla läpi koko arvoketjun pellolta pöytään. Keskeisiä Apetitin yritysvastuun aihealueita ovat viljelykehitys, toiminnan ilmasto- ja ympäristövaikutukset, materiaali- ja raaka-ainetehokkuus, kestävät pakkausratkaisut, vastuullisesti tuotetut kasvipohjaiset tuotteet sekä ruokahävikin minimointi. Keskeistä on myös Apetitin eettisten periaatteiden ja tasa-arvon toteutuminen sekä omassa että sidosryhmien toiminnassa.
Apetitin vastuullisuusohjelmassa määriteltyjen tavoitteiden ja toimenpiteiden tarkoituksena on turvata kestävät toimintatavat yrityksen kaikissa toiminnoissa sekä ravitsemukselliset ja turvalliset tuotteet, jotka on valmistettu vastuullisesti ja kestävällä tavalla kasvatetuista ja hankituista raaka-aineista. Tavoitteena on myös, että kaikki Apetitin sidosryhmät huomioidaan ja niitä kohdellaan tasa-arvoisesti. Vastuullisuusohjelman tavoitteiden vertailuvuotena käytetään vuoden 2018 tunnuslukuja.
Apetit-konsernissa merkittävimmät ilmasto- ja ympäristövaikutukset syntyvät elintarviketuotannon arvoketjun eri vaiheissa viljelytyksessä ja hankinnassa, tuotannossa ja prosessoinnissa sekä valmiin tuotteen jakelussa, säilytyksessä ja kulutuksessa.
Vähennämme ympäristövaikutuksia vastuullisuusohjelmamme tavoitteiden mukaisesti:
Tuotteisiin liittyvät vastuullisuusohjelman tavoitteet ovat:
* Sustainable Agriculture Initiative (SAI) -järjestön kehittämä, itsearvioinnissa ja kolmannen osapuolen verifioinnissa käytettävä FSA-ohjelma osoittaa maatalouden kestävyyden tarkistuslistan avulla. Lisää: http://www.fsatool.com/
Apetit noudattaa toiminnassaan kansainvälisen työelämän perusnormeja lapsityövoiman käytön vähentämiseksi. Apetit ei hyväksy minkäänlaista pakkotyön muotoa tai muita ihmisoikeuksien loukkauksia.
Vastuullisuusohjelmansa mukaisesti Apetit edistää työntekijöidensä:
Tavoitteenamme on:
Ylläpitää työhyvinvointiin liittyviä vahvuuksia ja panostaa esiin nouseviin kehityskohteisiin konsernin työhyvinvointikyselyn tulosten perusteella
Apetit edellyttää kaikkien työntekijöidensä noudattavan eettisiä periaatteita. Apetit-konserni vaatii toimittajiensa sitoutuvan toimittajavaatimuksissa kuvattuihin eettisiin, sosiaalisiin ja ympäristöä koskeviin periaatteisiin, jotka pohjautuvat yhtiön eettisiin periaatteisiin sekä YK:n Global Compactin linjauksiin. Apetit myös kouluttaa omaa henkilöstöään kilpailuoikeiden periaatteisiin.
Apetitin kaikki suorat pakkaustoimittajat allekirjoittavat eettiset toimittajavaatimukset. Vihannesraaka-ainehankinnat tehdään kotimaisilta vastuuviljelijöiltä sekä toimittaja- ja laatuvaatimukset täyttäviltä ulkomaisilta kumppaneilta. Vilja- ja öljykasvihankinnoissa noudatetaan alan vakiintuneita kansainvälisiä kauppatapoja.
Pörssiyhtiönä Apetitia sitovat myös arvopaperimarkkinoita koskevat lait sekä hyvän hallinnoinnin säännökset ja suositukset. Apetit on vastuussa liiketoimintansa tuloksellisuudesta omistajilleen.
Yritysvastuuta johdetaan konsernin johtoryhmästä osana normaalia liiketoimintaa. Yritysvastuutyön kehittämistä ja vastuullisuustavoitteiden luomista ohjaa konsernin vastuullisuusjohtaja. Yritysvastuuohjelmassa asetetut tavoitteet on hyväksytty osaksi yhtiön päivittäistä vastuullisuustyötä. Liiketoiminnoissa vastuullistyötä johtavat liiketoimintajohtajat. Apetit-konsernin yritysvastuutyötä kehitetään yritysvastuun ohjausryhmässä.
Henkilöstöllä on mahdollisuus vaikuttaa yritysvastuun asioihin säännöllisesti muun muassa henkilöstöfoorumeissa sekä työsuojeluhenkilöstön yhteistapaamisissa.
Apetit on tunnistanut vastuullisuusohjelmansa teemoista ne, jotka ovat vahvimmin yhteydessä YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Apetitin vastuullisuusohjelman tavoitteet vaikuttavat YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin pääasiassa paikallisesti.
Kestävän kehityksen tavoiteohjelma tähtää äärimmäisen köyhyyden poistamiseen sekä kestävään kehitykseen, jossa huomioidaan ympäristö, talous ja ihminen tasavertaisesti.
Apetitille ja sidosryhmillemme olennaisimmat tavoitteet, joita Apetitin toiminta tukee:
Tavoite 2: Ei nälkää
Tavoitteena on poistaa nälkää, saavuttaa ruokaturva, parantaa ravitsemusta ja edistää kestävää maataloutta.
Tavoite 3: Terveyttä ja hyvinvointia
Tavoitteena on taata terveellinen elämä ja hyvinvointi kaiken ikäisille.
Tavoite 12: Vastuullista kuluttamista
Tavoitteena on varmistaa kulutus- ja tuotantotapojen kestävyys.
Tavoite 13: Ilmastotekoja
Tavoitteena on toimia kiireellisesti ilmastonmuutosta ja sen vaikutusta vastaan.