Ruokaöljyn ja pakkausten kierrättäminen

Ruokaöljyn ja pakkausten kierrättäminen

Ruokaöljy

Kiinteän tai hyytyneen rasvan tai pienen määrän ruokaöljyä voit lajitella esimerkiksi talouspaperiin imeytettynä kompostoriin tai biojäteastiaan. Jos öljyä on isompi määrä tai mikäli sinulla ei ole käytössäsi kompostoria tai biojäteastiaa, pakkaa öljy tiiviisti esimerkiksi maitotölkkiin ja lajittele se polttokelpoisen jätteen astiaan.

Ruokaöljyä ei saa kaataa viemäriin.

Biojätteeseen tai kotikompostiin

  • kiinteä tai hyytynyt rasva, sekä pienet määrät nestemäistä rasvaa paperiin imeytettynä.
  • pyyhkäise talouspaperilla rasvan jäämät paistinpannulta ja laita paperi biojätteeseen.
  • pakkaa biojäte maatuvaan kääreeseen, kuten sanomalehteen tai biohajoavaan pussiin ennen biojäteastiaan laittoa. Näin biojäteastia ei likaannu ja hajuhaitat vähenevät. Kotikompostoriin laitettavaa biojätettä ei tarvitse pakata.

Sekajätteeseen

  • ruokaöljyt ja muu nestemäinen rasva tiiviisti suljetussa pakkauksessa – esim. muovipullossa, -rasiassa tai kiinniteipatussa maitotölkissä. Ei viemäriin!

Ammattikeittiöissä tms. säännöllisesti syntyvät ja suuret määrät puhdasta ruokaöljyä voi toimittaa hyötykäyttöön.

Pakkaus

Muovipakkaus

Elintarvikkeiden tyhjät pakkaukset, joiden materiaali on (suurimmaksi osaksi) muovia kuuluvat muovipakkauskeräykseen. PVC-muovipakkaukset (tunnus 03) kuuluvat sekajätteeseen.

Tyhjennä pakkaukset, tarvittaessa puhdista ja anna kuivahtaa. Irrota korkit ja kannet ja laita ne keräysastiaan erikseen.

Apetit Rypsiöljyt on pakattu kierrätettävään PET-muovipulloon.

Lasipakkaus

Poista korkit ja kannet sekä muut helposti irrotettavat osat. Etikettejä ja kaulusrenkaita ei tarvitse poistaa. Huuhtele likaiset pakkaukset kevyesti tarvittaessa.

Liittyvät artikkelit

Vinkkejä ruokaöljytahrojen puhdistamiseen

Rasvatahrat tekstiileissä saattavat aiheuttaa päänvaivaa, sillä ne harvoin lähtevät normaalissa konepesussa. Alla on vinkkejä rasvatahrojen puhdistamiseen. Rasvatahra pitää pestä välittömästi. Veden korkea lämpötila ja tehokas pesuaine sekä mielellään tahran esikäsittely esim. sappisaippualla tai käsitiskiaineella ennen varsinaista pesua auttavat pääsemään parhaaseen lopputulokseen.​ Näin poistat ruokaöljytahran: Esikäsittele öljytahrat juuri ennen pesua nestemäisellä pyykinpesuaineella tai tarhanpoistoaineella. Tahranpoistoaineen voi korvata esimerkiksi nestemäisellä käsitiskiaineella. Pese tekstiili entsyymipitoisella pesuaineella korkeimmassa hoito-ohjeen sallimassa lämpötilassa.

Kotimainen rypsiöljy tarjoaa uppopaistamiseen miedon maun

Rypsiöljy on helppo ja kätevä vaihtoehto uppopaistamiseen. Rypsiöljy tarjoaa uppopaistamiseen tasapainoisen ja miedon maun. Apetit-rypsiöljyt on valmistettu Kirkkonummen kasviöljypuristamolla täysin kotimaisesta rypsistä ja rapsista. Rypsiöljy koostuu pehmeistä rasvoista. Öljyn kautta voi halutessaan myös lisätä makua lopputulokseen. Riippuen siitä, mitä on uppopaistamassa, rypsiöljyn voi ensiksi lämmittää esimerkiksi vaniljatankojen tai suolaisten rosmariininoksien kanssa. Pidä huoli turvallisuudesta: varaa tarpeeksi iso kattila, pidä kansi aina lähellä paiston aikana. Seuraa öljyn lämpötilaa: kiehuva öljy voi roiskua, älä heitä vettä öljyn päälle. Varaa sopiva kauha paistoon, pitkävartinen reikäkauha on paras. Älä jätä lämmintä öljyä vartioimatta, pidä sammutuspeite lähellä. Oikea öljyn lämpötila uppopaistamiseen on noin 180 astetta Jos et omista mittaamiseen sopivaa lämpömittaria, voi lämpötilan testata heittämällä öljyn sekaan leivän palasia: jos leipä jää poreilemaan öljyn pintaan, on lämpötila oikea. Älä laita liian montaa uppopaistettavaa tuotetta öljyyn samaan aikaan: öljy saattaa kylmetä liikaa, eivätkä tuotteet paistu tasaisesti. Liian kylmällä öljyllä paistaessa kypsennettävät tuotteet imevät itseensä liikaa öljyä, jonka vuoksi niistä tulee liian rasvaisia. Paistorasvan voi käyttää kahdesti paistossa. Muista aina öljyn oikeanlainen hävittäminen: viilennettynä muovipullossa sekajätteen joukossa, ei koskaan viemäriin.

Isänpäivän brunssilla herkutellaan kasviksilla

Isänpäivänä 14.11. juhlistetaan isää, isoisää ja kaikkia oman elämän isähahmoja. Ihana brunssi on mahtava tapa saada koko perhe yhteen saman pöydän ääreen. Näillä resepteillä loihdit suussa sulavia herkkuja isänpäivän brunssille - simppelit reseptit takaavat, että lapsetkin voivat osallistua juhlapäivän kokkailuun oman ikätasonsa mukaan.   Brunssin brekuklassikko  Maistuvat aamiaisannokset kuuluvat brunssiin. Kokeile esimerkiksi tätä herkullista kruunusekoitusmunakasta, jota ryydittää pakastealtaan vaivaton kasvissekoitusklassikko. Munakas kypsyy helposti hellalla eikä vaadi pilkkomista, eli sen valmistaminen onnistuu koko perheeltä.  Tähtenä ruokaisa salaatti maistuvalla vegetwistillä  Ruokaisan raikas salaatti on brunssipöydän hitti. Klassikkoannos Cobbin salaatti tarjoillaan isänpäivän brunssilla vegeversiona, jossa salaatin tähtenä toimivat kanan sijaan ihanan makeat porkkanapihvit. Cobbin salaatti porkkanapihveillä sopii hyvin myös hieman varttuneempien lasten kanssa valmistettavaksi ja maistuu taatusti koko perheelle.  Vinkki: Porkkanapihvien sijaan Cobbin salaattiin sopivat erinomaisesti myös rapsakat Apetit Kasvisjauhis Crispy Chick –pihvit.  Tuhtia juhlaruokaa  Isänpäivänä brunssipöytään katetaan maistuvan salaatin lisäksi myös täyteläisiä herkutteluannoksia. Viileiden syyspäivien ehdoton brunssisuosikki onkin kukkakaali-mac’n’cheese, jossa perinteinen pasta ja juusto saavat kasviskaverin lempeästi kypsysennetystä kukkakaalista. Helppo vuokaruoka onnistuu käden käänteessä ja myös perheen pienet kokit pääsevät osallistumaan tämän simppelin ja suussasulavan annoksen kokkailuun.  Makea herkku kruunaa brunssin  Isänpäivän brunssin kruunaa tietenkin makea jälkkäri! Perinteinen porkkanakakku valmistuu tällä kertaa vaivattomasti pakasteporkkanoista, ja kakun valmistuksen eri vaiheissa on sopivia töitä niin isoille kuin myös pienille leipureille. Mehevä porkkanakakku hunnutetaan ihanalla, kanelinmakuisella tuorejuustokuorrutteella, joka vie takuulla kielen mennessään.  Ihanaa isänpäivää kaikille isille!  -Apetit