Työterveys ja -turvallisuus

Työturvallisuus on yksi Apetitin henkilöstöstrategian keskeisistä teemoista. Tavoitteena on saada työtapaturmien määrä nollaan ja vähentää sairauspoissaoloja.

Työturvallisuuden keskeisiä mittareita eli tapaturmataajuutta, työtapaturmien määrää ja työturvallisuushavaintojen sekä sairauspoissaolojen määrää seurataan säännöllisesti. Säkylän pakastetehtaalla sekä Pudasjärven pakastepizzatehtaalla on työterveys- ja turvallisuusjärjestelmän ISO 45001-työturvallisuussertifiointi.

Apetitilla työtapaturmariskiä nostavat esimerkiksi kylmät pakastetilat, paikoin kova melutaso, sisällä sekä ulkona tapahtuvat trukki- ja työkoneliikenne, koneiden ja veitsien käyttö sekä tuotantotilojen mahdollinen liukkaus sekä työskentely kemikaalien kanssa.

Tuotantotyössä on toistuvia fyysisiä liikkeitä, jotka saattavat aiheuttaa tuki- ja liikuntaelinsairauksia. Tapaturma- ja sairastumisriskiä pyritään pienentämään ennaltaehkäisevästi erityisesti oikeanlaisella työtehtäväkohtaisella ohjeistuksella sekä henkilökohtaisella suojavarustuksella. Säkylässä on vuodesta
2022 toiminut tuotannon henkilöstön tukena kaksi työhyvinvointilähettilääksi koulutettua apetitlaista. Uusia lähettiläitä alettiin kouluttaa vuoden 2024 aikana.

Apetit-konsernin kaikki työtapaturmat ja vakavat läheltä piti -tilanteet tutkitaan sisäisesti. Tutkimuksen pohjalta tehdään toimenpide-ehdotukset vastaavien tilanteiden syntymisen ehkäisemiseksi. Konsernissa tehdään myös aktiivisesti työturvallisuushavaintoja sekä työn vaarojen arviointia ennaltaehkäisyn parantamiseksi. Vuonna 2024 panostettiin erityisesti esihenkilöiden turvallisuusvastuiden perehdyttämiseen koulutuksilla.

Vuonna 2024 Apetit-konsernissa tapahtui 20 (14) työtapaturmaa. Apetitin tehdasalueella työskenteleville aliurakoitsijoille tai muille ei Apetitin henkilöstöön kuuluville henkilöille tapahtui yksi tapaturma. Työtapaturmien määrä kasvoi vertailuvuodesta merkittävästi.

Apetit-konsernilla on määritelty lakisääteisesti työturvallisuuden ja työterveyden prosessit, joiden mukaisesti kehitetään työntekijöille turvallista työympäristöä ja varmistetaan työntekijöiden hyvinvointi sekä työ- ja toimintakyky. Myös työsuojeluvaltuutetut ja luottamushenkilöt osallistuvat osaltaan työterveys ja -turvallisuusasioiden kehittämiseen. Koko konsernin henkilöstö kuuluu työterveyden ja -turvallisuuden järjestelmien piiriin. Työterveyspalvelut Apetit ostaa ulkopuoliselta toimijalta.

Apetitin Säkylän tehtaalla ja Pudasjärven pakastepizzatehtaalle on ISO45001 -sertifiointi.

ISO45001