Kannustuksella päästään isoihin työturvallisuustavoitteisiin – Apetitin pizzatehtaalla 3000 tapaturmatonta päivää

Kannustuksella päästään isoihin työturvallisuustavoitteisiin – Apetitin pizzatehtaalla 3000 tapaturmatonta päivää

Kunnossapitomies Jari Pohjolainen on työskennellyt Apetitin Pudasjärven pizzatehtaalla vuodesta 1996 alkaen. Perustyönsä ohella Jari on tehnyt merkittävää ja tuloksellista jälkeä myös työsuojeluvaltuutettuna. Pizzatehtaalla tuli syyskuun 2022 alussa täyteen 3000 tapaturmatonta päivää.

”Olen kyllä tykännyt olla täällä. Varastotöitä lukuunottamatta kaikki pizzatehtaan tehtävät ovat tulleet tutuksi. Olen ollut tekemässä taikinaa ja altaantäytössä tuotantolinjalla. Vaikka nyt olenkin kunnossapidossa, pyrin auttamaan siellä, missä apua tarvitaan. Esimerkiksi, jos joku yllättäen puuttuu tai tulee joku muu ongelma. Meillä ei ole rajaa, ettei jotain tehtäisi. Se myös vaikuttaa siihen, että jokainen päivä on vähän erilainen, mikä puolestaan tuo mielekkyyttä työhön”, Jari kuvaa työtään ja lisää, että toisaalta ne päivät, jolloin tekee laitteiden huoltoa voi suunnitella itse.

Pizzatehtaalla on kesän 2022 aikana toteutettu merkittävä uudistus, jossa leipomopuolen tilat sekä tekniikka uusittiin kokonaan. Uuden linjastonosan käyttöönotto ja siirtymävaihe on vaatinut koko pizzatehtaan väeltä uuden opettelua, mutta apetitlaiset ovat siinä innolla mukana ja tyytyväisiä työn tulokseen ja uusiin italialaisilla pizzakivillä paistettuihin pizzoihin. Uudistetut pizzat tulevat myyntiin kauppoihin lokakuussa.

Jari painottaakin, että Pudasjärvellä puhalletaan yhteen hiileen ilman tarkkoja tehtävärajoja, jotta saadaan työt tehtyä. Jos joku ei toimi, niin joustetaan yhdessä.

”Auttamisen kulttuuri tarttuu. Tavoitteenamme on tehdä työt mahdollisimman hyvin ja hyvää tulosta. Se tulee myös meille itsellemme hyödyksi”, Jari kiteyttää.

3000 tapaturmattoman päivän taustalla on pitkäjänteistä työtä

Jari toteaa, että pizzatehtaan porukka on pieni yhteisö, kuin suuri perhe. Tämä on varmasti omalta osaltaan auttanut upean työturvallisuustason saavuttamisessa. 3000 tapaturmatonta päivää on kuitenkin sellainen saavutus, että se ei ole toteutunut itsestään, vaan sen eteen on tehty tosissaan töitä.

”Lähtökohtaisesti jokainen haluaa lähteä terveenä kotiin. Meille on muodostunut tietyt toimintatavat työturvallisuuden edistämiseksi, esimerkiksi säännölliset turvallisuuskierrokset työsuojelun ja laadunvalvonnan kanssa. Läheltä piti -tilanteita käydään läpi, jotta jokaiselle tulee mahdollinen tapaturman paikka tietoon”, Jari kuvailee.

Jari kertoo, että pizzatehtaan työporukka lähtee mukaan kokeilemaan työturvallisuutta parantavia keinoja, vaikka se joskus vaikeuttaisikin tekemistä. Turvallisuus on ykkönen. Lisäksi Apetitin Pudasjärven porukka on vuosien varrella osallistunut valtakunnallisiin ja yhtiön sisäisiin työturvallisuuskilpailuihin ja menestynyt niissä. Jari kiittää työnantajaa, joka on antanut mahdollisuuden tähän.

Sopivat tavoitteet ja pienet kannustimet tuovat tulosta

”Olen antanut alkuvuodesta työsuojeluvaltuutetun viestikapulan eteenpäin, mutta toki tuen tätä työtä edelleen. Omassa roolissani halusin kehittää turvallista työskentelyä jatkuvasti. Meillä ei ole ikinä pelätty esimerkiksi työsuojelutarkastuksia, vaan päinvastoin kutsuttu tarkastaja paikalle. Haluamme ennakoida ja on parempi, että paikalla on useampi silmäpari arvioimassa vaaran paikkoja ennen kuin mitään sattuu.”

Myös kekseliäisyydestä on apua turvallisemman työskentelyn hyväksi. Linjaston pesussa työjalkineina käytetään kumisaappaita. Uusien kumisaappaiden pohjat ovat hurjan liukkaat kostealla lattialla ennen kuin vähän kuluvat. Tästä syystä Jarilla on nykyisin tapana hioa uusien saappaiden pohjia, jotta niistä tulee pitävät.

Turvallisten työkäytäntöjen löytämisen lisäksi tulee seurata, että suojalaitteita käytetään ja ohjeita noudatetaan. Jarilla on selkeänä mielessä, mikä on motivoivin keino työturvallisuustavoitteiden saavuttamiseen:  tavoitteet tulee pitää saavutettavina ja jokaisesta saavutuksesta palkitaan pienesti.

”Meillä on ollut tapana jollain lailla yhdessä juhlistaa jokaista 100 tapaturmatonta päivää. Se motivoi jokaista työskentelemään turvallisuuden eteen”, Jari päättää.