Kotimaista rypsin ja rapsin siementä käytettäisiin enemmänkin – öljykasvien viljeleminen kasvattaa Suomen ruokaomavaraisuutta

Kotimaista rypsin ja rapsin siementä käytettäisiin enemmänkin – öljykasvien viljeleminen kasvattaa Suomen ruokaomavaraisuutta

Siemen voidaan käyttää 99,9 prosenttisesti

Rypsin ja rapsin viljely Suomessa vaikuttaa kotimaisen rypsiöljyn saatavuuteen, elintarvikkeiden kotimaisuusasteeseen sekä Suomen ruokaomavaraisuuteen. Lisäksi rypsiöljyn valmistuksessa syntyy puristetta, joka hyödynnetään eläinruokinnassa. Kotimaista rypsin ja rapsin siementä käytettäisiin enemmänkin, jos sitä olisi saatavilla. Apetit on vakaa ostaja kotimaiselle rypsille ja rapsille. Nykyiseen pinta-alaan toivotaan reilua kasvua.

Apetitin kasviöljynpuristamolla käsitellään valtaosa kotimaisesta rypsin- ja rapsinsiemensadosta. Kotimaista rypsin ja rapsin siementä käytettäisiin enemmänkin, jos sitä olisi saatavilla. Luonnonvarakeskuksen syyskuisen satoarvion mukaan kuluvan vuoden rypsin ja rapsin sadon arvioidaan olevan yli kolmanneksen edellistä vuotta korkeampi. Sato jää kuitenkin huomattavasti kymmenen vuoden satokeskiarvoja alhaisemmaksi.

– Näkisimme mielellämme, että rypsin ja rapsin viljelypinta-alan Suomessa kasvaisi reilusti. Se kasvattaisi kotimaisen alkutuotannon omavaraisuutta, Apetitin öljykasviliiketoiminnan johtaja Timo Huttunen toteaa.

Apetit puristaa kasviöljyn mekaanisesti

Pikkuruisesta rypsin ja rapsin siemenestä valmistuu niin ihmisille kuin rehuteollisuuteenkin tärkeitä tuotteita. Lisäksi se pystytään käyttämään 99,9 prosenttisesti.

Apetit valmistaa kotimaista rypsiöljyä ruokakauppoihin. Omia tuotemerkkejä ovat Apetit- ja Neito-öljyt. Lisäksi Apetit jalostaa öljyä ammattikeittiöille sekä elintarviketeollisuuteen, esimerkiksi Suomessa valmistettuihin valmisruokiin. Kotimaisen rypsin ja rapsin viljely nostaa osaltaan myös elintarviketeollisuuden kotimaisuusastetta.

Apetitin Kantvikin kasviöljypuristamossa Kirkkonummella öljy puristetaan siemenistä mekaanisesti ilman kemikaaleja. Öljy puhdistetaan elintarvikekäyttöön fysikaalisesti raffinoimmalla eli lämmön ja höyryn avulla. Puristuksen yhteydessä syntyy rypsipuristetta. Puristeesta valmistetaan rehua: kotimaisella rypsillä ja rapsilla on vaikutusta myös kotimaisiin maito- ja lihatuotteisiin.

– Rypsi ja rapsi ovat merkittäviä raaka-aineita kotimaiselle rehuteollisuudelle. Niillä voidaan korvata esimerkiksi tuontisoijaa, kertoo Huttunen.

Öljykasveista jalostetaan myös elintarvikkeissa käytettävää Black Grain from Yellow Fields -rypsinsiemenjauhetta. Sitä valmistetaan puristetusta rypsinsiemenkakusta. Se sisältää kuitua, proteiinia ja hyviä omega-3 ja -6-rasvoja.  

Rypsi ja rapsi monipuolistavat viljelykiertoa

Kotimaisten öljykasvien eli rypsin ja rapsin viljely monipuolistaa pellon viljelykiertoa. Viljelykierrolla vältetään maan väsyminen ja pidetään ravinnevarannot tasapainoisena. Öljykasveilla on myös hyvä esikasviarvo viljan viljelyssä. Viljanviljelijältä rypsi ja rapsi eivät vaadi myöskään erillistä konekantaa.

Lähivuosina olosuhteet ovat olleet haastavat viljelylle, myös erikoiskasveille. Tämä on osaltaan hillinnyt myös öljykasvien viljelyintoa. Samaan aikaan monet viljelijät ovat päässeet kuitenkin mainioihinkin hehtaarisatoihin. Apetit haluaa olla mukana kehittämässä kotimaisten öljykasvien viljelyä.

Apetit on ollut mukana parantamassa satotasoa ja ratkomassa öljykasvien viljelyyn liittyviä haasteita maa- ja metsätalousministeriön, agrologi Frans Niemi-säätiön ja Kylvösiemensäätiön rahoittamassa Rypsirapsi2025-hankkeessa. Hankkeessa tutkittu mm. houkutuskasvien käyttöä tuholaistorjunnassa sekä testattu syysöljykasvien viljelyajankohtaa talvehtimisen onnistumisessa.

– Apetitin RapsiApp tarjoaa ajankohtaista tietoa ja neuvontaa öljykasvien viljelyyn liittyen. Myös tuholaistorjuntaan sovelluksesta on apua. Sen avulla voi seurata tuholaistilannetta valtakunnallisesti sekä paikallisesti, kertoo Apetitin kehityspäällikkö Perttu Korolainen.

Öljykasvien hinnat määräytyvät maailmanlaajuisilla öljykasvimarkkinoilla ja siihen vaikuttavat öljykasvien (mukaan lukien soija ja auringonkukka) hinnat ja sato maailmalla, kasviöljyn hinta sekä jopa mineraaliöljyn hinta.

– Apetit on vakaa ostaja kotimaisille rypsille ja rapsille. Ostamme siemeniä jatkuvasti ja viljelijä voi olla yhteydessä vuodenajasta riippumatta. Vastaanottopisteitä on ympäri Suomea, painottaa Korolainen.

KuvaliitteetLiittyvät artikkelit