Apetitin sopimusviljelijöiden pelloilla kasvaa alkavalla satokaudella yhä isommalla alalla avomaankasviksia. Etenkin herneen, perunan ja porkkanan viljelyala kasvaa. Tänä vuonna Apetitin sopimusviljelijät viljelevät reilusti yli 30 miljoonaa kiloa kotimaisia avomaan kasviksia Vastuuviljely-menetelmällä. Herneen kylvöt käynnistyivät toukokuun toisella viikolla.
Apetitin Räpin koetilalla jatkuu työ kestävien viljelymenetelmien kehittämiseksi sekä muuttuviin olosuhteisiin sopeutuvien lajikkeiden testaaminen. Tavoitteena on edistää erityisesti palkokasvien viljelyä teollisuuden tarpeisiin.
Herneen ja muiden palkokasvien kuten kikherneen ja härkäpavun lajikekokeet jatkuvat Räpin koetilalla. Kikherneen viljelyala nousee Räpillä reilusti.
”Kikherne monipuolistaa kotimaisten palkokasvien valikoimaa ja kasviproteiinin lähteitä. Tulevaisuuden kannalta on tärkeää tutkia eri olosuhteisiin sopeutuvia kasvilajeja ja lajikkeita”, sanoo viljelypäällikkö Gunta Cirule.
Räpillä koeviljellään alkaneella viljelykaudella myös uusia porkkanalajikkeita.
”Haemme Räpin porkkanakokeilla vaihtoehtoja tuotekehitykselle ja tuotteisiin väriä. Räpillä on koeviljelyssä esimerkiksi punaista porkkanaa. Koetoimintaa on myös sopimusviljelijöiden pelloilla, joilla koeviljellään korvaavia lajikkeita poistuvien porkkanalajikkeiden tilalle”, kertoo tutkimusagronomi Tuukka Huhdanmäki.
Torjunta-aineiden säädösten vuoksi useiden viljelykasvien, kuten porkkanan ja pinaatin rikkakasvien torjunta-aineita on jäänyt pois käytöstä alkaneelle satokaudelle. Räpin koetilalla onkin etsitty muita rikkakasvien hallintakeinoja, esimerkiksi mekaanisia ratkaisuja rikkakasvien torjuntaan.
”Mekaaniset keinot vaativat muun muassa enemmän työvoimaa. Tunnistamme viljelyn kokonaishaasteet ja pyrimme omalta osaltamme kehittämään viljelyä koetilallamme ja siltä osin tukemaan viljelijöitä”, sanoo Cirule.
Alkaneella viljelykaudella Apetit lisää avomaankasvisten viljelyhehtaareja sopimusviljelijöidensä pelloilla erityisesti herneelle, perunalle ja porkkanalle. Apetitin sopimusviljellyn pakasteherneen kylvöt alkoivat toukokuun toisella viikolla Varsinais-Suomesta, johon pakasteherne palasi vuonna 2022 pitkän tauon jälkeen.
”Tänä vuonna hernealaa kasvatettiin entisestään. Viime vuonna otimme käyttöön uuden herneen vastaanottopään, joka vähensi veden ja energian kulutusta sekä nosti herneen vastaanottokapasiteettia”, kertoo tuotantojohtaja Ari Kulmala.
Herneenkylvöt tehdään porrastaen, jotta puitua hernettä saadaan mahdollisimman tasaisesti pakastetehtaalle käsiteltäväksi. Apetitin pakasteherneet pakastetaan noin kahden tunnin sisällä niiden puinnista.
Tutun pakasteherneen viljelyä kehitetään jatkuvasti. Apetitin Räpin koetilalla tutkitaan hernettä lajikokein, joissa painottuvat laatuvaatimusten ja satotasojen lisäksi kestävä viljely ja varautuminen muuttuviin kasvuolosuhteisiin.
Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Konsernin liikevaihto vuonna 2022 oli 182 miljoonaa euroa. Lue lisää: apetit.fi