Vihreää joulupöytään - Kotimainen pakasteherne ja pinaatti hurmaavat jouluherkuissa

Vihreää joulupöytään - Kotimainen pakasteherne ja pinaatti hurmaavat jouluherkuissa

Joulupöydän tuttu klassikko on vihreä, raikas ja makea - kotimainen pakasteherne. Herneet ovat olennainen osa suomalaista jouluruokaperinnettä. Tämä näkyy myös Apetitin pakasteherneen myyntitilastoista: pakasteherneen myynti moninkertaistuu joulun alla.

Uutta twistiä perinteisiin – Herne hurmaa keitossa ja pinaatti tortussa

Joulupöydässä makeutta ja keveyttä tuovalla herneellä on perinteisesti tuttu paikka kinkun tai kalkkunan vierellä. Herne käy tarjottavaksi joulupöytään sellaisenaan, mutta vaihtelua voi hakea kevyellä marinadilla ryyditetyistä appelsiini-valkosipuliherneistä. Raikas sitrus paritettuna valkosipulin kanssa tuo lisäkeveyttä ja uutta twistiä joulupöytäklassikkoon.

”Paras tapa säilyttää pakasteherneen napakkuus, on kiehauttaa ne nopeasti pienessä määrässä vettä. Liian pitkä kuumennusaika muuttaa herneen löysäksi”, kertoo Apetitin markkinointipäällikkö Nina Dahlberg.

null

Pakasteherne on pääraaka-aine myös juhlavassa Creme Ninon -hernesosekeitossa, joka sopii vaikka alkukeitoksi juhlapöytään. Creme Ninon on klassinen ranskalainen tuorehernekeitto, joka hurmaa maullaan ja värityksellään.

Vihreästä väristä voi nauttia myös joulutortuissa. Tortut maistuvat mainiosti myös suolaisella täytteellä. Esimerkiksi glögin kaveriksi sopii hyvin pinaatti-fetatortut, joissa on hyödynnetty kotimaista pinaattia. Pinaatti sopiikin erinomaisesti torttutäytteeksi ja vihreä väri tuo näyttävyyttä.

null

Pakastekasvikset ovat aina sesongissa

Apetitin kotimainen pinaatti viljellään Satakunnassa lähellä Apetitin Säkylän pakastetehdasta. Pinaatti aloittaa satokauden, sillä se valmistuu ensimmäisenä sopimusviljelijöiden viljelemistä vihanneksista. Apetitin pakastetehtaalla pinaatti pestään, ryöpätään ja pakastetaan helposti käyttävänä pellettinä. Pinaatissa erityistä on se, että siitä saadaan yleensä kaksi satoa samana satokautena.

Herne pakastetaan pinaatin tapaan tuoreena. Herneen pakastusprosessi on erityisen vauhdikas, sillä herneen tie pellolta pakkaseen vie noin kaksi tuntia. Tästä syystä herneet saadaan tuoreena pakastimeen ja ovatkin näin aina sesongissa. Ripeä tuotantoprosessi ja teollinen pakastus takaavat, että kasvisten ravinteet ja maku säilyvät erinomaisen hyvin.

Pakasteherne puidaan tarkoitukseen erikseen suunnitellulla hernepuimurilla. Apetit omistaa kaikki Suomessa käytössä olevat hernepuimurit, jotka erottelevat herneet paloista jo pellolla puimurin liikkuessa. Seuraavalla puintikaudella nähdään myös Apetitin uusi hernepuimuri, joka odottaa nyt Apetitin tehtaalla käyttövalmiina seuraavaa satokautta. Vuonna 2021 hankitulle puimurille Apetit järjesti julkisen nimikilpailun, jossa puimuri sai nimekseen Hernesteri. Puimurijoukon konkari on puolestaan ahkeroinut hernepuintien parissa yli 10 vuotta.


Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Konsernin liikevaihto vuonna 2022 oli 182 miljoonaa euroa. Lue lisää: apetit.fi