Tuoreita herneitä ympäri vuoden – ruokavaikuttaja Tara Junkerin neljä pakastehernevinkkiä

Tuoreita herneitä ympäri vuoden – ruokavaikuttaja Tara Junkerin neljä pakastehernevinkkiä

Pakasteherne on klassikko ja yllättävän monipuolinen raaka-aine. Se antaa raikkautta vaikka pannukakkuun, sopii arkeen ja juhlaan ja toimii jälkiruoissakin. Ripeän teollisen pakastusprosessin ansiosta pakasteherneessä on myös ravintoaineet kohdallaan. Palkokasvina herneessä on runsaasti proteiinia ja pakasteesta on näppärä ottaa herneitä juuri sopiva määrä.

Pakasteherne on ruokavaikuttaja Tara Junkerin suosikkipakaste, joten ideat herneet ympäriltä eivät heti lopu.

”Pakasteherne on luottotuote. Minulla on aina vähintään yksi pussi herneitä pakastimessa. Pakasteherne on värikäs ja edullinen arjen perusraaka-aine, jonka avulla on helppoa lisätä kasviksia ja väriä ateriaan”, Junker kertoo.

Hän on loihtinut herkullisia reseptejä, joissa on hyödynnetty pakastehernettä. Hernepannari on täydellinen illallinen arkeen. Se muistuttaa maultaan pinaattilettuja ja saa herneestä pirteän vihreän värin.

”Uskon, että hernepannari on oiva tapa saada perheen pienimmät syömään enemmän vihanneksia. Lisäksi tämä on todellinen budjettiherkku”, Tara toteaa.

Kotimainen avokado pakasteherneestä ja rypsiöljystä


Pakastamisen iso etu on säilyvyys. Nopean teollisen pakastusprosessin kasviksissa on ravintoaineet kohdallaan. Ruokatieteiljä Junker on löytänyt kotimaisista pakasteherneistä vaihtoehdon avokadolle.

”Teen usein pakasteherneistä ja rypsiöljystä tahnan, jota hyödynnän monessa ruoassa. Tahna vastaa väriltään ja ravintoarvoltaan avokadoa, mutta on tietenkin paljon ilmastoystävällisempi ja kotimainen vaihtoehto”, Junker vinkkaa. 

Samaa pohjaa Junker hyödyntää herkullisen pestokastikkeen valmistukseen, kun mukaan lisää mm. parmesaanijuustoa ja persiljaa. Arkiruokien lisäksi herne toimii hyvin myös juhlavammissa aterioissa, kuten risotossa. Silloin mukaan sekoitetaan esimerkiksi kukkakaalia, juustoa, kasvislientä ja sitruunaa. Tara kertoo, että makeutensa ansiosta herne istuu hyvin myös makeisiin ruokiin, kuten smoothieihin sekä jäätelöön ja toimii hyvin yhteen esimerkiksi mintun kanssa salaateissa.

Ideoita herneen käyttöön voi kehittää loputtomiin. Junker vinkkaa, että jos on esimerkiksi tottunut käyttämään pinaattia, herne sopii sille vaihtoehdoksi moneen ruokaan. 

”Etenkin näin keväällä se sopii kaikkeen, mihin haluaa lisää väriä”, Junker vinkkaa.

Pakastevihannekset ovat sesongissa ympäri vuoden


Pakastevihannekset ovat aina parhaimmillaan, sillä ne on pakastettu tuoreena ja ne säilyvät hyvin. Tämän vuoksi pakastetuotteisiin ei ole tarvetta lisätä säilyvyyttä parantavia lisäaineita. Esimerkiksi Apetit Kotimainen Herne säilyy tuoreena pakkasessa –20-asteessa vähintään 18 kuukautta.

Pakasteiden ansiosta sadonkorjuutuoreita kotimaisia vihanneksia on saatavilla ympäri vuoden - helposti ja tavoitettavaan hintaan. Teollinen pakastaminen on myös kotona pakastamista tehokkaampaa ja nopeampaa, mikä edesauttaa tuoreuden säilymistä.

”Pakastimestani on aina löytynyt herneitä ja sokeriherneitä, mutta olen viimeisen vuoden aikana lisännyt pakasteiden käyttöä. Hinnan vuoksi muutkin pakastevihannekset ovat tulleet tutuksi ja olen ymmärtänyt, että niissä on potentiaalia”, Junker kertoo.

Pakastevihannesten käyttökelpoisuudesta ovat samaa mieltä myös moni muu, sillä Apetitin teettämän kuluttajatutkimuksen* mukaan 74 % vastaajista ostaa säännöllisesti pakastekasviksia. Lähes 90 % suomalaisista on sitä mieltä, että pakastekasvisten avulla on helppo lisätä kasviksia ateriaan ja yhtä suuri osuus vastaajista ostaa pakastekasviksia helpottaakseen ruoanlaittoa.

Pakastekasvikset tulee aina kuumentaa ennen käyttöä, vaikka ne myöhemmin käyttäisikin kylmänä. Kuumennukseen voi käyttää paistinpannua, höyrykattilaa, pientä määrää kiehuvaa vettä tai mikroa.  

Pakastekasvikset säilyttävät rakenteensa parhaiten, kun ne kuumennetaan ripeästi. Nopea kuumennus myös pitää parhaiten kasvisten ravintoarvot, jotka pakastevihanneksissa voivat selvitysten mukaan olla jopa tuoretuotteita korkeammat. 

Tiesitkö? 

  • Apetitin Kotimaisen pakasteherneen huippulaatua arvostetaan myös maailmalla. Apetit vie herneitä mm. Italiaan. Apetit on Suomen ainoa kotimaisen pakasteherneen viljelyttäjä ja valmistaja. Hernettä viljelee noin 100 sopimusviljelijää. 

  • Apetit Kotimainen herneet ovat maultaan erityisen makeita ja herkullisia. Suomen kesä tarjoaa erityiset kasvuolosuhteet, jotka sopivat herneelle hyvin. Pitkien kesäpäivien, valoisien öiden ja sekä leudon sään tarjoama pitkä kasvukausi antaa herneelle aromikkaan ja makean maun. 

  • Herne puidaan tarkalla ajoituksella, jotta se on puitaessa juuri oikean kypsyinen. Puimisessa käytetään erityisiä hernepuimureita, jotka erottelevat herneet paloista jo pellolla. 

* Kuluttajatutkimus toteutettiin helmikuussa 2023 (N=1000)


Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Lue lisää: apetit.fi