Apetit Oyj:n puolivuosikatsaus 1.1.–30.6.2024: Ensimmäisen vuosipuoliskon liiketulos yli vertailukauden - tulosohjeistus ennallaan

Apetit Oyj:n puolivuosikatsaus 1.1.–30.6.2024: Ensimmäisen vuosipuoliskon liiketulos yli vertailukauden - tulosohjeistus ennallaan

Apetit Oyj:n puolivuosikatsaus 1.1.–30.6.2024: Ensimmäisen vuosipuoliskon liiketulos yli vertailukauden - tulosohjeistus ennallaan

Huhti-kesäkuu 2024, jatkuvat toiminnot*)

  • Jatkuvien toimintojen liikevaihto oli 37,0 (45,0) miljoonaa euroa. Liiketulos oli -0,1 (0,7) miljoonaa euroa. Käyttökate oli 1,5 (2,0) miljoonaa euroa.
  • Ruokaratkaisujen liikevaihto oli 16,5 (16,7) miljoonaa euroa ja liiketulos -0,1 (-0,1) miljoonaa euroa.
  • Öljykasvituotteiden liikevaihto oli 20,7 (28,5) miljoonaa euroa ja liiketulos 0,7 (1,4) miljoonaa euroa.
  • Öljykasvien markkinahintojen muutos oli pääasiallinen syy konsernin liikevaihdon laskuun. Myyntivolyymien lasku oli molemmissa liiketoiminnoissa tavanomaisen kausivaihtelun mukaista.
  • Liiketulos laski pääasiassa Öljykasvituotteiden vuoksi. Öljykasvituotteiden tulosta heikensi myyntivolyymien vertailukausien välinen vaihtelu. Öljykasvituotteiden vertailukauden tulos oli vahva. Ruokaratkaisujen tulos oli viime vuoden tasolla.

Tammi-kesäkuu 2024, jatkuvat toiminnot*)

  • Jatkuvien toimintojen liikevaihto oli 79,2 (93,2) miljoonaa euroa. Liiketulos oli 3,3 (2,7) miljoonaa euroa. Käyttökate oli 6,5 (5,5) miljoonaa euroa.
  • Ruokaratkaisujen liikevaihto oli 37,0 (36,3) miljoonaa euroa ja liiketulos 1,8 (1,5) miljoonaa euroa.
  • Öljykasvituotteiden liikevaihto oli 42,5 (57,2) miljoonaa euroa ja liiketulos 2,9 (2,7) miljoonaa euroa.

Huhti-kesäkuu 2024, konserni, sis. lopetetut toiminnot**)

  • Liikevaihto oli 37,0 (45,0) miljoonaa euroa. Liiketulos oli -0,1 (0,6) miljoonaa euroa. Käyttökate oli 1,5 (2,0) miljoonaa euroa.
  • Viljakaupan liikevaihto oli 0,0 (0,0) ja liiketulos 0,0 (-0,1) miljoonaa euroa.

Tammi-kesäkuu 2024, konserni, sis. lopetetut toiminnot**)

  • Liikevaihto oli 79,2 (93,2) miljoonaa euroa. Liiketulos oli 3,3 (2,6) miljoonaa euroa. Käyttökate oli 6,5 (5,4) miljoonaa euroa.
  • Viljakaupan liikevaihto oli 0,0 (0,0) ja liiketulos 0,0 (-0,1) miljoonaa euroa.
  • Omavaraisuusaste oli 82,5 (85,8) prosenttia ja nettovelkaantumisaste -6,2 (-15,2) prosenttia. Konsernin liiketoiminnan rahavirta oli 6,8 (7,7) miljoonaa euroa.

*) Apetitin jatkuvat toiminnot ovat Ruokaratkaisut ja Öljykasvituotteet. Lisäksi raportoidaan segmentteihin kuulumattomina muina toimintoina Konsernitoiminnot, joka sisältää konsernihallintoon ja strategisiin hankkeisiin liittyvät kulut.

**) Viljakauppa raportoidaan lopetettuna toimintona Q1/2022-liiketoimintakatsauksesta lukien. Viljakauppaliiketoiminnan myynti toteutui vaiheittain vuoden 2022 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana.

Tietoja ei ole tilintarkastettu. Suluissa olevat luvut viittaavat vuoden 2023 vastaavaan ajanjaksoon ja vertailukaudella tarkoitetaan edellisen vuoden vastaavaa ajanjaksoa, ellei toisin ole mainittu.

  

TULOSOHJEISTUS VUODELLE 2024 ENNALLAAN
(julkaistu 15.2.2024)

Konsernin liikevoiton arvioidaan olevan vertailuvuoden tasolla (vuonna 2023: 7,5 miljoonaa euroa). Liikevoiton arvioidaan edelleen paranevan Ruokaratkaisuissa. Öljykasvituotteissa liikevoiton odotetaan heikkenevän markkinahintojen näkymien vuoksi.

  

AVAINLUVUT

Milj. euroa

4-6/2024

4-6/2023

Muutos

1-6/2024

1-6/2023

Muutos

2023

Jatkuvat toiminnot

 

 

 

 

 

 

 

Liikevaihto

37,0

45,0

-18 %

79,2

93,2

-15 %

175,5

Käyttökate

1,5

2,0

-27 %

6,5

5,5

18 %

13,2

Liiketulos

-0,1

0,7

3,3

2,7

22 %

7,5

Osuus osakkuusyhtiö Sucroksen tuloksesta

0,3

0,5

 

-0,3

0,9

 

4,0

Kauden tulos

0,1

0,8

 

2,0

2,8

 

9,8

Osakekohtainen tulos, euroa

0,01

0,14

 

0,32

0,45

 

1,56

Investoinnit

 

 

 

4,0

2,5

 

7,5

Konserni

 

 

 

 

 

 

 

Liikevaihto

37,0

45,0

-18 %

79,2

93,2

-15 %

175,5

Käyttökate

1,5

2,0

-25 %

6,5

5,4

20 %

13,1

Liiketulos

-0,1

0,6

3,3

2,6

25 %

7,5

Kauden tulos

0,1

0,8

 

2,0

2,8

 

9,7

Osakekohtainen tulos, euroa

0,01

0,14

 

0,32

0,45

 

1,56

Oma pääoma / osake, euroa

 

 

 

16,19

15,48

 

16,60

ROCE-%

 

 

 

7,6

7,7

 

7,3

Käyttöpääoma, kauden lopussa

 

 

 

21,6

17,5

 

23,0

Liiketoiminnan rahavirta

 

 

 

6,8

7,7

 

9,7

Omavaraisuusaste, %

 

 

 

82,5

85,8

 

78,9

Nettovelkaantumisaste, %

 

 

 

-6,2

-15,2

 

-5,7

 

Toimitusjohtaja Esa Mäki:

”Ensimmäisen vuosipuoliskon liiketulos oli vertailukautta parempi. Molemmat liiketoiminnot ovat parantaneet liiketulostaan. Pidämme edelleen tulosohjeistuksen, jonka mukaan konsernin liikevoiton arvioidaan olevan vertailukauden tasolla. Satokauden näkymät ovat tällä hetkellä kohtalaisen hyvät, mutta sadonkorjuuseen liittyvien riskien mahdollinen realisoituminen nähdään vasta syksyn aikana. Ensimmäisen vuosipuoliskon liikevaihto on laskenut pääasiassa öljykasvituotteiden vertailukautta matalampien markkinahintojen takia.

Apetitin liiketulos vuoden toisella neljänneksellä jäi vertailukaudesta. Öljykasvituotteissa toisen vuosineljänneksen liiketulos laski selvästi vertailukauden vahvasta tuloksesta. Tulosta heikensi vertailukausien välinen myyntivolyymien vaihtelu. Ruokaratkaisuissa liiketulos oli viime vuoden tasolla.

Konsernin liikevaihto toisella neljänneksellä laski vertailukaudesta. Lasku johtui pääasiassa öljykasvien markkinahintojen laskusta vertailukauteen nähden, myös myyntivolyymit laskivat. Myyntivolyymien laskussa oli normaalia vertailukausien välistä vaihtelua, eikä vuoden tuotanto- ja myyntimäärissä ole näkyvissä merkittävää muutosta. Ruokaratkaisuissa liikevaihto oli lähes vertailukauden tasolla. Myyntivolyymit laskivat vertailukaudesta. Volyymien laskuun vaikuttivat vertailukaudella eri ajankohtana toteutuneet pakasteherneen myynnit viennissä.

Kantvikin kasviöljypuristamolle rakennettavan uuden pullotuslinjan työt etenevät. Kiinteistöön liittyvät rakennusvaiheen työt ovat viimeistelyvaiheessa ja laiteasennukset alkaneet. Noin 4,5 miljoonan euron investoinnin odotetaan olevan valmis alkuperäisen aikataulun mukaisesti toisen vuosipuoliskon aikana.

Kotimaisten avomaankasvisten satokausi on edennyt pääosin suunnitelmien mukaisesti. Kuuma ja kuiva kevät haastoi pinaatin ja ensimmäisenä kylvettyjen herneiden kasvua, mutta pääosin satonäkymät ovat ennakoidun mukaiset. Myös juureksien satonäkymät ovat ennen korjuukautta hyvät. Kasvatimme kuluvalle satokaudelle pakasteherneen viljelypinta-alaa 1 800 hehtaariin. Kotimainen pakasteherne on strategiassamme keskeisessä asemassa. Herneen viljelyn lisäämisellä haluamme vastata viennin kasvavaan kysyntään.

Kotimaisen rypsin ja rapsin viljelyalat kasvoivat viime vuodesta. Satokauden alkua rasitti kuivuus, joka aiheutti epätasaista taimettumista ja tuholaispainetta. Juhannuksen jälkeen sää on ollut öljykasveille suosiollisempi, ja Suomen satonäkymä on näkemyksemme mukaan keskimääräinen. Tavoitteenamme on kasvattaa entisestään kotimaisen rypsin ja rapsin käyttöä kasviöljypuristamollamme. Kotimaisuus on merkittävä erottautumistekijä kasviöljyissä.

Työ kotimaisen viljelykehityksen parissa on jatkunut sekä Räpin koetilalla että RypsiRapsi-foorumin toteuttamilla viljelykokeilla. RypsiRapsi-foorumin koetoiminnan keskiössä kuluvalla satokaudella ovat kaista- ja ruutukokeina toteutettavat lajikekokeet. Huhtikuussa käynnistyi monivuotinen Euroopan unionin osarahoittama hanke, jolla pyritään lisäämään rypsin ja rapsin viljelyvarmuutta ja -määrää Suomessa. Hanke on konkreettinen osoitus halusta kasvattaa kotimaisten öljykasvien viljelyä.

Räpin koetilalla on keskitytty erityisesti hernelajikkeiden jatkotutkimukseen. Kokeilla halutaan löytää lajikkeet, jotka kestävät Suomen muuttuvat viljelyolosuhteet. Viime vuosina olemme nähneet entistä suurempia vaihteluita olosuhteissa rankkasateista kuumuuteen ja kuivuuteen. Kasvava tauti- ja tuholaispaine huomioidaan myös lajikekokeissa. Räpillä tehdään esimerkiksi porkkanan ja lantun lajikekokeita, ja tavoitteena on löytää uusia lajikkeita sopimusviljelijöiden käyttöön.

Jatkamme työtä strategian mukaisilla painopistealueilla. Rypsinsiemenjauhe BlackGrainissa työ on keskittynyt kaupallisen mittakaavan tuotantoprosessin kehittämiseen. Herneproteiinihankkeessa on jatkettu pienen mittakaavan testauksia herneproteiinin tuottamiseksi kotimaisesta raaka-aineesta. Molemmilla hankkeilla lisäämme mahdollisuuksia kotimaisen raaka-aineen jalostusarvon nostoon.

Tärkeä ERP-hanke on edennyt aikataulun mukaisesti. Ensimmäisen tuotannon käyttöönottovaiheen on määrä tapahtua toisen vuosipuoliskon aikana. Osa Apetitin toiminnoista on ottanut uuden ERP-järjestelmän käyttöön jo viime vuoden lopulla.

Elintarvikkeiden inflaatio on hidastunut ja se kääntyi kesäkuussa negatiiviseksi. Tuoteryhmien välillä on edelleen isoja eroja, eikä kuluttajakäyttäytymisessä ole havaittu merkittävää muutosta. Edullisuus on edelleen tärkeä kriteeri ostopäätöksessä. Apetitin tuotevalikoima sopii vallitsevaan tilanteeseen hyvin.

Toimme kesällä kauppoihin uusia kasviöljyjä. Apetitin Neito-tuoteperheeseen kuuluvat Salaattiöljy sekä Pizza- ja pastaöljy ovat laadukkaita uutuuksia, jotka sopivat monipuolisesti ruoanlaittoon ja maustamiseen. Uutuustuotteiden lanseeraukset jatkuvat vielä kuluvan vuoden aikana.”

WEBCAST

Apetit järjestää tiedotustilaisuuden suorana webcast-lähetyksenä 15.8.2024 klo 10.00. Tiedotustilaisuutta voi seurata Apetitin verkkosivuilla osoitteessa apetit.fi/sijoittajille. Esitysmateriaali ja tallenne tiedotustilaisuudesta ovat saatavilla yhtiön kotisivuilla tilaisuuden jälkeen.

Apetit Oyj

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta Apetit Oyj

Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Lue lisää: apetit.fi

Liitteet