Ruokavaikuttaja ja ravitsemusasiantuntija Tara Junker suunnitteli lämpimän juuressalaatin, joka on sekä raikas että täyttävä. Kotimainen pakasteherne on suomalaisten jouluinen suosikki ja joulupöydän tuorein herkku.
Tara Junkerin talvinen salaatti, jonka pohjana toimii Apetit Kotimainen Peruna & uunijuures, sopii illalliseksi sellaisenaan tai vaikka tuomaan raikkautta joulupöytään. Idea salaattiin syntyi nimenomaan jouluteemasta.
”Meillä ei syödä kovin perinteisiä jouluruokia, vaan kaipasin joulupöytään jotain kivaa salaattia. Juuressalaatti on mahdollisuus lisätä pientä raikkautta perinteiseen jouluateriaan. Salaatin pohjana toimivat myös perinteisten laatikkoruokien pääraaka-aineet: peruna, porkkana ja lanttu”, Junker sanoo.
Uunissa paahdettuna juuresten maku syvenee ja ne saavat rapean pinnan. Salaatti on myös helppo valmistaa, sillä juurekset ovat pussissa uunivalmiita. Kuorimisen ja pilkkomisen voi siis unohtaa. Värikkäiden ainesten ansiosta ruokalaji on näyttävä.
”Juuresten lisäksi salaattiin tulee lehtikaalia, punasipulia, fetajuustoa ja appelsiinia. Salaatin voi syödä lämpimänä tai kylmänä. Oli kiva huomata, miten hyvin juurekset toimivat salaatissa”, Junker kertoo.
Hän toteaakin, että on lukemattomia vaihtoehtoja käyttää pakastevihanneksia salaateissa: voi hyödyntää uunijuureksia tai esimerkiksi kuumennettuja herneitä. Jyviä sisältäviin salaatteihin, esimerkiksi kuskussalaatteihin, sopii puolestaan tomaattinen Pomodoro Rosso -sekoitus.
”Suomalaiset kaipaisivat apua siihen, kuinka pakasteita voisi käyttää salaateissa. Salaatti pitää osata nähdä uudella tavalla ja hyödyntää pakastevihannesten monipuolisuutta. Niiden avulla on helppo lisätä kasviksia ruokavalioon. Jos esimerkiksi syö juuressalaatin päivällisenä, saa siitä jo mittavan määrän kasviksia”, Junker pohtii.
Pakastevihanneksia syödään juhlapöydässä myös sellaisenaan: suomalaisen joulupöydän klassikko on makeat ja kepeät kotimaiset herneet.
”Herneiden suosio suomalaisessa joulupöydässä näkyy myös vuosittain myynnissä, sillä pakasteherneen menekki moninkertaistuu joulun alla,” kertoo Apetitin markkinointipäällikkö Nina Dahlberg.
Apetitin pakasteherneet on puitu, kun ne ovat parhaimmillaan ja pakastettu tuoreina noin kahden tunnin sisällä puinnista. Paras tapa säilyttää pakasteherneen napakkuus myös kotikeittiössä, on kiehauttaa ne nopeasti pienessä määrässä vettä. Liian pitkä kuumennusaika muuttaa herneen rakennetta löysäksi.
Jos joulun herneisiin kaipaa uusia vivahteita, voi herneet maustaa appelsiinilla ja valkosipulilla. Ne tuovat uutta twistiä herneiden makuun. Sitruksiset herneet maistuvat lisukkeena esimerkiksi joulupöydässä.
Tara Junker on ravitsemustieteilijä sekä ruokavaikuttaja ja -kirjailija. Hän kirjoittaa kolumneja ja laatii reseptejä eri aikakauslehtiin sekä opettaa ruoanlaittoa Arbiksessa Helsingissä.
Miika Kemilä
Viestintä- ja vastuullisuusjohtaja
+358104024044
,
Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä.