Rypsiöljyä voi pakastaa – rypsiöljykuutiot ovat maustaja ja hävikin pelastaja

Rypsiöljyä voi pakastaa – rypsiöljykuutiot ovat maustaja ja hävikin pelastaja

Apetit Oyj, lehdistötiedote, 22.11.2022 klo 9.30

Ruokaan uutta makua katajanoksilla ja kuivatuilla sienillä maustetulla kotimaisella rypsiöljyllä

Lasipurkkihävikki vähenee ja euroja säästyy, kun pestot, tahnat ja kastikkeet tekee omassa kotikeittiössä. Kätevä kotikokki tekee rypsiöljystä mausteiset kuutiot ja pakastaa ne. Lopputuloksena on vähemmän hävikkiä ja nopeasti käytettävä mausteöljykuutio. Miedon makuiseen rypsiöljyyn uutta makuvivahdetta saa lisäämällä öljyyn katajanoksia, kuivattuja tatteja tai vaikkapa kanervan kukkia.

Apetit Rypsiöljy on jokaiseen keittiöön sopiva kotimainen vaihtoehto ruokaöljyksi. Mieto ja monipuolinen rypsiöljy on oiva raaka-aine korvaamaan purkkituotteina saatavilla olevia valmiita ateriakomponentteja. Rypsiöljy toimii pohjana vaivattomiin, itse tehtyihin kastikkeisiin ja pestoihin, joilla säästää sekä lasipurkkihävikkiä että euroja.

”Valmiina ostetut pestot ja vastaavat tuotteet usein vanhenevat nopeasti jääkaapissa ja niiden hyödyntäminen jää yhteen kokkauskertaan. Itse tehdyt öljypohjaiset maustetahnat ja kastikkeet ovat loistava tapa maustaa ruokaa - ja ne voi tehdä tuoreista raaka-aineista omaan makuun sopivaksi”, Apetitin kasvisruokamestari Teemu Hursti kertoo.

Kasvisruokamestari Hursti kannustaa kokeilemaan rohkeasti keittiöstä jo löytyvillä ainesosilla. Esimerkiksi kuivamausteet saavat täysin uuden ulottuvuuden, kun ne ensin herättelee maltillisessa lämmössä rypsiöljyssä.

”Mausteiden herättelyssä kuumennus tuo maut voimakkaammin esille ja rypsiöljy toimii ikään kuin makujen välittäjänä itse kastikkeelle. Rypsiöljyn hienous ruoanlaitossa onkin sen maun mietoudessa: se sitoo ja kokoaa eri makuja. Näin pääsee hyödyntämään monipuolisesti muutoin ehkä kaapin perälle jääviä ainesosia. Mielikuvituksella säästää suoraan euroja”, kasvisruokamestari sanoo.

Rypsiöljyä voi pakastaa – öljypalakuutioilla kaikki talteen

Öljypalakuutio on hävikin ehkäisijä ja arkisen kokkailun pelastaja.

”Tuoreita yrttejä, kuten basilikaa tai minttua, ostetaan usein tiettyä ruokaa varten. Sen jälkeen yrttiruukku jää keittiönpöydän nurkkaan, jossa valtaosa tuoreista yrteistä jää valitettavasti käyttämättä. Rypsiöljyllä ja jääpalamuoteilla ratkeaa tämäkin”, Hursti sanoo.

Rypsiöljyä voi pakastaa, jolloin se suojaa säilöttäviä yrttejä. Lopputuloksena on vähemmän hävikkiä ja nopeasti käytettävä mausteöljykuutio.

”Yrtit voi silputa jääpalamuottiin ja kaataa sekaan rypsiöljyä. Sitten vain muotti pakastimeen. Pakastettuja öljypalakuutioita voi käyttää myöhemmin ruoanlaittoon, esimerkiksi heittää suoraan kastikkeen sekaan sulamaan. Silikonista muottia käyttäessä kuutio on helppo irrottaa pala kerrallaan. Kuutiot tulee vain muistaa käyttää samana päivänä sulatuksen kanssa.”

Katajanoksia, kanervan kukkia ja vaniljatankoja

Pehmeänmakuinen rypsiöljy on hyvin säilyvä ja miedonmakuinen. Omiin mieltymyksiin sopivaa makumaailmaa voi hakea esimerkiksi yrteistä, siemenistä, marjoista, hedelmistä. Rypsiöljyn miedon ja neutraalin maun ansiosta se toimii paitsi ruoanlaitossa, myös leivonnassa.

”Itse maustetulla rypsiöljyllä saa helposti makua ruoanlaittoon ja leivontaan. Maustaa voi ihan yksittäisillä ainesosilla, kuten vaniljatangoilla, valkosipulilla tai vaikkapa limellä. Rypsiöljyä voi käyttää useimmissa leivonnaisissa. Esimerkiksi korvapuusteissa käytettynä voi korvata voin laittamalla rypsiöljyä noin 80 prosenttia voin määrästä. Myös suklaakakku syntyy hyvin rypsiöljyä käyttämällä”, Hursti kertoo.

Kokeilunhaluinen kotikokki voi luoda vaikkapa oman metsäisen makumaailmansa lisäämällä rypsiöljyyn katajanoksia, marjoja, kuivattuja tatteja ja kanervan kukkia. Metsäisiä makuja lautaselle halutessaan on kuitenkin syytä käydä läpi jokamiehenoikeudet. Esimerkiksi katajanoksat eivät kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin. 

Mintusta makua – testaa rypsiöljyn monipuolisuutta

Yhdestä itse valmistetusta pestosta voi saada makua useampaan ruokalajiin. Apetitin kasvisruokamestari Teemu Hursti kokosi kolmen ruokalajin aterian, jossa rypsiöljyn monipuolisuus on hyödynnetty vaivattomalla ja maukkaalla tavalla. Suolaisissa ruokalajeissa hyödynnetään herkullista minttupestoa.

Kasvis-minttubruschetta
Pinaatti-mintturisotto
Suklaakakku

Tiesitkö tämän rypsiöljystä?

Kotimainen vaihtoehto

  • Apetit rypsiöljy on ruokaöljyhyllyn kotimainen vaihtoehto. Apetit valmistaa suurimman osan kotimaisesta rypsiöljystä. Kaikki kaupan rypsiöljyt eivät kuitenkaan ole valmistettu kotimaisilta pelloilta tulleista öljykasvinsiemenistä.
  • Apetit ja Neito rypsiöljyt valmistetaan Kirkkonummen Kantvikin kasviöljypuristamolla.
  • Puristamo käyttää tuulivoimalla tuotettua sähköä. Vuoden 2021 lopulla Apetit otti lisäksi käyttöön oma bioenergialaitos, joten puristamolla käytetään pääosin uusiutuvia energiavaroja.

Vain kaksi ruokalusikallista päivässä riittää*

  • Rypsiöljy on rasvahappokoostumukseltaan varsin monipuolinen. Rypsiöljyssä on omega-6- ja omega-3-rasvahappoja sekä öljyhappoja, jotka kuuluvat omega-9-sarjaan.
  • ​Elimistö ei pysty itse tuottamaan välttämättömiä omega-3- tai omega-6-rasvahappoja, joten niiden saannista pitää huolehtia joka päivä.
  • Tarvittavan päivittäisen määrän näitä välttämättömiä rasvahappoja saat jo kahdesta ruokalusikallisesta rypsiöljyä.​
  • Apetit-rypsiöljyillä on Sydänmerkki.

*Ravitsemus- ja lääketieteelliset tiedot on tarkistettu laillistetun ravitsemusterapeutin toimesta.

Lisätietoja:

Miika Kemilä, viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö, puh. 010 402 4044

Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Konsernin liikevaihto vuonna 2021 oli 284 miljoonaa euroa.

KuvaliitteetLiittyvät artikkelit