Räpin koetilalla käännettiin uusi sivu: syysrapsi kylvössä ensimmäistä kertaa

Räpin koetilalla käännettiin uusi sivu: syysrapsi kylvössä ensimmäistä kertaa

Apetitin Räpin koetilalla Säkylässä kylvettiin elokuussa ensimmäistä kertaa tilan historiassa syysrapsia. Tutkimusagronomi Tuukka Huhdanmäki kertoo sateiden aiheuttaneen jännitystä kylvöjen aikataululle, sillä poutaista kylvösäätä jouduttiin odottamaan melko pitkään.

”Lämmin syksy olisi tilauksessa, jotta rapsikasvustot ehtivät kehittyä ennen talvea mahdollisimman hyvin”, Huhdanmäki toivoo.

Räpin koetila tunnetaan kasvistuotantoon liittyvästä viljelytutkimuksesta. Apetitin lisäksi tilalla toimii Perunantutkimuslaitos, ja Sokerijuurikkaan tutkimuskeskuksenkin kokeita perustetaan Räpin pelloille vuosittain. Vihanneksiin liittyvän koetoiminnan tavoitteena on tarjota Apetitin sopimusviljelijöille tietoa mm. lajikeominaisuuksista ja uusista viljelymenetelmistä. Nyt viljelyyn liittyvää kehittämistä halutaan tehdä myös Apetitin öljykasviliiketoiminnan edistämiseksi ja tänä kesänä kylvetty lohko on ensiaskel kohti tätä tavoitetta. 

Öljykasvien viljely tilalla, jossa tuotannossa on myös muita ristikukkaiskasveja, vaatii viljelykiertojen suunnittelulta erityistä tarkkuutta. Esimerkiksi lanttua ei tulisi viljellä lainkaan samassa viljelykierrossa rypsin tai rapsin kanssa möhöjuuririskin takia ja kasvistuotannossa tarvittavat raskaat työkoneet voivat tiivistää maata rypsin ja rapsin viljelyn kannalta liikaa.

”Teemme paljon yhteistyötä alueen viljelijöiden kanssa, mikä tuo lisää mahdollisuuksia viljelykiertojemme suunnitteluun. Tietysti ruutumittakaavan kokeita tehtäessä voidaan lohkon sisällä pyörittää useampaa ja normaalia pidempiäkin viljelykiertoja. Uskon että öljykasvit saadaan solahtamaan Räpin koetoimintaan mukaan sujuvasti”, Huhdanmäki arvioi.

Öljykasvien viljelyn kehittäminen edellyttää lisää koetoimintaa

”Öljykasveihin liittyvää tutkimus- ja kokeilutoimintaa tarvitaan Suomessa kipeästi lisää. Haluamme osaltamme vaikuttaa alan kehittymiseen, minkä takia rypsin ja rapsin ottaminen mukaan toimintaamme on luonteva lisä Räpin koetilalle”, Huhdanmäki kertoo.

Rypsin ja rapsin viljelyn ja kannattavuuden kehittämiseen Suomessa vastaa myös keväällä perustettu öljykasvituotannon kehittämisryhmä RypsiRapsi-foorumi. Foorumin toiminta on alkanut viljelijähaastatteluin sekä lajikekokein Mikkelissä ja Siuntiossa.

Aiheeseen liittyen:

Liittyvät artikkelit

Toimenpiteet Kantvikin kasviöljypuristamon hajukaasujen ehkäisyksi jatkuvat...

Kehitystyöt Apetitin Kantvikin kasviöljypuristamon ympäristössä havaittujen hajuhaittojen hallitsemiseksi jatkuvat. Kantvikin kasviöljypuristamossa puristetaan rypsistä ja rapsista kasviöljyjä ja rehuksi käytettävää puristetta. Puristus- eli tuotantoprosessi on mekaaninen – kasviöljy kirjaimellisesti puristetaan rypsin ja rapsin siemenistä. Hajuhaittoja on havaittu ajoittain Kantvikin ympäristössä sen jälkeen, kun Apetit otti käyttöön bioenergialaitoksen kasviöljypuristamolla. Energiaratkaisun muutos oli osa Apetitin siirtymää pääosin uusiutuvien energialähteiden käyttöön. Nykyinen hajukaasupesuri poistaa mitatusti noin 90–95 % kasviöljyn ja rehupuristeen lämmityksessä muodostuvista hajua aiheuttavista yhdisteistä. Jäljelle jäävät puristamon ympäristöön leviävät hajukaasut voivat ajoittain olla helposti aistittavissa, mutta ne eivät aiheuta mittaustulosten perusteella terveyshaittaa. Ympäristöluvan päivityksen yhteydessä tehdyssä selvityksessä hajuja kuvattiin aistinvaraisin termein viljamainen, paahteinen, palanut ja pähkinämäinen. Toimenpiteitä tehty hajuhaittojen hallitsemiseksi Apetit sai vuoden 2024 aikana havaintoja hajuhaitoista kasviöljypuristamon toimintaan liittyen 15 kappaletta, vaikka hajujenkäsittely toimi koko vuoden ajan suunnitellusti. Toimenpiteitä hajuhaittojen vähentämiseksi tehtiin yhteistyössä viranomaisten kanssa erillisen hajunhallintasuunnitelman mukaan. Vuoden 2024 aikana muun muassa hajukaasupesurin pumppu ja putkistot uusittiin. Vuoden aikana toteutettiin hajukaasuanalyysi sekä laadittiin hajunhallintasuunnitelma. Vuoden 2024 aikana testattiin myös uusia menetelmiä nykyisen hajukaasupesurin rinnalla hajukaasujen hallintaan, esimerkiksi aktiivihiilen käyttöä. Aktiivihiili eivätkä muut testatut ratkaisut tuoneet merkittävää muutosta hajukaasujen hallintaan. Tammikuussa 2025 hajukaasujen säätelyn kannalta oleellisessa pH-mittarissa oli häiriö jäätymisen vuoksi. Häiriön vuoksi lähialueella tehtiin hajukaasuhavaintoja. Välittömänä toimenpiteenä mittari uusittiin ja sen valvontaa tehostettiin. Uusia toimenpiteitä vuodelle 2025 - hajupaneeli arvioimaan hajuhaittoja Apetit jatkaa kehitystoimenpiteitä hajunhallintasuunnitelman mukaisesti myös tänä vuonna. Tehostamistoimenpiteinä jatketaan muun muassa hajukaasupesurin optimointia ja siihen johdettavan kaasun esikäsittelyä muutetaan. Vuoden alussa on myös perustettu erillinen hajupaneeli, joka arvioi aistinvaraisesti Kantvikin alueella syntyviä hajuhaittoja. Hajupaneelin arviot tukevat varsinaisia hajua aiheuttavien ainesosien pitoisuuksien mittauksia ja parantavat hajuhaittojen hallintaa. ”Hajupaneelin avulla pyrimme arvioimaan hajuhaittoja lähiympäristössä. Aistinvarainen arviointi tukee tässä hyvin varsinaisia mittauksia. Valitettavasti puristamosta ei saada täysin hajutonta”, Apetitin Öljykasvituotteet-liiketoiminnon johtaja Timo Huttunen sanoo. Paneelissa toimivat alkuvaiheessa Apetitin kanssa yhteistyötä tekevät viranomaistahot ja ulkopuolisia asiantuntijoita. Olosuhteet vaikuttavat hajujen leviämiseen Puristamo on toiminnassa ympäri vuorokauden läpi vuoden suunniteltuja huoltokatkoksia lukuun ottamatta. Vuonna 2024 hajuhaittojen hallinnan prosessissa ei ollut merkittäviä häiriöitä. Sääolosuhteet vaikuttavat merkittävästi hajukaasujen leviämiseen ja niiden esiintymisen vaihteluun. Erityisesti matalapaine ja lännen puoleinen tuuli edesauttavat hajuhaittojen esiintymistä Kantvikin kylän alueella. Apetit tekee säännöllistä yhteistyötä puristamon ympäristölupaa valvovan viranomaisen, Uudenmaan ELY-keskuksen sekä Kirkkonummen kunnan ympäristövalvonnan ja Espoon seudun ympäristöterveyden kanssa. Puristamon toiminta on ympäristöluvalla säänneltyä. Tiedotamme asiasta säännöllisesti ja tarpeen mukaan. Lisätietoja ja poikkeavia hajuhavaintoja voi toimittaa: ELY-keskus Aiemmat tiedotteet aiheesta:  Kantvikin kasviöljypuristamon hajukaasujen hallinnan kehitys jatkuu Ratkaisu Kantvikin kasviöljypuristamon hajuhaittojen hallintaan – hajut poistava katalyyttinen poltin käyttöön kesällä 2023 Toimenpiteet Apetitin Kantvikin kasviöljypuristamon hajuhaittojen hallinnaksi jatkuvat Kantvikin tehtaalta hajuhaittoja lähialueelle – toimenpiteet hajuhaittojen vähentämiseksi käynnissä

Toimitusjohtajan katsaus Q4/2024

Toimitusjohtaja Esa Mäki: ”Apetitin jatkuvien liiketoimintojen koko vuoden liiketulos parani vertailuvuodesta. Ruokaratkaisut saavutti selvän tulosparannuksen ja Öljykasvituotteet jäi hieman vertailuvuoden tuloksesta. Ruokaratkaisujen tulosparannuksessa näkyy systemaattinen työ kannattavuuden parantamiseksi. Tuoteportfolion hallinta ja tuoteryhmäkohtainen myynnin kehitys ovat vaikuttaneet tulosparannukseen. Pellolta pakkaseen -ketjun ja satokausituotannon onnistuminen vahvisti Ruokaratkaisujen tulosta. Öljykasvituotteiden liiketuloksen heikkenemiseen vaikutti markkinahintojen lasku. Konsernin koko vuoden liikevaihto laski selvästi vertailuvuodesta öljykasvituotteiden markkinahintojen laskun vuoksi. Ruokaratkaisuissa liikevaihto nousi hieman vertailukaudesta. Myyntivolyymit laskivat molemmissa liiketoiminnoissa pääosin normaalin vuosivaihtelun takia. Ruokaratkaisut teki ennakoitua vahvemman tuloksen vuoden viimeisellä neljänneksellä. Myös Apetitin liiketulos vuoden viimeisellä kvartaalilla nousi vertailukaudesta. Edistimme katsausvuonna useita strategisesti merkittäviä hankkeita. Konsernin ERP-järjestelmän uudistus eteni aikataulussa; Ruokaratkaisuissa järjestelmän käyttöönotto tapahtui syys-lokakuun 2024 vaihteessa. Hanke jatkuu Öljykasvituotteiden ERP-järjestelmän käyttöönotolla vuoden 2025 toisella vuosipuoliskolla. Ruokaratkaisujen ERP-järjestelmän käyttöönotto tapahtui onnistuneesti ammattitaitoisen henkilöstön ja hyvän suunnittelun ansiosta. Kantvikin kasviöljypuristamolla otettiin suunnitelmien mukaisesti käyttöön pullotuslinja. Uuden linjan avulla otamme kasviöljyjen toimitusketjun vahvasti omiin käsiin. Lisäksi se mahdollistaa korkeamman jalostusasteen tuotteiden kehittämisen. Pullotuslinjainvestointi toteutui budjetoidun mukaisesti ja oli noin 4,5 miljoonaa euroa. Uuden pullotuslinjan ansiosta olemme pystyneet vähentämään kasviöljypulloissa käyttämäämme muovia keskimäärin 41 prosenttia. Yksi Apetitin strategian painopistealueista on kotimaisten kasviproteiinien lisääminen. Olemme ottaneet askelia rapsijauhe BlackGrainin kaupallistamisessa. Kehitystyö on keskittynyt tuotantoprosessin parantamiseen. Olemme aloittaneet selvityksen vaihtoehdoista BlackGrainin tuottamiseksi. Selvityksessä arvioidaan mahdollisia yhteistyökumppanuuksia sekä tuotannon järjestämistä investoinnilla Kantvikin kasviöljypuristamolle tai ostopalveluilla. Selvityksen odotetaan valmistuvan loppuvuoden 2025 aikana. Hanke kotimaisen herneproteiinin parissa jatkuu suunnitelmien mukaisesti. Vuoden 2024 aikana olemme tehneet pienen mittakaavan testauksia kotimaisella raaka-aineella herneproteiinin tuottamiseksi. Työ projektissa on keskittynyt testiajoihin ja teknologiavertailuun kilpailuedun vahvistamiseksi. Ruoan viennin lisääminen ja aseman vahvistaminen Ruotsissa on myös strateginen painopisteemme. Tavoitteen edistämiseksi perustimme vuoden 2024 alussa Ruotsiin oman myyntiorganisaation. Apetitin aseman vahvistaminen Ruotsissa eteni. Vähittäiskaupan lisäksi olemme laajentuneet Food service -kanavaan. Olemme tyytyväisiä kotimaiseen satokauteen molempien liiketoimintojen osalta. Pakasteherneen ennätyssuurelta sopimusviljelyalalta saatu sato oli pääosin odotuksien mukainen ja prosessi pellon ja tehtaan välillä toimi häiriöttä. Juureksien kasvukausi jatkui lämpimän syksyn myötä pitkään, ja sadon laatu ja määrä olivat suurilta osin tavoitteiden mukaisia. Kotimaisen rypsin ja rapsin kokonaissato kasvoi Luonnonvarakeskuksen satoennakoiden mukaan yli viidenneksellä. Kehitys on öljykasvien osalta oikean suuntainen, ja teemme Apetitilla osaltamme työtä kotimaisten öljykasvien viljelyn lisäämiseksi. Haluamme molemmissa liiketoiminnoissamme käyttää mahdollisimman paljon kotimaista raaka-ainetta. Pakasteherneen ja kotimaisten öljykasvien viljelypinta-alan lisääminen on strateginen painopistealueemme. Elintarvikkeiden hintojen nousu pysähtyi vuonna 2024, mutta kohonnut hintataso näkyy edelleen kuluttajien ostokäyttäytymisessä. Syksyllä julkistetut uudet kansalliset ravitsemussuositukset kannustavat monipuoliseen kasvisten ja vihannesten syömiseen sekä riittävään kasviöljyjen käyttöön. Apetitilla keskiössä ovat kotimaiset ja kasvipohjaiset raaka-aineet sekä hyvinvointia ja kestävää kuluttamista edistävät tuotteet. Apetitin tuotteiston kulmakivet ovat verrattain edullisia ja edustavat monilta osin sitä, mitä nykyinen kuluttaja haluaa: ne ovat vastuullinen ja omaa hyvinvointia tukeva valinta, joka sopii budjettiin jokaisella kauppareissulla. Uskomme kysynnän jatkuvan korkeana Apetitin eri tuoteryhmissä. Strategiakauden 2023–2025 alkaessa asetimme tavoitteeksi yli 9 miljoonan liiketuloksen ja yli 8 prosentin sijoitetun pääoman tuoton. Vuoden 2024 päätteeksi olemme yltäneet kaudelle asetettujen taloudellisten tavoitteiden tasolle. Jatkamme Apetitin kehittämistä visiomme Kasvava ja kannattava kasvipohjaisten tuotteiden markkinajohtaja mukaisesti. Lämpimät kiitokseni vuodesta 2024 kaikille apetitlaisille ja yhteistyöstä omistajille, asiakkaille, sopimusviljelijöille sekä muille yhteistyökumppaneille.”

Toimitusjohtajan katsaus Q3/2024

Toimitusjohtaja Esa Mäki: ”Apetitin liiketulos vuoden kolmannella kvartaalilla parani vertailukaudesta. Ruokaratkaisujen liiketulos kasvoi selvästi vuoden takaisesta ja Öljykasvituotteiden tulos oli viime vuoden tasolla. Ruokaratkaisujen tulosparannukseen vaikutti normaali kausivaihtelu kvartaalien välillä. Konsernin liikevaihto kasvoi hieman vertailukaudesta. Ruokaratkaisuissa liikevaihto kasvoi erityisesti vähittäiskaupassa. Myös Food service -sektorissa kehitys jatkui vahvana. Öljykasvituotteissa liikevaihto oli vertailukauden tasolla. Apetit-konsernin liiketulos tammi-syyskuussa parantui vertailuvuodesta ja molemmat liiketoiminnot ovat vertailukauden tulosta edellä. Pidämme edelleen tulosohjeistuksen, jonka mukaan konsernin liikevoiton arvioidaan olevan vertailukauden tasolla. Strategisesti tärkeän ERP-hankkeen tuotannon käyttöönottovaihe Ruokaratkaisuissa onnistui suunnitellusti. Kriittiset tuotannon ja tilaus-toimitusjärjestelmän toiminnot otettiin käyttöön onnistuneesti syys-lokakuun taitteessa. Samassa yhteydessä otettiin käyttöön myös tärkeitä tukijärjestelmiä. ERP-hanke jatkuu suunnitellun aikataulun mukaisesti vuoden 2025 toiselle vuosipuoliskolle Öljykasvituotteiden tuotannon käyttöönottovaiheella. Kantvikin kasviöljypuristamon pullotuslinjasto on otettu suunnitelman mukaisesti käyttöön. Täyteen tuotantoon linjasto päässee loppuvuoden 2024 aikana. Ensimmäiset uudistuneet Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljypullot on linjastolla pullotettu, ja ne tulevat vähittäiskauppojen valikoimiin liukuvasti loppuvuoden aikana. Pullotuslinjasto mahdollistaa tuotantotavan, jonka avulla vähennetään merkittävästi muovin määrää sekä tyhjiin pulloihin liittyvää logistista kuormaa. Käytämme jatkossa muovia keskimäärin 41 prosenttia vähemmän, kun huomioidaan Apetitin rypsi- & rapsiöljyjen kaikki kolme muovipullokokoa. Pullot puhalletaan lopulliseen muotoonsa vasta linjalla, jolloin niihin liittyvä tilan tarve logistiikkaketjun kaikissa vaiheissa vähenee huomattavasti. Uuden muotoilun ohessa pullot ovat saaneet uuden ilmeen ja ne on liitetty osaksi Apetit Kotimainen -tuoteperhettä. Rapsijauhe BlackGrainin kaupallistaminen etenee. Työ BlackGrainin parissa on viimeisen vuoden ajan keskittynyt tuotantoprosessin kehittämiseen ja kaupallisen mittakaavan tuotannon aloittamiseen. Tuotantoprosessin kehittämisen ohella olemme esimerkiksi panostaneet tuotteen eri käyttöyhteyksien kehittämiseen sekä sisäisesti Apetitilla että yhdessä asiakkaiden kanssa. Avomaan kasvisten satokausi on edennyt hyvin. Kotimaisen pakasteherneen satokausi oli kokonaisuudessaan onnistunut. Käsittelimme pakastehernettä aiempia vuosia suuremman määrän, ja prosessi pellon ja tehtaan välillä sujui häiriöittä. Juuresten osalta tilanne näyttää hyvältä - pitkään jatkunut lämmin sää syksyllä edesauttoi juuresten kasvua. Satokausituotanto on sujunut suunnitelmien mukaan. Satokauden lopullisen onnistumisen määrittävät loppusyksyn nosto-olosuhteet ja jalostuskelpoisuuden säilyminen pakastamiseen asti. Kotimaisen rypsin ja rapsin sadon odotetaan Luonnonvarakeskuksen satoarvion* mukaan kasvavan edellisvuodesta yli 40 prosenttia ja olevan 58 tuhatta tonnia. Arvion toteutuessa nousisi sadon määrä korkeimmaksi sitten vuoden 2018. Suunta on hyvä, mutta toivomme rypsin ja rapsin viljelyalan ja satomäärien nousevan edelleen. Nykyinen taso ei kata Apetitin tavoittelemaa kotimaisen raaka-aineen vuotuista määrää. Kotimaisten öljykasvien kestävä viljelytaso on huoltovarmuuskysymys. Lanseerasimme syksyllä uusia tuotteita vähittäiskauppojen valikoimiin. Rypsi- & rapsiöljyjen pakkausuudistuksen lisäksi uutuustuotteina kauppoihin tuomme muun muassa uuden Kotimainen wok -vihannessekoituksen, mausteiset Falafel Harissa -pyörykät sekä tulisen Nduja-pepperonipizzan. Uudistamme myös pakastekeittojen valikoimaamme, jonne tuomme uusiin ravitsemussuosituksiin erinomaisesti sopivan tomaattisen linssikeiton. Tuotekehityksellä ja tuotteiston jatkuvalla uudistamisella on tärkeä rooli kaupallisessa onnistumisessa klassikkotuotteiden rinnalla.” *Luonnonvarakeskus, satoarvio 16.9.2024