Ympäristö ja luonnon monimuotoisuus

Apetitin toiminnan vaikutukset ympäristöön ja luonnon monimuotoisuuteen syntyvät pääosin välillisesti ruoan alkutuotannosta sekä muiden materiaalien ja energian valmistuksesta ja niihin käytettyjen luonnonvarojen hyödyntämisestä.

Apetitin käyttämiä luontopääomahyödykkeitä ovat esimerkiksi puhdas ja ravinteikas maaperä, puhdas vesi, viljelykasvit ja -siemenet, luonnonkala sekä puu ja muut puukuidut. Apetitin toiminta on riippuvaista ilman ja maaperän laadun ylläpidosta, puhtaan veden saatavuudesta sekä biodiversiteetin ylläpidosta. Apetit on myös tunnistanut ilmastonmuutokseen liittyviä riskejä toiminnassaan.

Apetitin koko arvoketjussa syntyvän toiminnan vaikutukset ympäristöön liittyvät kaikkiin luontopääoman
riippuvuuksiin. Viljelyn ja muiden raaka- aineiden tuottamisella on vaikutus maaperään esimerkiksi maankäytön muutoksella. Myös toiminnan ilmastovaikutukset syntyvät pääosin viljelystä. Apetitin vaikutukset vesistöihin syntyvät esimerkiksi viljelyn ravinnepäästöistä ja tehtaiden jätevesistä.

Apetit-konsernissa ympäristöjohtaminen perustuu ympäristölainsäädäntöön, voimassa oleviin ympäristölupiin sekä tehtailla käytössä oleviin ympäristöjärjestelmiin. Osa Apetitin tuotannosta edellyttää voimassa olevia ympäristölupia.

Apetitin tuotantolaitoksilla ympäristöriskit liittyvät mahdollisiin jätevesi- ja kasviöljyvuotoihin ympäristöön sekä pakastuskoneistojen kylmäainevuotoihin.

Vuonna 2024 Kantvikin kasviöljypuristamon toimintaan liittyen on tullut havaintoja hajuhaitoista. Hajujenkäsittely on toiminut suunnitellusti. Hajukaasupesurin pumppu ja putkistot on uusittu. Vuoden aikana on toteutettu hajukaasuanalyysi sekä laadittu hajunhallintasuunnitelma.

Vaikutuksien pienentäminen ja luonnon monimuotoisuus hankintaketjussa

Apetit on tunnistanut mahdollisuuksia pienentää ympäristövaikutuksiaan. Apetitin Räpin koetilalla tehdään muun muassa tutkimusta kestävien viljelymenetelmien edistämiseksi sekä maan kasvukunnon parantamiseksi. Viljelyn vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen voidaan vähentää esimerkiksi minimoimalla ravinteiden ja torjunta-aineiden käyttö. Kestävien lähikalakantojen hyödyntämisellä voidaan vaikuttaa positiivisesti vesistöjen hyvinvointiin.

Apetitin tuotannossaan käyttämiä raaka-aineita, joilla on vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen, ovat muun muassa pakkausmateriaalit, kalat ja soija. Apetit hankkii pääasiassa MSC-sertifioitua villikalaa ja vain RTRS-sertifoitua, Proterrasertifioitua tai Tonavan soija -sertifioitua soijaa. Apetit on myös vaihtanut kartonkipakkauksiaan PEFC-sertifioituun kartonkiin.


Alla olevan lomakkeen kautta voit:
 
  • Lähettää palautetta Apetit Oyj:n ympäristöhallinnolle.
  • Ilmoittautua Apetitin ylläpitämään henkilörekisteriin saadaksesi ilmoituksen poikkeuksellisista tilanteista ja satunnaispäästöistä Eurajokeen Apetitin Säkylän jätevedenpuhdistamolta. Ilmoitathan lomakkeessa toivomasi yhteydenottotavan (sähköposti tai tekstiviesti).

 

    Lisätietoa tietojen tallennuksesta tietosuojaselosteista.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.