Resepti
Munkkirinkilät
Ihanat pehmeät itsetehdyt munkit! Uppopaista munkit miedon makuisessa Apetit Kotimaisessa Rypsi&rapsiöljyssä.
Valmistusaika: Yli 60 min.
Annosmäärä: 20 munkkia

Ainekset
5 | dl | maitoa |
50 | g | hiivaa |
1,5 | tl | suolaa |
1,5 | dl | sokeria |
1 | rkl | kardemummaa |
1 | kpl | muna |
15 | dl | puolikarkeita vehnäjauhoja |
75 | g | voita tai margariinia |
Paistamiseen | ||
---|---|---|
1 | l | Apetit Kotimainen rypsi&rapsiöljy |
Pinnalle | ||
sokeria |
Valmistusohjeet
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.
2. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta pikkupullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi. Paina jokaiseen kohonneeseen pullaan sormella reikä keskelle ja suurenna reikää venyttämällä.
3. Kuumenna öljy tarpeeksi isossa kattilassa tai valurautapadassa. Kokeile öljyn kuumuutta taikinapallolla. Taikinapallon tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180-asteista eli sopivaa munkkien paistoon. Voit myös käyttää paistomittaria.
4. Paista munkit laittaen ne varovaisesti öljyyn kypsymään vieri viereen, käännä paiston puolivälissä esim. haarukoiden avulla. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle lautaselle. Pyörittele lämmin munkki sokerissa. Laita uudet munkit rasvaan.
5. Varo, ettei rasva kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen kuuman polttavan rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan! Tukahduta liekki kannella, älä käytä vettä.