Resepti

Särä eli ylikypsä lammas leivinuunissa

Arvio: 4 / 5

Perinteinen leivinuuniresepti - tuntitolkulla leivinuunissa miedossa lämmössä kypsynyt särä - on helppo ruoka. Lisukkeeksi perinteisesti perunaa ja ohrarieskaa, väriä tuomaan papuja. Onnistuu erinomaisesti leivinuunissa!

Valmistusaika: Yli 60 min.

Annosmäärä: 10 annosta

Maidoton Gluteeniton
Särä eli ylikypsä lammas leivinuunissa

Ainekset

10kgkaritsan jalkaa
1kgmerisuolaa
1rklrosmariinia silputtuna
4kgperunoita
5pssApetit Papuja (à 200 g)

Valmistusohjeet

1. Hiero lihan pintaan suola ja pane lihat suolautumaan muovipussissa kylmään neljäksi päiväksi. Kääntele pakettia päivittäin. Huuhtele liha kiehuvalla vedellä ja nosta lihat suolavedessä liotettuun särään (ks. alla) eli leppäpuiseen kaukaloon tai muuhun uunin kestävään vuokaan. Pane hyvin lämmitettyyn (noin 175 astetta) leivinuuniin leppäpulikat ja nosta särä niiden päälle.

2. Kaada astiaan 2-3 dl vettä. Lisää halutessasi vuokaan yrttejä. Paista karitsaa, kunnes pinta on kauniin värinen. Valuta tai kauho rasva kaukalon pohjalta pois ja käännä lihat. Jatka paistamista, kunnes toinenkin puoli lihasta on kauniin värinen. Kokonaispaistoaika on karitsalla noin 3 tuntia.

3. Lisää viimeisen paistotunnin alkaessa perunat. Kuori perunat, keitä ne puolikypsiksi ja ujuta ne vuokaan lihojen alle ja sivulle. Lusikoi lientä vuoan pohjalta lampaalle ja perunoille pariin otteeseen perunoiden uunikypsennyksen aikana.

4. Ota särä vetäytymään vähintään vartti ennen ruokailua. Puukaukalo on pohjastaan tuhkainen ja rasvainen, muista suojata pöytä tarjottimella tai paksulla foliolla.

5. Höyrytä tarjolle pavut ja tarjoa lisäksi ohrarieskaa. Säräpitäjässä Lemillä ateria päätetään perinteisesti rusinasoppaan ja ohrarieskaan.

6. Vinkki! Jos veistät itsellesi särän, mitoita se leivinuunisi mukaan. Särä ei saa yltää peräseinään, ettei se syty palamaan. Liota särää suolavedessä viikko tai kaksikin ennen jokaista käytööä. Pese särä käytön jälkeen haalealla vedellä puun syiden suuntaan sivellen.