Resepti

Juustoinen Perunagalette

Tämä herkullinen perunagalette on syntynyt yhteistyössä somevaikuttaja Annin Uunissa kanssa. Öljyyn leivottu voitaikina on oiva vaihtoehto perinteiselle galetetessa käytettävälle voitaikinalle. Piirakan päälle kaadetaan ihanaa Neito-öljyistä ja yrteistä valmistettua yrttiöljyä.

Valmistusaika:

Annosmäärä: 8 annosta

Juustoinen Perunagalette

Ainekset

Pohja
4dlvehnäjauhoja
1tlleivinjauhetta
1tlsuolaa
1,5dlApetit Neito voinmakuista rypsiöljyä
3rkljääkylmää vettä
Täytteet
250gperunaa
1rklApetit Neito rypsiöljyä
1kplrosmariininoksa
kplripaus mustapippuria
kplripaus suolaa
1,5dlranskankermaa
2dlvahvaa juustoraastetta (esim. mustaleima)
2tldijon sinappia
1tlhunajaa
1kplkananmuna voiteluun
Yrttiöljy
1kplpuntti basilikaa
1kplrosmariinin oksa
1kplvalkosipulin kynsi
1dlApetit Neito sitruunanmakuinen rypsiöljy
1rklsitruunanmehua
kplripaus mustapippuria
kplripaus suolaa

Valmistusohjeet

1. Sekoita keskenään jauhot ja suola. Mittaa öljy valmiiksi ja lisää sekaan jääkylmä vesi, mutta älä sekoita. Lisää öljy-vesi jauhojen sekaan ja sekoita puuhaarukalla, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Lisää tarvittaessa vielä yksi ruokalusikallinen jääkylmää vettä (jos taikina ei pysy kasassa tai vaikuttaa muuten liian kuivalta). Taikinan ei tarvitse olla ihan tasaista. Taputtele taikina kelmun sisään neliöksi ja nosta jääkaappiin 15-30 minuutiksi.

3. Pese perunat (jätin kuoret varhaisperunoihin). Leikkaa/raasta (käytin juustohöylää) perunat ohuiksi siivuiksi suoraan isoon kulhoon, jossa on vettä. Kaada vesi pois ja kuivaa perunat. Sekoita perunat kulhossa rosmariinin, öljyn ja mausteiden kanssa.

4. Ota taikina jääkaapista ja kaulitse se leivinpaperin päällä ohueksi levyksi. Taikina on hiukan vaikeammin käsiteltävää kuin voihin tehty. Käytä apuna hieman jauhoja ettei taikina repeile. Jos taikina halkeilee, taputtele halkeilut yhteen.

5. Levitä ranskankerma piirakkapohjan päälle, jätä reunoille 5 cm tilaa. Lisää ja levitä rennosti ranskankerman päälle hunaja ja sinappi. Lopuksi ripottele juustoraaste täytteen päälle. Asettele perunasiivut limittäin piirakan päälle. Nosta galeten reunat piirakan päälle ja voitele ne munalla.

6. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin 40 minuuttia. Nosta piirakka jäähtymään hetkeksi, mutta tarjoile se hieman lämpimänä yrttiöljyn kanssa (ohje alla).

8. Yrttiöljy

9. Mittaa kaikki aineet pitkään lasiin/kulhoon ja aja tasaiseksi.

10. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa sekä pippuria.