Kun puhutaan ruoasta, Apetit on lupaus herkullisesta hyvinvoinnista. Apetitin suurelta osin kotimaisiin raaka-aineisiin perustuvat tuotteet ovat omiaan edistämään hyvinvointia sekä luomaan terveellisen elämän puitteet. Vastuullisesti tuotetut vihannekset, kotimaiset marjat sekä kotimaiset ja tuontikalat ja -äyriäiset innoittavat valmistamaan päivittäin hyvää oloa edistävää, maukasta ruokaa. Ruokaa ja syömistä koskevat kuluttajatrendit korostavat aiempaa vahvemmin herkullisen maun ja hyvinvoinnin merkitystä.
Uudet ravitsemussuositukset suosittelevat kasvisten ja kalan käytön lisäämistä. Apetit-tuotteilla se onnistuu vaivattomasti, sillä valikoimastamme löytyvät sekä tuoreet että pakastetut kala- ja kasvistuotteet. Lautasmallista on apua hyvän aterian koostamisessa. Malli antaa myös kuvan siitä, mistä perusaineksista suositusten mukainen ruokavalio koostuu.
Jokapäiväiset valinnat ratkaisevat:
Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa esitetyt luvut kuvaavat tärkeimpien ravintoaineiden kuten rasvojen, proteiinien, vitamiinien ja kivennäisaineiden suositeltavaa saantia. Koska ravintoaineiden yksilöllinen vaihtelu voi olla huomattava, on suositusluvut laskettu keskimääräisen tarpeen ja sen hajonnan perusteella niin suureksi, että se vastaa koko terveen, kohtalaisesti liikkuvan väestön tarvetta. Ravintoainesuositukset edustavat suositeltavaa saantia pitkähköllä aikavälillä, esimerkiksi kuukauden aikana.
Suositukset soveltuvat kuitenkin myös sellaisenaan tyypin 2 diabetesta sairastaville tai henkilöille, joilla verenpaine tai veren rasva-arvot ovat koholla. Suositukset on tarkoitettu käytettäviksi joukkoruokailun suunnitteluun sekä ravitsemusopetuksen ja -kasvatuksen perusaineistona. Niitä voi käyttää myös ohjeellisesti arvioitaessa esimerkiksi tutkimuksissa tai joukkoruokailussa ryhmien ja joukkojen ruoankäyttöä ja ravintoaineiden saantia. Ne soveltuvat vain varauksellisesti yksilöiden ravitsemusneuvontaan, sillä yksilöiden ravinnon tarpeen vaihtelut ovat suuret.
Suurin osa meistä haluaa syödä terveellisesti, mutta vain harvalla on aikaa tutkia elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä tai halu kysellä lounaspaikan ruokien ravintoarvoista. Juuri tähän tarkoitukseen on tehty Sydänmerkki. Se kertoo ruokailijalle yhdellä vilkaisulla, että ruoka on omassa sarjassaan sydämelle terveellisempi valinta.
Sydänmerkin voi saada elintarvikkeisiin tai ravintolan ruoka-annoksiin, kun kriteerit täyttyvät. Kriteerien taustalla ovat ravitsemussuositukset. Järjestelmässä on mukana tuoteryhmiä, jotka kuuluvat suositeltuun ruokavalioon ja joista voi olla vaikea valita terveellisesti. Lisäksi valittuja tuoteryhmiä syödään Suomessa paljon, joten neuvonta on tärkeää. Uusista tuoteryhmistä ja tuoteryhmien kriteereistä päättää Sydänmerkin asiantuntijaryhmä, joka koostuu ravitsemuksen ja terveyden asiantuntijoista, kuten syöpäjärjestöjen ja sosiaali- ja terveysministeriön edustajista.
Sydänmerkkikriteerit:
http://ammattilaiset.sydanmerkki.fi/elintarviketeollisuus/tuotteiden_myontamisperusteet
Sydänmerkki helpottaa kuluttajaa valitsemaan terveellisemmin, mutta se myös auttaa ruokapalvelutyöntekijää valmistamaan sydänystävällisen Sydänmerkki-aterian.
Sydänmerkki-ateria sisältää aina suositukset täyttävän pääruoan peruna-, pasta- tai riisilisäkkeellä, tuoresalaattia tai kypsennettyjä kasviksia sekä öljypohjaista salaatinkastiketta. Lisäksi ateriaan kuuluu runsaskuituista, vähäsuolaista leipää ja kasvirasvalevitettä. Aterian kanssa nautitaan rasvatonta maitoa tai piimää.
Sydänmerkki-ateriaa toteuttava ruokapalvelu voi koota ateriat kätevästi myös Sydänmerkkituotteiden avulla, jotka sopivat aina automaattisesti Sydämerkki-aterian osaksi.
Sydänmerkkiaterian kriteerit:
http://ammattilaiset.sydanmerkki.fi/ammattikeittiot/aterian_myontamisperusteet
Apetit Sydänmerkkituotteilla Sydänmerkki-aterioiden koostaminen on helppoa, sillä ne sopivat aina automaattisesti Sydänmerkki-aterian osaksi. Katso Apetit Sydänmerkkituotteet.
Pakastekasvisten ravintoarvot säilyvät erittäin hyvin pakastusprosessista huolimatta. Useissa tapauksissa ravintoaineet ovat niissä tallella jopa paremmin kuin pitkään varastoiduissa, käsittelemättömissä kasviksissa. Käsittelyprosessi ja pakastevarastointi eivät heikennä kasvisten terveysvaikutteisia yhdisteitä. Esimerkiksi karotenoidien ja joidenkin fenoliyhdisteiden pitoisuudet jopa kasvoivat lämpökäsittelyn vaikutuksesta. Esimerkiksi porkkanan ravintokuitupitoisuudet kasvoivat prosessoinnin yhteydessä jopa 25 %. Myös porkkanan karotenoidipitoisuus kasvoi prosessin aikana. C-vitamiinipitoisuus sen sijaan jonkin verran laski lämpökäsittelyssä, mutta pakkasvarastointi ei enää mahdollistanut lisähävikkiä. Porkkanan antioksidatiivisuuteen tai fenolipitoisuuteen pakastusprosessi ei vaikuttanut. (Lähde VTT Biotekniikka 2001. Kasvisten terveydelle positiiviset yhdisteet ja niiden säilyminen elintarvikkeiden prosessoinnissa. Projektin loppuraportti Dno 45/2/01)
Kasvisruokapainotteinen ruokavalio on hyväksi terveydelle, sillä se auttaa painonhallinnassa sekä pitämään verenpaineen ja kolesteroliarvot kohdallaan. Oikein koostetusta, täysipainoisesta kasvisateriasta pitää saada riittävästi kaikkia päivittäin tarvittavia ravintoaineita. Erityisesti proteiinin saanti on haaste, joka on ratkaistavissa raaka-ainevalinnoilla myös pelkästään kasvikunnan tuotteita sisältävissä ruokavalioissa.
Kotimaiset juurekset, herneet, erilaiset pavut ja soijatuotteet yhdessä täysjyväisten viljavalmisteiden kanssa muodostavat vahvan perustan täysipainoiselle kasvisruoalle. Sitä täydentävät marjat ja hedelmät sekä rypsiöljy ja rypsipohjaiset margariinit ja tuorejuustot.
Muita kasvisruokavalioita:
Pescovegetaarinen ruokavalio: Ruokavalio sisältää kasvikunnan tuotteita, maitovalmisteita, kananmunaa, kalaa
Semivegetaarinen ruokavalio: Ruokavalio sisältää kasvikunnan tuotteita, maitovalmisteita, kananmunaa, kalaa, siipikarjanlihaa
Fennovegaaninen ruokavalio: vegaaninen ruokavalio, jossa tärkeää ovat ekologisuus, alueellisuus ja sesongit
Apetit Ammattilaisten koko henkilöstö on suorittanut Ravitsemuspassin. Ravitsemuspassi on Sydänliiton sekä Seinäjoen ja Jyväskylän ammattikorkeakoulujen yhteistyönä syntynyt maksuton verkkopohjainen osaamistesti ruokapalveluiden ammattilaisille.
Ravitsemuspassin kriteerien taustalla ovat suomalaiset ravitsemussuositukset. Passin suorittanut ammattilainen tuntee ravitsemussuosituksiin pohjautuvat ruokasuositukset ja osaa valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa, ylläpitää ja kehittää ravitsemuslaatua sekä ohjata asiakkaita terveellisissä valinnoissa.
Testaa oma tietämyksesi:
http://www.ravitsemuspassi.fi/