Apetitin syksyn ruokauutuuksissa Itämeren silakkaa puikkona, Vöneriä pizzassa, Eväskippoja maistuvilla kasviksilla ja täyteläinen keittoklassikko

Apetitin syksyn ruokauutuuksissa Itämeren silakkaa puikkona, Vöneriä pizzassa, Eväskippoja maistuvilla kasviksilla ja täyteläinen keittoklassikko

Apetit Oyj, lehdistötiedote, 30.9.2021 klo 10.00

Apetitin syksyn uutuustuotteet tarjoavat arjen helpotusta näppärästi pakastealtaasta. Tänä syksynä uutuuspöytään katetaan kotimaista silakkaa maistuvassa muodossa, käteviä valmisaterioita, jokaisen vegaanin ja vegaaninmielisen uusi suosikkipizza sekä täyteläinen klassikkokeitto.

”Syksyn uutuuksissa juhlistetaan kotimaisia raaka-aineita ja makumaailmaa. Itämeren silakasta valmistetut kalapuikot vahvistavat kotimaisen lähikalan asemaa lautasilla ja savuporokeitto taas on suomalaisten pitkäaikainen suosikki. Eväskippo puolestaan sopii erinomaisesti suomalaisten suosimiin ruokatrendeihin, ja syksyn pizzauutuus tuo suositun Vönerin pakastealtaaseen”, kuvailee Apetitin kasvisruokamestari Teemu Hursti syksyn uutuuskattausta.

Itämeren kalapuikko pulahtaa pakastealtaaseen

Apetit Kotimainen Itämeren kalapuikko on pakastealtaan kotimainen uutuuskalapuikko. Kotimaisesta MSC-sertifioidusta silakkafileestä valmistetut kalapuikot ovat helppo tapa lisätä kotimaista lähikalaa lautaselle. Itämeren kalapuikko on hyvinvointiteko sekä ihmisten että Itämeren näkökulmasta. Silakan kalastuksen myötä Itämerestä poistuu ravinteita, jotka vesistöön jäädessään lisäisivät levän kasvua ja Itämeren rehevöitymistä.

”Silakkapuikot on maustettu miedosti sitruunalla ja pippurilla, ja niissä on rapea gluteeniton paneeraus. Kun silakan makukin on puikoissa hyvin mieto, maistuvat ne taatusti myös perheen pienimmille”, Hursti sanoo.

Apetit Eväskippo – maistuvat valmisruoat nyt pakasteesta

Maistuvista ja laadukkaista raaka-aineista valmistettujen valmisaterioiden kysyntä on kasvussa. Apetit Eväskippo -tuoteperhe on pakastealtaan uusi valmisruokavaihtoehto, joka valmistuu vaivatta ja vikkelästi mikrossa. Kolme makuvaihtoehtoa – Kana-kasviswok, Vuohenjuusto-pestopasta ja Lempeän tulinen kebab & riisi – takaavat, että jokainen löytää Eväskipoista uuden suosikin. Gluteenittomat eväskipot valmistetaan mahdollisimman kotimaisista raaka-aineista ja yksi vaihtoehdoista, Kana-kasviswok, on täysin kotimainen.

”Eväskipot ovat mainio valinta helppoon ruokailuun. Kipot sisältävät paljon maistuvia kasviksia, jotka säilyttävät tuoreutensa ja rapsakan rakenteensa myös lämmitettäessä. Muiden pakasteiden tapaan Eväskipot säilyvät hyvänä pitkään, joten niitä on helppo ostaa pakkaseen odottamaan käyttöä kotona tai vaikkapa työpaikalla”, vinkkaa Hursti.

Syksyn uutuuspizzassa maistuu Vöner

Apetitin syksyn pizzauutuus hivelee taatusti jokaisen vegaanin ja vegaaninmielisen makuhermoja, kun suosittu Kasvisjauhis-pizzaperhe saa kaverin Apetit Vönerpizzasta. Vönerpizzassa ohut pohja saa täytteekseen maukkaita Vöner-viipaleita, paahteista grillattua paprikaa, punasipulia ja aromikasta valkosipulikastiketta. Uutuuspizza on vegaaninen ja soijaton.

”Vönerpizza on todellinen herkuttelijan valinta. Ohuen pohjan ansiosta siitä voi tuunata esimerkiksi herkullisen rullakebabia mukailevan annoksen. Mehevä Vöner on suosituin kasvisvaihtoehto jo yli 500 ravintolassa ympäri Suomen, joten onkin korkea aika saada se pizzatäytteeksi myös pakastealtaaseen”, Hursti sanoo.

Täyteläinen klassikkokeitto

Syksyn keittouutuus on viilenevään säähän täydellisesti sopiva Apetit Kotimainen Savuporokeitto. Savuporokeitto on yksi suomalaisten suosikkikeitoista, ja nyt se on vihdoin saatavilla myös kätevänä pakasteena. Kotimaisella kermalla, sulatejuustolla ja kylmäsavuporolla aateloitu keitto on gluteeniton, laktoositon ja runsasproteiininen ja sopii siksi moniin ruokavalioihin. Se on myös maistuva ja täyteläinen valinta niin arkeen kuin juhlaan.

”Savuporokeiton kanssa vain mielikuvitus on rajana: kermaista keittoa voi hyödyntää esimerkiksi erilaisissa paistoksissa ja kiusauksissa. Suolaisia savuporolettuja siitä voi valmistaa helposti lisäämällä keittoon lettutaikinan kuiva-aineet”, Hursti ideoi.

Tuotteet:

Apetit Kotimainen Itämeren kalapuikko (https://apetit.fi/tuotteet/apetit-kotimainen-itameren-kalapuikko-240-g-1/)
Apetit Eväskippo Kotimainen Kana-kasviswok (https://apetit.fi/tuotteet/apetit-evaskippo-kotimainen-kana-kasviswok-300g/)
Apetit Eväskippo Vuohenjuusto-pestopasta (https://apetit.fi/tuotteet/apetit-evaskippo-vuohenjuusto-pestopasta-300g-1/)
Apetit Eväskippo Lempeän tulinen kebab & riisi (https://apetit.fi/tuotteet/apetit-evaskippo-lempean-tulinen-kebab-ja-riisi-330g-1/)
Apetit Vönerpizza (https://apetit.fi/tuotteet/apetit-voner-pizza-290g-1/)
Apetit Kotimainen Savuporokeitto (https://apetit.fi/tuotteet/apetit-kotimainen-savuporokeitto-370-g-1/)

Tuotekuvat mediapankista: https://apetit.emmi.fi/

Lisätietoja:

Apetit Oyj, Sanna Väisänen, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja, puh. 010 402 4041
Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja. Lisäksi jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä ja rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi sekä käymme viljakauppaa kansainvälisesti. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Konsernin liikevaihto vuonna 2020 oli 293 miljoonaa euroa.

Liittyvät artikkelit

Öljykasvien viljely vaatii tiivistä tarkkailua ja nopeaa reagointia – Onnis...

Kuluva kasvukausi näyttää Maija ja Jussi Heikkilän tilalla öljykasvien suhteen hyvältä. Rikkakasvien kanssa on tänä vuonna ollut haasteita. ”Rapsia viljeltiin ensimmäistä kertaa pohjavesialueella ja öljykasvien muutenkin suppeasta torjunta-ainevalikoimasta ei siellä voi käyttää tehokkaimpia aineita. Nyt ohdakkeita on paljon”, Jussi kertoo. Maija ja Jussi Heikkilän tilalla on pitkät perinteen öljykasvien viljelyyn. Rypsiä on tilalla viljelty jo kolmenkymmen vuoden ajan ja nykyisen viljelijäpariskunnan toimesta vuodesta 2015 alkaen. Rapsia on puolestaan ollut viljelyssä noin 10 vuoden ajan. ”Viime vuonna pidimme öljykasveista välivuoden, koska toissa vuonna tuli huikea onnistuminen. Ajattelin, ettei voi tulla kahta yhtä hyvää vuotta peräkkäin”, Jussi naurahtaa. Heikkilät toteavatkin, että öljykasveista on onnistuessaan mahdollisuus saada tuottoa. Rypsi ja rapsi ovat haastavia kasveja, joiden kanssa joutuu tekemään vähän enemmän töitä. Toisaalta ne ovat myös haastavuudessaan mielenkiintoisia. Lisäksi öljykasveissa on kiistattomia hyötyjä. Ne ovat erinomaisia esikasveja muille kasveille juurtensa ansiosta ja toimivat maanparantajina. ”Rypsi ja rapsi ovat myös sadon varastoinnin kannalta hyviä. Meillä on melko pienet tilat varastointiin ja öljykasvinsiemenet vievät vähemmän tilaa. Lisäksi kukkivina kasveina ne tarjoavat ravintoa pölyttäjille ja tuovat monimuotoisuutta luontoon”, kertoo Maija. Rikkojen ja tuholaisten torjunta edellyttää harkintaa – ruiskutusta tehdään vain tarpeeseen Heikkilät kylvävät öljykasvit yleensä kevytmuokattuun maahan. Rikkakasvien torjunnassa on onnistuttu putsaamalla pelto rikoista glyfosaatilla ennen kylvöä. Tänä vuonna etenkin ohdake ja pihatähtimö ovat olleet riesana. Vaihtoehto rikkaisille pelloille ovat hieman arvokkaammat Clearfield-lajikkeet, jotka kestävät laajatehoista rikkakasviainetta. Heikkilät kuvaavatkin, että valinnat ovat tasapainoilua kustannusten ja sato-odotuksen kanssa. Ruiskutuksia tehdään vain tarpeeseen. ”Suurin osa pelloistamme on savimaita, joissa rikkakasvien sijaan tuholaiset ovat suurempi haaste. Rapsikuoriaisia on ollut paljon tänä vuonna”, Jussi sanoo. Jussi kertoo, että tuholaispaine vaihtelee vuosittain. Siihen vaikuttavat esimerkiksi esikasvit, naapuripeltojen viljelykset ja tuholaisten kaukokulkeumat. Tuholaisia on yleensä pellon reunoilla enemmän kuin keskellä. Paini tuholaisten kanssa vaatii kasvustojen tiivistä tarkkailua, torjuntaa ja harkintaa siitä milloin tulee reagoida ja miten. Heikkilät myös muistuttavat, ettei peli ole heti menetetty, jos tuholaisia ilmaantuu. Rapsikuoriaiset esimerkiksi syövät kukkanuppuja, niin ettei kukkaa ehdi muodostua eikä satoakaan näin ollen kukinnoista saada. Rypsin ja rapsin kompensaatiokyky on kuitenkin suuri. Hyvissä olosuhteissa ne voivat muodostaa paljon sivuversoja, jolloin satopotentiaali voi jopa kasvaa suhteessa pääversoista odotettavaan satoon. Toisaalta tällöin kukkiminen on usein epätasaista ja eriaikaista, jolloin puinti saattaa myöhästyä. Heikkilät kokevat öljykasvien viljelyn haasteeksi sen, että tärkein tuholaistorjunta-aine poistui markkinoilta ja myös peittausaineet ovat heikentyneet, mikä luo tuholaispainetta. Apetit käyttää kotimaista siementä niin paljon kuin mahdollista Apetitin Kantvikin kasviöljypuristamolla valmistetaan rypsi- ja rapsiöljyä mekaanisesti puristamalla. Lisäksi puristusprosessissa valmistetaan rypsipuristetta rehuteollisuuden käyttöön. Apetit ostaa suuren osan kotimaisesta rypsin ja rapsinsiemenestä. ”Apetit tekee hyvää työtä siinä, että kaupoissa on kotimaista kasviöljyä. Suomalainen ruoka on kiistatta puhdasta. Ihmetyttää, että miksi teollisuudessa ei käytetä enempää kotimaista öljyä”, Heikkilät miettivät. Kaikki Apetitin puristama vähittäiskaupoissa myytävä rypsiöljy on kotimaisesta siemenestä puristettua. Kotimaisesta raaka-aineesta puristettua siementä on toki tarjolla myös ammattikeittiöön ja teollisuuteen. Koska kotimaista siementä ei ole riittävästi tarjolla, ostaa Apetit rapsia myös Euroopasta, pääasiassa Baltiasta. Vuonna 2023 perustettiin RypsiRapsi-foorumi, joka on öljykasvituotannon kehittämisryhmä. Sen tarkoituksena on edistää kotimaisten öljykasvien viljelyä ja kannattavuutta Suomessa. Foorumi kokoaa yhteen öljykasvikentän eri sidosryhmät sekä aiemman kehittämistoiminnan. Kuva: Jussi Heikkilä

Viljelystä vastapainoa opiskelulle

Apetitin sopimusviljelijä Jimi Reko tuottaa perunaa Apetitille. Tilalla ollaan uuden äärellä, sillä tämä on ensimmäinen vuosi, kun Jimi on ottanut sukupolvenvaihdoksessa vastuun edesmenneen isoisänsä tilasta. Ajatus tulevaisuudesta viljelijänä on kuitenkin itänyt pitkään.    ”Viiden vanhana se ajatus syntyi. Kuusivuotiaana kynsin ensimmäistä kertaa yksin. Olen ollut   pienestä pitäen papan mukana kaikissa töissä”, Jimi kertoo.    Keväällä peruskoulunsa päättänyt Jimi on hoitanut koulutyön vastapainoksi peltotöitä iltaisin ja viikonloppuisin. Kevään aikana tuli noin 200 tuntia kevättöitä. Päivät eivät ole tuntuneet raskailta, koska Jimi kokee työn mielekkäänä ja hän tehnyt sitä pienestä asti. Syksyllä Jimi jatkaa maanrakennusalan opintojen pariin.   ”Tavoitteena on tulevaisuudessa suorittaa maanrakennustutkinto ja sen jälkeen maanviljelijän paperit. Viljelyyn liittyvät tavoitteet liittyvät parempaan satoon sekä mahdollisesti alan kasvattamiseen”, Jimi sanoo.    Opit viljelyyn ovat oman kokemuksen lisäksi tulleet papalta ja isältä. Viljelyiden lisäksi työteliäs nuori mies on työskennellyt jo sekä isänsä maanrakennusyrityksessä että soraliikkeessä seulonnan parissa.  ”Paras osuus viljelystä on tietysti nosto”  Vaikka Jimi on ollut pienestä pitäen mukana tilan töissä ja papan apuna, oli ilo kevättöiden jälkeen erityinen. Sukupolvenvaihdoksen jälkeen viljelyssä Jimin apuna on ollut isä Jani Reko.    ”Kun saimme ensimmäiset kylvöt tehtyä ja maasta alkoi nousta kasvustoa, se tuntui lottovoitolta. Tämä osa on ollut aina papan heiniä ja nyt me teimme sen itse, Jani sanoo.    Kuuman toukokuun jälkeen kesäkuussa satoi runsaasti ja vesi jäi paikoin perunavakoihin makaamaankin, mikä ei ole perunalle hyväksi etenkään kasvukauden loppupuolella.  ”Vanha kansa sanoo, että kaikki mikä sataa ennen juhannusta, sataa omaan laariin”, Jimi toteaa.   Liika kosteus ei ole muutenkaan ongelma Rekon pelloilla, sillä salaojat ovat kunnossa. Jimi on lisäksi myyräaurannut pellot edellisenä syksynä.   Viljelytoimenpiteiden kuten maanmuokkauksen, kylvön, mullituksen, rikkojen torjunnan ja noston ohella iso osa viljelytyötä on myös tilaamista ja asioiden sopimista. Jimi on hoitanut tilan sopimusasioita ja esimerkiksi siementilauksia myös itse. Perunan lisäksi Rekot viljelevät punajuurta ja sokerijuurikasta.    ”Paras osuus on tietysti perunan nosto ja se kun ajaa kuorman Apetitin vaa’alle ja tulos on hyvä”, Jimi toteaa.  

”Kaikkein hienointa on nähdä itse viljeltyjä tuotteita kaupassa Hyvää Suome...

Apetitin noin 140 sopimusviljelijää viljelee vuosittain yli 30 miljoonaa kiloa kotimaisia avomaan kasviksia Apetitin Säkylän pakastetehtaalle. Yksi sopimusviljelijöistä on Esa Kares, joka viljelee ensimmäistä vuotta lanttua Apetitille. Lantusta Kareksella on puolestaan pitkä viljelykokemus.    ”Olen kehittänyt lantun viljelyä sitä silmällä pitäen, että pääsisin jossain vaiheessa Apetitin sopimusviljelijäksi. Nyt minulla on ensimmäistä kertaa viljelyurallani lantusta kirjallinen viljelysopimus, mikä tuntuu valtavan hienolta”, Kares iloitsee.    Kares oli yhteydessä Apetitiin lantun sopimusviljelyn suhteen ja viljelylle sattui juuri sopivasti avautumaan mahdollisuus.     ”Paperinen sopimus tuo vakautta. Minusta on hienoa tuottaa avomaan kasviksia Apetitin kaltaiselle vakaalle, varmalle ja kotimaiselle toimijalle. Koen, että tämä on tärkeää myös Suomen huoltovarmuuden kannalta”, Kares sanoo.    ”Kaikkein hienointa on kuitenkin nähdä itse viljeltyjä tuotteita kaupassa Hyvää Suomesta -merkittyinä”, Kares kuvaa.    Kareksella on tästä jo aikaisempaa kokemusta eri tuoteryhmästä. Tulevaisuudessa omat tuotteet sijaitsevat pakastealtaassa.   Lantun kanssa onnistuminen on palkitsevaa  Kareksen tilalla Eurajoella viljellään lantun lisäksi sokerijuurikasta, viljoja sekä nurmea tilan ratsuille. Vuoteen 2008 asti Kareksen kotitila oli lypsykarjatila, mutta karja jäi pois, kun Kares osti tilan vuonna 2009 ja ryhtyi viljelemään erikoiskasveja. Lanttu tuli viljelyyn, kun Kareksen agrologiopintojen aikainen opiskelukaveri luopui lantun viljelystä tilamuutosten vuoksi.     ”Lanttu sopi hyvin yhteen juurikkaan viljelyn kanssa, joten ostin koko kaluston. Nyt lanttua on ollut viljelyssä jo yli kymmenen vuotta”, Kares kertoo.    Kahta samanlaista vuotta ei lantun kanssa ole Kareksen mukaan ollut. Kaiken a ja o on tasaisen kasvuston saaminen. Lantun viljelyssä ei ole erikoista, että kylvö pitää toistaa, jos sade kuorettaa pellon tai tuholaiset tuhoavat kasvuston heti alkuvaiheessa.     ”Tänä vuonna varauduttiin kuivaan kevääseen ja kylvin kuumuudessa lantun mahdollisimman syvälle, jotta kosteutta riittäisi. Sitten alkoivatkin sateet ja viimeistään reakuuro teki sen, että osa taimista kuoli ja kasvusto on harva”, Kares toteaa.    Ensimmäistä kertaa lanttu-urallaan Kareksella joutui tekemään uusintakylvön. Hän uskoo, että hietapitoinen maa on edesauttanut sitä, ettei kuorettumista ole aikaisemmin pahemmin tapahtunut. Sen sijaan tuholaiset ovat vuosien varrella tuoneet haastetta. Riesana ovat olleet mm. kaalikoi ja jopa gammayökkönen. Toistaiseksi Kareksen pelloilla ei ole tarvinnut käyttää hyönteisverkkoja.   ”Tuholaisia on torjuttu pienillä torjunta-ainemäärillä harkinnanvaraisesti. Viljelyajankohdalla on myös merkitystä: on hyvä kylvää, kun tuholaisaalto on mennyt ohi”, Kares kertoo ja lisää että lantun viljelyssä kiehtovaa on myös sen haasteellisuus ja ongelmien ratkominen.    Pelloista huolehtiminen hyödyttää kaikkia  Apetitin sopimusviljelijät noudattavat Vastuuviljely-menetelmää. Menetelmä kattaa yleiset viljelyn periaatteet, kasvikohtaiset viljelyohjeet sekä laadun, tuoteturvallisuuden ja ympäristöasioiden hallinnan. Kares näkee vastuullisuuden omassa työssään merkittävänä.  ”Pelloista huolehtiminen on hyväksi meille kaikille. Siitä saa varmasti myös pitkällä tähtäimellä rahansa takaisin. Ja toisaalta, jos pelloista ei pidä huolta, sekin tulee maksamaan. Peltojen pitäminen kunnossa on myös osa huoltovarmuutta. Ne jatkavat kuitenkin elämäänsä sukupolvien yli”, Kares sanoo.