Apetit-tuoteuutuuksilla ​helppoa hyvinvointia

Apetit-tuoteuutuuksilla ​helppoa hyvinvointia

Apetit teki Isot Uunijuurekset –tuotteen sekä Apetit Parhaat – ja Apetit MIX&WOK -tuoteperheet, joilla kuluttaja voi lisätä helposti päivittäistä kasvistenkäyttöään, syödä kasvispainotteista ruokaa ja tehdä siten ympäristön kannalta kestäviä valintoja.

Apetit teki Isot Uunijuurekset –tuotteen sekä kaksi uutta tuoteperhettä, joilla kuluttaja voi lisätä helposti päivittäistä kasvistenkäyttöään, syödä kasvispainotteista ruokaa ja tehdä siten ympäristön kannalta kestäviä valintoja. Osa uutuuksista pakattiin totuttua pienempiin pusseihin, jotta kokkaaminen onnistuu entistä paremmin juuri halutussa annoskoossa, hävikkiä torjuen.

Apetit Isot Uunijuurekset

Monet kuluttajat pitävät isokokoisista, kotitekoisen oloisista uunijuureksista. Reilu juureskoko viestii pakasteiden luonnollisuudesta. Uudet Apetit Isot Uunijuurekset sisältävät Laamasen tilalla Satakunnassa kasvatettua punajuurta, porkkanaa ja sipulia. Tuottajatila on merkitty pakkaukseen näkyvästi.

Apetit ISOT Uunijuurekset 500 g GTIN 6430104967079

Ainekset: punajuuri, porkkana, sipuli

Käyttöohje: Sekoita Isojen Uunijuuresten joukkoon 2 rkl rypsiöljyä, 1 tl suolaa ja 1 tl yrttejä (esim. rosmariini tai timjami). Kaada seos uunivuokaan. Paista n. 35 min uunin keskitasolla 225 °C:ssa tai kiertoilmauunissa 30 min 225 °C:ssa, kunnes juurekset ovat sopivan kypsiä. Sekoita kerran kypsennyksen aikana.

Suosikkisekoitukset rikastettuina

Apetit teki suosituimmista kasvissekoituksista vieläkin herkullisempia rikastamalla ne proteiinilla, hyvällä rasvalla ja kuidulla. Maukkaat Apetit Parhaat –tuotteet sisältävät ostetuimpia Apetit-kasvissekoituksia pavulla, kvinoalla ja auringonkukansiemenillä sekä hunajalla ja mausteilla viimeisteltyinä. Apetit Parhaat -kasvissekoituksia voidaan käyttää sellaisenaan paistettuna tai muutaman tuotteen kanssa yhdistellen. Tuotteet myydään 400 gramman pusseissa. Tuotteet valmistetaan Säkylässä. Tuotantopaikkakunta on merkitty pakkaukseen näkyvästi. Katso reseptejä kotisivullamme.

Apetit Parhaat Kruunusekoitus Hunajainen 400 g

GTIN 6430104967048

Suosittu Apetit Kruunusekoitus 300 g täydentyi hunajalla ja auringonkukansiemenillä ja sai nimen Apetit Parhaat Kruunusekoitus Hunajainen 400 g. Tuote sopii sellaisenaan tai sienten kanssa pannulla paistettavaksi ja ainekseksi pastaan, gratiineihin, ruokaisiin piiraisiin ja salaatteihin sekä kasvisnyytteihin.

Ainekset: Kukkakaali, porkkana, parsakaali, auringonkukansiemen, rypsiöljy, vesi, hunaja 1 %,

hunajajauhe, suola, sakeuttamisaine (ksantaanikumi), aromi. Kasviksia 88 %.

Käyttöohje: Pannulla: Laita jäiset kasvikset kuumalle pannulle ja paista 8-10 min välillä lastalla käännellen.

Apetit Parhaat Vihannessekoitus Lempeä Curry 400 g

GTIN 6430104967055

Suosittu Apetit Vihannessekoitus 250 g sai rinnalleen lempeällä currylla ja proteiinipitoisella kvinoalla viimeistellyn Apetit Parhaat Vihannessekoitus Lempeä Curry 400 g -tuotteen. Kvinoa on luontaisesti gluteeniton sekä proteiini- ja kuitupitoinen. Se sisältää kaikkia yhdeksää ihmisen tarvitsemaa aminohappoa.

Riittoisasta, isosta pussillisesta paistuu pannulla kasvislisuke broilerille ja kalalle. Siitä valmistuu täyte munakkaaseen tai lämmin osa ruokaisaan salaattiin.

Ainekset: Porkkana, herne, kvinoa, kukkakaali, vihreä papu, rypsiöljy, vesi, sokeri, kookosmaitojauhe (kookosmaito, maltodekstriini, MAITOproteiini), suola, curryaromi (SELLERI, SINAPPI, SEESAMINSIEMEN, väri E150a), currytahna (puuvillansiemenöljy, juustokumina, chili, punainen linssijauho, valkosipuli, inkivääri, kurkuma, korianteri, anis, sarviapila, neilikka, kaneli, laakerinlehti). Kasviksia 74 % ja kvinoaa 19 %.

Käyttöohje: Pannulla: Laita jäiset kasvikset kuumalle pannulle ja paista 8-10 min välillä lastalla käännellen.

Apetit Parhaat Papu-maissi-paprika Tex-mex 400 g

GTIN 6430104967062

Jo yli 30-vuotias kestosuosikki Apetit Herne-maissi-paprika 200 g sai papuisan kaverin tex-mex-maustein.

Tämä mukavan mausteinen kasvissekoitus käy tortillaan, tacoon, nachosannoksiin ja -vuokaan, keittoihin ja patoihin, munakkaaseen ja sellaisenaan pannulla paistettuna kasvislisäkkeeksi aterialle.

Ainekset: Punainen paprika 28 %, kidneypapu 22 %, vihreä papu 22 %, maissi 18 %, vesi, rypsiöljy, suola, sokeri, mausteet (paprika, sipuli, chili, tomaatti, valkosipuli, persilja, oregano, kumina).

Käyttöohje: Pannulla: Laita jäiset kasvikset kuumalle pannulle ja paista 8-10 min välillä lastalla käännellen.

Apetit MIX&WOK –tuotteilla vaihtelua

Wokkailu on suosittu tapa tehdä kasvisruoka. Uusien Apetit MIX&WOK –kasvispakasteiden avulla pannulle voidaan nyt pakastealtaasta poimia entistä paremmin omanlainen otos kasviksia. Pieni pakkaus palvelee pieniä talouksia sekä reiluissa annoksissa suosikkikasviaan korostavia. Koska kasviksia on höyrytetty ennen pakastamista, riittää niille 6-8 minuutin wokkausaika.

Pieniin, 100 – 150 gramman pusseihin pakatut Apetit MIX&WOK-tuotteet sisältävät yhtä tai kahta kasvista. Kiinnostavan wokin saa käyttämällä kolmea tai useampaa Apetit MIX&WOK-tuotetta. Pieni pakkauskoko mahdollistaa monipuolisen wokin valmistamisen myös yhdelle ja kahdelle.

Apetit MIX&WOK -tuotteet:

Apetit Mix&Wok Porkkanat 150 g GTIN 6430104924003

Apetit Mix&Wok Paprikamix 100 g GTIN 6430104924041

Apetit Mix&Wok Sipuliviipaleet 100 g GTIN 6430104924034

Apetit Mix&Wok Parsakaali & Kukkakaali 100 g GTIN 6430104924010

Apetit Mix&Wok Sokeriherneet 100 g GTIN 6430104924027

Apetit Mix&Wok Vesikastanja 100 g GTIN 6430104924058

Käyttöohje: Valitse 2-4 pussia mieleisiäsi Mix & wok – kasviksia. Kuumenna pannulla 2 rkl rypsiöljyä ja kaada jäiset kasvikset kuumalle pannulle. Wokkaa 6-8 minuuttia. Sekoita kuumat kasvikset esim. kypsien broilerisuikaleiden ja keitetyn nuudelin kanssa. Mausta mieluisalla wok-kastikkeella.

Liittyvät artikkelit

Iman ja Leena tutustuivat pakasteherneen puintiin – ”Olemme hernehulluja mo...

Ruokavaikuttajat Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas vierailivat Eurassa seuraamassa, kuinka Apetitin sopimusviljelijöiden tuottamia kotimaisia pakasteherneitä puidaan. Iman ja Leena maistelivat herneitä suoraan pellon laidalta, hyppäsivät Suomessa ainutlaatuisen hernepuimurin kyytiin ja vierailivat Apetitin Räpin koetilalla. Kotimaiset pakasteherneet ovat yksi ruokavaikuttajapariskunnan keittiön vakiotuotteista, minkä vuoksi vierailu hernepellolle oli erityisen mieluisa. Iman ja Leena käyttävät pakasteherneitä esimerkiksi sellaisenaan voisulan kanssa, pastassa, salaateissa sekä pestona. ”Olemme hernehulluja molemmat, joten tämä on unelmayhteistyö. Olen lapsesta asti tykännyt pakasteherneistä ja syönyt niitä jopa ihan pelkältään ateriaksi”, Iman kertoo nauraen. “Emme olleet käsittäneet, kuinka paljon asiantuntijuutta ja työtä yhden hernepussin taustalla on” Iman ja Leena totesivat pellolla herneet mehukkaiksi ja raikkaan makuisiksi. “Herneet ovat paloissa todella tiiviisti. Nämähän ovat kuin hampaat, yhtä kauniissa rivissä”, Iman ja Leena ihmettelivät tiivistä palkoa ja herneiden pakkausta. Kotimaiset pakasteherneet puidaan silloin kun ne ovat parhaimmillaan. ”Kypsymistä seurataan jopa tuntien tarkkuudella muun muassa kovuutta mittaavalla tenderometrillä. Puintiaikana hernettä puidaan ja pakastetaan ympäri vuorokauden. Jo kylvösuunnitelmassa luodaan pohja puinnin sujumiselle”, Apetitin viljelyasiantuntija Riikka Nykänen kertoo, Herneen kovuus antaa osviittaa myös herneen makeudesta, josta suomalainen pakasteherne on tunnettu maailmalla. Pakasteherneen matka pellolta pakkaseen on ripeä, jotta Suomen valoisan kesän maut ja tuoreus säilyvät ruokapöytään asti. ”Pakasteherneen viljely ja puinti on vaikuttava kokonaisuus. Vaatii saumatonta yhteistyötä, että näin iso kokonaisuus toimii ja herneet ovat pakkasessa noin kahdessa tunnissa. Emme olleet ymmärtäneet kuinka paljon työtä ja ammattitaitoa yhden hernepussin takana on”, Iman ja Leena sanovat. Hernevierailun inspiroimana Iman ja Leena valmistivat pakasteherneestä herkullisen loppukesän lisukkeen: sitruunainen fetatahna pakasteherneillä. “Ajatus oli kehittää lisuke, joka sopii vaikka lounaalle perunan kylkeen tai naposteluun leivän päälle. Herneen lisäksi haimme makua fetasta ja sitruunasta. Tässä kuten muissakin resepteissämme tavoitteena on tarjota helppo arkiruoan resepti”, Leena kertoo. Viljely edellyttää jatkuvaa kehittämistä ja tutkimista Pakasteherneen ympärillä työskentelee paljon erilaisia ammattilaisia: viljelyasiantuntijoiden, viljelijöiden, puintitiimin ja tehtaan tuotannon lisäksi mukana on laboratorio sekä hernenäytteiden kerääjät. Lisäksi Apetit tekee herneen ympärillä jatkuvaa tutkimustyötä Räpin koetilalla. ”Tulevaisuutta silmällä pitäen Apetitilla nähdään tärkeäksi tutkia eri olosuhteisiin sopeutuvia lajikkeita”, kertoo koetilan toiminnasta vastaava tutkimusagronomi Tuukka Huhdanmäki. ”Pakasteherneen lajikekirjo tuli meille täysin yllätyksenä ja se, millaista työtä taustalla tehdään. Maun lisäksi tulee huomioida myös kasvuaika ja pakastusominaisuudet. Nyt kun näimme, kuinka herne päätyy pellolta pakkaseen, kuinka paljon suunnittelua, kokeilua ja raakaa työtä se edellyttää, arvostus kotimaista pakastehernettä ja suomalaista alkutuotantoa kohtaan on vain kasvanut”, Iman ja Leena toteavat vieraillessaan Räpillä. Iman ja Leena valittiin vuoden 2024 ruokalähettiläiksi ansioituneina ruoan puolestapuhujina. Imanin ja Leenan verkkosivut osoitteessa imanjaleenasafkaa.com Iman ja Leena löytyvät Instagramista nimellä imanjaleenasafkaa

Öljykasvien viljely vaatii tiivistä tarkkailua ja nopeaa reagointia – Onnis...

Kuluva kasvukausi näyttää Maija ja Jussi Heikkilän tilalla öljykasvien suhteen hyvältä. Rikkakasvien kanssa on tänä vuonna ollut haasteita. ”Rapsia viljeltiin ensimmäistä kertaa pohjavesialueella ja öljykasvien muutenkin suppeasta torjunta-ainevalikoimasta ei siellä voi käyttää tehokkaimpia aineita. Nyt ohdakkeita on paljon”, Jussi kertoo. Maija ja Jussi Heikkilän tilalla on pitkät perinteen öljykasvien viljelyyn. Rypsiä on tilalla viljelty jo kolmenkymmen vuoden ajan ja nykyisen viljelijäpariskunnan toimesta vuodesta 2015 alkaen. Rapsia on puolestaan ollut viljelyssä noin 10 vuoden ajan. ”Viime vuonna pidimme öljykasveista välivuoden, koska toissa vuonna tuli huikea onnistuminen. Ajattelin, ettei voi tulla kahta yhtä hyvää vuotta peräkkäin”, Jussi naurahtaa. Heikkilät toteavatkin, että öljykasveista on onnistuessaan mahdollisuus saada tuottoa. Rypsi ja rapsi ovat haastavia kasveja, joiden kanssa joutuu tekemään vähän enemmän töitä. Toisaalta ne ovat myös haastavuudessaan mielenkiintoisia. Lisäksi öljykasveissa on kiistattomia hyötyjä. Ne ovat erinomaisia esikasveja muille kasveille juurtensa ansiosta ja toimivat maanparantajina. ”Rypsi ja rapsi ovat myös sadon varastoinnin kannalta hyviä. Meillä on melko pienet tilat varastointiin ja öljykasvinsiemenet vievät vähemmän tilaa. Lisäksi kukkivina kasveina ne tarjoavat ravintoa pölyttäjille ja tuovat monimuotoisuutta luontoon”, kertoo Maija. Rikkojen ja tuholaisten torjunta edellyttää harkintaa – ruiskutusta tehdään vain tarpeeseen Heikkilät kylvävät öljykasvit yleensä kevytmuokattuun maahan. Rikkakasvien torjunnassa on onnistuttu putsaamalla pelto rikoista glyfosaatilla ennen kylvöä. Tänä vuonna etenkin ohdake ja pihatähtimö ovat olleet riesana. Vaihtoehto rikkaisille pelloille ovat hieman arvokkaammat Clearfield-lajikkeet, jotka kestävät laajatehoista rikkakasviainetta. Heikkilät kuvaavatkin, että valinnat ovat tasapainoilua kustannusten ja sato-odotuksen kanssa. Ruiskutuksia tehdään vain tarpeeseen. ”Suurin osa pelloistamme on savimaita, joissa rikkakasvien sijaan tuholaiset ovat suurempi haaste. Rapsikuoriaisia on ollut paljon tänä vuonna”, Jussi sanoo. Jussi kertoo, että tuholaispaine vaihtelee vuosittain. Siihen vaikuttavat esimerkiksi esikasvit, naapuripeltojen viljelykset ja tuholaisten kaukokulkeumat. Tuholaisia on yleensä pellon reunoilla enemmän kuin keskellä. Paini tuholaisten kanssa vaatii kasvustojen tiivistä tarkkailua, torjuntaa ja harkintaa siitä milloin tulee reagoida ja miten. Heikkilät myös muistuttavat, ettei peli ole heti menetetty, jos tuholaisia ilmaantuu. Rapsikuoriaiset esimerkiksi syövät kukkanuppuja, niin ettei kukkaa ehdi muodostua eikä satoakaan näin ollen kukinnoista saada. Rypsin ja rapsin kompensaatiokyky on kuitenkin suuri. Hyvissä olosuhteissa ne voivat muodostaa paljon sivuversoja, jolloin satopotentiaali voi jopa kasvaa suhteessa pääversoista odotettavaan satoon. Toisaalta tällöin kukkiminen on usein epätasaista ja eriaikaista, jolloin puinti saattaa myöhästyä. Heikkilät kokevat öljykasvien viljelyn haasteeksi sen, että tärkein tuholaistorjunta-aine poistui markkinoilta ja myös peittausaineet ovat heikentyneet, mikä luo tuholaispainetta. Apetit käyttää kotimaista siementä niin paljon kuin mahdollista Apetitin Kantvikin kasviöljypuristamolla valmistetaan rypsi- ja rapsiöljyä mekaanisesti puristamalla. Lisäksi puristusprosessissa valmistetaan rypsipuristetta rehuteollisuuden käyttöön. Apetit ostaa suuren osan kotimaisesta rypsin ja rapsinsiemenestä. ”Apetit tekee hyvää työtä siinä, että kaupoissa on kotimaista kasviöljyä. Suomalainen ruoka on kiistatta puhdasta. Ihmetyttää, että miksi teollisuudessa ei käytetä enempää kotimaista öljyä”, Heikkilät miettivät. Kaikki Apetitin puristama vähittäiskaupoissa myytävä rypsiöljy on kotimaisesta siemenestä puristettua. Kotimaisesta raaka-aineesta puristettua siementä on toki tarjolla myös ammattikeittiöön ja teollisuuteen. Koska kotimaista siementä ei ole riittävästi tarjolla, ostaa Apetit rapsia myös Euroopasta, pääasiassa Baltiasta. Vuonna 2023 perustettiin RypsiRapsi-foorumi, joka on öljykasvituotannon kehittämisryhmä. Sen tarkoituksena on edistää kotimaisten öljykasvien viljelyä ja kannattavuutta Suomessa. Foorumi kokoaa yhteen öljykasvikentän eri sidosryhmät sekä aiemman kehittämistoiminnan. Kuva: Jussi Heikkilä

Viljelystä vastapainoa opiskelulle

Apetitin sopimusviljelijä Jimi Reko tuottaa perunaa Apetitille. Tilalla ollaan uuden äärellä, sillä tämä on ensimmäinen vuosi, kun Jimi on ottanut sukupolvenvaihdoksessa vastuun edesmenneen isoisänsä tilasta. Ajatus tulevaisuudesta viljelijänä on kuitenkin itänyt pitkään.    ”Viiden vanhana se ajatus syntyi. Kuusivuotiaana kynsin ensimmäistä kertaa yksin. Olen ollut   pienestä pitäen papan mukana kaikissa töissä”, Jimi kertoo.    Keväällä peruskoulunsa päättänyt Jimi on hoitanut koulutyön vastapainoksi peltotöitä iltaisin ja viikonloppuisin. Kevään aikana tuli noin 200 tuntia kevättöitä. Päivät eivät ole tuntuneet raskailta, koska Jimi kokee työn mielekkäänä ja hän tehnyt sitä pienestä asti. Syksyllä Jimi jatkaa maanrakennusalan opintojen pariin.   ”Tavoitteena on tulevaisuudessa suorittaa maanrakennustutkinto ja sen jälkeen maanviljelijän paperit. Viljelyyn liittyvät tavoitteet liittyvät parempaan satoon sekä mahdollisesti alan kasvattamiseen”, Jimi sanoo.    Opit viljelyyn ovat oman kokemuksen lisäksi tulleet papalta ja isältä. Viljelyiden lisäksi työteliäs nuori mies on työskennellyt jo sekä isänsä maanrakennusyrityksessä että soraliikkeessä seulonnan parissa.  ”Paras osuus viljelystä on tietysti nosto”  Vaikka Jimi on ollut pienestä pitäen mukana tilan töissä ja papan apuna, oli ilo kevättöiden jälkeen erityinen. Sukupolvenvaihdoksen jälkeen viljelyssä Jimin apuna on ollut isä Jani Reko.    ”Kun saimme ensimmäiset kylvöt tehtyä ja maasta alkoi nousta kasvustoa, se tuntui lottovoitolta. Tämä osa on ollut aina papan heiniä ja nyt me teimme sen itse, Jani sanoo.    Kuuman toukokuun jälkeen kesäkuussa satoi runsaasti ja vesi jäi paikoin perunavakoihin makaamaankin, mikä ei ole perunalle hyväksi etenkään kasvukauden loppupuolella.  ”Vanha kansa sanoo, että kaikki mikä sataa ennen juhannusta, sataa omaan laariin”, Jimi toteaa.   Liika kosteus ei ole muutenkaan ongelma Rekon pelloilla, sillä salaojat ovat kunnossa. Jimi on lisäksi myyräaurannut pellot edellisenä syksynä.   Viljelytoimenpiteiden kuten maanmuokkauksen, kylvön, mullituksen, rikkojen torjunnan ja noston ohella iso osa viljelytyötä on myös tilaamista ja asioiden sopimista. Jimi on hoitanut tilan sopimusasioita ja esimerkiksi siementilauksia myös itse. Perunan lisäksi Rekot viljelevät punajuurta ja sokerijuurikasta.    ”Paras osuus on tietysti perunan nosto ja se kun ajaa kuorman Apetitin vaa’alle ja tulos on hyvä”, Jimi toteaa.