Apetit Kotimainen Pakasteherne

Kotimainen pakasteherne on oikea Apetitin kruununjalokivi, jonka huippulaatua arvostetaan myös maailmalla

Tiesitkö, että Apetit vie herneitä mm. Italiaan? Apetit on Suomen ainoa kotimaisen pakasteherneen viljelyttäjä ja pakkaaja. Hernettä viljelee noin 100 sopimusviljelijää, ja herneitä tuotetaan joka vuosi miljoonia kiloja.

Miksi Apetitin kotimaiset pakasteherneet ovat erityisen makeita ja herkullisia?

Suomen kesä tarjoaa erityiset kasvuolosuhteet, jotka sopivat herneelle hyvin. Pitkien kesäpäivien, valoisien öiden ja sekä leudon sään tarjoama pitkä kasvukausi antaa herneelle aromikkaan ja makean maun.

 

Nopeasti ja hellävaraisesti pakkaseen

Tarkan puintiaikataulun ja lyhyiden etäisyyksien ansiosta herne saadaan pellolta pakkaseen noin kahdessa tunnissa. Näin kotimaisen pakasteherneen maku ja rakenne säilyvät ensiluokkaisina saaden kesä maistumaan vaikka keskellä talvea. 

Hellävarainen ryöppäys ja ripeä pakastaminen leijupakastimessa varmistavat herneen säilyvyyden ja ravintoarvopitoisuuden. Ripeän pakastuksen ansiosta herne pysyy tuoreena kotikeittiöihin asti.

Suomen ainoat

Herneenpuinnin aloittamisajankohdan ennakointiin käytetään Suomen ainoaa tenderometrimittaria, jolla tarkastellaan herneen kovuutta. Hernenäytteitä kerätään kaikilta hernelohkoilta, ja tenderometrilukeman avulla ennakoidaan hernepeltojen puintiajankohta.

Myös Apetitin käyttämät hernepuimurit ovat Suomessa ainutlaatuisia. Isokokoiset puimurit kulkevat korkeintaan n. 30 kilometriä tunnissa . Apetit omistaa neljä hernepuimuria, joista uusin on vuodelta 2023. Ensimmäisen itsekulkevan hernepuimurin Apetit hankki jo vuonna 1979.

Puimuri irrottaa herneet paloista

Puimurin ajonopeus herneenpuinnin aikana on tärkeä asia, sillä nopeuden mukaan määrittyy myös puimuriin päätyvä hernemassan määrä ja puintirummun nopeus. Rumpu ja sen sisällä olevat survimet pyörittävät herneenvartta, jolloin palot aukeavat ja herneet päätyvät puimurin säiliöön. Sieltä ne siirretään edelleen traktorien ja kuorma-autojen lavoille, joilla herneet kuljetetaan Säkylään pakastettavaksi. Puinnin tiukan aikataulun mahdollistaa hernepeltojen läheinen sijainti Apetitin Säkylän pakastetehtaaseen sekä koko prosessin tarkka ajoitus.

Herneenpuinnin suunnittelussa huomioidaan eri hernelajikkeiden kylvö niin, että kesällä herneen ollessa kypsää hernettä voidaan puida ilman katkoksia. Kesän koko sato ei myöskään saa olla puintikypsää samaan aikaan, sillä kylvö suunnitellaan tehtaan pakastuskapasiteetin mukaan. Herneen kypsymistä ja puimisen aloittamista seurataan jopa tuntien tarkkuudella.

Kotimainen pakasteherne on Vastuuviljeltyä

Kaikki herneenviljelijät ovat sitoutuneet Apetitin Vastuuviljely-menetelmään. Siinä viljelyn ja kasvisten laadun parantaminen ja ympäristövaikutusten hallinta toteutetaan useasta eri näkökulmasta, integroidusti. Vastuuviljely-menetelmässä sopimusviljelijä käyttää kasvis- ja peltolohkokohtaisesti sellaisia tarkoituksenmukaisia viljelymenetelmiä, jotka ehkäisevät kasvintuhoojien ja rikkakasvien lisääntymistä ja parantavat sekä satoa että kasvisten laatua mahdollisimman ympäristöystävällisin ja vähiten viljelyekosysteemiä häiritsevin keinoin.