Pikaruokakin voi olla terveellistä, jos sen hakee hevi-osastolta

Pikaruokakin voi olla terveellistä, jos sen hakee hevi-osastolta

Apetit tuo Tuorekset-tuoteperheeseen kolme nokkelaa makuyhdistelmää. Texmex-kasvikset, Sadonkorjuun uunijuures sekä Värikäs uunikasvis ovat kasvispikaruokaa, joista kiireinen kotikokki loihtii nopean herkkuaterian terveellisyydestä tinkimättä. Uutuustuotteet ovat yhdistelmä tuttuja ja kekseliäitä makuja. Niissä säväyttävät porkkana, punasipuli ja paprika sekä bataatti ja myskikurpitsa.

Apetitin suositut Tuorekset saa joukkoonsa kolme uutta tuotetta. Tuoreiden, käyttövalmiiden ruoanlaittokasvisten tuoteperhettä täydentävät nyt Texmex-kasvikset, Sadonkorjuun uunijuures sekä Värikäs uunikasvis.

– Suomessa ajatellaan yleisesti, että kaikki mikä maistuu hyvältä ja valmistuu nopeasti, on epäterveellistä. Tuorekset taistelee näitä syvälle juurtuneita käsityksiä vastaan. Ruokakaupan hedelmä-vihannesosasto on varteenotettava vaihtoehto, kun himoitset jotain helppoa, herkullista ja terveellistä, Apetit Ruoka Oy:n kaupallinen johtaja Esko Lantto muistuttaa.

Sadonkorjuun uunijuures poistaa pizzasta syntisyyden

[Sadonkorjuun Uunijuures ]

Sadonkorjuun uunijuures (http://www.apetit.fi/fi/tuotteet/tuote/apetit-tuorekset-sadonkorjuun-uunijuures-330-g) on saanut inspiraationsa syksyisen sadon maukkaista ja kauniin värisistä juureksista. Porkkanan, palsternakan ja punasipulin kylkeen tuo lempeää makeutta syksyn trendijuures bataatti, joka lunasti paikkansa makuyhdistelmässä kuluttajien toiveesta. Uunijuureksia voi käyttää lisäkkeenä, uuni- ja pataruuissa ja vaikka pizzan tai juurespyttipannun raaka-aineena.

– Sadonkorjuun uunijuurekset sopivat mainiosti valmiin pizzapohjan päälle. Lisää uunijuuresten kylkeen Ricotta-tuorejuustoa, aurinkokuivattua tomaattia sekä valkosipulia. Näin syntyy muutamassa minuutissa pizzaperjantain kruunaamaton kuningas, josta voit nauttia hyvällä omatunnolla, Tuoreksien käyttövinkeistä vastaava Sirpa Talka vakuuttaa.

[Värikäs Uunikasvis]Värikäs uunikasvis (http://www.apetit.fi/fi/tuotteet/tuote/apetit-tuorekset-varikas-uunikasvis-330-g) tuo makunystyröiden lisäksi iloa myös silmille. Se sisältää valikoiman kauniin värisiä ja raikkaita kasviksia, joiden joukossa on myös jättikurpitsan pikkuveli, kirkkaan oranssi ja pähkinäisen makea myskikurpitsa. Värikäs uunikasvis on paras uunissa paahdettuna ja sopii lisäkkeeksi pata- ja uuniruokiin. Luova kokki loihtii uunikasviksista vaikkapa ruokaisan kasviskeiton tai ravitsevan salaatin.

– Värikkäät uunikasvikset linssien ja saksanpähkinän kanssa ovat yhdessä salaatti, josta tulee taatusti vatsa täyteen. Paahdettu kurpitsa-linssisalaatti valmistuu uunissa alle puolessa tunnissa. Juhla-ateriaksi se muuttuu, kun lisäät joukkoon tarjoiluvaiheessa vuohenjuustomuruja ja rucolaa, Sirpa Talka vinkkaa.

Meksikolaishenkinen Texmex-munakas syntyy ilman munia

[Texmex Kasvikset]

Texmex-kasvikset (http://www.apetit.fi/fi/tuotteet/tuote/apetit-tuorekset-texmex-kasvikset-240-g) on tehty helpottamaan wannabe-meksikolaisen kotikokin kiireistä arkea. Pirteä kasvisherkku sisältää maukasta punasipulia ja erivärisiä paprikoita. Texmex-kasvikset ovat omimmillaan fajitas-ruuissa sekä munakkaissa, paistoksissa sekä tomaattipohjaisissa kastikkeissa.

Lihattoman lokakuun ykkösherkku on vegaaninen Texmex-munakas, jonka taikinaan käytetään kananmunien sijaan kikhernejauhoja.

– Paista Texmex-kasvikset pannulla rapeiksi ja annostele ne kypsän kikhernemunakkaan eli kikletin kainaloon. Lisää joukkoon vielä avokadomoussea – tästä ei kasvispikaruoka enää parane, tietää Sirpa Talka.

Tuorekset eivät sisällä lisäaineita tai mausteita. Pakkauksessa on ainoastaan kasviksia, jotka on pesty, kuorittu ja pilkottu sopivan kokoisiksi niin, että ne valmistuvat samaan aikaan. Kukin uutuustuote sisältää kaikki kasvikset, mitä yhteen ruokalajiin tarvitaan. Uutuudet ovat saatavilla hyvin varustelluista ruokakaupoista 4.10. alkaen. Tuotteissa käytetään kotimaisia kasviksia satokauden mukaan. 

Tuotetiedot:

· Apetit Tuorekset Texmex-kasvikset 240 g (ainesosat: punasipuli, punainen paprika, keltainen paprika, vihreä paprika)
· Apetit Tuorekset Sadonkorjuun uunijuures 330 g (ainesosat: porkkana, palsternakka, punasipuli, bataatti)
· Apetit Tuorekset Värikäs uunikasvis 330 g (ainesosat: porkkana, sipuli, myskikurpitsa, punainen paprika, vihreä paprika)

Säilyvyys:

+2–4 asteessa kuuden päivän ajan

Hinta:

3–4,50 euroa

Yhteystiedot:

Esko Lantto, kaupallinen johtaja
Apetit Ruoka Oy
puh. 010 402 4057
 ()

Reseptivinkit, tuotekuvat ja tuotenäytteet

Sirpa Talka
Apetit Ruoka Oy
puh. 010 402 4448
 ()

Tuotenäytteet

Anna Lajunen
Apetit Ruoka Oy
puh. 010 402 2170
 ()

(poissa 11.-24.10, ota yhteys Sirpa Talkaan)

******************

Tuorekset-reseptejä

Myskikurpitsapasta

Paahdettua myskikurpitsaa, parmesania ja pastaa. Niillä luot lämpöä iltaan!

2 annosta

· 1 rs (330 g) Apetit Tuorekset Värikäs uunikasvis
· NEITO™ -rypsiöljyä
· chilihiutaleita
· valkosipulia kuorittuna ja viipaloituna
· 1 sitruunan kuori ja mehu
· (kourallinentuoretta pinaattia tai rucolaa)

Tarjoiluun:

· pastaa
· parmesaanijuustoa raasteena tai
· sinihomejuustoa muruina

Sekoita rasiassa kasviksiin kasviöljyä, chiliä ja valkosipulia. Jaa seos uunivuokaan ja paahda 225-asteessa 20-25 minuuttia.Sekoita kuumiin juureksiin sitruunamehua ja huuhdeltu rucola tai suikaloitu pinaatti.Tarjoa keitetyn, runsaasti parmesaaniraastetta sisältävän pastan kanssa.

Sadonkorjuun uunijuurespizzat kahdelle

2 annosta

· NEITO™ -rypsiöljyä
· 1 rs (330 g) Apetit Tuorekset Sadonkorjuun uunijuures
· 2 kpl (à 380 g) Papa Dennis Rafkin Fantasia -pizzaa
· 1 prk (250 g) Ricotta tuorejuustoa
· 4 aurinkokuivattua tomaattia
· 3 valkosipulinkynttä
· mustapippuria

Kuumenna tilkka kasviöljyä pannulla. Paista kasviksia keskilämmöllä viitisen minuuttia.

Nosta pizzat uunipellille. Jaa päälle juusto ja kasvikset. Saksi päälle aurinkokuivattua tomaattia. Mausta silputulla valkosipulilla ja mustapippurilla.

Paista 250-asteisessa uunissa kiertoilmatoiminnolla noin 7 minuuttia.

Vinkki! Jos käytössäsi ei ole kiertoilmauunia, puolita pizzat ja aseta ne uunipellille. Paista 250-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

*********************

Värikäs uunikasvissalaatti

[Värikäs uunikasvissalaatti]

2-4 annosta

· NEITO™ -rypsiöljyä
· chilijauhetta
· 1 rs (330 g) Apetit Tuorekset Värikäs uunikasvis
· suolaa
· mustapippuria
· 1 pkt (290 g) käyttövalmiita punaisia linssejä
· kourallinen saksanpähkinää

Kastike:

· 3 rkl tahinia
· 1 sitruunan mehu

Tarjoiluun:

(reilu 100 g vuohenjuustoa rucolaa)

Paahda kasviksia laakeassa uunivuoassa 225-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Kääntele seosta kypsymisen puolivälissä. Lisää joukkoon linssit ja saksanpähkinää. Jatka kuumennusta 5 minuuttia, kunnes seos on kuumaa ja uunikasvikset kypsyneet.

Sekoita tahini ja sitruunamehu notkeaksi kastikkeeksi ja sekoittele kasviksiin.

Vinkki! Juhla-aterian tästä kasvissalaatista saat lisäämällä joukkoon vuohenjuustomuruja ja rucolaa.

*********************

Vegaaninen Texmex-munakas

2 annosta

· reilu 1 dl (n. 50 g) kikhernejauhoa
· reilu 1 dl vettä
· 1 tl balsamiviinietikkaa
· ripaus suolaa
· ripaus chilijauhetta
· mustapippuria
· NEITO™ -rypsiöljyä
· 1 rs (240 g) Apetit Tuorekset Texmex-kasvikset
· mustapippuria
· merisuolaa

Sekoita kikhernejauhot ja vesi tasaiseksi taikinaksi. Lisää joukkoon balsamiviinietikka, suola ja mausteet. Anna kiklettitaikinan turvota 10 minuuttia.

Kuumenna kasviöljy pannulla ja paista kasvikset siinä rapeaksi. Mausta kasvikset ja siirrä sivuun.

Kuumenna kahdella pannulla (halkaisija 18 cm) samanaikaisesti tilkka kasviöljyä ja jaa kiklettitaikina niille. Pidä pannut melko kuumina, niin kikletin kääntäminen onnistuu paremmin. Paista kaksi minuuttia per puoli, nosta lautasille ja täytä kasviksilla ja avokadomoussella.

Avokado-hernemousse

· ½ avokadoa
· 100 g Apetit Kotimainen Hernettä
· ½ rkl sitruunan tai limetin mehua
· (vettä)
· 1 iso rkl oluthiivaa
· ripaus merisuolaa

Mittaa kaikki ainekset kannuun ja sekoita sauva- tai tehosekoittajalla tasaiseksi mousseksi. Ohenna seosta tarvittaessa vedellä. Tarjoile kikletin kanssa.

*********************

Paahdettu myskikurpitsarisotto

4 annosta

· 1-2 valkosipulinkynttä
· NEITO™ -rypsiöljyä
· 3 1/2 dl risottoriisiä
· suolaa
· mustapippuria
· 2 dl kuivaa valkoviiniä
· 8 dl kasvislientä
· 1 dl kuohukermaa tai
· 2 rkl voita
· 1 dl parmesaanijuustoa raasteena
· 1 rs (330 g) Apetit Tuorekset Värikäs uunikasvis

Valmista risotto ajan kanssa kahta eri lientä käyttäen, niin saat riisiin kerroksellista makua. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Mittaa kaksi ruokalusikallista kasviöljyä kasariin ja kuullota valkosipulisilppu siinä. Lisää riisi ja jatka kuullottamista, kunnes riisi on läpikuultavaa. Mausta seos suolalla ja pippurilla. Kaada viini kasariin ja kuumenna seosta samalla sekoitellen, kunnes viini on imeytynyt riisiin.

Jaa uunikasvikset uunivuokaan ja paahda 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Kääntele kasviksia kypsennyksen puolivälissä.

Kuumenna kasvisliemi kattilassa kiehuvaksi. Lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan riisin joukkoon ja jatka kypsentämistä keskilämmöllä seosta välillä sekoitellen. Lisää lientä aina edellisen erän imeydyttyä. Jatka näin, kunnes riisi on al dente eli napakan pehmeää. Kypsennysaika on noin 20 minuuttia.

Sekoita riisin joukkoon lopuksi kerma tai voi, paahdetut kasvikset ja parmesaaniraaste. Tarjoa heti.

*********************

Härkis-enchilladat

3-4 annosta

· 6 tortillaa
· NEITO™ -rypsiöljyä
· 1-2 rs (à 240 g) Apetit Tuorekset Texmex-kasvikset
· 1 pkt (250 g) Härkistä
· 1 prk (300 g) tomaattisalsaa
· cheddarjuustoa

Valkokastike:

· 2 rkl NEITO™ -rypsiöljyä
· 3 rkl vehnäjauhoja
· 5 dl maitoa
· 2 dl juustoraastetta
· suolaa

Tarjoiluun:

· avokadoa viipaleina
· tomaattia kuutioituna
· lehtipersiljaa

Kuumenna tilkka kasviöljyä pannulla ja paista kasvikset siinä rapeiksi. Lisää pannulle Härkis ja tomaattisalsa. Kuumenna seos. Jaa seos ja juustoraaste tortilloille ja kääräise rullalle uunivuokaan.

Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa liedellä rypsiöljy-vehnäjauhoseos. Lisää maito pienissä erissä seosta samanaikaisesti sekoittaen. Kuumenna seos sitä koko ajan sekoitellen, kunnes se sakenee. Nosta kattila liedeltä. Lisää puolet juustoraasteesta ja ripaus suolaa. Levitä kastike uunivuokaan ja ripottele päälle juustoraatetta.

Paista 200-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja annos on saanut kauniin värin. Tarjoile avokadon ja tomaatin kanssa lehtipersiljalla viimeisteltynä.

Liittyvät artikkelit

Öljykasvien viljely vaatii tiivistä tarkkailua ja nopeaa reagointia – Onnis...

Kuluva kasvukausi näyttää Maija ja Jussi Heikkilän tilalla öljykasvien suhteen hyvältä. Rikkakasvien kanssa on tänä vuonna ollut haasteita. ”Rapsia viljeltiin ensimmäistä kertaa pohjavesialueella ja öljykasvien muutenkin suppeasta torjunta-ainevalikoimasta ei siellä voi käyttää tehokkaimpia aineita. Nyt ohdakkeita on paljon”, Jussi kertoo. Maija ja Jussi Heikkilän tilalla on pitkät perinteen öljykasvien viljelyyn. Rypsiä on tilalla viljelty jo kolmenkymmen vuoden ajan ja nykyisen viljelijäpariskunnan toimesta vuodesta 2015 alkaen. Rapsia on puolestaan ollut viljelyssä noin 10 vuoden ajan. ”Viime vuonna pidimme öljykasveista välivuoden, koska toissa vuonna tuli huikea onnistuminen. Ajattelin, ettei voi tulla kahta yhtä hyvää vuotta peräkkäin”, Jussi naurahtaa. Heikkilät toteavatkin, että öljykasveista on onnistuessaan mahdollisuus saada tuottoa. Rypsi ja rapsi ovat haastavia kasveja, joiden kanssa joutuu tekemään vähän enemmän töitä. Toisaalta ne ovat myös haastavuudessaan mielenkiintoisia. Lisäksi öljykasveissa on kiistattomia hyötyjä. Ne ovat erinomaisia esikasveja muille kasveille juurtensa ansiosta ja toimivat maanparantajina. ”Rypsi ja rapsi ovat myös sadon varastoinnin kannalta hyviä. Meillä on melko pienet tilat varastointiin ja öljykasvinsiemenet vievät vähemmän tilaa. Lisäksi kukkivina kasveina ne tarjoavat ravintoa pölyttäjille ja tuovat monimuotoisuutta luontoon”, kertoo Maija. Rikkojen ja tuholaisten torjunta edellyttää harkintaa – ruiskutusta tehdään vain tarpeeseen Heikkilät kylvävät öljykasvit yleensä kevytmuokattuun maahan. Rikkakasvien torjunnassa on onnistuttu putsaamalla pelto rikoista glyfosaatilla ennen kylvöä. Tänä vuonna etenkin ohdake ja pihatähtimö ovat olleet riesana. Vaihtoehto rikkaisille pelloille ovat hieman arvokkaammat Clearfield-lajikkeet, jotka kestävät laajatehoista rikkakasviainetta. Heikkilät kuvaavatkin, että valinnat ovat tasapainoilua kustannusten ja sato-odotuksen kanssa. Ruiskutuksia tehdään vain tarpeeseen. ”Suurin osa pelloistamme on savimaita, joissa rikkakasvien sijaan tuholaiset ovat suurempi haaste. Rapsikuoriaisia on ollut paljon tänä vuonna”, Jussi sanoo. Jussi kertoo, että tuholaispaine vaihtelee vuosittain. Siihen vaikuttavat esimerkiksi esikasvit, naapuripeltojen viljelykset ja tuholaisten kaukokulkeumat. Tuholaisia on yleensä pellon reunoilla enemmän kuin keskellä. Paini tuholaisten kanssa vaatii kasvustojen tiivistä tarkkailua, torjuntaa ja harkintaa siitä milloin tulee reagoida ja miten. Heikkilät myös muistuttavat, ettei peli ole heti menetetty, jos tuholaisia ilmaantuu. Rapsikuoriaiset esimerkiksi syövät kukkanuppuja, niin ettei kukkaa ehdi muodostua eikä satoakaan näin ollen kukinnoista saada. Rypsin ja rapsin kompensaatiokyky on kuitenkin suuri. Hyvissä olosuhteissa ne voivat muodostaa paljon sivuversoja, jolloin satopotentiaali voi jopa kasvaa suhteessa pääversoista odotettavaan satoon. Toisaalta tällöin kukkiminen on usein epätasaista ja eriaikaista, jolloin puinti saattaa myöhästyä. Heikkilät kokevat öljykasvien viljelyn haasteeksi sen, että tärkein tuholaistorjunta-aine poistui markkinoilta ja myös peittausaineet ovat heikentyneet, mikä luo tuholaispainetta. Apetit käyttää kotimaista siementä niin paljon kuin mahdollista Apetitin Kantvikin kasviöljypuristamolla valmistetaan rypsi- ja rapsiöljyä mekaanisesti puristamalla. Lisäksi puristusprosessissa valmistetaan rypsipuristetta rehuteollisuuden käyttöön. Apetit ostaa suuren osan kotimaisesta rypsin ja rapsinsiemenestä. ”Apetit tekee hyvää työtä siinä, että kaupoissa on kotimaista kasviöljyä. Suomalainen ruoka on kiistatta puhdasta. Ihmetyttää, että miksi teollisuudessa ei käytetä enempää kotimaista öljyä”, Heikkilät miettivät. Kaikki Apetitin puristama vähittäiskaupoissa myytävä rypsiöljy on kotimaisesta siemenestä puristettua. Kotimaisesta raaka-aineesta puristettua siementä on toki tarjolla myös ammattikeittiöön ja teollisuuteen. Koska kotimaista siementä ei ole riittävästi tarjolla, ostaa Apetit rapsia myös Euroopasta, pääasiassa Baltiasta. Vuonna 2023 perustettiin RypsiRapsi-foorumi, joka on öljykasvituotannon kehittämisryhmä. Sen tarkoituksena on edistää kotimaisten öljykasvien viljelyä ja kannattavuutta Suomessa. Foorumi kokoaa yhteen öljykasvikentän eri sidosryhmät sekä aiemman kehittämistoiminnan. Kuva: Jussi Heikkilä

Viljelystä vastapainoa opiskelulle

Apetitin sopimusviljelijä Jimi Reko tuottaa perunaa Apetitille. Tilalla ollaan uuden äärellä, sillä tämä on ensimmäinen vuosi, kun Jimi on ottanut sukupolvenvaihdoksessa vastuun edesmenneen isoisänsä tilasta. Ajatus tulevaisuudesta viljelijänä on kuitenkin itänyt pitkään.    ”Viiden vanhana se ajatus syntyi. Kuusivuotiaana kynsin ensimmäistä kertaa yksin. Olen ollut   pienestä pitäen papan mukana kaikissa töissä”, Jimi kertoo.    Keväällä peruskoulunsa päättänyt Jimi on hoitanut koulutyön vastapainoksi peltotöitä iltaisin ja viikonloppuisin. Kevään aikana tuli noin 200 tuntia kevättöitä. Päivät eivät ole tuntuneet raskailta, koska Jimi kokee työn mielekkäänä ja hän tehnyt sitä pienestä asti. Syksyllä Jimi jatkaa maanrakennusalan opintojen pariin.   ”Tavoitteena on tulevaisuudessa suorittaa maanrakennustutkinto ja sen jälkeen maanviljelijän paperit. Viljelyyn liittyvät tavoitteet liittyvät parempaan satoon sekä mahdollisesti alan kasvattamiseen”, Jimi sanoo.    Opit viljelyyn ovat oman kokemuksen lisäksi tulleet papalta ja isältä. Viljelyiden lisäksi työteliäs nuori mies on työskennellyt jo sekä isänsä maanrakennusyrityksessä että soraliikkeessä seulonnan parissa.  ”Paras osuus viljelystä on tietysti nosto”  Vaikka Jimi on ollut pienestä pitäen mukana tilan töissä ja papan apuna, oli ilo kevättöiden jälkeen erityinen. Sukupolvenvaihdoksen jälkeen viljelyssä Jimin apuna on ollut isä Jani Reko.    ”Kun saimme ensimmäiset kylvöt tehtyä ja maasta alkoi nousta kasvustoa, se tuntui lottovoitolta. Tämä osa on ollut aina papan heiniä ja nyt me teimme sen itse, Jani sanoo.    Kuuman toukokuun jälkeen kesäkuussa satoi runsaasti ja vesi jäi paikoin perunavakoihin makaamaankin, mikä ei ole perunalle hyväksi etenkään kasvukauden loppupuolella.  ”Vanha kansa sanoo, että kaikki mikä sataa ennen juhannusta, sataa omaan laariin”, Jimi toteaa.   Liika kosteus ei ole muutenkaan ongelma Rekon pelloilla, sillä salaojat ovat kunnossa. Jimi on lisäksi myyräaurannut pellot edellisenä syksynä.   Viljelytoimenpiteiden kuten maanmuokkauksen, kylvön, mullituksen, rikkojen torjunnan ja noston ohella iso osa viljelytyötä on myös tilaamista ja asioiden sopimista. Jimi on hoitanut tilan sopimusasioita ja esimerkiksi siementilauksia myös itse. Perunan lisäksi Rekot viljelevät punajuurta ja sokerijuurikasta.    ”Paras osuus on tietysti perunan nosto ja se kun ajaa kuorman Apetitin vaa’alle ja tulos on hyvä”, Jimi toteaa.  

”Kaikkein hienointa on nähdä itse viljeltyjä tuotteita kaupassa Hyvää Suome...

Apetitin noin 140 sopimusviljelijää viljelee vuosittain yli 30 miljoonaa kiloa kotimaisia avomaan kasviksia Apetitin Säkylän pakastetehtaalle. Yksi sopimusviljelijöistä on Esa Kares, joka viljelee ensimmäistä vuotta lanttua Apetitille. Lantusta Kareksella on puolestaan pitkä viljelykokemus.    ”Olen kehittänyt lantun viljelyä sitä silmällä pitäen, että pääsisin jossain vaiheessa Apetitin sopimusviljelijäksi. Nyt minulla on ensimmäistä kertaa viljelyurallani lantusta kirjallinen viljelysopimus, mikä tuntuu valtavan hienolta”, Kares iloitsee.    Kares oli yhteydessä Apetitiin lantun sopimusviljelyn suhteen ja viljelylle sattui juuri sopivasti avautumaan mahdollisuus.     ”Paperinen sopimus tuo vakautta. Minusta on hienoa tuottaa avomaan kasviksia Apetitin kaltaiselle vakaalle, varmalle ja kotimaiselle toimijalle. Koen, että tämä on tärkeää myös Suomen huoltovarmuuden kannalta”, Kares sanoo.    ”Kaikkein hienointa on kuitenkin nähdä itse viljeltyjä tuotteita kaupassa Hyvää Suomesta -merkittyinä”, Kares kuvaa.    Kareksella on tästä jo aikaisempaa kokemusta eri tuoteryhmästä. Tulevaisuudessa omat tuotteet sijaitsevat pakastealtaassa.   Lantun kanssa onnistuminen on palkitsevaa  Kareksen tilalla Eurajoella viljellään lantun lisäksi sokerijuurikasta, viljoja sekä nurmea tilan ratsuille. Vuoteen 2008 asti Kareksen kotitila oli lypsykarjatila, mutta karja jäi pois, kun Kares osti tilan vuonna 2009 ja ryhtyi viljelemään erikoiskasveja. Lanttu tuli viljelyyn, kun Kareksen agrologiopintojen aikainen opiskelukaveri luopui lantun viljelystä tilamuutosten vuoksi.     ”Lanttu sopi hyvin yhteen juurikkaan viljelyn kanssa, joten ostin koko kaluston. Nyt lanttua on ollut viljelyssä jo yli kymmenen vuotta”, Kares kertoo.    Kahta samanlaista vuotta ei lantun kanssa ole Kareksen mukaan ollut. Kaiken a ja o on tasaisen kasvuston saaminen. Lantun viljelyssä ei ole erikoista, että kylvö pitää toistaa, jos sade kuorettaa pellon tai tuholaiset tuhoavat kasvuston heti alkuvaiheessa.     ”Tänä vuonna varauduttiin kuivaan kevääseen ja kylvin kuumuudessa lantun mahdollisimman syvälle, jotta kosteutta riittäisi. Sitten alkoivatkin sateet ja viimeistään reakuuro teki sen, että osa taimista kuoli ja kasvusto on harva”, Kares toteaa.    Ensimmäistä kertaa lanttu-urallaan Kareksella joutui tekemään uusintakylvön. Hän uskoo, että hietapitoinen maa on edesauttanut sitä, ettei kuorettumista ole aikaisemmin pahemmin tapahtunut. Sen sijaan tuholaiset ovat vuosien varrella tuoneet haastetta. Riesana ovat olleet mm. kaalikoi ja jopa gammayökkönen. Toistaiseksi Kareksen pelloilla ei ole tarvinnut käyttää hyönteisverkkoja.   ”Tuholaisia on torjuttu pienillä torjunta-ainemäärillä harkinnanvaraisesti. Viljelyajankohdalla on myös merkitystä: on hyvä kylvää, kun tuholaisaalto on mennyt ohi”, Kares kertoo ja lisää että lantun viljelyssä kiehtovaa on myös sen haasteellisuus ja ongelmien ratkominen.    Pelloista huolehtiminen hyödyttää kaikkia  Apetitin sopimusviljelijät noudattavat Vastuuviljely-menetelmää. Menetelmä kattaa yleiset viljelyn periaatteet, kasvikohtaiset viljelyohjeet sekä laadun, tuoteturvallisuuden ja ympäristöasioiden hallinnan. Kares näkee vastuullisuuden omassa työssään merkittävänä.  ”Pelloista huolehtiminen on hyväksi meille kaikille. Siitä saa varmasti myös pitkällä tähtäimellä rahansa takaisin. Ja toisaalta, jos pelloista ei pidä huolta, sekin tulee maksamaan. Peltojen pitäminen kunnossa on myös osa huoltovarmuutta. Ne jatkavat kuitenkin elämäänsä sukupolvien yli”, Kares sanoo.