Pikaruokakin voi olla terveellistä, jos sen hakee hevi-osastolta

Pikaruokakin voi olla terveellistä, jos sen hakee hevi-osastolta

Apetit tuo Tuorekset-tuoteperheeseen kolme nokkelaa makuyhdistelmää. Texmex-kasvikset, Sadonkorjuun uunijuures sekä Värikäs uunikasvis ovat kasvispikaruokaa, joista kiireinen kotikokki loihtii nopean herkkuaterian terveellisyydestä tinkimättä. Uutuustuotteet ovat yhdistelmä tuttuja ja kekseliäitä makuja. Niissä säväyttävät porkkana, punasipuli ja paprika sekä bataatti ja myskikurpitsa.

Apetitin suositut Tuorekset saa joukkoonsa kolme uutta tuotetta. Tuoreiden, käyttövalmiiden ruoanlaittokasvisten tuoteperhettä täydentävät nyt Texmex-kasvikset, Sadonkorjuun uunijuures sekä Värikäs uunikasvis.

– Suomessa ajatellaan yleisesti, että kaikki mikä maistuu hyvältä ja valmistuu nopeasti, on epäterveellistä. Tuorekset taistelee näitä syvälle juurtuneita käsityksiä vastaan. Ruokakaupan hedelmä-vihannesosasto on varteenotettava vaihtoehto, kun himoitset jotain helppoa, herkullista ja terveellistä, Apetit Ruoka Oy:n kaupallinen johtaja Esko Lantto muistuttaa.

Sadonkorjuun uunijuures poistaa pizzasta syntisyyden

[Sadonkorjuun Uunijuures ]

Sadonkorjuun uunijuures (http://www.apetit.fi/fi/tuotteet/tuote/apetit-tuorekset-sadonkorjuun-uunijuures-330-g) on saanut inspiraationsa syksyisen sadon maukkaista ja kauniin värisistä juureksista. Porkkanan, palsternakan ja punasipulin kylkeen tuo lempeää makeutta syksyn trendijuures bataatti, joka lunasti paikkansa makuyhdistelmässä kuluttajien toiveesta. Uunijuureksia voi käyttää lisäkkeenä, uuni- ja pataruuissa ja vaikka pizzan tai juurespyttipannun raaka-aineena.

– Sadonkorjuun uunijuurekset sopivat mainiosti valmiin pizzapohjan päälle. Lisää uunijuuresten kylkeen Ricotta-tuorejuustoa, aurinkokuivattua tomaattia sekä valkosipulia. Näin syntyy muutamassa minuutissa pizzaperjantain kruunaamaton kuningas, josta voit nauttia hyvällä omatunnolla, Tuoreksien käyttövinkeistä vastaava Sirpa Talka vakuuttaa.

[Värikäs Uunikasvis]Värikäs uunikasvis (http://www.apetit.fi/fi/tuotteet/tuote/apetit-tuorekset-varikas-uunikasvis-330-g) tuo makunystyröiden lisäksi iloa myös silmille. Se sisältää valikoiman kauniin värisiä ja raikkaita kasviksia, joiden joukossa on myös jättikurpitsan pikkuveli, kirkkaan oranssi ja pähkinäisen makea myskikurpitsa. Värikäs uunikasvis on paras uunissa paahdettuna ja sopii lisäkkeeksi pata- ja uuniruokiin. Luova kokki loihtii uunikasviksista vaikkapa ruokaisan kasviskeiton tai ravitsevan salaatin.

– Värikkäät uunikasvikset linssien ja saksanpähkinän kanssa ovat yhdessä salaatti, josta tulee taatusti vatsa täyteen. Paahdettu kurpitsa-linssisalaatti valmistuu uunissa alle puolessa tunnissa. Juhla-ateriaksi se muuttuu, kun lisäät joukkoon tarjoiluvaiheessa vuohenjuustomuruja ja rucolaa, Sirpa Talka vinkkaa.

Meksikolaishenkinen Texmex-munakas syntyy ilman munia

[Texmex Kasvikset]

Texmex-kasvikset (http://www.apetit.fi/fi/tuotteet/tuote/apetit-tuorekset-texmex-kasvikset-240-g) on tehty helpottamaan wannabe-meksikolaisen kotikokin kiireistä arkea. Pirteä kasvisherkku sisältää maukasta punasipulia ja erivärisiä paprikoita. Texmex-kasvikset ovat omimmillaan fajitas-ruuissa sekä munakkaissa, paistoksissa sekä tomaattipohjaisissa kastikkeissa.

Lihattoman lokakuun ykkösherkku on vegaaninen Texmex-munakas, jonka taikinaan käytetään kananmunien sijaan kikhernejauhoja.

– Paista Texmex-kasvikset pannulla rapeiksi ja annostele ne kypsän kikhernemunakkaan eli kikletin kainaloon. Lisää joukkoon vielä avokadomoussea – tästä ei kasvispikaruoka enää parane, tietää Sirpa Talka.

Tuorekset eivät sisällä lisäaineita tai mausteita. Pakkauksessa on ainoastaan kasviksia, jotka on pesty, kuorittu ja pilkottu sopivan kokoisiksi niin, että ne valmistuvat samaan aikaan. Kukin uutuustuote sisältää kaikki kasvikset, mitä yhteen ruokalajiin tarvitaan. Uutuudet ovat saatavilla hyvin varustelluista ruokakaupoista 4.10. alkaen. Tuotteissa käytetään kotimaisia kasviksia satokauden mukaan. 

Tuotetiedot:

· Apetit Tuorekset Texmex-kasvikset 240 g (ainesosat: punasipuli, punainen paprika, keltainen paprika, vihreä paprika)
· Apetit Tuorekset Sadonkorjuun uunijuures 330 g (ainesosat: porkkana, palsternakka, punasipuli, bataatti)
· Apetit Tuorekset Värikäs uunikasvis 330 g (ainesosat: porkkana, sipuli, myskikurpitsa, punainen paprika, vihreä paprika)

Säilyvyys:

+2–4 asteessa kuuden päivän ajan

Hinta:

3–4,50 euroa

Yhteystiedot:

Esko Lantto, kaupallinen johtaja
Apetit Ruoka Oy
puh. 010 402 4057
 ()

Reseptivinkit, tuotekuvat ja tuotenäytteet

Sirpa Talka
Apetit Ruoka Oy
puh. 010 402 4448
 ()

Tuotenäytteet

Anna Lajunen
Apetit Ruoka Oy
puh. 010 402 2170
 ()

(poissa 11.-24.10, ota yhteys Sirpa Talkaan)

******************

Tuorekset-reseptejä

Myskikurpitsapasta

Paahdettua myskikurpitsaa, parmesania ja pastaa. Niillä luot lämpöä iltaan!

2 annosta

· 1 rs (330 g) Apetit Tuorekset Värikäs uunikasvis
· NEITO™ -rypsiöljyä
· chilihiutaleita
· valkosipulia kuorittuna ja viipaloituna
· 1 sitruunan kuori ja mehu
· (kourallinentuoretta pinaattia tai rucolaa)

Tarjoiluun:

· pastaa
· parmesaanijuustoa raasteena tai
· sinihomejuustoa muruina

Sekoita rasiassa kasviksiin kasviöljyä, chiliä ja valkosipulia. Jaa seos uunivuokaan ja paahda 225-asteessa 20-25 minuuttia.Sekoita kuumiin juureksiin sitruunamehua ja huuhdeltu rucola tai suikaloitu pinaatti.Tarjoa keitetyn, runsaasti parmesaaniraastetta sisältävän pastan kanssa.

Sadonkorjuun uunijuurespizzat kahdelle

2 annosta

· NEITO™ -rypsiöljyä
· 1 rs (330 g) Apetit Tuorekset Sadonkorjuun uunijuures
· 2 kpl (à 380 g) Papa Dennis Rafkin Fantasia -pizzaa
· 1 prk (250 g) Ricotta tuorejuustoa
· 4 aurinkokuivattua tomaattia
· 3 valkosipulinkynttä
· mustapippuria

Kuumenna tilkka kasviöljyä pannulla. Paista kasviksia keskilämmöllä viitisen minuuttia.

Nosta pizzat uunipellille. Jaa päälle juusto ja kasvikset. Saksi päälle aurinkokuivattua tomaattia. Mausta silputulla valkosipulilla ja mustapippurilla.

Paista 250-asteisessa uunissa kiertoilmatoiminnolla noin 7 minuuttia.

Vinkki! Jos käytössäsi ei ole kiertoilmauunia, puolita pizzat ja aseta ne uunipellille. Paista 250-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

*********************

Värikäs uunikasvissalaatti

[Värikäs uunikasvissalaatti]

2-4 annosta

· NEITO™ -rypsiöljyä
· chilijauhetta
· 1 rs (330 g) Apetit Tuorekset Värikäs uunikasvis
· suolaa
· mustapippuria
· 1 pkt (290 g) käyttövalmiita punaisia linssejä
· kourallinen saksanpähkinää

Kastike:

· 3 rkl tahinia
· 1 sitruunan mehu

Tarjoiluun:

(reilu 100 g vuohenjuustoa rucolaa)

Paahda kasviksia laakeassa uunivuoassa 225-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Kääntele seosta kypsymisen puolivälissä. Lisää joukkoon linssit ja saksanpähkinää. Jatka kuumennusta 5 minuuttia, kunnes seos on kuumaa ja uunikasvikset kypsyneet.

Sekoita tahini ja sitruunamehu notkeaksi kastikkeeksi ja sekoittele kasviksiin.

Vinkki! Juhla-aterian tästä kasvissalaatista saat lisäämällä joukkoon vuohenjuustomuruja ja rucolaa.

*********************

Vegaaninen Texmex-munakas

2 annosta

· reilu 1 dl (n. 50 g) kikhernejauhoa
· reilu 1 dl vettä
· 1 tl balsamiviinietikkaa
· ripaus suolaa
· ripaus chilijauhetta
· mustapippuria
· NEITO™ -rypsiöljyä
· 1 rs (240 g) Apetit Tuorekset Texmex-kasvikset
· mustapippuria
· merisuolaa

Sekoita kikhernejauhot ja vesi tasaiseksi taikinaksi. Lisää joukkoon balsamiviinietikka, suola ja mausteet. Anna kiklettitaikinan turvota 10 minuuttia.

Kuumenna kasviöljy pannulla ja paista kasvikset siinä rapeaksi. Mausta kasvikset ja siirrä sivuun.

Kuumenna kahdella pannulla (halkaisija 18 cm) samanaikaisesti tilkka kasviöljyä ja jaa kiklettitaikina niille. Pidä pannut melko kuumina, niin kikletin kääntäminen onnistuu paremmin. Paista kaksi minuuttia per puoli, nosta lautasille ja täytä kasviksilla ja avokadomoussella.

Avokado-hernemousse

· ½ avokadoa
· 100 g Apetit Kotimainen Hernettä
· ½ rkl sitruunan tai limetin mehua
· (vettä)
· 1 iso rkl oluthiivaa
· ripaus merisuolaa

Mittaa kaikki ainekset kannuun ja sekoita sauva- tai tehosekoittajalla tasaiseksi mousseksi. Ohenna seosta tarvittaessa vedellä. Tarjoile kikletin kanssa.

*********************

Paahdettu myskikurpitsarisotto

4 annosta

· 1-2 valkosipulinkynttä
· NEITO™ -rypsiöljyä
· 3 1/2 dl risottoriisiä
· suolaa
· mustapippuria
· 2 dl kuivaa valkoviiniä
· 8 dl kasvislientä
· 1 dl kuohukermaa tai
· 2 rkl voita
· 1 dl parmesaanijuustoa raasteena
· 1 rs (330 g) Apetit Tuorekset Värikäs uunikasvis

Valmista risotto ajan kanssa kahta eri lientä käyttäen, niin saat riisiin kerroksellista makua. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Mittaa kaksi ruokalusikallista kasviöljyä kasariin ja kuullota valkosipulisilppu siinä. Lisää riisi ja jatka kuullottamista, kunnes riisi on läpikuultavaa. Mausta seos suolalla ja pippurilla. Kaada viini kasariin ja kuumenna seosta samalla sekoitellen, kunnes viini on imeytynyt riisiin.

Jaa uunikasvikset uunivuokaan ja paahda 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Kääntele kasviksia kypsennyksen puolivälissä.

Kuumenna kasvisliemi kattilassa kiehuvaksi. Lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan riisin joukkoon ja jatka kypsentämistä keskilämmöllä seosta välillä sekoitellen. Lisää lientä aina edellisen erän imeydyttyä. Jatka näin, kunnes riisi on al dente eli napakan pehmeää. Kypsennysaika on noin 20 minuuttia.

Sekoita riisin joukkoon lopuksi kerma tai voi, paahdetut kasvikset ja parmesaaniraaste. Tarjoa heti.

*********************

Härkis-enchilladat

3-4 annosta

· 6 tortillaa
· NEITO™ -rypsiöljyä
· 1-2 rs (à 240 g) Apetit Tuorekset Texmex-kasvikset
· 1 pkt (250 g) Härkistä
· 1 prk (300 g) tomaattisalsaa
· cheddarjuustoa

Valkokastike:

· 2 rkl NEITO™ -rypsiöljyä
· 3 rkl vehnäjauhoja
· 5 dl maitoa
· 2 dl juustoraastetta
· suolaa

Tarjoiluun:

· avokadoa viipaleina
· tomaattia kuutioituna
· lehtipersiljaa

Kuumenna tilkka kasviöljyä pannulla ja paista kasvikset siinä rapeiksi. Lisää pannulle Härkis ja tomaattisalsa. Kuumenna seos. Jaa seos ja juustoraaste tortilloille ja kääräise rullalle uunivuokaan.

Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa liedellä rypsiöljy-vehnäjauhoseos. Lisää maito pienissä erissä seosta samanaikaisesti sekoittaen. Kuumenna seos sitä koko ajan sekoitellen, kunnes se sakenee. Nosta kattila liedeltä. Lisää puolet juustoraasteesta ja ripaus suolaa. Levitä kastike uunivuokaan ja ripottele päälle juustoraatetta.

Paista 200-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja annos on saanut kauniin värin. Tarjoile avokadon ja tomaatin kanssa lehtipersiljalla viimeisteltynä.

Liittyvät artikkelit

Ellan matkassa Los Angelesiin – kohti tiivistä harjoittelukautta

Mennyt kesä oli Ella Junnilalle urheiluntäyteinen. Tiivis kilpailukausi päättyi syyskuussa Tokion MM-kisoihin, joiden hyppyihin vaikuttivat aiempi nilkkavamma. Palattuaan kisamatkalta kotiin Ellan jalka operoitiin. Operaatio meni suunnitellusti ja nyt on kuntoutuminen käynnissä. Syksyn myötä Ella muutti Belgiaan, jossa hän aloittaa tiiviimmän harjoittelun uuden valmentajansa Tia Hellebautin kanssa. ”Belgiassa harjoittelen viisi vuotta sitten valmistuneessa tilavassa urheiluhallissa. Käytössä on radan lisäksi suorat ja suorituspaikat. Hallissa on isot ikkunat, mikä on mukava muutos tutun ja rakkaan Pirkkahallin miljööseen”, Ella kuvailee uutta harjoitusympäristöään. "Arki Belgiassa on lähtenyt rullaamaan mukavasti. Yllättävän kivuttomasti sain käännettyä oman elämän Keski-Euroopan menoon. Merkittävin silmille tullut ero on arjen rytmi. Kaupat ovat kiinni myöhäiset illat ja joskus viikonloput, mutta samaan aikaan aamut alkavat myöhemmin kuin Suomessa. Ruoka on hyvää, mutta jo nyt on ikävä suomalaisia marjoja ja juureksia", Ella kertoo. Ellan ruokavinkki – Apetit Crispy Chick -pihvit salaatin lisänä Apetitin tuotteet ovat tulleet Ellalle tutuksi pitkän yhteistyön myötä. Kiinnostus kotimaiseen ruokaan sekä kestävään syömiseen on ollut hyvä perusta vuodesta 2021 jatkuneelle yhteistyölle. Ella on Instagram-tilillään julkaissut omia vinkkejään esimerkiksi pakastekasvisten käyttöön arjessa. Tällä kertaa pakastealtaasta mukaan tarttui Apetitin Kasvisjauhis Crispy Chick -pihvit, jonka pääraaka-aine on herneproteiini. Ellan keittiössä Kasvisjauhis Crispy Chick -pihvit taipuivat salaatin proteiinilisäksi. ”Crispy Chick -pihvejä on helppo käyttää, joten se sopii ruoanlaittoon kaikille taitotasosta välittämättä. Myös suutuntuma on hyvä. Pihvin perusmaku on mehevä ja vähän umamimainen. Salaattia varten maustoin sitä vielä itse hieman”, Ella kertoo. Apetit lanseerasi Crispy Chick -pihvin vuonna 2017 osana Apetit Kasvisjauhis -tuoteperhettä. Crispy Chick -pihvi nousi nopeasti tuoteperheen suosituimmaksi tuotteeksi ja keväällä pihvi sai rinnalleen uuden makuvariantin Crispy Chick Lime & Lempeä chili. ”En ole ravitsemusasiantuntija, mutta koin pihvin täyttäväksi ja täyteläiseksi sekä samaan aikaan helposti sulavaksi. Kilpailukaudella on hyvä saada proteiinia ja myös kuitua tarpeeksi, mutta ruoka ei saa olla liian raskasta”, Ella pohtii. Apetit Kasvisjauhis Crispy Chick -pihvikrutongit ja salaatti Valmista maustamattomat Apetit Crispy Chick -pihvit uunissa paketin ohjeen mukaan. Pihvien tultua uunista, kuutioi pihvit noin 1,5 cm x 1,5 cm kokoisiksi paloiksi ja laita esilämmitetylle öljytylle pannulle. Samalla, kun kuutiot rapsakoituvat, ne voi maustaa. Itse tykkään lisätä esim. butter chicken -curry tyylisiä mausteita (garam masala, juustokumina, korianteri ja pippuri). Muutaman minuutin pyörittelyn jälkeen pihvin palaset voi nostaa suoraan salaattiin tai pöytään lisukkeeksi. Kuva: Jesse Väänänen

Purjon tie pakastealtaaseen vaatii paljon käsityötä – ”Vastuullisuus ja kan...

Apetit on viljelyttänyt purjoa yhtäjaksoisesti vuodesta 2012 alkaen. Purjo palasi tuolloin Apetitin sopimusviljelykasviksi, sillä purjoa sisältävät vihannessekoitukset haluttiin saada täysin kotimaisiksi. Purjo on sipulinsukuinen mauste- ja vihanneskasvi, jonka kasvukausi on melko pitkä. Suomen olosuhteissa se istutetaan esikasvatetuista taimista, mikä tarkoittaa runsasta käsityötä. ”Istutustyö on työlästä, sillä purjo istutetaan taimista tihein välein. Yhden hehtaarin istuttaminen vaatii kahdentoista tunnin työpäivän kymmeneltä henkilöltä ja vielä lisätyönä kastelulaitteiden levittämisen ja sadetuksen heti istutuspäivän päätteeksi”, Apetitille Kalannissa purjoa viljelevä Aleksi Uussaari kertoo. Purjot istutetaan toukokuussa ja korjataan syys-lokakuussa. Myös korjuu vaatii paljon käsityötä, sillä purjot putsataan ja pakataan laatikoihin samassa yhteydessä. Uussaaren tila on aloittanut vihannesten tuotannon Aleksi Uussaaren isän aikana 1976 sipulin viljelyllä. Tilan siirtyessä pojalle 2005, tuli mukaan myös muita vihanneksia kuten lanttu ja mukulaselleri. Selleri olikin ensimmäinen viljelykasvi, jota Uussaari ryhtyi viljelemään Apetitin sopimusviljelijänä vuonna 2019. Purjo saatiin tilan sopimuskasviksi vuonna 2024. Yhteistyö Apetitin kanssa on Uussaaren mukaan sujunut rakentavassa ilmapiirissä.  ”Arvostan itse paljon sitä luottamusta, jota olen etenkin purjon kanssa saanut. Olen sen viljelystä vastuussa, mikä edellyttää myös keskittymistä”, Uussaari toteaa. Purjo vaatii esimerkiksi sipuliin verrattuna erilaista viljelykalustoa, jota Uussari hankki aikaisemmalta Apetitin sopimusviljelijältä. Vastuullisuus on olennainen osa työtä Uussaaren mukaan vastuullisuuden merkityksen kasvu asiakkaiden ja kuluttajien näkökulmasta on ollut jo pitkään nähtävissä. ”Myös viljelijän täytyy aktiivisesti kiinnittää asiaan huomiota ja pyrkiä vastaamaan siihen vaatimustasoon, mitä tuotteilta ja raaka-aineilta odotetaan. Uussaaren tilaa ja toimintatapoja on vuosien mittaan kehitetty ja näkisin, että kehittäminen tuo myös säästöjä”, Aleksi Uussaari miettii. Tilalla on tehty vuosien mittaan runsaasti konkreettisia toimenpiteitä kestävämmän viljelyn eteen. Suuri osa tilan energiatarpeesta voidaan täyttää esimerkiksi tilan omista uusiutuvan energian voimaloista. ”Viime talven perusteella uskallan sanoa, että omista tuuli- ja aurinkovoimaloista saadaan 2/3 tarvitsemastamme energiasta. Vastuullisuus ja kannattavuus eivät ole toistensa kanssa ristiriidassa. Investointeja muutokset toki vaativat”, Uussari kertoo. Uussaaren tilalla viime vuosina tehdyt uudistukset Hyönteisverkot lantuilla vuodesta 2012 alkaen – insektisidejä ei ole lanttujen osalta käytetty lainkaan Ravinteiden käyttöä on puolestaan tarkennettu lannoitustekniikkaa kehittämällä. Ravinteita käytetään uusien tekniikoiden ansiosta vain pieni osa siitä mitä 15 vuotta sitten. Fosfori annetaan kaikki starttifosforina suoraan riville. Myös typen käyttöä on opittu säännöstelemään mittareilla, jotka seuraavat maan kosteutta ja typen vapautumista. Typpilannoituksen tasoa on tällä tavalla onnistuttu merkittävästi alentamaan ja tarpeeton lannoittaminen on saatu karsittua pois. Vedenkulutukseen on kiinnitetty huomiota panostamalla kiinteisiin kastelulaitteisiin, joiden hyöty on parempi, kun vettä ei haihdu samalla tavalla kuin esimerkiksi vesitykillä kastaessa. Näissä myös käyttöpaine on pienempi, jolloin energiaa kuluu vähemmän. 2/3 viljelyalasta on alueella, jossa pystytään sadettamaan sähkömoottoripumpulla, joka on myös vähentänyt öljyn käyttöä sekä kustannuksia. Noin 2/3 tilalla käytetystä energiasta, esimerkiksi kylmävarastojen ja sipulin kuivatukseen tarvitusta, tuotetaan omilla aurinkopaneeleilla ja tuulivoimaloilla.

Iman ja Leena tutustuivat pakasteherneen puintiin – ”Olemme hernehulluja mo...

Ruokavaikuttajat Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas vierailivat Eurassa seuraamassa, kuinka Apetitin sopimusviljelijöiden tuottamia kotimaisia pakasteherneitä puidaan. Iman ja Leena maistelivat herneitä suoraan pellon laidalta, hyppäsivät Suomessa ainutlaatuisen hernepuimurin kyytiin ja vierailivat Apetitin Räpin koetilalla. Kotimaiset pakasteherneet ovat yksi ruokavaikuttajapariskunnan keittiön vakiotuotteista, minkä vuoksi vierailu hernepellolle oli erityisen mieluisa. Iman ja Leena käyttävät pakasteherneitä esimerkiksi sellaisenaan voisulan kanssa, pastassa, salaateissa sekä pestona. ”Olemme hernehulluja molemmat, joten tämä on unelmayhteistyö. Olen lapsesta asti tykännyt pakasteherneistä ja syönyt niitä jopa ihan pelkältään ateriaksi”, Iman kertoo nauraen. “Emme olleet käsittäneet, kuinka paljon asiantuntijuutta ja työtä yhden hernepussin taustalla on” Iman ja Leena totesivat pellolla herneet mehukkaiksi ja raikkaan makuisiksi. “Herneet ovat paloissa todella tiiviisti. Nämähän ovat kuin hampaat, yhtä kauniissa rivissä”, Iman ja Leena ihmettelivät tiivistä palkoa ja herneiden pakkausta. Kotimaiset pakasteherneet puidaan silloin kun ne ovat parhaimmillaan. ”Kypsymistä seurataan jopa tuntien tarkkuudella muun muassa kovuutta mittaavalla tenderometrillä. Puintiaikana hernettä puidaan ja pakastetaan ympäri vuorokauden. Jo kylvösuunnitelmassa luodaan pohja puinnin sujumiselle”, Apetitin viljelyasiantuntija Riikka Nykänen kertoo, Herneen kovuus antaa osviittaa myös herneen makeudesta, josta suomalainen pakasteherne on tunnettu maailmalla. Pakasteherneen matka pellolta pakkaseen on ripeä, jotta Suomen valoisan kesän maut ja tuoreus säilyvät ruokapöytään asti. ”Pakasteherneen viljely ja puinti on vaikuttava kokonaisuus. Vaatii saumatonta yhteistyötä, että näin iso kokonaisuus toimii ja herneet ovat pakkasessa noin kahdessa tunnissa. Emme olleet ymmärtäneet kuinka paljon työtä ja ammattitaitoa yhden hernepussin takana on”, Iman ja Leena sanovat. Hernevierailun inspiroimana Iman ja Leena valmistivat pakasteherneestä herkullisen loppukesän lisukkeen: sitruunainen fetatahna pakasteherneillä. “Ajatus oli kehittää lisuke, joka sopii vaikka lounaalle perunan kylkeen tai naposteluun leivän päälle. Herneen lisäksi haimme makua fetasta ja sitruunasta. Tässä kuten muissakin resepteissämme tavoitteena on tarjota helppo arkiruoan resepti”, Leena kertoo. Viljely edellyttää jatkuvaa kehittämistä ja tutkimista Pakasteherneen ympärillä työskentelee paljon erilaisia ammattilaisia: viljelyasiantuntijoiden, viljelijöiden, puintitiimin ja tehtaan tuotannon lisäksi mukana on laboratorio sekä hernenäytteiden kerääjät. Lisäksi Apetit tekee herneen ympärillä jatkuvaa tutkimustyötä Räpin koetilalla. ”Tulevaisuutta silmällä pitäen Apetitilla nähdään tärkeäksi tutkia eri olosuhteisiin sopeutuvia lajikkeita”, kertoo koetilan toiminnasta vastaava tutkimusagronomi Tuukka Huhdanmäki. ”Pakasteherneen lajikekirjo tuli meille täysin yllätyksenä ja se, millaista työtä taustalla tehdään. Maun lisäksi tulee huomioida myös kasvuaika ja pakastusominaisuudet. Nyt kun näimme, kuinka herne päätyy pellolta pakkaseen, kuinka paljon suunnittelua, kokeilua ja raakaa työtä se edellyttää, arvostus kotimaista pakastehernettä ja suomalaista alkutuotantoa kohtaan on vain kasvanut”, Iman ja Leena toteavat vieraillessaan Räpillä. Iman ja Leena valittiin vuoden 2024 ruokalähettiläiksi ansioituneina ruoan puolestapuhujina. Imanin ja Leenan verkkosivut osoitteessa imanjaleenasafkaa.com Iman ja Leena löytyvät Instagramista nimellä imanjaleenasafkaa