Pikaruokakin voi olla terveellistä, jos sen hakee hevi-osastolta

Pikaruokakin voi olla terveellistä, jos sen hakee hevi-osastolta

Apetit tuo Tuorekset-tuoteperheeseen kolme nokkelaa makuyhdistelmää. Texmex-kasvikset, Sadonkorjuun uunijuures sekä Värikäs uunikasvis ovat kasvispikaruokaa, joista kiireinen kotikokki loihtii nopean herkkuaterian terveellisyydestä tinkimättä. Uutuustuotteet ovat yhdistelmä tuttuja ja kekseliäitä makuja. Niissä säväyttävät porkkana, punasipuli ja paprika sekä bataatti ja myskikurpitsa.

Apetitin suositut Tuorekset saa joukkoonsa kolme uutta tuotetta. Tuoreiden, käyttövalmiiden ruoanlaittokasvisten tuoteperhettä täydentävät nyt Texmex-kasvikset, Sadonkorjuun uunijuures sekä Värikäs uunikasvis.

– Suomessa ajatellaan yleisesti, että kaikki mikä maistuu hyvältä ja valmistuu nopeasti, on epäterveellistä. Tuorekset taistelee näitä syvälle juurtuneita käsityksiä vastaan. Ruokakaupan hedelmä-vihannesosasto on varteenotettava vaihtoehto, kun himoitset jotain helppoa, herkullista ja terveellistä, Apetit Ruoka Oy:n kaupallinen johtaja Esko Lantto muistuttaa.

Sadonkorjuun uunijuures poistaa pizzasta syntisyyden

[Sadonkorjuun Uunijuures ]

Sadonkorjuun uunijuures (http://www.apetit.fi/fi/tuotteet/tuote/apetit-tuorekset-sadonkorjuun-uunijuures-330-g) on saanut inspiraationsa syksyisen sadon maukkaista ja kauniin värisistä juureksista. Porkkanan, palsternakan ja punasipulin kylkeen tuo lempeää makeutta syksyn trendijuures bataatti, joka lunasti paikkansa makuyhdistelmässä kuluttajien toiveesta. Uunijuureksia voi käyttää lisäkkeenä, uuni- ja pataruuissa ja vaikka pizzan tai juurespyttipannun raaka-aineena.

– Sadonkorjuun uunijuurekset sopivat mainiosti valmiin pizzapohjan päälle. Lisää uunijuuresten kylkeen Ricotta-tuorejuustoa, aurinkokuivattua tomaattia sekä valkosipulia. Näin syntyy muutamassa minuutissa pizzaperjantain kruunaamaton kuningas, josta voit nauttia hyvällä omatunnolla, Tuoreksien käyttövinkeistä vastaava Sirpa Talka vakuuttaa.

[Värikäs Uunikasvis]Värikäs uunikasvis (http://www.apetit.fi/fi/tuotteet/tuote/apetit-tuorekset-varikas-uunikasvis-330-g) tuo makunystyröiden lisäksi iloa myös silmille. Se sisältää valikoiman kauniin värisiä ja raikkaita kasviksia, joiden joukossa on myös jättikurpitsan pikkuveli, kirkkaan oranssi ja pähkinäisen makea myskikurpitsa. Värikäs uunikasvis on paras uunissa paahdettuna ja sopii lisäkkeeksi pata- ja uuniruokiin. Luova kokki loihtii uunikasviksista vaikkapa ruokaisan kasviskeiton tai ravitsevan salaatin.

– Värikkäät uunikasvikset linssien ja saksanpähkinän kanssa ovat yhdessä salaatti, josta tulee taatusti vatsa täyteen. Paahdettu kurpitsa-linssisalaatti valmistuu uunissa alle puolessa tunnissa. Juhla-ateriaksi se muuttuu, kun lisäät joukkoon tarjoiluvaiheessa vuohenjuustomuruja ja rucolaa, Sirpa Talka vinkkaa.

Meksikolaishenkinen Texmex-munakas syntyy ilman munia

[Texmex Kasvikset]

Texmex-kasvikset (http://www.apetit.fi/fi/tuotteet/tuote/apetit-tuorekset-texmex-kasvikset-240-g) on tehty helpottamaan wannabe-meksikolaisen kotikokin kiireistä arkea. Pirteä kasvisherkku sisältää maukasta punasipulia ja erivärisiä paprikoita. Texmex-kasvikset ovat omimmillaan fajitas-ruuissa sekä munakkaissa, paistoksissa sekä tomaattipohjaisissa kastikkeissa.

Lihattoman lokakuun ykkösherkku on vegaaninen Texmex-munakas, jonka taikinaan käytetään kananmunien sijaan kikhernejauhoja.

– Paista Texmex-kasvikset pannulla rapeiksi ja annostele ne kypsän kikhernemunakkaan eli kikletin kainaloon. Lisää joukkoon vielä avokadomoussea – tästä ei kasvispikaruoka enää parane, tietää Sirpa Talka.

Tuorekset eivät sisällä lisäaineita tai mausteita. Pakkauksessa on ainoastaan kasviksia, jotka on pesty, kuorittu ja pilkottu sopivan kokoisiksi niin, että ne valmistuvat samaan aikaan. Kukin uutuustuote sisältää kaikki kasvikset, mitä yhteen ruokalajiin tarvitaan. Uutuudet ovat saatavilla hyvin varustelluista ruokakaupoista 4.10. alkaen. Tuotteissa käytetään kotimaisia kasviksia satokauden mukaan. 

Tuotetiedot:

· Apetit Tuorekset Texmex-kasvikset 240 g (ainesosat: punasipuli, punainen paprika, keltainen paprika, vihreä paprika)
· Apetit Tuorekset Sadonkorjuun uunijuures 330 g (ainesosat: porkkana, palsternakka, punasipuli, bataatti)
· Apetit Tuorekset Värikäs uunikasvis 330 g (ainesosat: porkkana, sipuli, myskikurpitsa, punainen paprika, vihreä paprika)

Säilyvyys:

+2–4 asteessa kuuden päivän ajan

Hinta:

3–4,50 euroa

Yhteystiedot:

Esko Lantto, kaupallinen johtaja
Apetit Ruoka Oy
puh. 010 402 4057
 ()

Reseptivinkit, tuotekuvat ja tuotenäytteet

Sirpa Talka
Apetit Ruoka Oy
puh. 010 402 4448
 ()

Tuotenäytteet

Anna Lajunen
Apetit Ruoka Oy
puh. 010 402 2170
 ()

(poissa 11.-24.10, ota yhteys Sirpa Talkaan)

******************

Tuorekset-reseptejä

Myskikurpitsapasta

Paahdettua myskikurpitsaa, parmesania ja pastaa. Niillä luot lämpöä iltaan!

2 annosta

· 1 rs (330 g) Apetit Tuorekset Värikäs uunikasvis
· NEITO™ -rypsiöljyä
· chilihiutaleita
· valkosipulia kuorittuna ja viipaloituna
· 1 sitruunan kuori ja mehu
· (kourallinentuoretta pinaattia tai rucolaa)

Tarjoiluun:

· pastaa
· parmesaanijuustoa raasteena tai
· sinihomejuustoa muruina

Sekoita rasiassa kasviksiin kasviöljyä, chiliä ja valkosipulia. Jaa seos uunivuokaan ja paahda 225-asteessa 20-25 minuuttia.Sekoita kuumiin juureksiin sitruunamehua ja huuhdeltu rucola tai suikaloitu pinaatti.Tarjoa keitetyn, runsaasti parmesaaniraastetta sisältävän pastan kanssa.

Sadonkorjuun uunijuurespizzat kahdelle

2 annosta

· NEITO™ -rypsiöljyä
· 1 rs (330 g) Apetit Tuorekset Sadonkorjuun uunijuures
· 2 kpl (à 380 g) Papa Dennis Rafkin Fantasia -pizzaa
· 1 prk (250 g) Ricotta tuorejuustoa
· 4 aurinkokuivattua tomaattia
· 3 valkosipulinkynttä
· mustapippuria

Kuumenna tilkka kasviöljyä pannulla. Paista kasviksia keskilämmöllä viitisen minuuttia.

Nosta pizzat uunipellille. Jaa päälle juusto ja kasvikset. Saksi päälle aurinkokuivattua tomaattia. Mausta silputulla valkosipulilla ja mustapippurilla.

Paista 250-asteisessa uunissa kiertoilmatoiminnolla noin 7 minuuttia.

Vinkki! Jos käytössäsi ei ole kiertoilmauunia, puolita pizzat ja aseta ne uunipellille. Paista 250-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

*********************

Värikäs uunikasvissalaatti

[Värikäs uunikasvissalaatti]

2-4 annosta

· NEITO™ -rypsiöljyä
· chilijauhetta
· 1 rs (330 g) Apetit Tuorekset Värikäs uunikasvis
· suolaa
· mustapippuria
· 1 pkt (290 g) käyttövalmiita punaisia linssejä
· kourallinen saksanpähkinää

Kastike:

· 3 rkl tahinia
· 1 sitruunan mehu

Tarjoiluun:

(reilu 100 g vuohenjuustoa rucolaa)

Paahda kasviksia laakeassa uunivuoassa 225-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Kääntele seosta kypsymisen puolivälissä. Lisää joukkoon linssit ja saksanpähkinää. Jatka kuumennusta 5 minuuttia, kunnes seos on kuumaa ja uunikasvikset kypsyneet.

Sekoita tahini ja sitruunamehu notkeaksi kastikkeeksi ja sekoittele kasviksiin.

Vinkki! Juhla-aterian tästä kasvissalaatista saat lisäämällä joukkoon vuohenjuustomuruja ja rucolaa.

*********************

Vegaaninen Texmex-munakas

2 annosta

· reilu 1 dl (n. 50 g) kikhernejauhoa
· reilu 1 dl vettä
· 1 tl balsamiviinietikkaa
· ripaus suolaa
· ripaus chilijauhetta
· mustapippuria
· NEITO™ -rypsiöljyä
· 1 rs (240 g) Apetit Tuorekset Texmex-kasvikset
· mustapippuria
· merisuolaa

Sekoita kikhernejauhot ja vesi tasaiseksi taikinaksi. Lisää joukkoon balsamiviinietikka, suola ja mausteet. Anna kiklettitaikinan turvota 10 minuuttia.

Kuumenna kasviöljy pannulla ja paista kasvikset siinä rapeaksi. Mausta kasvikset ja siirrä sivuun.

Kuumenna kahdella pannulla (halkaisija 18 cm) samanaikaisesti tilkka kasviöljyä ja jaa kiklettitaikina niille. Pidä pannut melko kuumina, niin kikletin kääntäminen onnistuu paremmin. Paista kaksi minuuttia per puoli, nosta lautasille ja täytä kasviksilla ja avokadomoussella.

Avokado-hernemousse

· ½ avokadoa
· 100 g Apetit Kotimainen Hernettä
· ½ rkl sitruunan tai limetin mehua
· (vettä)
· 1 iso rkl oluthiivaa
· ripaus merisuolaa

Mittaa kaikki ainekset kannuun ja sekoita sauva- tai tehosekoittajalla tasaiseksi mousseksi. Ohenna seosta tarvittaessa vedellä. Tarjoile kikletin kanssa.

*********************

Paahdettu myskikurpitsarisotto

4 annosta

· 1-2 valkosipulinkynttä
· NEITO™ -rypsiöljyä
· 3 1/2 dl risottoriisiä
· suolaa
· mustapippuria
· 2 dl kuivaa valkoviiniä
· 8 dl kasvislientä
· 1 dl kuohukermaa tai
· 2 rkl voita
· 1 dl parmesaanijuustoa raasteena
· 1 rs (330 g) Apetit Tuorekset Värikäs uunikasvis

Valmista risotto ajan kanssa kahta eri lientä käyttäen, niin saat riisiin kerroksellista makua. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Mittaa kaksi ruokalusikallista kasviöljyä kasariin ja kuullota valkosipulisilppu siinä. Lisää riisi ja jatka kuullottamista, kunnes riisi on läpikuultavaa. Mausta seos suolalla ja pippurilla. Kaada viini kasariin ja kuumenna seosta samalla sekoitellen, kunnes viini on imeytynyt riisiin.

Jaa uunikasvikset uunivuokaan ja paahda 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Kääntele kasviksia kypsennyksen puolivälissä.

Kuumenna kasvisliemi kattilassa kiehuvaksi. Lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan riisin joukkoon ja jatka kypsentämistä keskilämmöllä seosta välillä sekoitellen. Lisää lientä aina edellisen erän imeydyttyä. Jatka näin, kunnes riisi on al dente eli napakan pehmeää. Kypsennysaika on noin 20 minuuttia.

Sekoita riisin joukkoon lopuksi kerma tai voi, paahdetut kasvikset ja parmesaaniraaste. Tarjoa heti.

*********************

Härkis-enchilladat

3-4 annosta

· 6 tortillaa
· NEITO™ -rypsiöljyä
· 1-2 rs (à 240 g) Apetit Tuorekset Texmex-kasvikset
· 1 pkt (250 g) Härkistä
· 1 prk (300 g) tomaattisalsaa
· cheddarjuustoa

Valkokastike:

· 2 rkl NEITO™ -rypsiöljyä
· 3 rkl vehnäjauhoja
· 5 dl maitoa
· 2 dl juustoraastetta
· suolaa

Tarjoiluun:

· avokadoa viipaleina
· tomaattia kuutioituna
· lehtipersiljaa

Kuumenna tilkka kasviöljyä pannulla ja paista kasvikset siinä rapeiksi. Lisää pannulle Härkis ja tomaattisalsa. Kuumenna seos. Jaa seos ja juustoraaste tortilloille ja kääräise rullalle uunivuokaan.

Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa liedellä rypsiöljy-vehnäjauhoseos. Lisää maito pienissä erissä seosta samanaikaisesti sekoittaen. Kuumenna seos sitä koko ajan sekoitellen, kunnes se sakenee. Nosta kattila liedeltä. Lisää puolet juustoraasteesta ja ripaus suolaa. Levitä kastike uunivuokaan ja ripottele päälle juustoraatetta.

Paista 200-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja annos on saanut kauniin värin. Tarjoile avokadon ja tomaatin kanssa lehtipersiljalla viimeisteltynä.

Liittyvät artikkelit

Sopimusviljelijöitä kolmannessa polvessa - Peruna on yksi Apetitin suurimpi...

Kulunut kasvukausi alkoi viileästä keväästä. Mäkitalon perunatilalla liikkeelle päästiin siitä huolimatta normaalisti eikä kylvöihin tullut katkoja. Kylmän kevään jälkeen tulivat helteet, mutta ei vettä. Heinäkuussa vettä puolestaan saatiin runsain mitoin. Viljelijä on vahvasti säiden armoilla ja se on myös asia, joka huolettaa. ”Haastavinta viljelyssä on nimenomaan säiden murehtiminen ja etenkin ääripään säät. Niitä tulee stressattua, vaikka niihin ei voi itse mitenkään vaikuttaa, kuvaa perunanviljelijä Atte Mäkitalo. Tänä vuonna kuivuuden jälkeen tuli onneksi sade - perunoiden kannalta oikeaan aikaan. Vettä ei myöskään tullut heti liikaa, mikä olisi aiheuttanut perunoiden halkeamisen. Jatkossakaan ei saisi tulla liikaa vettä, jotta perunarutto ei pääse ryöpsähtämään. ”Kun kosteutta on paljon, perunaruttoriski on suuri. Rutto tuhoaa ensin varsiston ja sitten mukulan. Pahimmillaan ruttoa torjutaan useita kertoja. Samalla saadaan kyllä suoja myös lehtipoltetta vastaan.” Perunaruton, eli perunan hankalimman kasvitaudin torjunta on tänä vuonna sujunut Mäkitalolla hyvin. Rikkojen torjunta sen sijaan on ollut poikkeuksellisen haastavaa. ”Heinäkuun runsaiden sateiden jälkeen rikat ryöpsähtivät, mutta nyt näyttää taas hyvältä.” Vaikka peruna on esimerkiksi viljoihin verrattuna viljelynäkökulmasta paljon työläämpi kasvi, on sen viljely myös palkitsevaa. ”On kiva huomata, että on onnistunut valituissa toimenpiteissä ja sato on hyvä. Ja ne ensimmäiset uudet perunat ovat tietysti parasta”, Mäkitalo listaa. Perinteet perunanviljelyssä Mäkitalon tilalla viljellään kuluvalla kasvukaudella noin 42 hehtaaria perunaa. Näistä noin 17 hehtaaria on Apetitille sopimusviljeltyä perunaa. Atte on puolisonsa Saijan kanssa ollut Apetitin sopimusviljelijä siitä asti, kun he ryhtyivät pitämään Aten suvun tilaa vuonna 2014. Viljelykasviksi valikoitui peruna perinteen vuoksi, mutta myös koska juuri siihen on kalusto sekä tietysti vuosien varrelta kertynyttä ammattitaitoa. ”Jatkoimme vanhempieni ja isovanhempieni tilaa, eli olemme sopimusviljelijöitä kolmannessa polvessa. Sopimusviljelyn etuna on se, että tavara ei jää käsiin ja on ennalta varmuus, millaisen hinnan saa”, Atte toteaa. Apetitille Mäkitalot viljelevät kolmea eri perunalajiketta sekä lisäksi baby food -perunaa, jolle on määritelty muuta sopimusviljelyä tarkempia ohjeita. Eri lajikkeet soveltuvat erilaisiin käyttötarkoituksiin. Kiloissa mitattuna peruna on yksi Apetitin suurimpia sopimusviljelykasveja. Perunan tie pellolta pakasteeksi Peruna on suomalaisille tuttu kasvi, mutta vaiheet pakastealtaasta nostetun perunapakasteen takana ovat todennäköisesti vieraampia. Sopimusviljelijät ostavat tai kasvattavat siemenperunat itse. Mäkitaloilla siemenperunoita säilytetään 500 tai 1000 kg:n puulaatikoissa varastossa, jossa ilmanvaihto on tarkkaan mietitty ja jatkuvasti mitattu. Mäkitalot kylvävät siemenperunat kylvökoneella, joka kylvää neljä riviä kerrallaan ja määrittelee sopivan taimivälin ja sijoittaa lannoitteen samalla ajolla. Noin viikko kylvön jälkeen muotoillaan perunapenkit, jotta perunalla olisi siinä optimaaliset kasvuolosuhteet. Syksyllä Mäkitalon tilalla perunat nostetaan kaksirivisellä itsekulkevalla perunannostokoneella, joka kerää perunat koneen sisään. Nostotyö on tilalla ulkoistettu Pyhäjärven Perunankorjuu Oy:lle, jonka osakkaina myös Aten ja Saijan luotsaama yhtiö on, Yhtiön koneella nostetaan myös muutaman muun Apetit sopimusviljelijöiden perunat. Kylvön ja noston välissä huolehditaan rikkojen ja tuholaisten torjunnasta sekä toimitaan sääolosuhteiden mukaan. ”Meillä on mahdollisuus pienimuotoiseen kasteluun, mutta tänä kesänä kuivuuden vaivatessa aloin taas miettiä laajemman kastelujärjestelmän hankkimista.” Kaikki viljelytoimenpiteet Mäkitalot kirjaavat sopimusviljelijöiden tapaan Vire-ohjelmaan.  ”Muutenkin pidämme sovituista asioista kiinni ja toteutamme Apetitin vastuuviljelymenetelmää, jossa on ohjeistettu mm. kasvinsuojelusta. Lisäksi meillä on käytössä orgaanisia lannoitteita ja esimerkiksi energiaa tuotetaan osittain aurinkopaneeleilla. Vastuullisuus työssä näkyy.” Kun perunat on nostettu, ne toimitetaan Apetitin Säkylän tehtaalle. Tehtaalla perunat kuoritaan, viipaloidaan, pakastetaan ja pakataan erilaisiin vihannessekoituksiin tai niistä valmistetaan perunapakasteita esim. gratiineita. ”Meillä on kotona käytössä paljon Apetitin pakastevihannesekoituksia, mutta perunat tulevat sattuneesta syystä omasta takaa. Peruna on monipuolinen ja monikäyttöinen kasvi, jota meillä syödään runsaasti”, Atte ja Saija Mäkitalo toteavat.

”Koen että vastuullisuus näkyy työssäni” - Maan kasvukunnosta huolehtiminen...

Apetitin sopimusviljelijä Tuomas Kausen tilan punajuuret ovat kesäkuun lopulla taimettuneet hyvin Kokemäenjoen varren peltolohkolla. Kahdella viereisellä lohkolla on tulevaisuuden punajuuripeltoja. Toiselle on kylvetty tänä vuonna monilajista heinien ja apilan seosta ja toisella vastaava kasvusto on jo kolmatta vuotta. Ensi vuonna punajuuret kasvavat kyseisellä lohkolla. Uudistava viljely parantaa maan rakennetta Punajuuren viljelykierto, eli väli kuinka usein kasvia voi viljellä samalla pellolla, on neljä vuotta. Kausen tilalla noudatetaan luonnollisesti tätä viljelykiertoa, mutta panostetaan lisäksi uudistavaan viljelyyn. Sen avulla pidetään huolta maan kasvukunnosta. ”Koen, että maasta ei voi vain ottaa, vaan sille pitää myös vastavuoroisesti antaa. Joku voi toki sanoa, että pellot eivät näin tuota mitään, mutta itse koen, että tämä mitä teemme on myös pitkän tähtäimen sijoitus tulevaisuuteen” viljelijä Tuomas Kause sanoo. Uudistava viljely myös parantaa maan rakennetta. ”On puhuttu peltojen eroosiosta ja sään ääri-ilmiöistä. Huomasin ainakin omilla pelloillamme, että eroosio on todellista. Tämä sai hakemaan ratkaisua asiaan”, Kause kuvailee, miten päätyi alun perin kokeilemaan uudistavaa viljelyä. Punajuuri on palkitseva viljelykasvi Kuluva kasvukausi on punajuurten osalta alkanut Kausen pelloilla mukavasti. Maassa on toistaiseksi riittänyt kosteutta ja lämpöäkin oli sopivasti itämisen kannalta. Taimettuminen lähti hyvin käyntiin ja pellolla näkyykin suorat terhakkaat taimirivistöt. ”Punajuuren viljelyssä palkitsevaa on nopea kasvaminen. Taimettuminen käy nopeasti ja kasvi on siten ilo silmälle. Se on myös viljelyvarma ja tuholaiset ja rikat ovat hallittavissa”, Kause kertoo. Kausen kokemuksen mukaan punajuuri on kasvina melko tautivapaa. Pääperiaatteena niin kasvitautien kuin tuholaistenkin torjunnan suhteen on se, että torjuntaa tehdään vain tarpeeseen. Rikkoja voi torjua myös mekaanisesti esimerkiksi haraamalla. Punajuuren tavoitekoko on vähintään 50 mm läpimitaltaan ja mielellään suurempi. Haluttuun vihanneksen tavoitekokoon voidaan vaikuttaa siemenetäisyydellä. Oikea taimiväli saadaan aikaan pneumaattisella kylvökoneella, jossa siemenväli voidaan määritellä tarkkaan eikä esimerkiksi tuuli vaikuta kylvön lopputulokseen. Valmista punajuurisatoa on odotettavissa elo-syyskuun taitteessa, jolloin vihannekset kerätään naatista nostavalla laitteella. Tässä kohtaa onkin tärkeää, että naatti on hyvässä kunnossa, jotta nostaminen onnistuu. Kausen nimeämät punajuuren viljelyn haasteet koskevatkin juuri naatin kuntoa ja herkkyyttä kastelun kanssa. ”Kastelun kanssa pitää olla tarkkana. Jos punajuurelta loppuu vesi, naatti romahtaa ja sitä ei enää sen jälkeen saa elvytettyä kuten esim. syväjuurisempaa sokerijuurikasta”, Kause kertoo. Sopimusviljelyssä sadolle on varma ostaja ennakkoon sovittuun hintaan Kausen tilalla viljellään punajuurten lisäksi porkkanaa, palsternakkaa sekä viljoja. Tilalla on suoramyyntiä kuluttajille, mutta suuret vihannesmassat menevät Apetitille. Tila on Apetitin sopimusviljelijä jo kolmannessa polvessa. Jo Tuomas Kausen isoisä viljeli aikoinaan porkkanaa Apetitille. Kause kertoo, että sopimusviljelyssä hyvää on se, että hinnat ja määrät sovitaan ennakkoon ja sadolle on näin olemassa varma ostaja. ”Itse viljelyssä noudatetaan valtakunnallisten ohjeiden lisäksi Apetitin Vastuuviljely-menetelmän määrittelemiä ohjeita”, Kause sanoo. ”Koen että vastuullisuus näkyy työssäni paitsi kotimaisen ruoan tuottamisena, myös hiilen hyvittämisenä, uudistavalla viljelyllä ja vastuullisella viljelykierrolla. Uudistavan viljelyn pelloilla pystyn hyvittämään esimerkiksi niitä hiilidioksidipäästöjä, joita tämän vuoden punajuurien viljelystä on syntynyt.”

Porkkanan tie pellolta pihviksi pakastealtaaseen edellyttää usean ammattila...

Apetit on kasvipohjaisiin tuotteisiin keskittyvä suomalainen elintarvikeyhtiö, jonka päätuoteryhmiä ovat kasvis- ja ruokapakasteet, kasviöljyt sekä rypsipuristeet. Apetitin sopimusviljelijät tuottavat vuosittain yli 30 miljoonaa kiloa kotimaisia kasviksia Säkylän pakastetehtaalla. Pääosin Satakunnan alueella viljeltävistä kasviksista valmistetaan pakastekasvisten ohella muun muassa pihvejä ja pyöryköitä.  Apetitilla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Apetitin omalla Säkylän Köyliössä sijaitsevalla Räpin koetilalla tutkitaan kestävää ja ympäristöystävällistä viljelyekosysteemiä tukevia viljelymenetelmiä sekä kasvilajikkeita. Koetilan toiminnasta vastaa Apetitin tutkimusagronomi Tuukka Huhdanmäki. Hänen tehtäviinsä kuuluu mm. viljelykokeiden suunnittelu ja toteuttaminen sekä kokeista saatujen tulosten käsittely ja esittäminen. Tuukan työaika kuluu siis sekä tietokoneella tutkimus- ja suunnittelutyön ääressä että konkreettisissa peltotöissä yhdessä tilan muiden työntekijöiden kanssa. ”Parasta työssäni on, että pääsen hyödyntämään osaamistani kasvinjalostuksesta käytännön lajikekokeiden parissa. Opiskellessani suuntauduin kasvinjalostukseen kasvintuotantotieteiden koulutusohjelmassa Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa”, Tuukka kertoo. Koetilan tutkimustulokset sopimusviljelijöiden hyödyksi Koetilan toiminta liittyy oleellisesti Apetitin tuotteiden tuotantoon pellolta pakkaseen. Räpillä viljellään pakastetuotantoon sopivia kasvilajikkeita ja koeviljelyä tehdään sitä silmällä pitäen. Räpin koetilalla on etsitty muun muassa ratkaisua kotimaisen porkkanan hankalan tuholaisen, porkkanakempin selättämiseen. Satakunnassa, jossa iso osa Apetitilla pakastettavasta porkkanasta viljellään, kemppi on todellinen riesa. Se aiheuttaa merkittäviä satotappioita levitessään kasvustoon. Viime vuosien aikana kemppien kanta on kehittynyt hyvin vastustuskykyiseksi torjunta-aineille. Vaihtoehdoksi kemiallisille torjuntamenetelmille Apetit testasi koetilallaan ratkaisua hyönteisverkoista. Kun verkot todettiin Räpin koeviljelyssä toimiviksi, ovat sopimusviljelijät ottaneet verkot laajemmin käyttöön vuodesta 2019 alkaen. Apetitin sopimusviljelijä Jaakko Perttu kokee verkot hyödyllisiksi punnitessaan tuloksia sekä verkkojen merkittävää hankintahintaa ja niiden käyttöön liittyvää työtä, ”Kun sato verkon alla on suurempi ja laadukkaampi, sopimus saattaa tulla täyteen pienemmältä alalta. Kasvukauden sääoloja on mahdoton ennustaa, mutta tuholaisten varalta verkkojen käyttö tuo varmuutta sato-odotuksiin”, Jaakko kertoo. ”Minusta ruoan puhtaus on myös lisäarvo. Kun tuholaiset torjutaan verkolla, ruoan tuottamiseen on käytetty vähemmän torjunta-aineita”, Jaakko lisää. Pakasteesta pihviksi Viljelijöiden viljelemät porkkanat käsitellään Apetitin Säkylän tehtaalla ja pakastetaan lajikkeesta riippuen eri jatkojalostustarpeisiin. Yksi Apetitin klassikkotuotteista on Porkkanapihvi, joka juhlii tänä vuonna 25-vuotista taivaltaan. ”Porkkanapihvi on yksi suosituimmista ruokakaupoissa myynnissä olevista kasvispihveistä. Se on neutraalin makuinen eikä vastaavaa tuotetta oikeastaan löydy muualta Euroopasta”, kertoo Apetitin tuotekehittäjä Riitta Pohjavirta-Happonen.  Porkkanapihvi on lähes täysin kotimaisista raaka-aineista valmistettu tuttu ja turvallinen kasvispihviklassikko. 61 prosenttia siitä on sopimusviljelijöiden tuottamaa porkkanaa ja sen päällä on rapea ja kevyt perunarae. 36 vuotta Apetitilla työskennellyt Riitta kertoo, että aluksi pihvi valmistettiin tuoreesta porkkanasta. Nykymuotoonsa se on kehittynyt Riitan käsien kautta. Tuotekehittäjän tehtävään ei ole suoraa koulutusta, vaan työ opettaa. Edellytyksenä on kuitenkin elintarvikealan tutkinto ja intohimoinen ja kiinnostunut suhtautuminen ruokaan ja elintarvikkeisiin. ”Tuotekehittäjäksi sopii ihminen, joka on avoin maailmaan ja sopivasti utelias uutuuksille ja uusille mahdollisuuksille. Tietyissä asioissa pitää olla tarkka ja kiinnostunut myös lainsäädännöstä”, Riitta summaa. Hän myös muistuttaa, että se, millainen tuotteesta lopulta tulee ei ole täysin tuotekehittäjästä kiinni. Asiaan vaikuttavat mm. asiakkaiden tarpeet ja ruokatrendit. Tuoteryhmäpäällikkö vie kehitetyn tuotteen kauppoihin Tuotteen kehitysprojektia vetää tuoteryhmäpäällikkö. Mukana ovat tuotekehityksen lisäksi tuotanto, hankinta, pakkausasiantuntija, laatuasiantuntijat, talous sekä myynti. ”Ennen kun uutta tuotetta on edes lähdetty kehittämään, on tutkittu trendejä ja mitä markkinoilla tapahtuu sekä selvitetty kuluttajien toiveita ja tarpeita”, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Mari Pallonen. Merkittävä osa tuoteryhmäpäällikön tehtävistä liittyy kaupallistamiseen: tuotteen konseptointiin, hinnoitteluun, pakkauksen suunnitteluun ja markkinointiviestintään. Tehtävään soveltuva koulutus on kaupallinen tai elintarvikealan korkeakoulututkinto. Mari painottaa, että työssä tärkeitä ovat projektinhallintataidot sekä suunnitelmallisuus, analyyttisyys ja proaktiivisuus. Pitää olla aktiivinen ja seurata, mitä markkinoilla tapahtuu ja reagoida kuluttajien tarpeisiin. ”Työni on todella monipuolista ja tunnen, että pääsen käyttämään osaamistani laajasti. Apetitilla olen ensimmäistä kertaa suomalaisessa valmistavassa yrityksessä ja olen päässyt vaikuttamaan mitä kehitetään. On hieno juttu nähdä koko kaari pellolta valmiiksi tuotteeksi, kun se on kaupan hyllyssä ja kuluttajan saatavilla”, Mari sanoo.