Apetit Kasvisjauhis -tuotteet ovat täysin kasviperäisiä, helposti valmistettavia ja herkullisia proteiinirikkaita ruokia, jotka soveltuvat myös täysin vegaaniseen ruokavalioon. Tuotteet tuotteet kehitettiin kaikille, jotka ovat odottaneet helppoja ja herkullisia kasviproteiinituotteita. Käyttövalmiit pihvit ja pyörykät on helppo sisällyttää arkiruokiin.
Apetit haluaa tarjota yhä enemmän helppoja tapoja lisätä kasvisten käyttöä. Uudet Apetit Kasvisjauhis-tuotteet kehitettiin kaikille, jotka ovat odottaneet helppoja ja herkullisia kasviproteiinituotteita. Käyttövalmiit pihvit ja pyörykät on helppo sisällyttää arkiruokiin.
Vegaani Kasvisjauhis-tuoteperhe laajentaa kasviproteiinitarjontaa
Apetit Kasvisjauhis -tuotteet ovat täysin kasviperäisiä, helposti valmistettavia ja herkullisia proteiinirikkaita ruokia, jotka soveltuvat myös täysin vegaaniseen ruokavalioon.
Apetit on tutkinut suomalaisten kasvisten syöntiä ja tunnistaa kuluttajien toiveen lisätä kasvisten käyttöä. Syyt ovat ekologisia ja eettisiä. Jotta muutos toteutuu, kauppojen valikoimiin tarvitaan helppoja ja herkullisia käyttövalmiita tuotteita. ”Kasviperäisiä tuotteita käytettäisiin nykyistä useammin ruuan proteiinipitoisena pääkomponenttina, jos se olisi toteutettavissa helposti ja herkullisesti.” kertoo tuoteryhmäpäällikkö Riikka Haarasilta-Suutarinen Apetit Ruoka Oy:stä.
Ensimmäisessä aallossa kauppoihin tulevat 1.2.2017 ruokapakasteena myytävät herneproteiinituotteet: jauhelihapihviä muistuttava Kasvisjauhispihvi, lihapullamainen Kasvisjauhispyörykkä sekä paneroitua kanapihviä muistuttava Kasvisjauhispihvi Crispy chick.
Apetit tuo myöhemmin keväällä Kasvisjauhis-tuotteet myös valmisruokalämpötilaan ja hyödyntää niissä monipuolisesti muitakin saatavilla olevia kasviproteiineja.
Kuluttajat toivovat helppoja tapoja lisätä kasvisten käyttöä
”Testasimme konseptia kuluttajatesteissä ja teimme koemarkkinoinnin pääkaupunkiseudun UniCafe-opiskelijaravintoloissa. Saamamme palaute oli todella myönteistä ja päätimme kehittää kerralla laajan tuotteiston erilaisia vegaanisia pääruokatuotteita ruokapakasteina ja valmisruokina”, Riikka Haarasilta-Suutarinen kertoo tuotekonseptin taustoista.
Kenelle Kasvisjauhis-tuotteet on kehitetty?
Apetit Kasvisjauhis-tuotteet on tarkoitettu kaikille, jotka pitävät helposta ja herkullisesta arkiruoasta, kuten pihveistä ja pyöryköistä. Runsaan proteiinipitoisuuden ja vegaanisuuden vuoksi tuotteet sopivat eritysesti kuluttajille, jotka haluavat syödä enemmän kasvipohjaista ruokaa.
Herneproteiinin alkuperä
Apetit Kasvisjauhis -ruokapakasteiden herneproteiini valmistetaan Ranskassa. ”Suomessa ei valitettavasti ole tällä hetkellä tuotantolaitosta, joka pystyisi tuottamaan meille tarvittavaa määrää herneproteiinia. Apetit-vastuuviljelty kotimainen herne on eri lajiketta, kuin proteiinikasvina käytetty herne.” kertoo tuotekehityspäällikkö Tarja Honkala kasviproteiinin taustoista.
Apetit Kasvisjauhis -ruokapakasteiden tuotetiedot
Apetit Kasvisjauhis -ruokapakasteiden pääraaka-aine on herneproteiini. Lisäksi tuotteissa on kuitua, kotimaista, Apetit-konserniin kuuluvan Avena Kantvikin kasviöljypuristamolla kotimaisesta rypsistä puristettua rypsiöljyä, mausteita ja apuaineita. Apetit Kasvisjauhispihvi Crispy chic on paneroitu gluteenittomalla panerointijauholla.
[image]
Apetit Kasvisjauhispihvit 240 g
6430104966805
Tuotekuvaus: Herneproteiinista, kuiduista ja mausteista koostettu rypsiöljyssä paistettu 60 g:n vegaaneille soveltuva jauhelihapihvin makuinen kasvispihvi.
Ainekset: Vedellä turvotettu herneproteiini 77 %, rypsiöljy, kuitu (herne, psyllium), mausteet (korianteri, sipuli, lipstikka, valkosipuli, maustepippuri, paprika, mustapippuri), sakeuttamisaineet (E407a, E461), suola, dekstroosi, aromit, karamellisoitu sokeri.
RUNSASKUITUINEN: Sisältää kuitua vähintään 6 g/100 g (tässä 7,5 g/100 g). RUNSASPROTEIININEN: Vähintään 20 % energiasta muodostuu proteiinista (tässä 23 %). VOIMAKASSUOLAINEN: Natriumia 600 mg –> suolaa 1,5 g/100 g (raja 1,4 g/100 g aterian komponenteilla 13.12.2016 alkaen).
[image]
Apetit Kasvisjauhispihvit Crispy chick 240 g
6430104966812
Tuotekuvaus: Herneproteiinista, kuiduista, sipulista ja mausteista koostettu rypsiöljyssä paistettu 12 g:n vegaaneille soveltuva pieni lihapyörykän makuinen kasvispyörykkä.
Ainekset: Vedellä turvotettu herneproteiini 67 %, rypsiöljy, kuitu (herne, psyllium), sipuli, mausteet (korianteri, lipstikka, valkosipuli, maustepippuri, paprika, mustapippuri), sakeuttamisaineet (E407a, E461), jodioitu suola, dekstroosi, aromit, karamellisoitu sokeri.
RUNSASKUITUINEN: Sisältää kuitua vähintään 6 g/100 g (tässä 7,1 g/100 g). RUNSASPROTEIININEN: Vähintään 20 % energiasta muodostuu proteiinista (tässä 25 %). VOIMAKASSUOLAINEN: Natriumin määrä 574 mg/100 g –> suola 1,43 g/100 g. Aterian komponenteissa raja 1,4 g/100 g 13.12.2016 alkaen.
[image]
Apetit Kasvisjauhispyörykät 240 g
6430104966829
Tuotekuvaus: Herneproteiinista, kuiduista ja mausteista koostettu gluteenittomalla panerointiaineella paneroitu rapeakuorinen vegaaneille soveltuva pihvi.
Ainekset: Vedellä turvotettu herneproteiini 67 %, rypsiöljy, gluteeniton korppujauho (riisijauho, kikhernejauho, maissitärkkelys, dekstroosi), kuitu (herne, psyllium), aromit, sakeuttamisaineet (E461, E407), jodioitu suola, sipuli, mustapippuri.
RUNSAPROTEIININEN: Tuotteen energiapitoisuudesta vähintään 20 % muodostuu proteiinista. Tässä 22 %. RUNSASKUITUINEN: Tuote sisältää ravintokuituja vähintään 6 g/100 g. Tässä 7,4 g/100 g. VOIMAKASSUOLAINEN: Natriumia 570 mg –> suolaa 1,43 g/ 100 g. Aterian komponenteissa raja 1,4 g/100 g 13.12.2016 alkaen.
Apetit Kasvisjauhis -ruokapakasteet ovat laktoosittomia, gluteenittomia, soijattomia, vegaaniruokavalioon soveltuva, runsaskuituisia, runsasproteiinisia ja käytetyt ainekset ovat GMO-vapaita. Tuotteet eivät sisällä munaa. Tuotteet ovat voimakassuolaisia, koska herneproteiinissa on luontaisesti runsaasti natriumia. Tuotteet valmistetaan Säkylässä.
Käyttö ruuanvalmistuksessa
Apetit Kasvisjauhis -ruokapakasteet sopivat moniin tuttuihin ruoka-annoksiin, jossa aiemmin on ollut lihapullaa, -pihviä, kanaleikettä tai -nuggettia. Ruokapakasteet ovat sellaisenaan käyttövalmiita mutta toki maukkaimpia kuumennettuina. Kasvisjauhikset voi syödä kotoisasti perunamuusin, keitetyn riisin tai pastan kanssa. Erilaiset lämpimät ja kylmät kastikkeet tuovat annokseen makua, mehevyyttä ja vaihtelua. Kasvisjauhisannoksiin saadaan väriä höyryttämällä tarjolle lisäkekasvikset tai wokkaamalla kyytipojaksi Apetit Tuorekset.
Apetit Kasvisjauhis -ruokapakasteiden kuumentaminen
Pihvit:
Kuumenna pihvit jäisinä tai osittain sulaneina
– paistinpannulla kasviöljyssä miedolla lämmöllä 5 min molemmin puolin
– uunissa n. 200 °C 12-15 min
– mikroaaltouunissa (800 W) 1,5 min/pihvi
Pyörykät:
Kuumenna pyörykät jäisinä tai osittain sulaneina
– paistinpannulla kasviöljyssä miedolla lämmöllä n.10 min, välillä käännellen
– uunissa 200 °C n. 10 min
– mikroaaltouunissa (800 W) 1,5 min/pyörykkä
Säilytys ja säilyvyys
Apetit Kasvisjauhis-tuotteet säilyvät 18 °C:ssa tai kylmemmässä 12 kuukautta eli 365 päivää. Sulanutta tuotetta ei saa jäädyttää uudelleen. Jääkaapin pakasteosassa (-6 °C) tuotteet säilyvät 5 vuorokautta. Säilytystä jääkaapissa tai huoneenlämmössä ei suositella.
Hinta
Kasvisjauhis -tuotteiden hinnat tullevat kaupoissa olevaan seuraavaa tasoa:
Apetit Kasvisjauhispihvit 240 g, noin 3,20 / pkt
Apetit Kasvisjauhispihvit Crispy chick 240 g, noin 3,20 / pkt
Apetit Kasvisjauhispyörykät 240 g, noin 3,20 / pkt
Lisätiedot:
Miika Helenius, markkinointijohtaja
puh. 010 402 4079, ()
Tuotenäytteet toimittajille ja blogaajille:
Sirpa Talka, Digitaalisen sisällön asiantuntija
puh: 010 402 4448,
Ruokavaikuttajat Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas vierailivat Eurassa seuraamassa, kuinka Apetitin sopimusviljelijöiden tuottamia kotimaisia pakasteherneitä puidaan. Iman ja Leena maistelivat herneitä suoraan pellon laidalta, hyppäsivät Suomessa ainutlaatuisen hernepuimurin kyytiin ja vierailivat Apetitin Räpin koetilalla. Kotimaiset pakasteherneet ovat yksi ruokavaikuttajapariskunnan keittiön vakiotuotteista, minkä vuoksi vierailu hernepellolle oli erityisen mieluisa. Iman ja Leena käyttävät pakasteherneitä esimerkiksi sellaisenaan voisulan kanssa, pastassa, salaateissa sekä pestona. ”Olemme hernehulluja molemmat, joten tämä on unelmayhteistyö. Olen lapsesta asti tykännyt pakasteherneistä ja syönyt niitä jopa ihan pelkältään ateriaksi”, Iman kertoo nauraen. “Emme olleet käsittäneet, kuinka paljon asiantuntijuutta ja työtä yhden hernepussin taustalla on” Iman ja Leena totesivat pellolla herneet mehukkaiksi ja raikkaan makuisiksi. “Herneet ovat paloissa todella tiiviisti. Nämähän ovat kuin hampaat, yhtä kauniissa rivissä”, Iman ja Leena ihmettelivät tiivistä palkoa ja herneiden pakkausta. Kotimaiset pakasteherneet puidaan silloin kun ne ovat parhaimmillaan. ”Kypsymistä seurataan jopa tuntien tarkkuudella muun muassa kovuutta mittaavalla tenderometrillä. Puintiaikana hernettä puidaan ja pakastetaan ympäri vuorokauden. Jo kylvösuunnitelmassa luodaan pohja puinnin sujumiselle”, Apetitin viljelyasiantuntija Riikka Nykänen kertoo, Herneen kovuus antaa osviittaa myös herneen makeudesta, josta suomalainen pakasteherne on tunnettu maailmalla. Pakasteherneen matka pellolta pakkaseen on ripeä, jotta Suomen valoisan kesän maut ja tuoreus säilyvät ruokapöytään asti. ”Pakasteherneen viljely ja puinti on vaikuttava kokonaisuus. Vaatii saumatonta yhteistyötä, että näin iso kokonaisuus toimii ja herneet ovat pakkasessa noin kahdessa tunnissa. Emme olleet ymmärtäneet kuinka paljon työtä ja ammattitaitoa yhden hernepussin takana on”, Iman ja Leena sanovat. Hernevierailun inspiroimana Iman ja Leena valmistivat pakasteherneestä herkullisen loppukesän lisukkeen: sitruunainen fetatahna pakasteherneillä. “Ajatus oli kehittää lisuke, joka sopii vaikka lounaalle perunan kylkeen tai naposteluun leivän päälle. Herneen lisäksi haimme makua fetasta ja sitruunasta. Tässä kuten muissakin resepteissämme tavoitteena on tarjota helppo arkiruoan resepti”, Leena kertoo. Viljely edellyttää jatkuvaa kehittämistä ja tutkimista Pakasteherneen ympärillä työskentelee paljon erilaisia ammattilaisia: viljelyasiantuntijoiden, viljelijöiden, puintitiimin ja tehtaan tuotannon lisäksi mukana on laboratorio sekä hernenäytteiden kerääjät. Lisäksi Apetit tekee herneen ympärillä jatkuvaa tutkimustyötä Räpin koetilalla. ”Tulevaisuutta silmällä pitäen Apetitilla nähdään tärkeäksi tutkia eri olosuhteisiin sopeutuvia lajikkeita”, kertoo koetilan toiminnasta vastaava tutkimusagronomi Tuukka Huhdanmäki. ”Pakasteherneen lajikekirjo tuli meille täysin yllätyksenä ja se, millaista työtä taustalla tehdään. Maun lisäksi tulee huomioida myös kasvuaika ja pakastusominaisuudet. Nyt kun näimme, kuinka herne päätyy pellolta pakkaseen, kuinka paljon suunnittelua, kokeilua ja raakaa työtä se edellyttää, arvostus kotimaista pakastehernettä ja suomalaista alkutuotantoa kohtaan on vain kasvanut”, Iman ja Leena toteavat vieraillessaan Räpillä. Iman ja Leena valittiin vuoden 2024 ruokalähettiläiksi ansioituneina ruoan puolestapuhujina. Imanin ja Leenan verkkosivut osoitteessa imanjaleenasafkaa.com Iman ja Leena löytyvät Instagramista nimellä imanjaleenasafkaa
Kuluva kasvukausi näyttää Maija ja Jussi Heikkilän tilalla öljykasvien suhteen hyvältä. Rikkakasvien kanssa on tänä vuonna ollut haasteita. ”Rapsia viljeltiin ensimmäistä kertaa pohjavesialueella ja öljykasvien muutenkin suppeasta torjunta-ainevalikoimasta ei siellä voi käyttää tehokkaimpia aineita. Nyt ohdakkeita on paljon”, Jussi kertoo. Maija ja Jussi Heikkilän tilalla on pitkät perinteen öljykasvien viljelyyn. Rypsiä on tilalla viljelty jo kolmenkymmen vuoden ajan ja nykyisen viljelijäpariskunnan toimesta vuodesta 2015 alkaen. Rapsia on puolestaan ollut viljelyssä noin 10 vuoden ajan. ”Viime vuonna pidimme öljykasveista välivuoden, koska toissa vuonna tuli huikea onnistuminen. Ajattelin, ettei voi tulla kahta yhtä hyvää vuotta peräkkäin”, Jussi naurahtaa. Heikkilät toteavatkin, että öljykasveista on onnistuessaan mahdollisuus saada tuottoa. Rypsi ja rapsi ovat haastavia kasveja, joiden kanssa joutuu tekemään vähän enemmän töitä. Toisaalta ne ovat myös haastavuudessaan mielenkiintoisia. Lisäksi öljykasveissa on kiistattomia hyötyjä. Ne ovat erinomaisia esikasveja muille kasveille juurtensa ansiosta ja toimivat maanparantajina. ”Rypsi ja rapsi ovat myös sadon varastoinnin kannalta hyviä. Meillä on melko pienet tilat varastointiin ja öljykasvinsiemenet vievät vähemmän tilaa. Lisäksi kukkivina kasveina ne tarjoavat ravintoa pölyttäjille ja tuovat monimuotoisuutta luontoon”, kertoo Maija. Rikkojen ja tuholaisten torjunta edellyttää harkintaa – ruiskutusta tehdään vain tarpeeseen Heikkilät kylvävät öljykasvit yleensä kevytmuokattuun maahan. Rikkakasvien torjunnassa on onnistuttu putsaamalla pelto rikoista glyfosaatilla ennen kylvöä. Tänä vuonna etenkin ohdake ja pihatähtimö ovat olleet riesana. Vaihtoehto rikkaisille pelloille ovat hieman arvokkaammat Clearfield-lajikkeet, jotka kestävät laajatehoista rikkakasviainetta. Heikkilät kuvaavatkin, että valinnat ovat tasapainoilua kustannusten ja sato-odotuksen kanssa. Ruiskutuksia tehdään vain tarpeeseen. ”Suurin osa pelloistamme on savimaita, joissa rikkakasvien sijaan tuholaiset ovat suurempi haaste. Rapsikuoriaisia on ollut paljon tänä vuonna”, Jussi sanoo. Jussi kertoo, että tuholaispaine vaihtelee vuosittain. Siihen vaikuttavat esimerkiksi esikasvit, naapuripeltojen viljelykset ja tuholaisten kaukokulkeumat. Tuholaisia on yleensä pellon reunoilla enemmän kuin keskellä. Paini tuholaisten kanssa vaatii kasvustojen tiivistä tarkkailua, torjuntaa ja harkintaa siitä milloin tulee reagoida ja miten. Heikkilät myös muistuttavat, ettei peli ole heti menetetty, jos tuholaisia ilmaantuu. Rapsikuoriaiset esimerkiksi syövät kukkanuppuja, niin ettei kukkaa ehdi muodostua eikä satoakaan näin ollen kukinnoista saada. Rypsin ja rapsin kompensaatiokyky on kuitenkin suuri. Hyvissä olosuhteissa ne voivat muodostaa paljon sivuversoja, jolloin satopotentiaali voi jopa kasvaa suhteessa pääversoista odotettavaan satoon. Toisaalta tällöin kukkiminen on usein epätasaista ja eriaikaista, jolloin puinti saattaa myöhästyä. Heikkilät kokevat öljykasvien viljelyn haasteeksi sen, että tärkein tuholaistorjunta-aine poistui markkinoilta ja myös peittausaineet ovat heikentyneet, mikä luo tuholaispainetta. Apetit käyttää kotimaista siementä niin paljon kuin mahdollista Apetitin Kantvikin kasviöljypuristamolla valmistetaan rypsi- ja rapsiöljyä mekaanisesti puristamalla. Lisäksi puristusprosessissa valmistetaan rypsipuristetta rehuteollisuuden käyttöön. Apetit ostaa suuren osan kotimaisesta rypsin ja rapsinsiemenestä. ”Apetit tekee hyvää työtä siinä, että kaupoissa on kotimaista kasviöljyä. Suomalainen ruoka on kiistatta puhdasta. Ihmetyttää, että miksi teollisuudessa ei käytetä enempää kotimaista öljyä”, Heikkilät miettivät. Kaikki Apetitin puristama vähittäiskaupoissa myytävä rypsiöljy on kotimaisesta siemenestä puristettua. Kotimaisesta raaka-aineesta puristettua siementä on toki tarjolla myös ammattikeittiöön ja teollisuuteen. Koska kotimaista siementä ei ole riittävästi tarjolla, ostaa Apetit rapsia myös Euroopasta, pääasiassa Baltiasta. Vuonna 2023 perustettiin RypsiRapsi-foorumi, joka on öljykasvituotannon kehittämisryhmä. Sen tarkoituksena on edistää kotimaisten öljykasvien viljelyä ja kannattavuutta Suomessa. Foorumi kokoaa yhteen öljykasvikentän eri sidosryhmät sekä aiemman kehittämistoiminnan. Kuva: Jussi Heikkilä
Apetitin sopimusviljelijä Jimi Reko tuottaa perunaa Apetitille. Tilalla ollaan uuden äärellä, sillä tämä on ensimmäinen vuosi, kun Jimi on ottanut sukupolvenvaihdoksessa vastuun edesmenneen isoisänsä tilasta. Ajatus tulevaisuudesta viljelijänä on kuitenkin itänyt pitkään. ”Viiden vanhana se ajatus syntyi. Kuusivuotiaana kynsin ensimmäistä kertaa yksin. Olen ollut pienestä pitäen papan mukana kaikissa töissä”, Jimi kertoo. Keväällä peruskoulunsa päättänyt Jimi on hoitanut koulutyön vastapainoksi peltotöitä iltaisin ja viikonloppuisin. Kevään aikana tuli noin 200 tuntia kevättöitä. Päivät eivät ole tuntuneet raskailta, koska Jimi kokee työn mielekkäänä ja hän tehnyt sitä pienestä asti. Syksyllä Jimi jatkaa maanrakennusalan opintojen pariin. ”Tavoitteena on tulevaisuudessa suorittaa maanrakennustutkinto ja sen jälkeen maanviljelijän paperit. Viljelyyn liittyvät tavoitteet liittyvät parempaan satoon sekä mahdollisesti alan kasvattamiseen”, Jimi sanoo. Opit viljelyyn ovat oman kokemuksen lisäksi tulleet papalta ja isältä. Viljelyiden lisäksi työteliäs nuori mies on työskennellyt jo sekä isänsä maanrakennusyrityksessä että soraliikkeessä seulonnan parissa. ”Paras osuus viljelystä on tietysti nosto” Vaikka Jimi on ollut pienestä pitäen mukana tilan töissä ja papan apuna, oli ilo kevättöiden jälkeen erityinen. Sukupolvenvaihdoksen jälkeen viljelyssä Jimin apuna on ollut isä Jani Reko. ”Kun saimme ensimmäiset kylvöt tehtyä ja maasta alkoi nousta kasvustoa, se tuntui lottovoitolta. Tämä osa on ollut aina papan heiniä ja nyt me teimme sen itse, Jani sanoo. Kuuman toukokuun jälkeen kesäkuussa satoi runsaasti ja vesi jäi paikoin perunavakoihin makaamaankin, mikä ei ole perunalle hyväksi etenkään kasvukauden loppupuolella. ”Vanha kansa sanoo, että kaikki mikä sataa ennen juhannusta, sataa omaan laariin”, Jimi toteaa. Liika kosteus ei ole muutenkaan ongelma Rekon pelloilla, sillä salaojat ovat kunnossa. Jimi on lisäksi myyräaurannut pellot edellisenä syksynä. Viljelytoimenpiteiden kuten maanmuokkauksen, kylvön, mullituksen, rikkojen torjunnan ja noston ohella iso osa viljelytyötä on myös tilaamista ja asioiden sopimista. Jimi on hoitanut tilan sopimusasioita ja esimerkiksi siementilauksia myös itse. Perunan lisäksi Rekot viljelevät punajuurta ja sokerijuurikasta. ”Paras osuus on tietysti perunan nosto ja se kun ajaa kuorman Apetitin vaa’alle ja tulos on hyvä”, Jimi toteaa.