Klassikot

Onko jo 35-vuotias Herne-maissi-paprika -sekoitus, tuttavallisemmin HeMaPa, poliittinen salaliitto? Mitä pakastekeitot ovat? Miten pienestä rieskoja ja leipäjuustoja valmistavasta leipomosta tuli kenties maailman pohjoisin pakastepizzatehdas? Selvitimme historiaa Apetit-klassikoiden taustalla. 

Apetitin tarina johtaa juurensa 1930-luvulle. Virallinen toiminta käynnistyi Säkylässä vuonna 1950 Länsi-Suomen Sokeritehtaana. Matka kasvipohjaisten ruokaratkaisujen edelläkävijäksi on sisältänyt useita eri toimialoja maansiirrosta taimiviljelyyn. Aivan 1950-luvulle asti klassikkotuotteiden historia ei suoranaisesti kanna, vaikka esimerkiksi herneen viljelystä on tallella videomateriaalia 1970-luvulta.

"Mitä pakastekeitot sitten ovat?" - Apetitin Lännen visio -henkilökuntalehti vuonna 1996 -

”Keitot ovat valmista ruokaa, joka on pakattu ekspressokoteloon ja pakastettu. Valmistettaessa keittoa ruoaksi se tarvitsee vain sulattaa ja lämmittää sopivan lämpöiseksi, näin keitto on heti valmista syötävää.” Näin Apetitin henkilökuntalehti Lännen visio uutuustuotteita pakastekeittoja kuvaili. Vuoden 1996 keittolanseerauksessa keittoja tuli kuusi eri makua: pinaattikeitto, lihakeitto, kalakeitto, kesäkeitto, siskonmakkarakeitto ja kanttarellikeitto. Apetit Kotimainen Pinaattikeitto sekä Apetit Kanttarellikeitto ovat siis aiheuttaneet harmaita hiuksia keittopakkauksia avaaville suomalaisille jo 25 vuoden ajan.

Värikäs klassikko Hemapa on ilahduttanut jo 1980-luvulta alkaen

Herne-maissi-paprika, eli hemapa on ilahduttanut suomalaisten keittiöissä jo 1980-luvulta lähtien. Klassikko on tuttu niin kouluruoista kuin kotikokkauksistakin. Onpa sen lempinimeä käytetty myös poliitiikan ilmiöiden selittämiseen. Ja klassikollehan löytyy tunnetusti monenlaista käyttöä. Osa on oppinut hemapan avulla liikennevalojen logiikkaa, osa parannellut kolhujen tuomaa kipua.

Kotimainen Peruna-sipulisekoitus Peruna ja sipuli istutettiin samaan pussiin - helpotusta arkeen jo 1980-luvulta lähtien

Perunaa ja sipulia on käytetty ruokana erinäisten tietojen mukaan eri puolilla maailmaa jo tuhansien vuosien ajan. Apetit Kotimainen Peruna-sipulisekoitus ei ole aivan niin vanha, vaikka tälläkin klassikolla tulee mittariin jo kunnioitettavat 35 vuotta. Lanseerauksen yhteydessä silloinen Apetit Kesäpöytä -sarjan tulokas niitti mainetta myös elintarvikealan kilpailuissa. 

Apetit Kotimainen Herne Se klassikoiden klassikko!
Apetit aloitti avomaankasvisten järjestelmällisen viljelyttämisen jo 1960-luvulla

Herne, tuo pieni vihreä pyörylä täynnä makua ja ravinteita. Apetitilla on pitkä historia herneen viljelyttämisestä, ja tänäkin päivänä herne on Apetitille ikoninen tuote. Myös iso osa Apetitin sopimusviljelijöiden viljelyhehtaareista on varattu herneelle. Suomen pitkät ja valoisat kesät tuovat kotimaiselle herneelle täysin ainutlaatuisen maun. 

Kuuluuko ananas pizzaan?

Kuuluuko ananas pizzaan? No, ainakin sitä on laitettu pizzan täytteeksi aika kauan. Apetitin Pudasjärven pakastepizzatehtaalla on valmistettu Hawai Twin -pizzoja lähes 25 vuoden ajan.

Pizzoissa käytetään mahdollisimman paljon kotimaisia raaka-aineita. Pudasjärven pizzatehdas valmistui vuonna 1991, tehtaan juuret ovat rieskan ja leipäjuuston valmistuksessa. Pakastepizzatehdas on ollut osa Apetitia vuodesta 1998.

Porkkanapihvi - 25 vuotta

Apetit Kotimainen porkkanapihvi on pakastealtaiden klassikko. Kotimaisista porkkanoista valmistettava tuote on ehtinyt jo 25 vuoden ikään, ollen yksi Apetitin pitkäaikaisimmista tuotteista. Porkkanapihvi ilmestyi kauppoihin vuonna 1997, eikä ole pakastealtaista sen jälkeen hävinnyt. Alkujaan tuotteen nimi oli kuitenkin varsin suunmukainen, eli Paistikas.

Porkkanapihvin pitkäaikaiseen suosioon on selkeät syyt. Kotimaisista raaka-aineista valmistettu ja maultaan miedon neutraalina se sopii kaiken ikäisiin suihin. Erityisesti Porkkanapihvi on ollut suosiossa ammattikeittiöissä, eli lounasravintoloissa ja koulujen keittiöissä.

Klassiset pakastekasvis-sekoitukset Kotimainen Peruna & Keittokasvis ja Kruunusekoitus

Apetit Kotimainen Peruna & keittokasvis sekä Apetit Kruunusekoitus ovat löytyneet kauppojen pakastealtaista jo kymmeniä vuosia. Klassikoiden pakkaus on vaihtunut useaan kertaan, mutta sisältö maistuu vuodesta toiseen. Kotimainen Peruna & keittokasvis edustaa erityisen hyvin Apetitin kasvispakasteita, minkä vuoksi pussin ympäristö- ja ilmastovaikutukset on tutkittu. Lue lisää täältä.

Tiesitkö, että…?

Tiesitkö, mistä Apetit Kruunusekoitus on saanut nimensä? Kukkakaali ja parsakaali ovat jo itsessään varsinaisia kruunupäitä, mutta porkkanan sahareuhainen leikkuumuoto Kruunusekoitus-pussissa on aikanaan saanut alkunsa käytännön syistä: muodolla varmistettiin, että porkkananpalat eivät jäädytyksessä liimaudu kiinni toisiinsa. 

Tiesitkö, että Kotimainen Peruna & keittokasvis -sekoitus on antanut vahvan vaikutuksensa myös Apetitin verkkosivuille? Nakkikeiton resepti sen eri variantteineen on vuodesta toiseen Apetitin luetuin resepti!