Resepti
Munkkirinkelit
Arvio: 3.5 / 5
Kotiin ihana munkintuoksu! Uppopaista munkit suomalaisista siemenistä puristetussa Apetit-rypsiöljyssä.
Valmistusaika: Yli 60 min.
Annosmäärä: 20 kpl
Ainekset
5 | dl | maitoa |
50 | g | hiivaa |
1,5 | tl | suolaa |
1,5 | dl | sokeria |
1 | rkl | kardemummaa |
1 | muna | |
15 | dl | puolikarkeaa vehnäjauhoja (n. 1 kg) |
75 | g | voita tai margariinia |
Paistamiseen: | ||
---|---|---|
Apetit Rypsiöljyä | ||
Pinnalle: | ||
sokeria |
Valmistusohjeet
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.
3. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta pikkupullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi. Paina jokaiseen kohonneeseen pullaan sormella reikä keskelle ja suurenna reikää venyttämällä.
5. Kuumenna kasviöljy valurautapadassa. Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Leipäpalan tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180-asteista eli sopivaa munkkien paistoon. Varo, ettei rasva kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen kuuman polttavan rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan!
7. Paista munkit laittaen ne varovaisesti öljyyn kypsymään vieri viereen, käännä paiston puolivälissä esim. haarukoiden avulla. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla suoraan lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele heti sokerissa. Laita uudet munkit rasvaan.