Pitkät kesäpäivät, valoisat yöt ja sekä leudon sään tarjoama pitkä kasvukausi antaa suomalaiselle pakasteherneelle aromikkaan ja makean maun, jota arvostetaan kotimaan lisäksi myös maailmalla. Tarkan puintiaikataulun ja lyhyiden etäisyyksien ansiosta herne saadaan pellolta tuoreena pakkaseen noin kahdessa tunnissa. Näin kotimaisen pakasteherneen maku ja rakenne säilyvät ensiluokkaisina. Puintiaikataulun määrittämiseksi kerätään hernepelloilta ennakkonäytteitä.
Niilo Harjunmaa työskenteli jo toista kesää Apetitilla pakasteherneen ennakkonäytteen kerääjänä. Rooli on merkittävä Apetitin ainutlaatuisessa pakasteherneprosessissa: näytteistä analysoidaan herneen kovuutta ja niiden perusteella ennakoidaan lohkojen puinnin ajankohta.
”Hernenäytteitä kerätään Apetitin sopimusviljelijöiden pelloilta puintiajankohdan lähestyessä. Näytteistä mitataan Suomessa ainutlaatuisella tenderometrimittarilla herneen kovuus. Ennakkonäytteenottajat työskentelevät hernekauden ajan osana Apetitin viljelytiimiä”, kertoo viljelykoordinaattori Salla Rakkolainen.
Hernekauden aikana Salla jakoi näytteenottajille kohteet, joista näytteet tulee ottaa.
”Työpäiväni alkoi aamuviideltä, kun lähdin hernepellolle. Keräsin näytteet pelloilta ja sen jälkeen kävin tehtaalla puimassa herneet erillisellä pienoispuimurilla. Lopuksi vielä mitataan satokausilaboratoriossa tenderometrillä näyteherneiden kovuus”, Niilo kertoo.
Kesätyössä Niilo piti erityisesti sen itsenäisyydestä, siitä että voi itse päättää tarkan ajan, jolloin töihin lähtee. Tehtävässä pitää liikkua hernelohkojen ja tehtaan välillä, joten auto on välttämätön. Nimenomaan varhaisaamun ajaminen oli Niilosta mukavaa, vaikka se unirytmin kesäksi muuttikin.
”Aamuisin oli mukava ajella kaikessa rauhassa. Tuohon aikaan ei kovin paljon muuta liikennettä ole. Ja kun työt on ajoissa hoidettu, on koko päivä aikaa tehdä muuta. Viihdyin työssä hyvin”, Niilo sanoo.
Itse työtehtävät olivat Niilolle entuudestaan tuttuja edelliseltä kesältä. Alun perin hän kiinnostui ja tuli tietoiseksi työstä siskon ollessa samassa kesätyössä. Lisäksi pakasteherne on kotitilaltakin tuttu tuote. Ensimmäisenä vuonna tenderometrin käyttö tuntui aluksi hieman vaikealta, mutta muistui nyt toisena kautena heti mieleen.
”Ensimmäisenä kesänä laitteiden käytössä oli alkuun haasteita, mutta niille on kyllä hyvät käyttöohjeet ja toisaalta paikalla on aina myös muita apetitlaisia, joilta kysyä neuvoa”, Niilo kertoo.