Tuukka Huhdanmäki työskentelee tutkimusagronomina Apetitilla. Hänen työmaansa sijaitsee Köyliössä Räpin koetilalla, jossa tutkitaan viljelymenetelmiä ja vihanneslajikkeita.
Työssään Tuukka vastaa Apetitin koetilan toiminnasta, viljelykokeiden suunnittelusta ja toteuttamisesta sekä kokeista saatujen tulosten käsittelystä ja esittämisestä. Työaikaa kuluu siis sekä tietokoneella tutkimus- ja suunnittelutyön ääressä että konkreettisissa peltotöissä yhdessä tilan muiden työntekijöiden kanssa.
”Parasta työssäni on se, että pääsen hyödyntämään osaamistani kasvinjalostuksesta käytännön lajikekokeiden parissa. Olen opiskellut pääaineena kasvinjalostusta kasvintuotantotieteiden koulutusohjelmassa Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa. Valmistuin joulukuussa 2021 agronomiksi, joten tässä tehtävässä aloittaminen vuoden alussa oli loistava mahdollisuus minulle.”
Apetit yhtiönä ja sen viljelytoiminta oli Tuukalle entuudestaan tuttua. Hän on aikaisemmin työskennellyt Apetitilla viljelykehityksen harjoittelijana vuodesta 2017 alkaen opintojen ollessa tauolla kesäisin. Myös Köyliön ja Säkylän seutu oli entuudestaan tuttua, sillä Tuukalla on sukua ja mökki Kiikoisissa.
Koetilalla eletään viljelijän vuosikellon mukaan ja elämä tilalla alkaa viljelykauden käynnistyessä vilkastua. Koetilan toiminta liittyy oleellisesti Apetitin tuotteiden tuotantoon pellolta pakkaseen. Niinpä Tuukankin työhön sisältyy runsaasti yhteistyötä eri tahojen niin yrityksen sisällä kuin ulkopuolisten yhteistyökumppanienkin kanssa. Myös erilaiset hankkeet tuovat vierailijoita tilalle.
”Teen yhteistyötä Apetitin tuotekehityksen kanssa viljeltävien kasvien osalta. Tuotekehitykseltä tulee viestiä viljeltäviä kasveja koskevista tarpeista, joita minä puolestani kartoitan jalostajien kanssa. Työ on hyvin pitkäjänteistä, sillä sitä rytmittävät tietysti kasvukaudet”, Tuukka kuvaa yhteistyötä tuotekehityksen, tehtaan ja jalostajan välillä.
Sen lisäksi että Räpin koetilalla kehitetään kotimaisten avomaakasvisten viljelymenetelmiä ja testataan uusia viljelylajikkeita, tilalla kasvatetaan vihanneksia myös Säkylän tehtaan tarpeisiin. Lisäksi tila tekee yhteistyötä sopimusviljelijöiden kanssa. Merkittävä osa Räpin toimintaa ovat erilaiset kestävään viljelyyn liittyvät hankkeet. Niillä tähdätään mm. maan kasvukunnon parantamiseen tai hiiliviljelyyn. Näitä on parhaillaankin käynnissä yhteistyössä esimerkiksi Luonnonvarakeskuksen ja Pyhäjärvi-instituutin kanssa.
”Perehtymällä ja kokeilemalla uusien kasvien viljelyä, esimerkiksi palkokasveja, päästään laajentamaan kasvivalikoimaa ja pystytään turvaamaan ruoan tuottaminen myös jatkossa. Tällä tavoin voidaan vastata tulevaisuuden tuomiin haasteisiin, esimerkiksi kuivuuden lisääntymiseen,” Tuukka kiteyttää työnsä kestävyysnäkökulmaa.
Räpillä koemielessä viljeltävistä kasveista Tuukka nostaa mielenkiintoisimmaksi soijapavun.
”Se on erittäin haastava kasvatettava, sillä soijapapu on lyhyenpäivänkasvi. Tästä syystä tähänastiset lajikkeet ovat alkaneen kukkia vasta elokuussa, jolloin sato ei ole ehtinyt kypsyä riittävästi. Nyt on kuitenkin näköpiirissä lajikkeita, jotka eivät ole niin tarkkoja päivän pituudesta. Kenties näiden avulla soijapavun viljely viimein onnistuisi myös Suomessa.” Tuukka pohtii.
Mitä tutkimusagronomi puuhaa vapaa-aikanaan?
”Puutarhanhoito on ollut rakkain harrastukseni koko elämäni. Pääsen toteuttamaan tätä mökillä. Suosikkikasvini on safiirihortensia”, Tuukka kertoo.
Puutarhavinkiksi muille viherpeukaloille Tuukka kehottaa hankkimaan markkinoille tulleita uusia suomalaisia alppiruusulajikkeita ja toteaa, että myös koristekasveista löytyy yhä enemmän kotimaisia lajikkeita.