Sipuli mukaan Apetitin sopimusviljelyyn - pakasteherneen viljelyala ennätyssuuri

Sipuli mukaan Apetitin sopimusviljelyyn - pakasteherneen viljelyala ennätyssuuri

Apetit viljelyttää alkaneella satokaudella ensimmäistä kertaa sopimusviljelykasvina kotimaista sipulia. Sipuli on merkittävässä roolissa useassa pakastealtaan suosikkituotteessa. Kevään kylvöt käynnistyivät huhtikuun lopussa pinaatilla. Pakastehernettä viljellään ennätyssuurella pinta-alalla.

Apetitilla on alkaneella viljelykaudella uusi sopimusviljeltävä kasvi, kotimainen sipuli. Sipulia käytetään useassa Apetitin tuotteessa. Esimerkiksi Apetit Kotimainen Peruna-sipulisekoitus sekä Apetit Kotimainen sipulikuutio ovat pakastealtaan tuttuja arjen helpottajia.  
 
”Viljelyhalukkuutta sipulille on löytynyt kiitettävästi. Halukkaiden viljelijöiden löytyminen on tietysti edellytys uuden sopimusviljelykasvin lisäämiseksi. Sipuli sopii hyvin sopimusviljelykasviemme joukkoon ja tuotantoomme”, Apetitin viljelypäällikkö Gunta Cirule kertoo.  

Apetitin tuotteissa käytettävää sipulia viljellään useilla eri alueilla, pääosin Satakunnassa. Sipuli on viljelykasvina tuttu suomalaisilta pelloilta, vaikka se Apetitin sopimusviljelyssä onkin uutuus. 
 
”Olemme kouluttaneet viljelijöitä sipulin viljelyyn, jotta he pääsisivät hyvin alkuun. Pyrimme kaikin voimin edistää viljelyn onnistumista”, Cirule kertoo. 

Kevätkylvöt käynnistyivät pinaatilla

Apetitin sopimusviljeltyjen avomaavihannesten kylvökausi alkoi kevätpinaatin kylvöllä huhtikuun lopussa. Pinaatti on poikkeus Apetitin sopimusviljelyttämien kasvien joukossa, sillä siitä saadaan kaksi satoa viljelykauden aikana. Ensimmäisenä kylvövuorossa oleva pinaatti on perinteisesti myös avannut Apetitin satokausituotannon, jossa tuoreet kasvikset pakastetaan. 
 
Pinaatin jälkeen alkaa satokauden intensiivisin aika, kun kotimaisen pakasteherneen puinti ja satokausituotanto käynnistyvät. Alkavalla satokaudella pakasteherneen sopimusviljelyala kasvaa jälleen viime vuoden ennätysalasta. 

”Herneen kylvö alkoi toukokuun alussa. Nyt toivotaan lämpimämpää säätä, jotta lämpösummaa kertyisi riittävästi”, pakasteherneen kylvöistä vastaava viljelyasiantuntija Riikka Nykänen sanoo.
 
Herneiden kylvön suunnittelu on merkittävä työvaihe korjuun kannalta, sillä se määrittelee kesän puintien rytmityksen. Herne pakastetaan tuoreena, noin kahden tunnin sisällä puimisesta, joten puinnin sujuvuutta rytmitetään oikea-aikaisella kylvöllä. 

Pakasteherneelle löytyy viljelyinnokkuutta: alkavalla satokaudella kotimaista pakastehernettä viljellään noin 2 000 hehtaarilla. 

Tutkimus Räpin koetilalla tukee viljelyn kehitystä


Apetitin Räpin koetilalla tehdään alkaneella viljelykaudella esimerkiksi herneen ja porkkanan lajikekokeita.  
 
”Testaamme myös useita eri pinaattilajikkeita. Lisäksi työ pinaatin uusien rikkakasvien torjuntamenetelmien parissa jatkuu. Koeviljelyssä on myös japaninretikkaa”, tutkimusagronomi Tuukka Huhdanmäki kertoo.  

Viime vuosina Räpin kasvivalikoimaa on laajennettu Apetitille tärkeisiin kotimaiseen rypsiin ja rapsiin.  Viljelykierron vuoksi tänä vuonna öljykasveja ei ole Räpillä koeviljelyssä. 

Viljelymenetelmäkokeita jatketaan esimerkiksi kasvinsuojeluvaihtoehtojen ja uusien perustamistapojen parissa. Räpin koetila osallistuu muun muassa hankkeeseen, jossa selvitetään elintarviketeollisuuden sivuvirtojen hyödyntämistä maanparannusaineina tai kierrätyslannoitteina. 
 
”Räpillä testataan ruutukokeilla erilaisia typpipitoisia maanparannusaineita, jotka ovat orgaanisia sivuvirtalannoitteita. Testit ovat osa monivuotista EU-rahoitteista DeliSoil-hanketta”, Huhdanmäki kertoo. 

Pyhäjärvi-instituutin kanssa yhteisessä Kuukas-hankkeessa kokeillaan porkkanalle uusia torjunta-aineita, testataan nestekatetta sekä mikrobivalmistetta, jonka toivotaan estävän maalevinteisiä tauteja. Luken kanssa yhteisessä Ulrika-hankkeessa etsitään puolestaan ratkaisua uhkaavasti leviävien rikkakasvien kuten mustakoison ja rikkakanahirssin torjuntaan.

Apetitin Räpin koetilalla tutkimustyö alkoi jo hyvin varhaisessa vaiheessa Apetitin 75-vuotista historiaa.

Apetitin sopimusviljelystä 

  • Länsi-Suomen Sokeritehdas Oy:n perustamiskirja allekirjoitettiin 17.3.1950 

  • Räpin koetilan toiminta käynnistyi 1954 sokerijuurikkaan lajike- ja viljelymenetelmäkokeilla 

  • Sokerijuurikkaasta alkanut sopimusviljelymalli todettiin toimivaksi, ja sitä laajennettiin muihin ruokakasveihin jo 1960-luvulla. 

  • Nykyisin Apetitilla on n. 170 sopimusviljelijää 

  • Sopimusviljeltävät kasvit: herne, lanttu, mukulaselleri, palsternakka, peruna, pinaatti, porkkana, punajuuri, purjo ja vuodesta 2025 alkaen sipuli 

  • Apetitin sopimusviljelytykseen valitsemat lajikkeet ja viljelymenetelmät kokeillaan ennen käyttöönottoa Räpillä. 


Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä.