Kestävät viljelymenetelmät tukevat luonnon monimuotoisuutta - seuraa hyönteishotellin elämää Apetitin ötökkälivessä

Kestävät viljelymenetelmät tukevat luonnon monimuotoisuutta - seuraa hyönteishotellin elämää Apetitin ötökkälivessä

Apetit Oyj, lehdistötiedote 24.6.2020 klo 12.00

Luonnon monimuotoisuuden säilyminen on tärkeä osa erilaisten ekosysteemien toimintaa sekä kaiken elämän ja hyvinvoinnin perusta. Samalla monimuotoisuus on ruoantuotannon sekä elinvoimaisen maaseutuympäristön edellytys, sillä sen väheneminen heikentää myös viljelyolosuhteita.

Luonnon monimuotoisuuden merkityksen esillä pitämiseksi Apetit avaa Räpin koetilalleen hyönteishotelleja Maa- ja metsätalousministeriön Hyönteishotellit2020-kampanjan hengessä. Kampanja on osa YK:n maailmanlaajuista kasvinterveysvuotta.

”Räpin koetilalla avautuu viisi hyönteishotellia, joihin tietysti toivomme asukkaita heti avausvuonna. Räpillä halutaan muutenkin edistää monimuotoista maaseutuympäristöä, ja esimerkiksi osa tilan pelloista pidetään niittyinä. Hotellit tuomme koetilalle osaltaan kehittämään monimuotoista eliöympäristöä”, Apetitin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Sanna Väisänen kertoo.

Apetitin Räpin koetilalla seurataan tänä kesänä ötökkäliveä

Yksi luonnon monimuotoisuuden vähenemisen seurauksista on eri eliöiden sekä hyönteisten luontaisten pesäpaikkojen katoaminen. Hyönteishotelleilla voi tarjota pesän hyönteisille, jotka tekevät arvokasta työtä pölyttämisellä.

Räpin hyönteishotellien elämää seurataan myös livelähetyksen kautta. Kameran kautta näkyy paitsi hyönteishotelli itse, myös sitä ympäröivä Räpin peltomaisema. Lähetyksessä osittain näkyvä peltolohko on luomuviljelyssä, ja tänä kesänä lohkolla kasvaa keltajuurta.

”Räpin koetilalta tuli myös viime vuonna livelähetys, jossa seurasimme luomupinaatin kasvua sekä myöhemmin sadonkorjuuta. Livelähetyksillä haluamme tuoda ruoan tuotantoa lähemmäksi kuluttajaa; myös viime vuonna lähetyksessä olleet Räpin luomupinaatit päätyivät pakasteeksi ja kuluttajien ruokapöytiin”, Väisänen sanoo.

Luonnon monimuotoisuus on osa kestävää maataloutta

Apetit kehittää Räpin koetilallaan Vastuuviljely-menetelmää, jonka tarkoituksena on turvata kestävät viljelymenetelmät. Menetelmä kattaa yleiset viljelyn periaatteet, kasvikohtaiset viljelyohjeet sekä laadun, tuoteturvallisuuden ja ympäristöasioiden hallinnan.

”Räpin koetilalla kehitettäviä menetelmiä hyödynnetään Apetitin kaikkien sopimusviljelijöiden pelloilla. Erityisesti työ painottuu kestävien viljelymenetelmien jalkauttamiseen, kuten maan luonnollisen kasvukunnon ja viljelykierron kehittämiseen sekä kasvinsuojeluaineiden tarpeen minimoimiseen. Luonnon monimuotoisuudesta huolehtiminen tukee erinomaisesti näitä tavoitteita”, Väisänen kertoo.

Apetitin ötökkäliveä voit seurata täällä.

Lue lisää aiheesta:

https://hyonteishotellit.fi/

https://mmm.fi/kasvinterveysvuosi2020

Lisätietoja:

Miika Kemilä, viestinnän asiantuntija, puh. 010 402 4044

Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla terveellisiä, maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja. Lisäksi jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä ja rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi sekä käymme viljakauppaa kansainvälisesti. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Apetit-konsernin liikevaihto vuonna 2019 oli 313 miljoonaa euroa. Lue meistä lisää osoitteessa apetit.fi.

KuvaliitteetLiittyvät artikkelit