Apetitin luomutuotteisto laajenee - seuraa Räpin koetilan luomuviljelyä livenä!

Apetitin luomutuotteisto laajenee - seuraa Räpin koetilan luomuviljelyä livenä!

Apetit Oyj, Lehdistötiedote 5.6.2019 klo 9:30

Apetitin vuonna 2017 lanseeraaman luomuohjelman kulmakivinä ovat luomuviljelyn edistäminen ja kehittäminen yhteistyössä viljelijöiden kanssa. Tällä kasvukaudella Apetit viljelyttää luomuna yhdeksää kasvia, joita viljelee 15 sopimusviljelijää Satakunnassa.

Apetitin luomuviljelytyksen määrät ovat nousseet viime vuosina merkittävästi. Vuonna 2017 luomukasviksia pakastettiin noin 400 tonnia ja vuonna 2018 noin 730 tonnia. Vuonna 2019 määrän odotetaan nousevan 800 tonniin. Erityisesti herneen, porkkanan ja pinaatin luomuviljelyaloja on kasvatettu alkaneelle satokaudelle.

Luomuviljelyn kehittämisen rinnalla tavoitteena on oman luomutuotteiston laajentaminen ja monipuolistaminen. Apetit lanseeraakin syksyllä uusia luomutuotteita vihannespakasteiden, kasvispihvien sekä pakastekeittojen tuotekategorioihin. Aikaisemmin Apetitilta luomutuotteina ovat löytyneet Kotimainen-sarjan Pinaatti, Herne ja Peruna & keittokasvis.

Luomumenetelmiä kehitetään Räpin koetilalla - nyt voit seurata Räpin luomupellolla tapahtuvaa kasvua livenä!

Luomuviljelyn menetelmien kehittämiseksi Apetit on siirtänyt yhden peltolohkon luomuun Räpin koetilalla. Sen ensimmäinen luomusato saadaan tänä kesänä. Räpin koetilalla testatuista viljelymenetelmistä parhaimmiksi osoittautuneet siirretään myös Apetitin sopimusviljelijöiden käyttöön.

”Räpillä viljellään luomuna tänä vuonna pinaattia ja selleriä. Yksi tämän vuoden uusista kokeilussa olevista menetelmistä on liekitin, jota käytetään rikkakasvien torjumiseen”, Apetitin tutkimusagronomi Maria Pero kertoo.

Räpin luomupinaatin ja -sellerin kasvukauden eri vaiheita pääsee nyt seuraamaan suoraan Apetitin verkkosivujen livelähetyksen kautta.

”Kamera on suunnattu luomuviljelyssä olevalle Räpin peltolohkolle. Pinaatti kylvetään ensi viikolla, ja sen ensimmäinen sato niitetään heinäkuun alussa. Selleriä sen sijaan odotellaan alkusyksyyn asti. Pinaatista saadaan toivottavasti elokuussa vielä toinen sato, joten luomu-livessä saatetaan nähdä kaksi kasvukautta”, Pero jatkaa.

Luomusta oppia myös tavanomaiseen viljelyyn

Luomuviljelymenetelmien kehittäminen tukee myös tavanomaisten viljelymenetelmien kehitystä. Apetitin Vastuuviljely-menetelmässä pyritään käyttämään mahdollisimman vähän kemiallisia torjunta-aineita, joten luomuviljelystä saatavat opit tukevat myös Vastuuviljely-menetelmää.

”Ylipäätään haluamme vähentää liiallista vastakkainasettelua luomuviljelyn ja tavanomaisen viljelyn välillä. Luomuviljelyssä tärkeät opit esimerkiksi viljelykiertoon, maan kasvukuntoon ja ravinteikkuuteen pätevät yhtäläisesti tavanomaisessa viljelyssä. Mitä paremmin maa voi, sitä vahvempi kasvi on, jolloin tarvitaan vähemmän kemiallisia aineita. Molempien tuotantotapojen on oltava ympäristön kannalta ja taloudellisesti kestäviä”, Apetitin viljelytyspäällikkö Gunta Cirule sanoo.

Apetit on mukana myös Pyhäjärvi-instituutin koordinoimassa hankkeessa, jossa pyritään lisäämään avomaan luomuvihannesten ja -juuresten tuotantomääriä syventämällä viljelijöiden luomutuotanto-osaamista koulutuksilla, työpajoilla ja hyvillä käytänteillä. Kesäkuussa hankkeeseen liittyen järjestetään myös pellonpiennarpäivä Räpin koetilalla.

Siirry Apetitin luomuliveen täältä: apetit.fi/luomulive

Lisätietoja:

Sanna Väisänen, johtaja, viestintä, markkinointi ja sijoittajasuhteet
etunimi.sukunimi(a)apetit.fi
Puh. 010 402 4041

Apetit on kasvisten ykkönen, vahvasti kotimaiseen ruoan alkutuotantoon toimintansa perustava elintarvikeyhtiö. Luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla terveellisiä, maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja. Lisäksi jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä ja rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi sekä käymme viljakauppaa kansainvälisesti. Haluamme olla kasvipohjaisten ruokaratkaisujen edelläkävijä. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Apetitin liikevaihto vuonna 2018 oli 283 miljoonaa euroa. Lue meistä lisää osoitteessa apetit.fi.

KuvaliitteetLiittyvät artikkelit