­­Hävikkikokin tärkein työväline on luovuus - tuunaa Apetitin kasvisruokamestarin reseptit

­­Hävikkikokin tärkein työväline on luovuus - tuunaa Apetitin kasvisruokamestarin reseptit

Apetit Oyj, lehdistötiedote, 7.9.2020 klo 10.00

Hävikkiruoanlaitossa kannattaa olla luova ja yhdistellä kotoa löytyviä raaka-aineita uusilla tavoilla. Reseptiä ei kannata noudattaa pilkuntarkasti, sillä luovuus palkitaan makuelämyksillä ja vähentyneellä ruokahävikillä.

Apetitin kasvisruokamestari Teemu Hursti on kehittänyt 7.-13.9.2020 vietettävää valtakunnallista Hävikkiviikkoa varten reseptejä, jotka tekevät hävikin vähentämisestä helppoa: reseptejä saa ja pitää tuunata sen mukaan, mitä jääkaapista sattuu löytymään.

”Reseptit on tarkoitettu luovan hävikkikokin inspiraatioksi ja ohjenuoraksi. Hävikkiruoanlaitossa kokeilunhalu on hyvästä ja eri ainesosia kannattaa testata rohkeasti”, sanoo kasvisruokamestari Hursti.

Hävikkiviikon ruokalistalle Hursti on suunnitellut herkullisen aamiaispellin. Reseptistä ylijääneen Peruna & uunijuures -sekoituksen voi seuraavana päivänä hyödyntää yrtein maustetussa kasvissosekeittossa. Tomaattisessa papu-gnocchivuoassa taas maistuvat Välimeren maut.

”Aamiaispelti on maistuva ja ruokaisa aloitus päivälle. Papu-gnocchivuoka on puolestaan riittoisa vuokaruoka, joka on suunniteltu riittämään neljälle hengelle kahdeksi päiväksi. Näin vältetään vaivaa ja jääkaappiin pyörimään jäävät tähteet”, Hursti sanoo.

Luomutuotteita hyödyntävän värikkään kasvispinaattikiusauksen maku uudistuu sen mukaan, mitä hävikkikokin jääkaapista löytyy.

“Kasvispinaattikiusauksen reseptissä hyödynnetään jääkaapissa käyttöä odottavia kasviksia ja juureksia. Reseptistä jää yli puoli pussia Apetit Luomu Pinaattia – siitä kannattaa valmistaa raikas luomupinaatti-jogurttikastike esimerkiksi kasvispihvien kaveriksi”, kertoo Hursti.

Hävikki pienemmäksi vihannespakasteilla

Vihannespakasteet ovat herkullinen ja käytännöllinen keino pienentää kotitalouksien ruokahävikkiä. Apetitin vihannespakasteet ovat helppokäyttöisiä, sillä kaikki on valmiiksi pesty, kuorittu, pilkottu ja höyrytetty.

”Pussista on helppo ottaa aterialle juuri tarvittava määrä kasviksia ja laittaa loput takaisin pakastimeen odottamaan seuraavaa käyttökertaa. Pakastetut kasvikset myös säilyvät kauemmin kuin tuoreet”, neuvoo Hursti.

Apetitin pakastevihannekset säilyvät tuoreina ja laadukkaina, sillä niiden matka pellolta pakkaseen tapahtuu nopeasti heti sadonkorjuun jälkeen. Kasvikset pakastetaan niiden ollessa parhaimmillaan, joten kauden kasviksia on helppo nauttia sadonkorjuutuoreena vuoden ympäri.

”Hävikin vähentämisessä tärkeää on myös suunnitelmallisuus. Suunnittelemalla ruokalistan etukäteen on helpompi välttää turhia hankintoja”, vinkkaa Hursti.

Ruokahävikin suhteellinen ympäristövaikutus on suuri

Hävikkiviikon tavoitteena on lisätä suomalaisten tietoisuutta ruokahävikistä ja sen vähentämisestä. Ruokahävikki on maailmanlaajuisesti merkittävä ilmaston kuormittaja. On arvioitu, että noin kolmannes kaiken kulutuksen ympäristökuormasta syntyy ruoasta. Kaikkein eniten sitä syntyy kotitalouksissa - esimerkiksi suomalaiset heittävät vuodessa ruokaa pois noin 20-25 kiloa henkilöä kohden. Koko suomalaisessa ruokaketjussa syntyy joka vuosi arviolta 400-500 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä.

Hävikin suhteellinen ympäristövaikutus on erityisen suuri, sillä ruoka on käynyt läpi koko tuotantoketjun alkutuotannosta jalostukseen ja pakkaamisesta kuljetuksien kautta ruokakauppaan – vain hävikiksi päätyäkseen.

Apetit on kirjannut hävikin vähentämisen ja kiertotalouden edistämisen yritysvastuuohjelmaansa. Hävikin vähentäminen tuotannossa on myös osa Apetitin jatkuvaa materiaalitehokkuuden kehittämistä. Apetit on myös mukana elintarvikealan materiaalitehokkuussitoumuksessa, jonka keskeisiä tavoitteita on tuotannon sekä raaka-aineen käytön tehokkuuden parantaminen.

Lisätietoja:

Sanna Väisänen, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja, puh. 010 402 4041

Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla terveellisiä, maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja. Lisäksi jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä ja rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi sekä käymme viljakauppaa kansainvälisesti. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Apetit-konsernin liikevaihto vuonna 2019 oli 313 miljoonaa euroa. Lue meistä lisää osoitteessa apetit.fi.

KuvaliitteetLiittyvät artikkelit