Tippaleipiä passionhedelmädipillä ja perinteisiä munkkirinkeleitä – Kierrätä vapun uppopaistoöljyt oikein

Tippaleipiä passionhedelmädipillä ja perinteisiä munkkirinkeleitä – Kierrätä vapun uppopaistoöljyt oikein

Apetit Oyj, lehdistötiedote 21.4.2023 klo 9.30

Vapun näyttävin ja hauskin herkku on tippaleivät. Rapea tomusokerilla viimeistelty klassikko valmistuu uppopaistaen ja vegaanisena. Tippaleipien kaveriksi sopii raikas ja makea passionhedelmädippi.

”Mitä ohuemmaksi tippaleivät pursottaa, sitä rapeampi on lopputulos. Perinteisesti aavistuksen sitruunaisten tippaleipien kanssa maistuu makea, mutta hieman hapokas passionhedelmädippi”, Apetitin kasvisruokamestari Teemu Hursti sanoo.

Tippaleipien lisäksi vapun toinen uppopaistosuosikki on munkit. Kasvisruokamestarin reseptillä valmistat perinteiset munkkirinkelit tai voit hakea uusia makuelämyksiä kokeilemalla hernemunkkeja, joiden taikinaan on lisätty kotimaisia pakasteherneitä.

Etenkin vapun uppopaistosesongissa rypsiöljy on parrasvaloissa. Se sopii miedon ja tasapainoisen makunsa ansiosta loistavasti moneen ruoanlaittoon ja on jokaisen keittiön luottotuote niin ruoanlaitossa kuin leivonnassa. Apetitin vähittäiskaupassa myynnissä olevat rypsiöljyt valmistetaan Kirkkonummen kasviöljypuristamolla mekaanisesti puristamalla täysin kotimaisesta rypsistä ja rapsista.

Tasainen uppopaistolämpötila takaa parhaan lopputuloksen

Vappusään salliessa voi uppopaistamisen tehdä ulkona. Näin sisätilat säästyvät rasvan tuoksulta ja voi samalla nauttia keväästä. Uppopaistaminen onnistuu esimerkiksi kaasugrillin sivupolttimon tai siirrettävän keittolevyn avulla. Varmista, että alusta on vakaasti paikallaan, ettei kuuma kattila pääse kaatumaan.

Jotta lopputulos on paras mahdollinen, kannattaa öljyn lämpötilaan kiinnittää huomiota.

Paras lämpötila uppopaistamiseen on 180 astetta. Lämpötila tulisi pitää tasaisena ja tämän varmistamiseksi kannattaa hyödyntää lämpömittaria. Kun lisää paistettavat tuotteet öljyyn pienissä erissä, öljy ei pääse jäähtymään. Liian viileä öljy imeytyy taikinaan, eikä lopputulos ole kuohkea”, Hursti sanoo.

Hursti muistuttaa myös turvallisuusseikoista.

”Valitse riittävän iso kattila, ettei kuuma öljy pääse roiskumaan. Kattilan kansi kannattaa myös pitää aina lähettyvillä, jotta kattilan saa peitettyä nopeasti vaaratilanteen sattuessa. Myös sammutuspeite on hyvä pitää käden ulottuvilla”, Hursti painottaa.

Kierrätä käytetty paistoöljy – ja pakkaus

Uppopaistamiseen käytetyn öljyn voi käyttää uudelleen ainakin toisen kerran uppopaistoon tai esimerkiksi lettujen paistamiseen.

”Uppopaistoöljy kannattaa ehdottomasti käyttää uudelleen. Käytön jälkeen öljy jäähdytetään ja siivilöidään ja säilytetään vaikka lasipurkissa jääkaapissa. Se, miten ja kuinka monta kertaa uppopaistoöljyn voi käyttää uudelleen riippuu siitä, mitä sillä on uppopaistettu”, Apetitin kasviöljyistä vastaava tuotepäällikkö Liisi Nyman toteaa.

Esimerkiksi leivitetyistä raaka-aineista irtoaa öljyyn leivitystä, mikä vaikuttaa öljyn väriin ja makuun. Munkkitaikinasta puolestaan jää öljyyn makean taikinan maku.

Kun on aika hävittää öljy, tulee se tehdä oikein. Viemäriin ruokaöljyä ei saa kaataa.

”Pienen määrän ruokaöljyä voi imeyttää esimerkiksi talouspaperiin ja lajitella sen jälkeen kompostoriin tai biojäteastiaan. Jos öljyä on kuitenkin isompi määrä, tulee se hävittää jäähdytettynä ja tiiviisti pakattuna esimerkiksi maitotölkkiin tai muovipulloon polttokelpoisena jätteenä”, Nyman sanoo.


Apetit rypsiöljyt on pakattu kierrätettävään PET-muovipulloon ja Neito-tuotemerkin öljyt lasipulloihin. Elintarvikkeiden tyhjät muovipakkaukset lajitellaan muovipakkauskeräykseen. Lasipakkaukset laitetaan lasinkeräykseen.

Jos vapun paistopuuhissa rypsiöljyä saa vaatteilleen, kannattaa tahra pestä mahdollisimman pian. Veden korkea lämpötila ja tehokas pesuaine sekä mielellään tahran esikäsittely esim.  käsitiskiaineella ennen varsinaista pesua auttavat pääsemään parhaaseen lopputulokseen.​

 

Lisätietoja:

Miika Kemilä, viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö, puh. 010 402 4044

Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Konsernin liikevaihto vuonna 2022 oli 182 miljoonaa euroa. Lue lisää: apetit.fi 

KuvaliitteetLiittyvät artikkelit