Iso osa suomalaisista kokee pakasteiden auttavan kasvisten käytön lisäämistä - joka kolmas ostaa lähes jokaisella kauppareissulla pakastekasviksia

Iso osa suomalaisista kokee pakasteiden auttavan kasvisten käytön lisäämistä - joka kolmas ostaa lähes jokaisella kauppareissulla pakastekasviksia

Apetit Oyj, lehdistötiedote, 14.4.2023 klo 9.30

Apetit selvitti suomalaisten pakastekasvisten kulutustottumuksia ja käyttötapoja kuluttajakyselyllä. Pakastekasviksien eduiksi koetaan helpotus ruoanlaitossa ja kasvisten käytön lisäämisessä. Noin joka kolmas ostaa pakastekasviksia lähes jokaisella kauppareissulla. Suomalaisista 85 prosenttia on vähintäänkin melko samaa mieltä siitä, että pakastekasvikset ovat vastuullinen valinta.

Apetitin helmikuussa 2023 teettämän kuluttajakyselyn* mukaan 36 % suomalaista ilmoittaa ostavansa pakastekasviksia joka tai lähes joka kerta ruokakaupassa käydessään. Ahkerimpia pakastekasvisten ostajia ovat 18–24 -vuotiaat nuoret aikuiset. Puolet heistä ilmoittaa ostavansa pakastekasviksia lähes joka kerta, kun ruokaostoksia tehdään.

Pakastekasviksilla on erityinen rooli ruoanlaiton helpottajana ja apuna lisäämään kasvisten käyttöä ruokavaliossa. Tästä on vähintään melko samaa mieltä peräti 89 % suomalaisista.

”Useimmiten käytetyimpiä pakastekasviksia ovat erilaiset vihannessekoitukset. Myös perunapakasteet, keittokasvikset ja wokvihannekset ovat hyvin suosittuja. Pakastekasviksien käyttö on Suomessa melko vakiintunutta, vaikkakin vähäisempää kuin esimerkiksi Ruotsissa. Yli puolet suomalaisista kuitenkin kertoi lisänneensä pakastekasviksien käyttöä viime vuosien aikana”, Apetitin vihannespakasteiden brändi- ja tuoteryhmäpäällikkö Nina Dahlberg kertoo.

Pakastekasvisten osto- ja käyttötiheys jakaa suomalaiset. Hieman yli 40 prosenttia ostaa pakastimeen kerralla suurempia määriä kasviksia, kun taas vajaa puolet suomalaisista käyttää pääosin ostamansa kasvikset välittömästi.

Kotimaisuus tärkeää - pakastekasvikset koetaan vastuulliseksi valinnaksi

Suomalaisista 85 prosenttia on vähintäänkin melko samaa mieltä siitä, että pakastekasvikset ovat vastuullinen valinta. Myös kotimaisuus on tärkeää, sillä noin kaksi kolmasosaa vastaajista kertoo suosivansa kotimaisia pakastekasviksia.

”Kuluttajat ovat selvästi pohtineet pakastekasviksien vastuullisuusnäkökulmia. Yli puolella vastaajista pakastekasviksien valintaan on vaikuttanut ylimääräisen biojätteen ja toisaalta ruokahävikin vähentäminen. Hävikin hillitseminen ja ravintoarvojen pitkä säilyvyys ovatkin pakastekasvisten ehdottomia hyötyjä”, Apetitin viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Miika Kemilä sanoo.

Noin kolmasosa vastaajista kyseenalaisti kyselyssä väitteen, jonka mukaan tuoreilla kasviksilla olisi paremmat ravintoarvot.

”Pakastekasvisten ravintoarvojen säilyvyys mietityttää kuluttajia usein. Teollinen pakastusprosessi on erittäin nopea, jonka ansiosta ravinteet todella säilyvät hyvin kasviksissa”, Kemilä sanoo.

Apetit on teettänyt ravintoarvoja vertailevan selvityksen yksittäisille pakastekasviksille ja vastaaville tuoretuotteille. Selvityksessä olleilla kasviksilla erityisesti pinaatti ja porkkana säilyttivät pakastuksessa ravinteikkaat ominaisuutensa tuoreita verrokkejaan paremmin.

* Pakastekasviskyselyn tiedonkeruu toteutettiin online-kyselynä Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 03.–06.02.2023. Tutkimuksen kohderyhmä oli 18–75 -vuotiaat, pakastekasviksia vähintään muutaman kerran vuodessa ostavat ja kyselyyn vastasi 1000 suomalaista. Otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.

Lisätietoja:

Miika Kemilä, viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö, puh. 010 402 4044

Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Konsernin liikevaihto vuonna 2022 oli 182 miljoonaa euroa. Lue lisää: apetit.fi 

KuvaliitteetLiittyvät artikkelit

Apetit ja Suomen Ampumahiihtoliitto yhteistyöhön

Apetit Oyj, lehdistötiedote, 5.9.2023, klo 10.00