Vedenkulutus

Apetit-konsernin tuotantolaitokset käyttävät toiminnassaan talousvettä, järvivettä ja merivettä. Suurin vedenkulutus on Säkylän pakastetehtaalla, jossa vettä käytetään erityisesti kasvisten pesuun. Talousvettä käytetään kaikilla tuotantolaitoksilla.

Säkylän pakastetehtaalla käytetään järvi- ja talousvettä. Vettä käytetään määrällisesti eniten satokausikasvisten pesuun. Laitteiden jäähdyttämiseen käytetään vettä suljetussa kierrossa. Kantvikin kasviöljypuristamolla käytetään merivettä prosessin jäähdytykseen suljetussa kierrossa.

Säkylän tehtaan vedenkulutus kattaa yli 80 prosenttia koko konsernin vedenkulutuksesta, kun lukuun ei huomioida Kantvikin suljetussa kierrossa hyödynnettävää merivettä. Kasvisten prosessoinnissa käytettävä vesi johdetaan jätevedenpuhdistamolla käsiteltäväksi, jäähdytykseen käytettävä järvivesi palautuu suljetun kierron kautta takaisin samaan vesistöön.

Pudasjärven pakastepizzatehtaalla käytetään vain talousvettä ja muuhun Apetitin vedenkäyttöön nähden pieniä määriä. Sekä Pudasjärvellä että Säkylässä vettä käytetään esimerkiksi tuotantolaitteistojen pesuun.

Kaikki Apetit-konsernin tuotantolaitokset sijaitsevat Suomessa, joten vettä ei oteta vesiniukkuusalueilta.
Apetit on tutkinut valittujen tuotteidensa rehevöittävät vaikutukset sekä vesijalanjäljen ympäristövaikutuksiensa pienentämiseksi.

Vedenkulutuksen vähentäminen

Apetitin tuotantolaitoksilla vedenkulutus on suurinta Säkylän pakastetehtaalla ja erityisesti satokausikasvisten tuotannossa. Säkylän tehtaan vesitehokkuutta on parannettu viimeisten vuosien aikana. Vuonna 2024 satokausituotannossa otettiin käyttöön näyttö reaaliaikaiseen vedenkulutuksenseurantaan. Tämän avulla prosessinhoitajat pystyvät tarkkailemaan vedenkulutusta reaaliaikaisesti ja tarpeen vaatiessa reagoimaan vedenkulutuksen poikkeamiin. Lisäksi vuoden 2024 satokausituotannossa hyödynnettiin 12 700 m3 sokerijuurikkaiden prosessoinnin aikana Sucroksen prosessissa käytettyä puhdasta vettä. Vuonna 2022 tehtaalla uusittiin herneen vastaanotto, jonka myötä vedenkäyttö laski 2 500 litraa pakastettua hernetonnia kohti.

Järviveden käyttö väheni vuonna 2024 merkittävästi aikaisempii vuosiin verrattuna. Yllä mainittujen tekijöiden lisäksi myös lämmöntalteenotto sekä uudet lauhduttimet ovat tehostaneet vedenkäyttöä. Jätevedenpuhdistamolla käsiteltävän veden määrään vaikuttaa sekä Apetitin että Sucroksen tuotantomäärät.