Kasvikset kuuluvat joulupöytään – lue kasvisruokamestari Teemu Hurstin vinkit

Kasvikset kuuluvat joulupöytään – lue kasvisruokamestari Teemu Hurstin vinkit

Jouluinen ateria on monessa kodissa tärkeä hetki. Kaikkea tarmoa ei kuitenkaan tarvitse käyttää ainoastaan ruoanlaittoon, sillä Apetit-pakastetuotteilla voi tuoda maukkaasti ja vaivattomasti kasviksia jouluiseen ruokapöytään. Apetitin kasvisruokamestari Teemu Hursti antaa vinkkinsä joulun perinneruokien piristämiseen.

Herneet ovat joulupöydän klassikko. Apetit-pakasteherneet on puitu ja pakastettu optimaaliseen aikaan – näin Suomen valoisien ja pitkien kesäöiden tuoma makea maku säilyy joulupöytään asti. Herneet sopivat joulupöytään ihan sellaisenaan. Hieman joulupöydän perinteitä haastaville sopii puolestaan hernepesto.

”Cashew-pähkinöitä ja valkosipulia lisäämällä pestosta saa mukavan täyteläisen – se sopii mainiosti esimerkiksi joululimpun päälle levitettäväksi”, Apetitin kasvisruokamestari Teemu Hursti sanoo.

Lisää väriä joulupöytään juuressekoituksilla

Värikkäät juurekset ovat mitä mainioin lisuke joulupöytään. Uunissa paahdetut Apetit Isot Uunijuurekset tai Apetit Kotimainen Juureskuutio tuovat meheviä makuja vaivattomasti.

”Juuressekoituksista saa pienellä maustamisella erittäin juhlavan osan ateriaa. Voi esimerkiksi lisätä hunajaa tai siirappia ja rosmariinia tuomaan makua. Juuressekoituksia voi höystää jouluiseksi myös esimerkiksi lisäämällä joukkoon mantelia tai leipäjuustoa. Pikkelöidyt sadonkorjuukasvikset ovat oma suosikkini joulupöytään”, kasvisruokamestari Hursti kertoo.

Jos perinteisen joulupöydän antimet tuntuvat liian raskailta, on tarjoilua helppo keventää keitoilla. Valmiit juuressekoitukset sopivat erinomaisesti myös kasvissosekeittojen pohjaksi.

”Erilaiset värikkäät juuressosekeitot sopivat mainiosti myös jouluun. Ympäri vuoden toimivia reseptejä voi aina tuunata sesongin mukaan: täyteläisen punaiseksi punajuuresta värjäytyvä paahdettu kasvissosekeitto saa jännittävän vivahteen lakritsijauheesta. Myös erilaiset täyteläiset juustot sopivat keittoihin höysteeksi.”

Punajuuresta joulun väriä

Mikä olisikaan paremmin joulupöytään sopiva kasvis kuin punajuuri? Rosolli onkin perinteinen jouluherkku suomalaisten pöydässä.

”Uunissa paahdettava lämmin rosolli on mainio vaihtoehto perinteiselle rosollille. Sekoita siirappia ja sopivan happamia omenoita Apetit Isot Uunijuurekset -sekoitukseen, ja perinteinen rosolli saa tulevillekin jouluille mehevän kilpailijan.”

Apetit Kotimainen Uunivalmis Punajuurigratiini tarjoaa joulupöytään erilaisia maistuvia vaihtoehtoja. Se on sellaisenaan maistuva ja juhlava lisuke, mutta antaa varaa myös mielikuvituksen käyttämiselle.

”Pienellä vaivannäöllä Punajuurigratiini taipuu juhlavan näyttävän ja ruokaisan kranssin täytteeksi – tai miksei jopa joulutorttujen täytteeksi. Sama täyte sopii molempien sisään”, Hursti vinkkaa.

 

Katso kasvisruokamestarin vinkin jouluun:

 

Juures-leipäjuustopaistosta
10 annosta

Apetit Kotimainen Juureskuutio: 1 pss (à 500g)
Apetit Rypsiöljyä: 1 rkl
Valkosipulin kynsi: 1 kpl
Balsamiviinietikkaa: 1 rkl
Fariinisokeria: ½ dl
Kuivattua timjamia: ½ tl
Kuivattua salviaa: ½ tl
Kuivattua rosmariinia: ½ tl
Suolaa: ¼ tl
Leipäjuustoa: 200 g

Työohje:

Laita juurekset voideltuun uunivuokaan.
Sekoita öljyn joukkoon murskattu valkosipulin kynsi, viinietikka ja kaikki mausteet.
Paahda kiertoilmauunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Leikkaa leipäjuusto kuutioiksi ja lisää juuresten joukkoon.
Paahda vielä noin 2 minuuttia jotta juustokuutiot kuumenevat.

 

Pikkelöidyt sadonkorjuukasvikset
10 annosta                          

Apetit Sadonkorjuukasvikset: 1 pss (á 300g)           
Liemi:
Vettä: 2 dl
Sokeria: 100 g
Omenaviinietikkaa: ½ dl
Kuivattua rosmariinia: 1 tl

Työohje:

Kiehauta kattilassa vesi, sokeri, etikka ja rosmariini.
Lisää jäiset kasvikset ja kiehauta.
Ota kattila liedeltä ja anna kasvisten jäähtyä liemessä.
Anna tekeytyä kylmässä yön yli.

 

Paahdettu kasvissosekeitto
4-6 annosta

Apetit Isot Uunijuurekset: 2 pss (á 500g)
Provencen yrttiseosta: 1 tl
suolaa: 1 tl
mustapippuria
kasvislientä: 1 l
hunajaa: 1 rkl
kaurakermaa: 2 dl
lehtipersiljaa
lakritsijauhetta: 1 tl

Työohje:

Kaada Isot Uunijuurekset leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Ripottele pinnalle yrttiseos, suola ja mustapippuri. Paahda kasviksia 225-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.
Kiehauta sillä välin kattilassa kasvisliemi. Kaada paahdetut kasvikset kattilaan ja soseuta tasaiseksi.
Mausta hunajalla ja lakritsijauheella, lisää kerma. Kiehauta ja sekoita tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.
Viimeistele halutessasi lehtipersiljalla.

 

Punajuurikranssi
10 annosta

iso lehtitaikinalevy: 1pkt
Apetit Punajuurigratiini: 1 pss
perunajauhoa tai maissitärkkelystä: 2 rkl
kananmuna haarukalla sekoitettuna: 1 kpl
saksanpähkinää rouhittuna: 1 dl
sinihomejuustoa muruina: 1 dl 

Työohje:

Siirrä punajuurigratiini mikroaaltouunin kestävään kulhoon ja kypsennä täydellä teholla 10 minuuttia. Sekoita ja jatka kuumennusta 5 minuuttia.

Jäähdytä punajuuriseos. Sekoita joukkoon tärkkelysvalmiste.

Kauli taikinalevy jauhotetulla työtasolla laakeammaksi. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja nosta taikinalevy sen päälle. Ota esille tarjoiluvati ja hahmottele sen avulla sopivan kokoinen ympyrä, jolle lusikoit punajuurigratiinin. Jaa päälle pähkinä- ja sinihomejuusto.

Leikkaa keskusta kolmioiksi. Leikkaa ulkokehälle harvakseltaan kolmioita ja lyhennä niiden väliin jäävät taikinanosat puoleen pituuteen. Peitä punajuuritäyte nostamalla ensin lyhennetyt taikinaläpät ylös, seuraavaksi ulkokehän kolmiot ja viimeiseksi sisäkehän kolmiot. Tue taikinankulmat pitkillä puutikuilla ja sipaise kranssin pinta kananmunalla.

Kypsennä 225-asteessa kiertoilma-alalämpö -toiminnolla uunin alaosassa noin 15 minuuttia tai tasalämmöllä 225-asteisen uunin alaosassa noin 20 minuuttia.

Poista kaikki puutikut kranssin jäähdyttyä. Tarjoa salaatin tai lämpimän kasviswokin kera.

 

Lämmin rosolli
10 annosta

Apetit Isot Uunijuurekset: 1pss (á 500g)
Tuoretta omenaa (hapan esim. Granny Smith): 1 kpl
Apetit Rypsiöljyä: 1 rkl
Suolaa: ½  tl
Siirappia: 1 rkl 

Työohje:

Pese omena ja leikkaa lohkoiksi.
Laita Apetit Isot Uunijuurekset ja omenalohkot voideltuun uunivuokaan.
Sekoita rypsiöljy, siirappi sekä suola keskenään ja sekoita juuresten joukkoon.
Paahda kiertoilmauunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Sekoita kerran kypsennyksen aikana.

 

Hernepesto, cashew
10 annosta

Apetit Kotimaisia herneitä: 1pss (á 200g)
Cashew pähkinöitä: 150 g
Apetit Rypsiöljyä: ½ dl
Tuoretta Kotimaista basilikaa: 1 Ruukku
Sitruunamehua: 2 rkl
Valkosipulin kynsi: 1 kpl
Rouhittua mustapippuria: ½ tl 

Työohje:

Sulata herneet.
Laita kaikki ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella karkeaksi soseeksi.
Anna maustua noin 30 minuuttia.
Vinkki: Basilikasta voit käyttää myös varret.

Liittyvät artikkelit

Toivota vuosi 2021 tervetulleeksi herkutellen

Vuodenvaihteessa joulukinkku ja laatikot on syöty, ja mieli tekee jo jotain muuta. Nappaa tästä reseptivinkit vuodenvaihteeseen ja toivota vuosi 2021 tervetulleeksi hyvien makujen saattelemana. Uudenvuoden ylellisin ateria on ehdottomasti samettisen täyteläinen kukkakaali-mac n cheese, joka valmistuu vaivatta uunissa ja maistuu taatusti koko perheelle. Inspiroidu street foodista Kokeile Apetitin suosittuja Järvikalapuikkoja tacoissa tai mini hot dogeissa. Muista myös vegevaihtoehdot: vegaaninen kasvis-nachopelti maistuu taatusti sekaanillekin, ja kasvistacot saavat piristystä pirskahtelevasta herne-maissi-paprikasalsasta. Erilaiset naposteltavat herkut kuuluvat uudenvuoden kattaukseen. Apetitin kukkakaaliwingsit ovatkin näppärää sormiruokaa, joilla taittuu tarvittaessa isompikin nälkä. Kokeile esimerkiksi kukkakaaliwings tacoja, joissa maistuvat chili ja korianteri. Sormiruokaan kuuluu tietenkin myös hyvä dippi! Miltä kuulostaisi esimerkiksi täyteläinen maapähkinä- tai yllättävä turkinpippuridippi? Kukka- ja parsakaaliwingseille suunniteltu hummusplatter on myös aina varma valinta. Makea päätös vuodelle 2020 Heitä hyvästit kuluneelle vuodelle ja herkuttele herne-suolamanteli rocky roadilla. Täyteläinen tumma suklaa, suolaisen rouskuvat mantelit ja ilmavan pehmeät vaahtokarkit sopivat hyvin yhteen yllättävän, uuden makuparinsa kanssa. Kiitos kuluneesta vuodesta, ja onnea uudelle vuodelle 2021! -Apetit

Apetitin brändifilmi juhlistaa suomalaista alkutuotantoa

Herne on Sofia Setolalle tuttuakin tutumpi kasvi, sillä hän on vastavalmistunut agrologi, Apetitin hernekonsulentti ja herneen sopimusviljelijä jo kolmannessa polvessa. Työ herneenviljelyn parissa johti hänet esiintymään myös Apetitin kotimaista alkutuotantoa ja hernettä juhlistavassa brändifilmissä.  ”Herne on se minun juttuni, suosikkikasvini. Meillä on viljelty hernettä niin pitkään kuin muistan, ja lapsena oli mahtavaa seurata puintia ja maistella herneitä pellonlaidalla kotitilallamme Nakkilassa”, Sofia muistelee.  Kiinnostus hernettä kohtaan jatkui, kun Sofia tuli kesätöihin Apetitin Räpin koetilalle hernenäytteitä keräämään. Sieltä hän jatkoi töitä viljelyneuvonnan parissa hernekonsulenttina. Työssä pääsi tapaamaan viljelijöitä ja tutustumaan tiloihin.  ”Herne on mielenkiintoinen kasvi, sillä se on aina vähän erilainen vuodesta, viljelypaikasta ja lajikkeesta riippuen. Se tekeekin herneen parissa työskentelemisestä kiinnostavaa”, Sofia sanoo.  Kotitilalla tutuksi tullut herneenviljely on jatkunut aikuisenakin - Sofian ja hänen isänsä yhteinen sopimustila tuottaa muun muassa pakastehernettä. Samaisella tilalla kuvattiin myös keväisiä tunnelmia herneen kylvöstä Apetitin brändifilmiä varten.  ”Kuvaukset aloitettiin kylvöaikaan kotitilallamme. Ajelin meidän omalla traktorillamme pellolla, ja kuvausryhmä antoi aina välillä ohjeita suunnasta ja kuvakulmista. Näyttelemistä ei vaadittu, sillä tilanne oli aito.”  Ei ihan tavallinen työpäivä  Sofia on työskennellyt hernekonsulenttina Apetitin viljelytiimissä jo neljänä kesänä. Sieltä hänet myös löydettiin mukaan brändifilmin kuvauksiin. Ajatus videolla esiintymisestä tuntui aluksi jännittävältä.  ”Ei se ihan tavallinen työpäivä ollut. Alkuun jännitin itselleni uutta tilannetta ja ihmisiä. Koko tuotantotiimi oli kuitenkin mukava ja rento, ja sain hyvät ohjeet kameran edessä olemiseen. Jo ensimmäisen kuvauspäivän aikana jännitys katosi”, Sofia sanoo.  Kuvauksia tehtiin sopivina ajankohtina viljelykauden aikana, ja ne kestivät yhteensä kolme päivää. Sofia yllättyi siitä, miten paljon kuvauksissa kiinnitettiin huomiota yksityiskohtiin ja miten paljon toistoa tarvittiin, jotta kuvamateriaalia olisi varmasti riittävästi.  ”Ohje oli, että unohda kamera ja tee vain töitäsi niin kuin normaalistikin tekisit. Niin se sitten tapahtuikin, ja isäkin oli taustalla auttelemassa ja ajamassa traktoria”, Sofia sanoo.  Kuvauspäivät olivat pitkiä ja viimeisenä, herneenpuintiin keskittyvänä päivänä kuvaukset jatkuivat iltamyöhään.  Aamulla puolestaan noustiin aikaisin kuvaamaan auringonnousua ja kesäaamuista peltomaisemaa.  Mieleenpainuva ja merkityksellinen kokemus  Valmis brändifilmi on näkynyt syksyn aikana esimerkiksi televisiossa, suoratoistopalveluissa ja netissä. Sofia on itsekin ehtinyt törmätä siihen jo muutaman kerran.   ”Kyllähän se tuntuu oudolta katsoa itseään televisiossa. Näin jo kesällä alustavat videoklipit kuvaamastamme materiaalista, mutta valmiin kokonaisuuden näin vasta kun se julkaistiin”, hän kertoo.  Myös moni hänen läheisistään ja ystävistään on tunnistanut filmistä tutut kasvot. Kehuja on tullut tuntemattomiltakin ihmisiltä. ”Moni on laittanut viestiä, että nyt on tuttu tyttö telkkarissa. Joku oli myös kehunut filmiä ja sen musiikkia maakuntalehden tekstiviestipalstalla, mistä tuli minulle erityisen hyvä mieli. Toivottavasti brändifilmi on piristänyt monia näin poikkeusaikoina”, Sofia sanoo. Viljelyyn ja viljelijän ammattiin voi liittyä monia syvään juurtuneita mielikuvia. Sen vuoksi Sofia pitää tärkeänä, että filmin keskiöön on nostettu juuri nuori naisviljelijä.   ”Senkin takia videolla esiintyminen oli hieno kokemus. Oli ilo olla mukana tekemässä omaan alaan vahvasti liittyvää juttua, ja tuoda esille ehkä hieman uudenlaista viljelijäkuvaa. On hienoa, että filmi tekee viljelyä ja maataloutta näkyväksi”, hän summaa.  Katso Apetitin brändifilmi tästä:

Kansainvälinen kalapuikkopäivä 3.4. - kiitos arjen pelastaja, kalapuikko!...

3.4. vietetään kansainvälistä kalapuikkopäivää. Kalapuikot ovat pitkäaikainen suosikki suomalaisten keittiöissä. Perinteisesti kalapuikot ovat olleet erityisesti lasten suosiossa. Myös Apetit on astunut kalapuikkojen maailmaan, kun se vuonna 2019 toi markkinoille kotimaisesta särjestä valmistetut Järvikalapuikot. Innostuneen vastaanoton saaneen Järvikalapuikon pääraaka-aine, kotimainen särki, on hoitokalastettu suomalaisista järvistä. Apetit Järvikalapuikot ovat osa Apetitin kotimaiseen järvikalaan pohjautuvaa tuoteperhettä. Lue lisää Apetitin järvikalatuotteista täältä. Järvikalapuikot ovat gluteenittomia, laktoosittomia, soijattomia, e-koodittomia ja runsasproteiinisia. Ennen kaikkea Järvikalapuikot ovat vastuullinen valinta! Tiesitkö? Vaikka kalapuikot todella ovat mainio ja maistuva arjen helpottaja, kalapuikkopäivän historia tulee hieman erilaisesta yhteydestä. Alun perin kalapuikkopäivää alettiin viettämään 3.4.2010 tv-sarja Doctor Whon jakson myötä, jossa nautiskeltiin kalapuikkoja ja makeaa maitokiisseliä (Fish Fingers and Custard). Apetit suosittelee kuitenkin kokeilemaan Järvikalapuikkojen seurana sitruunaista kermaviilikastiketta. Kalapuikko taipuu myös tacojen täytteeksi, kuten Apetitin kasvisruokamestari Teemu Hurstin reseptissä. Lue lisää: apetit.fi/jarvikala