Korkealaatuisia kasviöljyjä Suomesta

Korkealaatuisia kasviöljyjä Suomesta

Apetit-konsernin Öljykasvituotteet-liiketoiminnasta vastaava Avena on Suomen merkittävin kasviöljyjen jalostaja ja öljykasvipohjaisten rehuraaka-aineiden tuottaja. Apetitin öljykasvituotteet valmistetaan Kirkkonummella sijaitsevassa öljynpuristamossa, joka jalostaa rypsin ja rapsin siemenistä laadukkaita ja erittäin korkean jalostusarvon tuotteita kasviöljyiksi. Avena käyttää noin 90 prosenttia Suomessa viljellystä rypsin- ja rapsinsiemenistä Kirkkonummella sijaitsevassa öljynpuristamossaan. Puristamon vuotuinen siementarve on lähes puolitoistakertainen Suomen satoon verrattuna. 

Ruokaöljyjen tuotanto tapahtuu puhtaasti ja luonnollisin menetelmin fysikaalisilla minimiprosessointimenetelmillä, joissa öljykasvinsiemenestä hyödynnetään 99,9 prosenttia öljyksi ja rypsipuristeeksi. Siemenen arvokkaat ainesosat, kuten antioksidantit, sterolit ja vitamiinit saadaan miedosti lämmittämällä talteen paremmin kuin kylmäpuristuksessa.

Rasvan laadun parantaminen suomalaisten ravinnossa on ravitsemussitoumusten tavoitteiden mukaista. Pehmeitä ja tyydyttymättömiä rasvoja sisältävät kasvispohjaiset ruokaöljyt ovatkin kiinteä osa terveellistä ruokavaliota. Rasvahappokoostumukseltaan rypsiöljy on monipuolinen, ja se sisältää sekä omega-6- että omega-3-rasvahappoja.

 

 

Liittyvät artikkelit

Kasvikset kuuluvat joulupöytään - lue kasvisruokamestari Teemu Hurstin vink...

Jouluinen ateria on monessa kodissa tärkeä hetki. Kaikkea tarmoa ei kuitenkaan tarvitse käyttää ainoastaan ruoanlaittoon, sillä Apetit-pakastetuotteilla voi tuoda maukkaasti ja vaivattomasti kasviksia jouluiseen ruokapöytään. Apetitin kasvisruokamestari Teemu Hursti antaa vinkkinsä joulun perinneruokien piristämiseen. Herneet ovat joulupöydän klassikko. Apetit-pakasteherneet on puitu ja pakastettu optimaaliseen aikaan - näin Suomen valoisien ja pitkien kesäöiden tuoma makea maku säilyy joulupöytään asti. Herneet sopivat joulupöytään ihan sellaisenaan. Hieman joulupöydän perinteitä haastaville sopii puolestaan hernepesto. ”Cashew-pähkinöitä ja valkosipulia lisäämällä pestosta saa mukavan täyteläisen - se sopii mainiosti esimerkiksi joululimpun päälle levitettäväksi”, Apetitin kasvisruokamestari Teemu Hursti sanoo. Lisää väriä joulupöytään juuressekoituksilla Värikkäät juurekset ovat mitä mainioin lisuke joulupöytään. Uunissa paahdetut Apetit Isot Uunijuurekset tai Apetit Kotimainen Juureskuutio tuovat meheviä makuja vaivattomasti. ”Juuressekoituksista saa pienellä maustamisella erittäin juhlavan osan ateriaa. Voi esimerkiksi lisätä hunajaa tai siirappia ja rosmariinia tuomaan makua. Juuressekoituksia voi höystää jouluiseksi myös esimerkiksi lisäämällä joukkoon mantelia tai leipäjuustoa. Pikkelöidyt sadonkorjuukasvikset ovat oma suosikkini joulupöytään”, kasvisruokamestari Hursti kertoo. Jos perinteisen joulupöydän antimet tuntuvat liian raskailta, on tarjoilua helppo keventää keitoilla. Valmiit juuressekoitukset sopivat erinomaisesti myös kasvissosekeittojen pohjaksi. ”Erilaiset värikkäät juuressosekeitot sopivat mainiosti myös jouluun. Ympäri vuoden toimivia reseptejä voi aina tuunata sesongin mukaan: täyteläisen punaiseksi punajuuresta värjäytyvä paahdettu kasvissosekeitto saa jännittävän vivahteen lakritsijauheesta. Myös erilaiset täyteläiset juustot sopivat keittoihin höysteeksi.” Punajuuresta joulun väriä Mikä olisikaan paremmin joulupöytään sopiva kasvis kuin punajuuri? Rosolli onkin perinteinen jouluherkku suomalaisten pöydässä. ”Uunissa paahdettava lämmin rosolli on mainio vaihtoehto perinteiselle rosollille. Sekoita siirappia ja sopivan happamia omenoita Apetit Isot Uunijuurekset -sekoitukseen, ja perinteinen rosolli saa tulevillekin jouluille mehevän kilpailijan.” Apetit Kotimainen Uunivalmis Punajuurigratiini tarjoaa joulupöytään erilaisia maistuvia vaihtoehtoja. Se on sellaisenaan maistuva ja juhlava lisuke, mutta antaa varaa myös mielikuvituksen käyttämiselle. ”Pienellä vaivannäöllä Punajuurigratiini taipuu juhlavan näyttävän ja ruokaisan kranssin täytteeksi - tai miksei jopa joulutorttujen täytteeksi. Sama täyte sopii molempien sisään”, Hursti vinkkaa.   Katso kasvisruokamestarin vinkin jouluun:   Juures-leipäjuustopaistosta 10 annosta Apetit Kotimainen Juureskuutio: 1 pss (à 500g) Apetit Rypsiöljyä: 1 rkl Valkosipulin kynsi: 1 kpl Balsamiviinietikkaa: 1 rkl Fariinisokeria: ½ dl Kuivattua timjamia: ½ tl Kuivattua salviaa: ½ tl Kuivattua rosmariinia: ½ tl Suolaa: ¼ tl Leipäjuustoa: 200 g Työohje: Laita juurekset voideltuun uunivuokaan. Sekoita öljyn joukkoon murskattu valkosipulin kynsi, viinietikka ja kaikki mausteet. Paahda kiertoilmauunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia. Leikkaa leipäjuusto kuutioiksi ja lisää juuresten joukkoon. Paahda vielä noin 2 minuuttia jotta juustokuutiot kuumenevat.   Pikkelöidyt sadonkorjuukasvikset 10 annosta                           Apetit Sadonkorjuukasvikset: 1 pss (á 300g)            Liemi: Vettä: 2 dl Sokeria: 100 g Omenaviinietikkaa: ½ dl Kuivattua rosmariinia: 1 tl Työohje: Kiehauta kattilassa vesi, sokeri, etikka ja rosmariini. Lisää jäiset kasvikset ja kiehauta. Ota kattila liedeltä ja anna kasvisten jäähtyä liemessä. Anna tekeytyä kylmässä yön yli.   Paahdettu kasvissosekeitto 4-6 annosta Apetit Isot Uunijuurekset: 2 pss (á 500g) Provencen yrttiseosta: 1 tl suolaa: 1 tl mustapippuria kasvislientä: 1 l hunajaa: 1 rkl kaurakermaa: 2 dl lehtipersiljaa lakritsijauhetta: 1 tl Työohje: Kaada Isot Uunijuurekset leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Ripottele pinnalle yrttiseos, suola ja mustapippuri. Paahda kasviksia 225-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Kiehauta sillä välin kattilassa kasvisliemi. Kaada paahdetut kasvikset kattilaan ja soseuta tasaiseksi. Mausta hunajalla ja lakritsijauheella, lisää kerma. Kiehauta ja sekoita tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Viimeistele halutessasi lehtipersiljalla.   Punajuurikranssi 10 annosta iso lehtitaikinalevy: 1pkt Apetit Punajuurigratiini: 1 pss perunajauhoa tai maissitärkkelystä: 2 rkl kananmuna haarukalla sekoitettuna: 1 kpl saksanpähkinää rouhittuna: 1 dl sinihomejuustoa muruina: 1 dl  Työohje: Siirrä punajuurigratiini mikroaaltouunin kestävään kulhoon ja kypsennä täydellä teholla 10 minuuttia. Sekoita ja jatka kuumennusta 5 minuuttia. Jäähdytä punajuuriseos. Sekoita joukkoon tärkkelysvalmiste. Kauli taikinalevy jauhotetulla työtasolla laakeammaksi. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja nosta taikinalevy sen päälle. Ota esille tarjoiluvati ja hahmottele sen avulla sopivan kokoinen ympyrä, jolle lusikoit punajuurigratiinin. Jaa päälle pähkinä- ja sinihomejuusto. Leikkaa keskusta kolmioiksi. Leikkaa ulkokehälle harvakseltaan kolmioita ja lyhennä niiden väliin jäävät taikinanosat puoleen pituuteen. Peitä punajuuritäyte nostamalla ensin lyhennetyt taikinaläpät ylös, seuraavaksi ulkokehän kolmiot ja viimeiseksi sisäkehän kolmiot. Tue taikinankulmat pitkillä puutikuilla ja sipaise kranssin pinta kananmunalla. Kypsennä 225-asteessa kiertoilma-alalämpö -toiminnolla uunin alaosassa noin 15 minuuttia tai tasalämmöllä 225-asteisen uunin alaosassa noin 20 minuuttia. Poista kaikki puutikut kranssin jäähdyttyä. Tarjoa salaatin tai lämpimän kasviswokin kera.   Lämmin rosolli 10 annosta Apetit Isot Uunijuurekset: 1pss (á 500g) Tuoretta omenaa (hapan esim. Granny Smith): 1 kpl Apetit Rypsiöljyä: 1 rkl Suolaa: ½  tl Siirappia: 1 rkl  Työohje: Pese omena ja leikkaa lohkoiksi. Laita Apetit Isot Uunijuurekset ja omenalohkot voideltuun uunivuokaan. Sekoita rypsiöljy, siirappi sekä suola keskenään ja sekoita juuresten joukkoon. Paahda kiertoilmauunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Sekoita kerran kypsennyksen aikana.   Hernepesto, cashew 10 annosta Apetit Kotimaisia herneitä: 1pss (á 200g) Cashew pähkinöitä: 150 g Apetit Rypsiöljyä: ½ dl Tuoretta Kotimaista basilikaa: 1 Ruukku Sitruunamehua: 2 rkl Valkosipulin kynsi: 1 kpl Rouhittua mustapippuria: ½ tl  Työohje: Sulata herneet. Laita kaikki ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella karkeaksi soseeksi. Anna maustua noin 30 minuuttia. Vinkki: Basilikasta voit käyttää myös varret.

10 syytä käyttää vihannespakasteita

Vihannespakasteet säilyvät tuoreina, laadukkaina ja terveellisinä, koska ne toimitetaan jatkokäsittelyyn mahdollisimman pian korjaamisen jälkeen. Kotimaisen herneen matka pellolta pakastimeen taittuu noin kahdessa tunnissa. Pakastetut kasvikset säilyvät kauemmin kuin tuoreet. Esimerkiksi Apetit Kotimainen Herne säilyy tuoreena pakkasessa –20-asteessa vähintään 18 kuukautta. Suomen ilmasto on vihanneksille suotuisa: pitkät kesäpäivät ja valoisat yöt lisäävät aromeja ja parantavat laatua. Ripeän tuotantoprosessin ansioista, kasvisten hyvä, tuore maku säilyy myös pakastettaessa. Kasvikset pakastetaan, kun ne ovat parhaimmillaan – voit nauttia kaikista kotimaisista kasviksista sadonkorjuutuoreena vuodenajasta riippumatta. Vihannespakasteet ovat helppokäyttöisiä: ne on valmiiksi puhdistettu, kuorittu, pilkottu ja höyrytetty. Kaikki vihannespakastepussissa on syötävää. Et maksa syömäkelvottomista osista kuten kuorista tai kannoista. Erityisruokavaliota noudattavan ja painoaan tarkkailevan on helppo tehdä valintoja, sillä pakasteiden pakkauksista löytyy tarkat tiedot ainesosista ja ravintosisällöstä. Apetit-vihannespakasteet valmistetaan niin, että ravintoarvot, raikkaus ja tuoreus säilyvät mahdollisimman hyvin. Vihannespakasteet ovat laadukkaita. Apetit valvoo tarkasti käyttämiensä kasvisten tuotantoprosesseja pellolta pakkaseen. Vihannespakasteita käyttämällä säästät aikaa, rahaa sekä vaivaa ja voit olla varma tuotteiden laadusta ja terveellisyydestä.

Apetitin syksyn uutuudet tuovat ruokapöytiin lisää vegaanisia vaihtoehtoja ...

Apetitin syksyn uutuustuotteiden vegaaniset suosikit ovat klassikko Apetit Pinaattikeitto ja Kasvisjauhispizza Vegelover. - Pinaattikeitto on jo pitkään pitänyt paikkansa myydyimpien tuotteidemme joukossa. Klassikon uusi vegaaninen ja maidoton versio on täyttävä ja täyteläinen – ja luonnollisesti se sisältää kotimaista vastuuviljeltyä pinaattia, tuoteryhmäpäällikkö Riikka Haarasilta-Suutarinen kertoo. Kasvisjauhispizza Vegelover on rinnakkaistuote alkuvuodesta lanseeratulle Kasvisjauhispizza Originalille. Pudasjärvellä valmistettava Kasvisjauhispizza on saavuttanut suosiota muun muassa maistuvan vegaanisen juustonsa myötä. - Uudessa Vegeloverissa täytteenä on lehtipinaattia, paprikaa ja ananasta sekä tietysti rouhittua Kasvisjauhista ja suussa sulavaa vuustoa. Vegelover onkin herättänyt paljon kiinnostusta jo ennakkoon, kun esittelimme tuotetta kesätapahtumissa, Haarasilta-Suutarinen sanoo. Helpotusta kasvisten käytön lisäämiseen – myös lapsille ja nuorille Apetitin missio on luoda kasviksista hyvinvointia. Osana strategiaansa Apetit on sitoutunut seitsemään ravitsemussitoumukseen, joista yhdessä Apetit sitoutui lisäämään kasvisten käyttöä tuotekehityksen keinoin. - Uudet Pinaatti-raejuustonapit ja Porkkananapit osuvat tähän kategoriaan hienosti. Napit ovat hauska ja helppo tapa tuoda kasviksia myös lasten lautasille – tästä meillä on kokemusta jo nappien aiemman ammattikeittiöissä saavutetun suosion myötä, Haarasilta-Suutarinen sanoo. Kasvisten käytön lisäämistä helpottamaan omiaan ovat myös Tuorekset-uutuudet. Sadonkorjuukasvikset ja Kolmen kaalin wok ovat sesonkiin sopivia sekoituksia, jotka sopivat erinomaisesti niin wokkeihin, pataruokiin kuin keittoihinkin. - Uusissa Tuoreksissa on menty satokausiajattelu edellä. Tuorekset ovat valmiiksi pestyjä, esikäsiteltyjä ja paloiteltuja tuoreita kasviksia, joiden avulla on helppo tuoda lisää kasviksia päivään. Raikkaat sekoitukset ovat erittäin monikäyttöisiä arjen helpottajia, niitä voi napsia suurimpaan nälkään vaikka suoraan rasiasta, tuoteryhmäpäällikkö Marjo Kantola kertoo.   Yhteystiedot: Riikka Haarasilta-Suutarinen, tuoteryhmäpäällikkö etunimi.sukunimi(a)apetit.fi 010 402 4011 Marjo Kantola, tuoteryhmäpäällikkö etunimi.sukunimi(a)apetit.fi 010 402 2174   Apetit-uutuudet: Apetit Vegaaninen Pinaattikeitto, 380 g Klassinen arjenpelastaja Apetit Pinaattikeitto ilmestyy pakastealtaisiin nyt myös maidottomana ja vegaanisena versiona. Täyttävä ja täyteläinen, proteiinipitoinen ja herkullinen, täysin kasvispohjainen keitto sisältää kotimaista vastuuviljeltyä pinaattia. Apetit Kasvisjauhispizza Vegelover, 290 g Himoitun Kasvisjauhispizza Originalin runsaasti herkullisia kasviksia sisältävä rinnakkaistuote Vegelover on täysin vegaaninen ja superherkullinen uutuus. Täytteinä Apetit Kasvisjauhista, lehtipinaattia ja ananasta sekä erinomaiseksi todettua vuustoa, eli vegaanista juustoa. Apetit Kasvisjauhispizzat valmistetaan Pudasjärvellä. Apetit Pinaatti-raejuustonapit ja Porkkananapit, 240 g Uudet Apetit Pinaatti-raejuustonapit ja Porkkananapit tuovat kotimaisia kasviksia helposti ja hauskasti myös lasten lautasille. Ohut panerointi ja hieno rakenne tekevät kouluissa ja päiväkodeissa jo vuosia lapsille maistuneista napeista helposti lähestyttäviä. Apetit Pinaatti-raejuustonappi on vähälaktoosinen ja gluteeniton, Apetit Porkkanappi on vegaaninen, maidoton, laktoositon ja gluteeniton. Apetit Kotimainen Järvikalapihvi, 200 g Kotimaisesta hoitokalastetusta särjestä ja ahvenesta valmistetut Järvikalapihvit saapuvat viimein ammattikeittiöistä myös kuluttajien tarjontaan. Järvikalapihvit sisältävät runsaasti proteiinia ja omega3-rasvahappoja. Tuote on gluteeniton ja laktoositon. Todellinen ekotuote. Apetit Tuorekset Sadonkorjuukasvikset, 140 g Sadonkorjuukasvikset sisältävät porkkanaa, keräkaalia ja lehtikaalia. Lisää kasviksia ateriaan helposti esimerkiksi sekoittamalla Tuorekset munakkaaseen. Perinteisten wokkien lisäksi Sadonkorjuukasvikset toimivat myös keitoissa, pataruoissa ja salaateissa. Apetit Tuorekset Kolmen kaalin wok, 130g Kolmen kaalin wok on pirteä sekoitus keräkaalia, punakaalia ja lehtikaalia. Siitä onnistuvat erilaiset wok-ruoat, tai lisää sekoitus esimerkiksi paistetun ja maustetun jauhelihan joukkoon. Rasiasta saa myös helpon kaalisalaatin lisäämällä kaalisekoitukseen salaatinkastiketta.