Apetitin vihannes- ja ruokapakasteet ovat maistuvia kiireisen arjen helpottajia. Kasvis- ja kalapohjaiset ateriat ovat myös valinta hyvinvoinnin puolesta. Mutta tiesitkö, että löydät pakastealtaasta helposti tuotteet maistuvaan ja tutkitusti kestävään ateriaan, jonka ympäristö- ja ilmastovaikutukset on tarkoin selvitetty?
Ruoan ilmastovaikutukset ovat kiivaastikin keskusteltu aihe. Ruoan ilmastovaikutukset kattavat noin viidenneksen kaiken kuluttamisen hiilijalanjäljestä. Tutkittu tieto antaa meidän kaikkien tarvitsemaa lisätietoa mahdollisuuksista vaikuttaa omilla kulutustottumuksilla.
Apetit on selvittänyt tuotteistansa valmistetun aterian ympäristöjalanjäljen yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen (Luke) kanssa. Ateria koostui Apetit Järvikalapuikosta, Peruna & keittokasviksesta sekä kotimaisesta herneestä.
Vaikka malliateria sisältää vain suhteellisen pienen hiilijalanjäljen elintarvikkeita, on kaupan ja logistiikan sekä kotona tapahtuvan pakasteiden säilytyksen ja valmistuksen osuus aterian ilmastovaikutuksista yhteensäkin vain 16 prosenttia. Tämä on hyvä muistutus ruokahävikin ehkäisyn merkityksestä kestävissä ruokailutottumuksissa.
Alla kuvatun Apetit-tuotteista valmistetun aterian ilmastovaikutus on 0,46 kg CO2-ekv. Yhteensä 350 gramman kokoinen ateria sisältää kolmea Apetit-tuotetta. Suurin osa aterian ilmastovaikutuksesta aiheutui Järvikalapuikosta ja Peruna & keittokasviksesta, joista muodostui myös määrällisesti aterian suurin osuus.
Laskennan tulokseen sisältyvät tuotteiden koko toimitusketjut aina keskusliikkeen varastoon kuljetetuksi valmiiksi tuotteeksi asti. Pakkausten osuus sisältää kaikki ketjun aikana käytettävät pakkausmateriaalit. Laskentaan lisättiin myös arvio kaupan, logistiikan ja kotona tapahtuvan ruoanvalmistuksen päästöistä. Ateria on oletettu valmistettavan kotona uunissa.
Kestävän kulutuksen mukaiseen ruokavalioon kuuluvat esimerkiksi kasvis- ja kalapohjaiset tuotteet. Kuluttajien valintojen lisäksi ruoan ilmastovaikutuksiin vaikuttaa koko elintarviketeollisuuden toiminta. Elintarviketeollisuus on julkaissut kunnianhimoisen vähähiilisyystiekartan, ja Apetit on jo siirtynyt muun muassa täysin tuulisähkön käyttöön kaikilla tuotantolaitoksillaan.
Pakastekasvikset säilyttävät tuoreutensa, laatunsa ja ravinteensa, sillä ne pakastetaan mahdollisimman pian korjaamisen jälkeen: esimerkiksi kotimainen herne päätyy pellolta pakkaseen kahdessa tunnissa. Nopean jatkokäsittelyn ansiosta kasvisten hyvä maku, rakenne ja ravinteet säilyvät myös pakastamisen jälkeen.
Vihannespakasteiden käyttö tekee arjesta ja kestävien ruokavalintojen tekemistä helpompaa. Pakastetut kasvikset säästävät kotikokin aikaa: ne on puhdistettu, kuorittu, pilkottu ja höyrytetty käyttövalmiiksi.
Myös hävikin vähentäminen helpottuu vihannespakasteita käyttämällä. Pussin koko sisältö on syötävää, etkä maksa kotikeittiössä hukkaan menevistä kuorista ja kannoista. Voit käyttää pussista sen verran kuin tarvitset, ja laittaa loput pakkaseen odottamaan seuraavaa käyttökertaa. Pakastekasvikset myös säilyvät oikein säilytettynä pitkään, joten kiirettä käytön suhteen ei ole.
Apetit päivitti talvella 2021 Baltic Sea Action Groupin Itämeri-sitoumuksensa. Päivityksen myötä sitoumus laajeni pellolta vesistöihin ja kattamaan myös kotimaisen lähikalan käytön kehittämisen ja laajentamisen Apetitin tuotteistossa.
Lähikalan käyttö hyödyttää vesistöjä, sillä rehevöityminen on yksi suurimmista vesistöjemme hyvinvointia haittaavista tekijöistä. Rehevöitymisellä tarkoitetaan liiallisen ravinnemäärän, kuten typen ja fosforin, aiheuttamaa levien liikakasvua, joka johtaa mm. veden samentumiseen, happikatoon sekä eliöstön kaventumiseen.
Jo aiemmin Apetitin sitoumuksen keskiössä on ollut tuottaa avomaan kasvisten sopimusviljelyssä hyödynnettävää tietoa erityisesti maaperän kasvukunnon parantamiseksi ja hiilensidontaan liittyen. Työn edistäminen on konkretisoitunut Apetitin Räpin koetilalla käynnissä olevissa hankkeissa.
Lue lisää ruoan ilmastovaikutuksista: