Apetitin merkittävimmät raaka-aine- ja materiaalitehokkuuteen liittyvät toimet liittyvät ruokaraaka-aineiden mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön erityisesti satokausituotannossa. Myös pakkausmateriaaleilla voidaan vaikuttaa materiaalitehokkuuteen.
Apetit-konsernin kolmella tuotantolaitoksella syntyy sivuvirtoja vaihtelevin määrin. Kantvikin kasviöljypuristamon rypsin ja rapsin siementen puristuksesta ei synny hyödyntämättömiä öljykasvisiementen sivuvirtoja. Pudasjärven pakastepizzatehtaan hävikki on myös verrattain pientä, noin kolme prosenttia konsernin biojätteistä syntyy Pudasjärvellä.
Valtaosa, noin 95 prosenttia Apetitin biojätevirroista syntyy Säkylän pakastetehtaalla. Säkylän tehtaan biojätteistä suurin osa syntyy satokausituotannossa. Osa satokausituotannon sivuvirroista, kuten herneestä syntyvä rouhe, pystytään hyödyntämään osana tuotteita. Esimerkiksi vuonna 2024 suurkeittiöasiakkaille lanseeratussa Kotimainen Hernerouhe -tuotteessa hyödynnetään herneen pakastusprosessin sivuvirtoja.
Raportoitavan biojätteen lisäksi jätevirtoja syntyy satokausikasvisten mukana pellolta tulevista mullasta ja kivistä. Niiden määrä vastaa noin neljäsosaa Säkylän tehtaan koko jätemäärästä. Noin 59 prosenttia jätteistä on biojätettä, pääosin satokausikasvisten sivuvirtoja.
Säkylän pakastetehtaalla pyritään jatkuvan parantamisen periaatteella vähentämään muun muassa elintarvikekelpoisten sivuvirtojen määrää.
Kantvikin kasviöljypuristamon sivuvirtojen eli öljykasvinsiementen mukana tulleen olkijae pystytään nyt hyödyntämään täysin bioenergialaitoksen tuotannossa.
Pudasjärven pizzalinjaston uusimisen ja uusien pizzojen lanseerauksen jälkeen pakastepizzatehtaalla hävikkiä seurataan päivittäin punnitsemalla. Hävikin syntymiseen on pyritty vaikuttamaan kehittämällä pizzataikinaa, sekä kuljettimia ja kylmätehoa. Vuonna 2024 linjastoa on kehitetty uudella kolmioleikkaimella sekä kuljettimella. Vuonna 2025 linjastolle asennetaan kuljetin, jonka tarkoituksena on vähentää pizzapohjiin liittyvää hävikkiä.