Erikoiset ajat ovat pitäneet koulut suljettuina, mutta elokuussa palataan taas toivottavasti normaaliin rytmiin. Suunnitelmat ja tilaukset elokuulle kannattaa tehdä jo ajoissa ennen lomia, jotta kaikki on valmista, kun arki alkaa. Tässä muutama tuotevinkki ja resepti inspiraatioksi!

Pihvit, pyörykät ja kepukat ovat lasten suosikkeja ja myös helppo valmistaa. Varsinkin Apetit kalakepukka on ollut hitti, koska herkullisen makunsa lisäksi se sisältää hyviä Omega 3 -rasvahappoja ja tuote on myös laktoositon, gluteeniton ja kananmunaton.
Suosittu vegaanivaihtoehto koululaisille on Apetit Porkkanapihvi, joka on myös maidoton, gluteeniton ja kananmunaton. Pihvit valmistuvat nopeasti uunissa ja voit tarjoilla ne esimerkiksi herkullisten uunijuuresten ja tsatsikin kera. Reseptissä on käytetty Feta-kasvispihvejä, mutta myös porkkanapihvit toimivat reseptissä erinomaisesti.

Toinen herkullinen koululaisille maistuva kalapyörykkä on Apetit Kalastajan pyörykkä, joka sisältää lohen lisäksi seitiä ja kasviksia. Katso resepti, jossa pyörykät tarjoillaan pinaatti-hernekastikkeen ja juures-perunapaistoksen kanssa. Reseptissä on käytetty Särkisen Kalapyöryköitä, mutta voit korvata ne hyvin Kalastajan pyöryköillä.
Katso kalapyöryköiden resepti!

Aurinkoista kevättä!
-Apetit
Apetitin alkuvuoden uutuustuote, Kotimainen Säkylän kasvispyörykkä, on saanut alkunsa halusta hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti laadukkaat, kotimaiset kasvikset. Pyörykässä on saatu hyötykäyttöön nekin osat Apetitin Säkylän pakastetehtaalla käsiteltävistä kasviksista, jotka aiemmin päätyivät sivuvirtoihin. Apetitin sopimusviljelijät tuottavat vuosittain yli 30 miljoonaa kiloa kotimaisia kasviksia Säkylän pakastetehtaalle. Pääosin Satakunnan alueella viljeltävistä kasviksista valmistetaan pakastekasvisten ohella muun muassa pihvejä ja pyöryköitä. Kasvisten käsittelyssä syntyy väistämättä sivuvirtoja, kuten esimerkiksi juuresten pilkonnassa syntyviä erikokoisia paloja tai herneistä irtoavia osia. Kotimainen Säkylän kasvispyörykässä nämä ainesosat on otettu hyötykäyttöön: kasvispyörykkä sisältää kotimaisen herneen ja porkkanan sivuvirtoja, ja myös pyörykälle herkullista makua antavaan liemeen on käytetty satokausituotannon sivuvirtoja. Säkylän kasvispyörykkä on osa Apetit Kotimainen -tuoteperhettä, eli kasvikset ovat aina 100-prosenttisesti kotimaisia ja tuotteen muut ainesosat Hyvää Suomesta -vaatimusten mukaisia. Tuote on gluteeniton, maidoton ja soijaton sekä sopii vegaaniseen ruokavalioon. Sillä on myös Sydänmerkki ja Hyvää Suomesta -merkki. Porkkanacurry Säkylän pyöryköillä ja pinaattiriisi 20:lle Annoskoko: 385 g Saanto: 7,700 kg 2,500 kg Apetit Säkylän pyöryköitä Porkkanacurry: 0,050 l Apetit rypsiöljyä 0,200 kg Apetit sipulikuutioita, pakaste 0,010 kg valkosipulia 0,100 kg punaista currytahnaa 1,000 l porkkanatäysmehua 1,000 l kookosmaitoa 0,040 kg maissitärkkelystä 0,004 kg suolaa 0,050 l sitruunan mehua Pinaattiriisi: 1,000 kg pitkäjyväistä riisiä 2,000 l kasvislientä 0,400 kg Apetit kotimaista pinaattia paloina, pakaste 0,002 kg suolaa Lisäksi: 0,020 kg lehtipersiljaa 0,500 kg creme fraichea Kaada Apetit Kasvispyörykät jäisinä tai kohmeisina voideltuihin GN 1/1-65 mm vuokiin. Esikuumenna uuni 200 asteeseen. Laske lämpötila 160 asteeseen, kun viet pyörykät uuniin. Kiertoilmapaista 160 asteessa n. 20—25 minuuttia. Kuullota sipulikuutioita öljyssä kattilassa ja lisää hienonnettu valkosipuli ja currytahna. Kuullota hetki ja lisää joukkoon porkkanamehu ja kookosmaito. Hauduta keskilämmöllä kattilassa n. 20 min, suurusta maissitärkkelyksellä. Mausta porkkanacyrry suolalla ja sitruunan mehulla. Keitä riisi kasvisliemessä kypsäksi, lisää joukkoon pinaatti ja mausta suolalla. Laita porkkanacyrry GN 1/1-vuokaan ja lisää kuumennetut Säkylän pyörykät. Lisää pinnalle hienonnettua lehtipersiljaa. Tarjoile pinaattiriisin ja creme fraichen kera.
”Monipuolinen, tuore ja mieto” on osuva kuvaus rypsi- ja rapsiöljystä. Se sisältää paljon välttämättömiä Omega-3-rasvahappoja. Kaikki Apetit-öljyt ovat korkealaatuisia ja Suomessa puristettuja. Apetitin rypsi- ja rapsiöljyt ammattikeittiöille Kaikki Apetitin rypsi- ja rapsiöljytuotteet valmistetaan Kirkkonummella Kantvikin kasviöljypuristamolla, tuotteiden alkuperä on Suomi tai EU. Tutustu tarkemmin ammattikeittiöiden kasviöljytuotevalikoimaan Syväpaistoöljyn käyttöohje - uppopaistamisen öljyvinkit Älä täytä paistokoria liikaa Peitä rasvakeitin kun se ei ole käytössä Poista uppopaistettavasta ruuasta ylimääräinen kosteus ja ylimääräiset murut ennen paistamista. Paista oikeassa lämpötilassa Sammuta tai laske rasvakeittimen lämpötila kun se ei ole käytössä Poista säännöllisesti öljyyn jääneet ruokamuruset Suodata öljy päivittäin ja täytä oikealle tasolle Käytä testiliuskoja tai TPM-mittaria (Total Polar Material) selvittääksesi onko öljy vaihdettava. Pese ja kuivaa huolellisesti (vesi on öljyn vihollinen) rasvakeitin ennen kun täytät sen uudella öljyllä. Lajittele käytetty öljy oikeaan jätteeseen. Katso myös: Eviran ohje akryyliamidipitoisuuksien vähentämiseksi ja vertailuarvojen noudattamiseksi Rypsi- vai rapsiöljy? Miksi rypsi-rapsiöljyä? Runsaasti terveydelle edullisia pehmeitä rasvoja. Omega-3- ja omega-6-rasvahappoja ihanteellisessa suhteessa (1:2). Tarvittavan päivittäisen määrän välttämättömiä rasvahappoja saa jo kahdesta ruokalusikallisesta rypsiöljyä. Runsaasti E- vitamiinia. Makuaineiden kantaja, eli tuo ruoan omat aromit esille. Monikäyttöinen, voi korvata lähes minkä tahansa ruoassa käytettävän rasvan. Rypsiöljy sopii salaattikastikkeisiin, paistamiseen, leipomiseen ja kylmiin tai lämpimiin kastikkeisiin. Sopii käytettäväksi kotitalouksissa, ammattikeittiöissä ja teollisissa tuotteissa. On hyvä muistaa yhden tekijän pitoisuuksia ravinnossa tarkasteltaessa, että ravinto on kokonaisuus!
Apetit juhlistaa Itämeripäivää Säkylän lounasruokalassaan Amica Myllynkivessä Itämeripäivään sopivalla lounaalla: Itämeren kalapihvit, pinaatti-jogurttikastike, kotimaisia wok-kasviksia ja perunaa. Itämeren yksi suurimmista ongelmista on rehevöityminen, jota lisäävät mm. mantereelta mereen huuhtoutuvat ravinteet. Itämeren silakka on kestävä ruokavalinta, jota syömällä poistaa myös vedestä ravinteita, kuten rehevöitymistä lisäävää fosforia. Karkeasti laskettuna, kilon silakkaa syömällä poistaa 4 grammaa fosforia, joka veteen jäädessään kasvattaisi noin 4 kiloa levää. Apetit Itämeren kalapihvi on lisäys Apetitin kotimaisesta lähikalasta valmistettuihin tuotteisiin. Vuonna 2021 lisäsimme kotimaisen kalan, pääasiassa silakan ja särjen, käyttöä noin 70 %. Apetitin tuotteisiin käyttämän kalansaaliin mukana Itämerestä ja Suomen sisävesistä poistui fosforia määrä, joka kasvattaisi jopa yli 900 000 kiloa levää! Koko resepti: Itämeren kalapihvit, pinaatti-jogurttikastike, kotimaisia wok-kasviksia, perunaa Saanto: 27,0 kg Annoskoko 0,270 kg Annosmäärä: 100 Kalapihvit: 5 kpl Vuoka GN 1/1-65 mm 12 kg Apetit Itämeren kalamurekepihvit, pakaste Lado kalapihvit limittäin jäisinä tai kohmeisina voideltuihin GN 1/1-65 mm vuokiin. Kuumenna uunissa 160°C, kosteus 30% noin 20-25 min. Pinaatti-jogurttikastike: 1,250 kg Apetit Kotimaista Hienonnettua pinaattia paloina 3,700 kg Kaurajogurttia 0,020 kg Suola 0,080 kg Sokeria 0,002 kg Mustapippuria, rouhe Kuumenna pinaattipalat yhdistelmäuunissa 150° noin 10-12 min., kosteus 50 %. Jäähdytä. Sekoita jogurtti, jäähdytetty pinaatti ja mausteet keskenään. Anna maustua hetki kylmässä. Kasvislisuke: 1 kpl Vuoka GN 1/1-65 mm 3 kg Apetit Suomiwok-kasviksia / Apetit lehtikaali-kasviswok Punnitse GN 1/1-65mm-vuokaan kasvikset, öljy sekä mausteet. Kuumenna 150°C, kosteus 50% noin 8-10 min. Tarjoa perunoiden kanssa. Lisukkeeksi: 7,5 kg Perunaa