Apetitin alkuvuoden uutuustuote, Kotimainen Säkylän kasvispyörykkä, on saanut alkunsa halusta hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti laadukkaat, kotimaiset kasvikset. Pyörykässä on saatu hyötykäyttöön nekin osat Apetitin Säkylän pakastetehtaalla käsiteltävistä kasviksista, jotka aiemmin päätyivät sivuvirtoihin.
Apetitin sopimusviljelijät tuottavat vuosittain yli 30 miljoonaa kiloa kotimaisia kasviksia Säkylän pakastetehtaalle. Pääosin Satakunnan alueella viljeltävistä kasviksista valmistetaan pakastekasvisten ohella muun muassa pihvejä ja pyöryköitä.
Kasvisten käsittelyssä syntyy väistämättä sivuvirtoja, kuten esimerkiksi juuresten pilkonnassa syntyviä erikokoisia paloja tai herneistä irtoavia osia. Kotimainen Säkylän kasvispyörykässä nämä ainesosat on otettu hyötykäyttöön: kasvispyörykkä sisältää kotimaisen herneen ja porkkanan sivuvirtoja, ja myös pyörykälle herkullista makua antavaan liemeen on käytetty satokausituotannon sivuvirtoja.
Säkylän kasvispyörykkä on osa Apetit Kotimainen -tuoteperhettä, eli kasvikset ovat aina 100-prosenttisesti kotimaisia ja tuotteen muut ainesosat Hyvää Suomesta -vaatimusten mukaisia. Tuote on gluteeniton, maidoton ja soijaton sekä sopii vegaaniseen ruokavalioon. Sillä on myös Sydänmerkki ja Hyvää Suomesta -merkki.
20:lle
Annoskoko: 385 g
Saanto: 7,700 kg
2,500 kg Apetit Säkylän pyöryköitä
0,050 l Apetit rypsiöljyä
0,200 kg Apetit sipulikuutioita, pakaste
0,010 kg valkosipulia
0,100 kg punaista currytahnaa
1,000 l porkkanatäysmehua
1,000 l kookosmaitoa
0,040 kg maissitärkkelystä
0,004 kg suolaa
0,050 l sitruunan mehua
1,000 kg pitkäjyväistä riisiä
2,000 l kasvislientä
0,400 kg Apetit kotimaista pinaattia paloina, pakaste
0,002 kg suolaa
0,020 kg lehtipersiljaa
0,500 kg creme fraichea
”Monipuolinen, tuore ja mieto” on osuva kuvaus rypsi- ja rapsiöljystä. Se sisältää paljon välttämättömiä Omega-3-rasvahappoja. Kaikki Apetit-öljyt ovat korkealaatuisia ja Suomessa puristettuja. Apetitin rypsi- ja rapsiöljyt ammattikeittiöille Kaikki Apetitin rypsi- ja rapsiöljytuotteet valmistetaan Kirkkonummella Kantvikin kasviöljypuristamolla, tuotteiden alkuperä on Suomi tai EU. Tutustu tarkemmin ammattikeittiöiden kasviöljytuotevalikoimaan Syväpaistoöljyn käyttöohje - uppopaistamisen öljyvinkit Älä täytä paistokoria liikaa Peitä rasvakeitin kun se ei ole käytössä Poista uppopaistettavasta ruuasta ylimääräinen kosteus ja ylimääräiset murut ennen paistamista. Paista oikeassa lämpötilassa Sammuta tai laske rasvakeittimen lämpötila kun se ei ole käytössä Poista säännöllisesti öljyyn jääneet ruokamuruset Suodata öljy päivittäin ja täytä oikealle tasolle Käytä testiliuskoja tai TPM-mittaria (Total Polar Material) selvittääksesi onko öljy vaihdettava. Pese ja kuivaa huolellisesti (vesi on öljyn vihollinen) rasvakeitin ennen kun täytät sen uudella öljyllä. Lajittele käytetty öljy oikeaan jätteeseen. Katso myös: Eviran ohje akryyliamidipitoisuuksien vähentämiseksi ja vertailuarvojen noudattamiseksi Rypsi- vai rapsiöljy? Miksi rypsiöljyä? Runsaasti terveydelle edullisia pehmeitä rasvoja. Omega-3- ja omega-6-rasvahappoja ihanteellisessa suhteessa (1:2). Tarvittavan päivittäisen määrän välttämättömiä rasvahappoja saa jo kahdesta ruokalusikallisesta rypsiöljyä. Runsaasti E- vitamiinia. Makuaineiden kantaja, eli tuo ruoan omat aromit esille. Monikäyttöinen, voi korvata lähes minkä tahansa ruoassa käytettävän rasvan. Rypsiöljy sopii salaattikastikkeisiin, paistamiseen, leipomiseen ja kylmiin tai lämpimiin kastikkeisiin. Sopii käytettäväksi kotitalouksissa, ammattikeittiöissä ja teollisissa tuotteissa. On hyvä muistaa yhden tekijän pitoisuuksia ravinnossa tarkasteltaessa, että ravinto on kokonaisuus!
Leppävaaran koulukeskus Monikossa vietettiin VILKAS-viikon teemapäivää perjantaina 1.4.2022. Teemapäivän keskiössä olivat kotimaiset kasvikset ja ravitseva kouluruoka. Teemapäivään kuuluivat muun muassa koulun tiloihin noussut kasvistori, jossa oppilaat tunnistivat erilaisia kasviksia, sekä makuraati, jossa oppilaat saivat uusia makuelämyksiä erilaisista kasvisruoista. Makuraati arvioinnissa olivat intialainen kasvisvuoka ja pastan ja tomaattikastikkeen kanssa tarjoillut Minijauhispyörykät. Makuraadin voittoon nousi tomaattikastikkeen ja pastan kanssa tarjoillut Minijauhispyörykät. ”Helmiäänestyksellä suoritetun makuraadin voitti Minijauhispyörykkä. Erityisesti pasta on tietysti koululaisten makuun, mutta itse pyörykkä maistui kyllä myös. Erikoismaininta tuli porkkananapille, joka keräsi kehuja vaikka ei itse maistelussa mukana ollutkaan”, Apetitin kasvisruokamestari Teemu Hursti kertoo. Etenkin Monikon koulun alakoululaiset olivat innostuneesti mukana myös kasvistorilla tunnistamassa erilaisia kasviksia, ja tietämyskin oli oikein hyvää. Myös oppilaiden mutkattomuus uusiin ruokiin sai kiitosta kasvisruokamestarilta. ”Kasvisruoka ja kasvikset olivat jo hyvin luontainen juttu, sillä niitä on koulussa joka päivä tarjolla. Oli myös ilo nähdä, että ruoka-annokset olivat isoja ja lautaset tyhjenivät helposti”, Hursti sanoo. Kiitosta sai myös Monikon koulun ruokalan järjestelyt - niin VILKAS-teemapäivää varten kuin kouluruokailua ajatellen ylipäätään. ”Useat oppilaat kertoivat maistavansa useimmiten kasvisruokia. Linjastoilla kasvisruoat ovat ensimmäisenä, jotta niitä maisteltaisiin rohkeasti. Teemapäivä oli myös todella hienosti laitettu ja tapahtumaan panostettu. Oli todella ilo olla tapahtumassa mukana”, Apetitin Key Account Manager Tuula Korkalainen sanoo. Etenkin nuoremmille oppilaille oli mieluisaa, että pasta ja kastike sekä pyörykät otettiin erillisistä vuoista. Uusia makuelämyksiä kouluruokailun kautta Kouluruokailu on muuttunut aikojen saatossa lasten ja ruokakulttuurin muutosten mukana. ”Haluamme osaltamme kasvattaa kasvisten ja kasvisruoan suosiota, tutustuttaa ruokailijoita uusiin makuihin ja tuottaa upeita makuelämyksiä. Kotimainen puhdas ruoka on juhlapäivänsä ansainnut”, toteavat Monikon keittiön päällikkö Sirpa Pennanen ja Espoo Cateringin tuotekehittäjä Ville Kivinen. Vilkas-teemapäivänä kouluruokailijat pääsivät myös maistamaan ensimmäistä kertaa Apetitin uutta kasvipohjaista vaihtoehtoa ruokalistoille, Minijauhispyörykkää, joiden valmistuksessa on hyödynnetty Apetitin uutta kasviproteiinia, rypsinsiemenjauhetta BlackGrain from Yellow Fields. ”On hienoa tuoda kestäviä ruokavalintoja edistävä ja kotimaisia raaka-aineita hyödyntävä uutuustuote osaksi lasten kouluruokailua. Arvostamme pitkää ja hyvää yhteistyötämme Espoo Cateringin kanssa - Vilkas-teemapäivän kaltaiset tempaukset ovat meillekin hieno tilaisuus nähdä, kuinka tuotteet maistuvat lapsille”, Korkalainen sanoo. ”Yhteistyö Apetitin kanssa on jatkunut jo pitkään ja olemme iloisia voidessamme jälleen tuoda uusia kasvisruokia lasten lautasille”, kiittelee Espoo Cateringin kehityspäällikkö Regina Ekroos. Kasvistorilla oli esillä muun muassa värikkäitä raita- ja keltajuuria.
Uusi vuosi tuo tullessaan uutuuksia Apetitin valikoimaan. Kokeile kevään ruokalistalla minijauhispyöryköitä, lehtikaali-kasviswokkia sekä punajuuri- ja kasvisgratiineita. Apetitin alkuvuoden uutuuksiin kuuluvat minijauhispyörykät ovat helppo ja herkullinen vaihtoehto kevään ruokalistoille. Ne sopivat hyvin niin vuokiin kuin kastikkeisiin, kokeile esimerkiksi intialaiseen tapaan maustettua butter-kastiketta paahdettujen perunoiden ja bataattien kera. Minijauhispyöryköiden valmistuksessa on hyödynnetty Apetitin uutta tuoteinnovaatiota rypsinsiemenjauhetta. Lue lisää BlackGrain from Yellow Fields -rypsi-ingredientistä tästä. Toinen uutuustuote on lehtikaalia ja kasviksia sisältävä wok-sekoitus. Se sopii wokkien lisäksi hyvin esimerkiksi salaatteihin, keittoihin, kiusauksiin, kastikkeisiin ja leivontaan. Maistuisiko esimerkiksi korealaiseen tapaan maustettu wok paistetun riisin kera? Myös Apetitin suositut punajuuri- ja kasvisgratiinit on uudistettu tähän vuoteen. Tuotteet ovat muuttuneet nyt laktoosittomiksi ja juustoaromin tilalle on vaihdettu Valion aito ja oikea Aurajuusto. Lisäksi ne valmistetaan uudesta e-koodittomasta kasvisliemivalmisteesta. Valmista uudistetuista herkuista esimerkiksi kasvis-Härkis-gratiini tai punajuuri-hernegratiini. Ruokalistoja suunnitellessa kannattaa muistaa myös Apetitin paneroidut uunikukkakaaliwingsit. Ne maistuvat sellaisenaan erilaisten kastikkeiden kera, mutta myös lisukkeena perunasoseen ja curry-kermaviilikastikkeen kera. Herkullista alkanutta vuotta kaikille! Tutustu Apetit-uutuuksiin: Apetit Kasvisgratiini Apetit Punajuurigratiini Apetit Wok Lehtikaali-kasvis Apetit Minijauhispyörykkä kypsä