Kasvikset pääosissa VILKAS-viikon teemapäivässä – kasvispyörykät Espoon Monikon koululaisten makuraadin voittajaksi

Kasvikset pääosissa VILKAS-viikon teemapäivässä – kasvispyörykät Espoon Monikon koululaisten makuraadin voittajaksi

Leppävaaran koulukeskus Monikossa vietettiin VILKAS-viikon teemapäivää perjantaina 1.4.2022. Teemapäivän keskiössä olivat kotimaiset kasvikset ja ravitseva kouluruoka. Teemapäivään kuuluivat muun muassa koulun tiloihin noussut kasvistori, jossa oppilaat tunnistivat erilaisia kasviksia, sekä makuraati, jossa oppilaat saivat uusia makuelämyksiä erilaisista kasvisruoista.

Makuraati arvioinnissa olivat intialainen kasvisvuoka ja pastan ja tomaattikastikkeen kanssa tarjoillut Minijauhispyörykät.


Makuraadin voittoon nousi tomaattikastikkeen ja pastan kanssa tarjoillut Minijauhispyörykät.

”Helmiäänestyksellä suoritetun makuraadin voitti Minijauhispyörykkä. Erityisesti pasta on tietysti koululaisten makuun, mutta itse pyörykkä maistui kyllä myös. Erikoismaininta tuli porkkananapille, joka keräsi kehuja vaikka ei itse maistelussa mukana ollutkaan”, Apetitin kasvisruokamestari Teemu Hursti kertoo.

Etenkin Monikon koulun alakoululaiset olivat innostuneesti mukana myös kasvistorilla tunnistamassa erilaisia kasviksia, ja tietämyskin oli oikein hyvää. Myös oppilaiden mutkattomuus uusiin ruokiin sai kiitosta kasvisruokamestarilta.

”Kasvisruoka ja kasvikset olivat jo hyvin luontainen juttu, sillä niitä on koulussa joka päivä tarjolla. Oli myös ilo nähdä, että ruoka-annokset olivat isoja ja lautaset tyhjenivät helposti”, Hursti sanoo.

Kiitosta sai myös Monikon koulun ruokalan järjestelyt – niin VILKAS-teemapäivää varten kuin kouluruokailua ajatellen ylipäätään.

”Useat oppilaat kertoivat maistavansa useimmiten kasvisruokia. Linjastoilla kasvisruoat ovat ensimmäisenä, jotta niitä maisteltaisiin rohkeasti. Teemapäivä oli myös todella hienosti laitettu ja tapahtumaan panostettu. Oli todella ilo olla tapahtumassa mukana”, Apetitin Key Account Manager Tuula Korkalainen sanoo.


Etenkin nuoremmille oppilaille oli mieluisaa, että pasta ja kastike sekä pyörykät otettiin erillisistä vuoista.


Uusia makuelämyksiä kouluruokailun kautta

Kouluruokailu on muuttunut aikojen saatossa lasten ja ruokakulttuurin muutosten mukana. ”Haluamme osaltamme kasvattaa kasvisten ja kasvisruoan suosiota, tutustuttaa ruokailijoita uusiin makuihin ja tuottaa upeita makuelämyksiä. Kotimainen puhdas ruoka on juhlapäivänsä ansainnut”, toteavat Monikon keittiön päällikkö Sirpa Pennanen ja Espoo Cateringin tuotekehittäjä Ville Kivinen.

Vilkas-teemapäivänä kouluruokailijat pääsivät myös maistamaan ensimmäistä kertaa Apetitin uutta kasvipohjaista vaihtoehtoa ruokalistoille, Minijauhispyörykkää, joiden valmistuksessa on hyödynnetty Apetitin uutta kasviproteiinia, rypsinsiemenjauhetta BlackGrain from Yellow Fields.

”On hienoa tuoda kestäviä ruokavalintoja edistävä ja kotimaisia raaka-aineita hyödyntävä uutuustuote osaksi lasten kouluruokailua. Arvostamme pitkää ja hyvää yhteistyötämme Espoo Cateringin kanssa – Vilkas-teemapäivän kaltaiset tempaukset ovat meillekin hieno tilaisuus nähdä, kuinka tuotteet maistuvat lapsille”, Korkalainen sanoo.

 ”Yhteistyö Apetitin kanssa on jatkunut jo pitkään ja olemme iloisia voidessamme jälleen tuoda uusia kasvisruokia lasten lautasille”, kiittelee Espoo Cateringin kehityspäällikkö Regina Ekroos.


Kasvistorilla oli esillä muun muassa värikkäitä raita- ja keltajuuria.

Liittyvät artikkelit

Kotimaisia Itämeren kalapuikkoja ja punajuuripihvejä – hyödynnä syksyn ruok...

Syksy tuo mukanaan uutuuksia myös Apetitille. Maistuisiko asiakkaillesi kotimaiset Itämeren kalapuikot tai kotitekoisen oloiset kotimaiset punajuuripihvit?    Elokuun viimeisenä torstaina 26.8. vietettävä kansallinen Itämeripäivä on erinomainen tilaisuus ottaa testiin Apetitin uudet kotimaiset Itämeren kalapuikot. Silakasta valmistettujen puikkojen kaveriksi sopii hyvin sitruuna-perunamurska herneistä ja jogurtista sekoitetun tartarkastikkeen kera. Apetitin kotimaiset punajuuripihvit tuovat väriä ja makua syksyn lautasille ja buffetteihin. Ne on helppo kypsentää jäisenä yhdistelmäpaistolla tai kohmeisena pannulla. Tarjoile punajuuripihvit kaurarisoton ja piparjuurikastikkeen kera. Tai miten olisi punajuuriburgerit herne-vuohenjuustotzatzikilla? Apetitin kotimaiset punajuuripihvit ovat saatavilla tukustasi 1.9. alkaen. Katso reseptit tästä! Herkullista kesän odotusta! -Apetit

Lähikalaa lautaselle Itämeripäivänä

Elokuun lopussa vietettävä Itämeripäivä nostetaan esille useassa toimipaikassa. Apetitin uudet Itämeren kalapuikot ovat täydellinen valinta päivän ruokalistalle.  Itämeripäivä on John Nurmisen Säätiön käynnistämä jokavuotinen juhlapäivä meren kunniaksi. Sitä vietetään valtakunnallisesti aina elokuun viimeisenä torstaina – tänä vuonna päivää vietetään 26.8. Itämeripäivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi. Juhlinnan lisäksi Itämeripäivän tarkoituksena on lisätä tietoa meren monimuotoisesta luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Itämeripäivää vietetään koko Suomessa niin henkilö- kuin julkishallinnon ravintoloissakin. Useiden toimipaikkojen ruokalistoilta löytyy silloin Itämeren maukkaita ja kestävästi pyydettyjä parvikaloja sekä satokauden parhaita kasviksia. Apetitin syksyn uutuustuote, Kotimainen Itämeren kalapuikko MSC, on erinomainen valinta päivän lounaan pääraaka-aineeksi. Kalapuikot valmistetaan nahattomista silakkafileistä ja niissä maistuu miedosti sitruuna ja mustapippuri. Puikkojen kalapitoisuus on 56 prosenttia ja tuote on laktoositon, gluteeniton sekä maidoton. Itämeren kalapuikot ovat tilattavissa elokuun alusta alkaen tukkuliikkeistä - muista tehdä tilauksesi ajoissa!

Katse kevääseen – ruokavinkit koulunpäätökseen ja kesäloman kynnykselle...

Kevät etenee vauhdilla ja pian on aika ottaa suunnitteluun kevään viimeisten viikkojen ruokalistat. Kevyet ja herkulliset kala- ja kasvispyörykät sekä -pihvit erilaisten raikkaiden kastikkeiden ja tahnojen kera ovat erinomaisia vaihtoehtoja kesäloman kynnykselle. Nappaa tästä parhaat herkkuvinkit! Kalapyörykät ja -pihvit ovat niin lasten kuin aikuistenkin suosikkeja. Tilaa keittiölle Apetitin Kalapyörykät ja tarjoile ne raikkaan pinaatti-jogurttikastikkeen ja kauralisäkkeen kera. Kotimaiset järvikalapihvit puolestaan saavat kaverikseen helpon peruna-pinaattimuusin. Vegaaniset Kasvisjauhispyörykät sopivat kaikille ja ne maistuvat herkullisilta tomaattikastikkeen kera. Kasvispyöryköiden kanssa tarjottu tomaattisalsa ja kookosriisi vievät kielen mennessään, samoin kuin Rapeat Porkkana-kvinoapyörykät perunasoseen ja curryn kera. Tai miten olisi Porkkanapyörykät raikkaalla yrtti-pinaattijogurttikastikkeella? Tarjoile kasvis- ja kalapyöryköiden ja -pihvien kanssa helposti valmistuvia kastikkeita, tahnoja ja öljyjä. Apetitin pakasteherneistä pyöräytät niin hernehummuksen kuin cashew-pähkinöiltä maistuvan hernepestonkin. Hienonnettu pinaatti keitetään öljyn ja mausteiden kanssa kastikkeeksi. Kokeile myös kukkakaalista ja avokadosta tehtyä guacamolea. Nämä kaikki sopivat myös pastojen ja varhaisperunoiden lisukkeiksi. Katso reseptit tästä Herkullista kevään odotusta! -Apetit