Kasvikset pääosissa VILKAS-viikon teemapäivässä – kasvispyörykät Espoon Monikon koululaisten makuraadin voittajaksi

Kasvikset pääosissa VILKAS-viikon teemapäivässä – kasvispyörykät Espoon Monikon koululaisten makuraadin voittajaksi

Leppävaaran koulukeskus Monikossa vietettiin VILKAS-viikon teemapäivää perjantaina 1.4.2022. Teemapäivän keskiössä olivat kotimaiset kasvikset ja ravitseva kouluruoka. Teemapäivään kuuluivat muun muassa koulun tiloihin noussut kasvistori, jossa oppilaat tunnistivat erilaisia kasviksia, sekä makuraati, jossa oppilaat saivat uusia makuelämyksiä erilaisista kasvisruoista.

Makuraati arvioinnissa olivat intialainen kasvisvuoka ja pastan ja tomaattikastikkeen kanssa tarjoillut Minijauhispyörykät.


Makuraadin voittoon nousi tomaattikastikkeen ja pastan kanssa tarjoillut Minijauhispyörykät.

”Helmiäänestyksellä suoritetun makuraadin voitti Minijauhispyörykkä. Erityisesti pasta on tietysti koululaisten makuun, mutta itse pyörykkä maistui kyllä myös. Erikoismaininta tuli porkkananapille, joka keräsi kehuja vaikka ei itse maistelussa mukana ollutkaan”, Apetitin kasvisruokamestari Teemu Hursti kertoo.

Etenkin Monikon koulun alakoululaiset olivat innostuneesti mukana myös kasvistorilla tunnistamassa erilaisia kasviksia, ja tietämyskin oli oikein hyvää. Myös oppilaiden mutkattomuus uusiin ruokiin sai kiitosta kasvisruokamestarilta.

”Kasvisruoka ja kasvikset olivat jo hyvin luontainen juttu, sillä niitä on koulussa joka päivä tarjolla. Oli myös ilo nähdä, että ruoka-annokset olivat isoja ja lautaset tyhjenivät helposti”, Hursti sanoo.

Kiitosta sai myös Monikon koulun ruokalan järjestelyt – niin VILKAS-teemapäivää varten kuin kouluruokailua ajatellen ylipäätään.

”Useat oppilaat kertoivat maistavansa useimmiten kasvisruokia. Linjastoilla kasvisruoat ovat ensimmäisenä, jotta niitä maisteltaisiin rohkeasti. Teemapäivä oli myös todella hienosti laitettu ja tapahtumaan panostettu. Oli todella ilo olla tapahtumassa mukana”, Apetitin Key Account Manager Tuula Korkalainen sanoo.


Etenkin nuoremmille oppilaille oli mieluisaa, että pasta ja kastike sekä pyörykät otettiin erillisistä vuoista.


Uusia makuelämyksiä kouluruokailun kautta

Kouluruokailu on muuttunut aikojen saatossa lasten ja ruokakulttuurin muutosten mukana. ”Haluamme osaltamme kasvattaa kasvisten ja kasvisruoan suosiota, tutustuttaa ruokailijoita uusiin makuihin ja tuottaa upeita makuelämyksiä. Kotimainen puhdas ruoka on juhlapäivänsä ansainnut”, toteavat Monikon keittiön päällikkö Sirpa Pennanen ja Espoo Cateringin tuotekehittäjä Ville Kivinen.

Vilkas-teemapäivänä kouluruokailijat pääsivät myös maistamaan ensimmäistä kertaa Apetitin uutta kasvipohjaista vaihtoehtoa ruokalistoille, Minijauhispyörykkää, joiden valmistuksessa on hyödynnetty Apetitin uutta kasviproteiinia, rypsinsiemenjauhetta BlackGrain from Yellow Fields.

”On hienoa tuoda kestäviä ruokavalintoja edistävä ja kotimaisia raaka-aineita hyödyntävä uutuustuote osaksi lasten kouluruokailua. Arvostamme pitkää ja hyvää yhteistyötämme Espoo Cateringin kanssa – Vilkas-teemapäivän kaltaiset tempaukset ovat meillekin hieno tilaisuus nähdä, kuinka tuotteet maistuvat lapsille”, Korkalainen sanoo.

 ”Yhteistyö Apetitin kanssa on jatkunut jo pitkään ja olemme iloisia voidessamme jälleen tuoda uusia kasvisruokia lasten lautasille”, kiittelee Espoo Cateringin kehityspäällikkö Regina Ekroos.


Kasvistorilla oli esillä muun muassa värikkäitä raita- ja keltajuuria.

Liittyvät artikkelit

Apetit kasviöljyt - tuotteet ja käyttövinkit

”Monipuolinen, tuore ja mieto” on osuva kuvaus rypsi- ja rapsiöljystä. Se sisältää paljon välttämättömiä Omega-3-rasvahappoja. Kaikki Apetit-öljyt ovat korkealaatuisia ja Suomessa puristettuja. Apetitin rypsi- ja rapsiöljyt ammattikeittiöille Kaikki Apetitin rypsi- ja rapsiöljytuotteet valmistetaan Kirkkonummella Kantvikin kasviöljypuristamolla, tuotteiden alkuperä on Suomi tai EU.  Tutustu tarkemmin ammattikeittiöiden kasviöljytuotevalikoimaan   Syväpaistoöljyn käyttöohje - uppopaistamisen öljyvinkit Älä täytä paistokoria liikaa Peitä rasvakeitin kun se ei ole käytössä Poista uppopaistettavasta ruuasta ylimääräinen kosteus ja ylimääräiset murut ennen paistamista. Paista oikeassa lämpötilassa Sammuta tai laske rasvakeittimen lämpötila kun se ei ole käytössä Poista säännöllisesti öljyyn jääneet ruokamuruset Suodata öljy päivittäin ja täytä oikealle tasolle Käytä testiliuskoja tai TPM-mittaria (Total Polar Material) selvittääksesi onko öljy vaihdettava. Pese ja kuivaa huolellisesti (vesi on öljyn vihollinen) rasvakeitin ennen kun täytät sen uudella öljyllä. Lajittele käytetty öljy oikeaan jätteeseen. Katso myös: Eviran ohje akryyliamidipitoisuuksien vähentämiseksi ja vertailuarvojen noudattamiseksi Rypsi- vai rapsiöljy?   Miksi rypsiöljyä? Runsaasti terveydelle edullisia pehmeitä rasvoja. Omega-3- ja omega-6-rasvahappoja ihanteellisessa suhteessa (1:2). Tarvittavan päivittäisen määrän välttämättömiä rasvahappoja saa jo kahdesta ruokalusikallisesta rypsiöljyä. Runsaasti E- vitamiinia. Makuaineiden kantaja, eli tuo ruoan omat aromit esille. Monikäyttöinen, voi korvata lähes minkä tahansa ruoassa käytettävän rasvan. Rypsiöljy sopii salaattikastikkeisiin, paistamiseen, leipomiseen ja kylmiin tai lämpimiin kastikkeisiin. Sopii käytettäväksi kotitalouksissa, ammattikeittiöissä ja teollisissa tuotteissa. On hyvä muistaa yhden tekijän pitoisuuksia ravinnossa tarkasteltaessa, että ravinto on kokonaisuus!

Itämeripäivän menu silakasta ja kotimaisista kasviksista

Apetit juhlistaa Itämeripäivää Säkylän lounasruokalassaan Amica Myllynkivessä Itämeripäivään sopivalla lounaalla: Itämeren kalapihvit, pinaatti-jogurttikastike, kotimaisia wok-kasviksia ja perunaa. Itämeren yksi suurimmista ongelmista on rehevöityminen, jota lisäävät mm. mantereelta mereen huuhtoutuvat ravinteet. Itämeren silakka on kestävä ruokavalinta, jota syömällä poistaa myös vedestä ravinteita, kuten rehevöitymistä lisäävää fosforia. Karkeasti laskettuna, kilon silakkaa syömällä poistaa 4 grammaa fosforia, joka veteen jäädessään kasvattaisi noin 4 kiloa levää. Apetit Itämeren kalapihvi on lisäys Apetitin kotimaisesta lähikalasta valmistettuihin tuotteisiin. Vuonna 2021 lisäsimme kotimaisen kalan, pääasiassa silakan ja särjen, käyttöä noin 70 %. Apetitin tuotteisiin käyttämän kalansaaliin mukana Itämerestä ja Suomen sisävesistä poistui fosforia määrä, joka kasvattaisi jopa yli 900 000 kiloa levää! Koko resepti: Itämeren kalapihvit, pinaatti-jogurttikastike, kotimaisia wok-kasviksia, perunaa Saanto: 27,0 kg Annoskoko 0,270 kg Annosmäärä: 100 Kalapihvit: 5 kpl Vuoka GN 1/1-65 mm 12 kg Apetit Itämeren kalamurekepihvit, pakaste Lado kalapihvit limittäin jäisinä tai kohmeisina voideltuihin GN 1/1-65 mm vuokiin. Kuumenna uunissa 160°C, kosteus 30% noin 20-25 min. Pinaatti-jogurttikastike: 1,250 kg Apetit Kotimaista Hienonnettua pinaattia paloina 3,700 kg Kaurajogurttia 0,020 kg Suola 0,080 kg Sokeria 0,002 kg Mustapippuria, rouhe Kuumenna pinaattipalat yhdistelmäuunissa 150° noin 10-12 min., kosteus 50 %. Jäähdytä. Sekoita jogurtti, jäähdytetty pinaatti ja mausteet keskenään. Anna maustua hetki kylmässä. Kasvislisuke: 1 kpl Vuoka GN 1/1-65 mm 3 kg Apetit Suomiwok-kasviksia / Apetit lehtikaali-kasviswok Punnitse GN 1/1-65mm-vuokaan kasvikset, öljy sekä mausteet. Kuumenna 150°C, kosteus 50% noin 8-10 min. Tarjoa perunoiden kanssa. Lisukkeeksi: 7,5 kg Perunaa  

Vuoden herkullisimmat uutuudet Apetitilta

Uusi vuosi tuo tullessaan uutuuksia Apetitin valikoimaan. Kokeile kevään ruokalistalla minijauhispyöryköitä, lehtikaali-kasviswokkia sekä punajuuri- ja kasvisgratiineita. Apetitin alkuvuoden uutuuksiin kuuluvat minijauhispyörykät ovat helppo ja herkullinen vaihtoehto kevään ruokalistoille. Ne sopivat hyvin niin vuokiin kuin kastikkeisiin, kokeile esimerkiksi intialaiseen tapaan maustettua butter-kastiketta paahdettujen perunoiden ja bataattien kera. Minijauhispyöryköiden valmistuksessa on hyödynnetty Apetitin uutta tuoteinnovaatiota rypsinsiemenjauhetta. Lue lisää BlackGrain from Yellow Fields -rypsi-ingredientistä tästä. Toinen uutuustuote on lehtikaalia ja kasviksia sisältävä wok-sekoitus. Se sopii wokkien lisäksi hyvin esimerkiksi salaatteihin, keittoihin, kiusauksiin, kastikkeisiin ja leivontaan. Maistuisiko esimerkiksi korealaiseen tapaan maustettu wok paistetun riisin kera? Myös Apetitin suositut punajuuri- ja kasvisgratiinit on uudistettu tähän vuoteen. Tuotteet ovat muuttuneet nyt laktoosittomiksi ja juustoaromin tilalle on vaihdettu Valion aito ja oikea Aurajuusto. Lisäksi ne valmistetaan uudesta e-koodittomasta kasvisliemivalmisteesta. Valmista uudistetuista herkuista esimerkiksi kasvis-Härkis-gratiini tai punajuuri-hernegratiini. Ruokalistoja suunnitellessa kannattaa muistaa myös Apetitin paneroidut uunikukkakaaliwingsit. Ne maistuvat sellaisenaan erilaisten kastikkeiden kera, mutta myös lisukkeena perunasoseen ja curry-kermaviilikastikkeen kera. Herkullista alkanutta vuotta kaikille!   Tutustu Apetit-uutuuksiin: Apetit Kasvisgratiini  Apetit Punajuurigratiini Apetit Wok Lehtikaali-kasvis Apetit Minijauhispyörykkä kypsä