Tammikuussa monissa oppilaitoksissa ja päiväkodeissa vietetään suosittua Vilkas-teemaviikkoa, jonka tavoitteena on edistää myönteistä suhtautumista koulu- ja päiväkotiruokaa kohtaan.
Vilkas-viikon takana ovat Apetit ja Unilever Food Solutions. Yhteistyössä laaditut ja testatut reseptit on suunniteltu ammattikeittiöiden tarpeisiin ja niissä on hyödynnetty molempien toimijoiden helppokäyttöisiä tuotteita, jotka tuovat ruokalistalle vaihtelua ja uusia makuja helposti ja taloudellisesti.
Vilkas-viikko on Apetitin luoma konsepti, johon UFS tuli mukaan kumppaniksi kolmisen vuotta sitten.
– Olimme tehneet yhteistyötä aikaisemmin pienemmissä projekteissa ja huomasimme, että tuotteemme täydentävät toisiaan ja yhteistä osaamista kannattaa viedä eteenpäin, Apetitin kasvisruokamestari Teemu Hursti kertoo ja jatkaa:
– Esimerkiksi UFS:n kylmäliukoiset tärkkelykset ja Apetitin pakastetuotteet tukevat hyvin toisiaan kylmävalmistusprosessissa. Maku on myös tärkeimpiä reseptin ominaisuuksia, ja UFS:n liemijauheet, kastikeainekset sekä muut makua antavat tuotteet ovat tuoneet helppoutta maustamiseen.
Yhteistyön käynnistämisen taustalla oli myös kouluruokakentältä noussut tarve ja kiinnostus kylmävalmistuksen hyödyntämiseen.
– Asiakkailla on selkeästi kasvava tarve kylmävalmistuksen käyttöön, ja UFS:n tuoma ammattitaito tähän valmistusprosessiin on tuonut lisää monipuolisuutta reseptitarjontaamme, Hursti sanoo.
Vilkas-viikon reseptit on kehitetty yhteistyössä Unilever Food Solutionsin koekeittiöasiantuntijoiden ja Apetitin kasvisruokamestarin kanssa.
– Reseptien yhteiskehitys on sujunut todella hyvin. Olemme molemmat oppineet toisiltamme tuotteidemme mahdollisuuksista sekä siitä, miten kehitämme reseptiikkaa paremmin kaikkien asiakkaidemme tarpeisiin, Hursti kuvailee.
Vilkas-viikon reseptit kattavat sekä pääruoat, salaatit että jälkiruoat. Resepteissä hyödynnetään Unileverin ja Apetitin helppokäyttöisiä tuotteita, kuten Apetitin kalakepukoita, kalamurekepihvejä, kasvispapukroketteja ja vihannespakasteita, sekä Unilever Food Solutionsin vinegrettejä, majoneeseja, nuudeleita ja kylmävalmistustuotteita.
Tutustu Apetitin tuotevalikoimaan
Inspiroidu UFS:n teemoista ja ratkaisuista

Vuoden 2026 Vilkas-viikko tulee vastaamaan myös uusimpiin ravitsemussuosituksiin.
– Lisäsimme resepteihin entistä enemmän kasviksia ja palkokasveja. Jälkiruokiin tuotiin marjojen rinnalle myös sellaisia kasviksia, joiden luontainen makeus sopii erinomaisesti tällaisiin resepteihin, Hursti kertoo.
Vilkas-viikon avulla keittiöt voivat helposti nostaa kotimaisten kasvisten osuutta ruokalistasuunnittelussa ja tukea samalla kotimaista alkutuotantoa. Kaikki tämä on toteutettu lasten ja nuorten makumieltymykset huomioiden.
Vilkas-viikon suosiosta kertovat sekä positiiviset asiakaspalautteet että konkreettiset luvut: viime vuonna toteutettiin yhteensä yli 400 000 Vilkas-annosta.
Näin koulut ja päiväkodit kommentoivat Vilkas-viikkoa:
”Vilkas teeman ohjeistus ja kampanjatekstit olivat hyviä. Ruokien reseptit olivat helppo toteuttaa.”
”Reseptit olivat maukkaita ja onnistuneet makujen puolesta. Toimivat hyvin suurkeittiössä.”
”Näppärästi toteutettavat reseptit.”
”Ohjeet pitivät paikkansa, materiaalit olivat mielenkiintoisia ja hyvin suunniteltu.”
”Toivotaan Vilkas viikkojen jatkuvan.”
”Monipuolinen, tuore ja mieto” on osuva kuvaus rypsi- ja rapsiöljystä. Se sisältää paljon välttämättömiä Omega-3-rasvahappoja. Kaikki Apetit-öljyt ovat korkealaatuisia ja Suomessa puristettuja. Apetitin rypsi- ja rapsiöljyt ammattikeittiöille Kaikki Apetitin rypsi- ja rapsiöljytuotteet valmistetaan Kirkkonummella Kantvikin kasviöljypuristamolla, tuotteiden alkuperä on Suomi tai EU. Tutustu tarkemmin ammattikeittiöiden kasviöljytuotevalikoimaan Syväpaistoöljyn käyttöohje - uppopaistamisen öljyvinkit Älä täytä paistokoria liikaa Peitä rasvakeitin kun se ei ole käytössä Poista uppopaistettavasta ruuasta ylimääräinen kosteus ja ylimääräiset murut ennen paistamista. Paista oikeassa lämpötilassa Sammuta tai laske rasvakeittimen lämpötila kun se ei ole käytössä Poista säännöllisesti öljyyn jääneet ruokamuruset Suodata öljy päivittäin ja täytä oikealle tasolle Käytä testiliuskoja tai TPM-mittaria (Total Polar Material) selvittääksesi onko öljy vaihdettava. Pese ja kuivaa huolellisesti (vesi on öljyn vihollinen) rasvakeitin ennen kun täytät sen uudella öljyllä. Lajittele käytetty öljy oikeaan jätteeseen. Katso myös: Eviran ohje akryyliamidipitoisuuksien vähentämiseksi ja vertailuarvojen noudattamiseksi Rypsi- vai rapsiöljy? Miksi rypsi-rapsiöljyä? Runsaasti terveydelle edullisia pehmeitä rasvoja. Omega-3- ja omega-6-rasvahappoja ihanteellisessa suhteessa (1:2). Tarvittavan päivittäisen määrän välttämättömiä rasvahappoja saa jo kahdesta ruokalusikallisesta rypsiöljyä. Runsaasti E- vitamiinia. Makuaineiden kantaja, eli tuo ruoan omat aromit esille. Monikäyttöinen, voi korvata lähes minkä tahansa ruoassa käytettävän rasvan. Rypsiöljy sopii salaattikastikkeisiin, paistamiseen, leipomiseen ja kylmiin tai lämpimiin kastikkeisiin. Sopii käytettäväksi kotitalouksissa, ammattikeittiöissä ja teollisissa tuotteissa. On hyvä muistaa yhden tekijän pitoisuuksia ravinnossa tarkasteltaessa, että ravinto on kokonaisuus!
Apetit juhlistaa Itämeripäivää Säkylän lounasruokalassaan Amica Myllynkivessä Itämeripäivään sopivalla lounaalla: Itämeren kalapihvit, pinaatti-jogurttikastike, kotimaisia wok-kasviksia ja perunaa. Itämeren yksi suurimmista ongelmista on rehevöityminen, jota lisäävät mm. mantereelta mereen huuhtoutuvat ravinteet. Itämeren silakka on kestävä ruokavalinta, jota syömällä poistaa myös vedestä ravinteita, kuten rehevöitymistä lisäävää fosforia. Karkeasti laskettuna, kilon silakkaa syömällä poistaa 4 grammaa fosforia, joka veteen jäädessään kasvattaisi noin 4 kiloa levää. Apetit Itämeren kalapihvi on lisäys Apetitin kotimaisesta lähikalasta valmistettuihin tuotteisiin. Vuonna 2021 lisäsimme kotimaisen kalan, pääasiassa silakan ja särjen, käyttöä noin 70 %. Apetitin tuotteisiin käyttämän kalansaaliin mukana Itämerestä ja Suomen sisävesistä poistui fosforia määrä, joka kasvattaisi jopa yli 900 000 kiloa levää! Koko resepti: Itämeren kalapihvit, pinaatti-jogurttikastike, kotimaisia wok-kasviksia, perunaa Saanto: 27,0 kg Annoskoko 0,270 kg Annosmäärä: 100 Kalapihvit: 5 kpl Vuoka GN 1/1-65 mm 12 kg Apetit Itämeren kalamurekepihvit, pakaste Lado kalapihvit limittäin jäisinä tai kohmeisina voideltuihin GN 1/1-65 mm vuokiin. Kuumenna uunissa 160°C, kosteus 30% noin 20-25 min. Pinaatti-jogurttikastike: 1,250 kg Apetit Kotimaista Hienonnettua pinaattia paloina 3,700 kg Kaurajogurttia 0,020 kg Suola 0,080 kg Sokeria 0,002 kg Mustapippuria, rouhe Kuumenna pinaattipalat yhdistelmäuunissa 150° noin 10-12 min., kosteus 50 %. Jäähdytä. Sekoita jogurtti, jäähdytetty pinaatti ja mausteet keskenään. Anna maustua hetki kylmässä. Kasvislisuke: 1 kpl Vuoka GN 1/1-65 mm 3 kg Apetit Suomiwok-kasviksia / Apetit lehtikaali-kasviswok Punnitse GN 1/1-65mm-vuokaan kasvikset, öljy sekä mausteet. Kuumenna 150°C, kosteus 50% noin 8-10 min. Tarjoa perunoiden kanssa. Lisukkeeksi: 7,5 kg Perunaa
Leppävaaran koulukeskus Monikossa vietettiin VILKAS-viikon teemapäivää perjantaina 1.4.2022. Teemapäivän keskiössä olivat kotimaiset kasvikset ja ravitseva kouluruoka. Teemapäivään kuuluivat muun muassa koulun tiloihin noussut kasvistori, jossa oppilaat tunnistivat erilaisia kasviksia, sekä makuraati, jossa oppilaat saivat uusia makuelämyksiä erilaisista kasvisruoista. Makuraati arvioinnissa olivat intialainen kasvisvuoka ja pastan ja tomaattikastikkeen kanssa tarjoillut Minijauhispyörykät. Makuraadin voittoon nousi tomaattikastikkeen ja pastan kanssa tarjoillut Minijauhispyörykät. ”Helmiäänestyksellä suoritetun makuraadin voitti Minijauhispyörykkä. Erityisesti pasta on tietysti koululaisten makuun, mutta itse pyörykkä maistui kyllä myös. Erikoismaininta tuli porkkananapille, joka keräsi kehuja vaikka ei itse maistelussa mukana ollutkaan”, Apetitin kasvisruokamestari Teemu Hursti kertoo. Etenkin Monikon koulun alakoululaiset olivat innostuneesti mukana myös kasvistorilla tunnistamassa erilaisia kasviksia, ja tietämyskin oli oikein hyvää. Myös oppilaiden mutkattomuus uusiin ruokiin sai kiitosta kasvisruokamestarilta. ”Kasvisruoka ja kasvikset olivat jo hyvin luontainen juttu, sillä niitä on koulussa joka päivä tarjolla. Oli myös ilo nähdä, että ruoka-annokset olivat isoja ja lautaset tyhjenivät helposti”, Hursti sanoo. Kiitosta sai myös Monikon koulun ruokalan järjestelyt - niin VILKAS-teemapäivää varten kuin kouluruokailua ajatellen ylipäätään. ”Useat oppilaat kertoivat maistavansa useimmiten kasvisruokia. Linjastoilla kasvisruoat ovat ensimmäisenä, jotta niitä maisteltaisiin rohkeasti. Teemapäivä oli myös todella hienosti laitettu ja tapahtumaan panostettu. Oli todella ilo olla tapahtumassa mukana”, Apetitin Key Account Manager Tuula Korkalainen sanoo. Etenkin nuoremmille oppilaille oli mieluisaa, että pasta ja kastike sekä pyörykät otettiin erillisistä vuoista. Uusia makuelämyksiä kouluruokailun kautta Kouluruokailu on muuttunut aikojen saatossa lasten ja ruokakulttuurin muutosten mukana. ”Haluamme osaltamme kasvattaa kasvisten ja kasvisruoan suosiota, tutustuttaa ruokailijoita uusiin makuihin ja tuottaa upeita makuelämyksiä. Kotimainen puhdas ruoka on juhlapäivänsä ansainnut”, toteavat Monikon keittiön päällikkö Sirpa Pennanen ja Espoo Cateringin tuotekehittäjä Ville Kivinen. Vilkas-teemapäivänä kouluruokailijat pääsivät myös maistamaan ensimmäistä kertaa Apetitin uutta kasvipohjaista vaihtoehtoa ruokalistoille, Minijauhispyörykkää, joiden valmistuksessa on hyödynnetty Apetitin uutta kasviproteiinia, rypsinsiemenjauhetta BlackGrain from Yellow Fields. ”On hienoa tuoda kestäviä ruokavalintoja edistävä ja kotimaisia raaka-aineita hyödyntävä uutuustuote osaksi lasten kouluruokailua. Arvostamme pitkää ja hyvää yhteistyötämme Espoo Cateringin kanssa - Vilkas-teemapäivän kaltaiset tempaukset ovat meillekin hieno tilaisuus nähdä, kuinka tuotteet maistuvat lapsille”, Korkalainen sanoo. ”Yhteistyö Apetitin kanssa on jatkunut jo pitkään ja olemme iloisia voidessamme jälleen tuoda uusia kasvisruokia lasten lautasille”, kiittelee Espoo Cateringin kehityspäällikkö Regina Ekroos. Kasvistorilla oli esillä muun muassa värikkäitä raita- ja keltajuuria.